Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opnieuw FvD-kandidaat in opspraak wegens extreme uitspraken

  •  
05-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
222 keer bekeken
  •  
ophangen
Voor een partij die stellig ontkent extreemrechts te zijn, doen haar politici opvallend veel extremistische uitspraken. Zo twitterde het Amsterdamse kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie (FvD), Kristina Türkmen, op dinsdag 11 juli 2017 met haar account @KristinaAMS:
Handen en geslachtsdelen afhakken en dan met elkaar achter slot en grendel. Wat zal ’t effect toch zijn?
Dat meldt AT5. Het is niet de eerste extreme uitspraak die ze twittert, op 10 oktober 2015 reageerde ze op een NOS-bericht over de arrestatie van een Franse radicale moslim met:
@NOS direct ophangen de remedie tegen radicalisering? T klinkt akelig# weet geen oplossing meer voor groeiende gevaar tov EU vrijheid
Gisteren was op haar account te lezen:
Weg @markrutte & Merkel! Samen met jullie multiculturele, vooral de antiwesters&antisemitisch&beestachtig islamisering cultuur. Achter de tralies deze tuig met droog brood en water zonder uitkering. Maak de uitzondering en voer de zwaardere straffen in hun eigen beesten taal.
Nadat screenshots van haar tweets afgelopen weekend de ronde deden, werden sinds afgelopen zondag al meer dan 800 Tweets van het account @KristinaAMS verwijderd. Nadat AT5 om opheldering had gevraagd bij zowel Kristina Türkmen als de persvoorlichter van FvD, werd het account zelfs helemaal verwijderd.
In een reactie stelt Türkmen:
De afgelopen dagen is er op twitter beroering ontstaan over enkele oude twitterberichten van mijn hand. Deze berichten heb ik op persoonlijke titel verstuurd. De inhoud van betreffende tweets betreur ik, en ik heb deze dan ook verwijderd. Ik reageerde te fel, onder andere door mijn persoonlijke ervaringen met intolerantie en onvrijheid in mijn geboorteland. Ik betreur de ontstane ophef en vertrouw erop dat door het verwijderen van de tweets -en het nadrukkelijk afstand nemen van de inhoud ervan- ik dit achter mij kan laten
Geen consequenties Volgens de persvoorlichter van Forum voor Democratie waren zij niet op de hoogte van haar tweets en neemt de partij ‘uitdrukkelijk afstand’. Er worden echter ‘gezien de verklaring van mevrouw Türkmen’ geen consequenties aan verbonden.
De milde reactie op extreme geluiden past geheel in de stijl van Forum voor Democratie, wiens politici er een handje van hebben om de grenzen op te zoeken. Zo beweerde de nummer twee van de Amsterdamse kieslijst, Yernaz Ramautarsing, in 2016 nog dat er:
een verschil in IQ is tussen volkeren. Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren. […] Maar het is niet zo
Partijleider Baudet weigerde onlangs afstand te nemen van die uitspraak en noemde de zaak ‘een wetenschappelijke discussie’. Baudet heeft eerder zelf al gezegd te willen dat Europa ‘dominant blank en cultureel blijft’ en sprak van homeopathische verdunning ‘met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan’.
Vrijheid van meningsuiting Maar terwijl Forum voor Democratie de grootst mogelijke vrijheid van meningsuiting voor zichzelf opeist, wordt die aan anderen niet gegund. Kritiek op de partij of haar uitspraken kan rekenen op onmiddellijke oproepen tot ontslag ( meervoud ), begeleid door online scheldpartijen en dreigementen uit de toetsenborden van hun aanhang. Of zelfs aangiftes, zoals in het geval minister Ollongren.
Dat Baudet en de FvD zelf vinden dat ‘de grens hoort te liggen bij oproepen tot geweld. Daar moet hard tegen worden opgetreden. Maar alles daarbuiten hoort toegestaan te zijn’ is daarbij geen enkele belemmering. Overigens wil de partij dat de wetsartikelen 137c en 137d uit het Wetboek van Strafrecht worden geschrapt, dit zijn de artikelen die mensen in staat stellen zich te verweren tegen discriminerende uitingen en haatzaaien.
ovens

© Zo maar een tweet van de Amsterdamse FvD-lijsttrekker, Annabel Nanninga

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.