Joop

Opnieuw FvD-kandidaat in opspraak wegens extreme uitspraken

  •    •  
05-02-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
113 keer bekeken
  •  
ophangen
Voor een partij die stellig ontkent extreemrechts te zijn, doen haar politici opvallend veel extremistische uitspraken. Zo twitterde het Amsterdamse kandidaat-raadslid van Forum voor Democratie (FvD), Kristina Türkmen, op dinsdag 11 juli 2017 met haar account @KristinaAMS:
Handen en geslachtsdelen afhakken en dan met elkaar achter slot en grendel. Wat zal ’t effect toch zijn?
Dat meldt AT5. Het is niet de eerste extreme uitspraak die ze twittert, op 10 oktober 2015 reageerde ze op een NOS-bericht over de arrestatie van een Franse radicale moslim met:
@NOS direct ophangen de remedie tegen radicalisering? T klinkt akelig# weet geen oplossing meer voor groeiende gevaar tov EU vrijheid
Gisteren was op haar account te lezen:
Weg @markrutte & Merkel! Samen met jullie multiculturele, vooral de antiwesters&antisemitisch&beestachtig islamisering cultuur. Achter de tralies deze tuig met droog brood en water zonder uitkering. Maak de uitzondering en voer de zwaardere straffen in hun eigen beesten taal.
Nadat screenshots van haar tweets afgelopen weekend de ronde deden, werden sinds afgelopen zondag al meer dan 800 Tweets van het account @KristinaAMS verwijderd. Nadat AT5 om opheldering had gevraagd bij zowel Kristina Türkmen als de persvoorlichter van FvD, werd het account zelfs helemaal verwijderd.
In een reactie stelt Türkmen:
De afgelopen dagen is er op twitter beroering ontstaan over enkele oude twitterberichten van mijn hand. Deze berichten heb ik op persoonlijke titel verstuurd. De inhoud van betreffende tweets betreur ik, en ik heb deze dan ook verwijderd. Ik reageerde te fel, onder andere door mijn persoonlijke ervaringen met intolerantie en onvrijheid in mijn geboorteland. Ik betreur de ontstane ophef en vertrouw erop dat door het verwijderen van de tweets -en het nadrukkelijk afstand nemen van de inhoud ervan- ik dit achter mij kan laten
Geen consequenties Volgens de persvoorlichter van Forum voor Democratie waren zij niet op de hoogte van haar tweets en neemt de partij ‘uitdrukkelijk afstand’. Er worden echter ‘gezien de verklaring van mevrouw Türkmen’ geen consequenties aan verbonden.
De milde reactie op extreme geluiden past geheel in de stijl van Forum voor Democratie, wiens politici er een handje van hebben om de grenzen op te zoeken. Zo beweerde de nummer twee van de Amsterdamse kieslijst, Yernaz Ramautarsing, in 2016 nog dat er:
een verschil in IQ is tussen volkeren. Ik had ook graag gezien dat zwarte mensen hyperintelligent waren. […] Maar het is niet zo
Partijleider Baudet weigerde onlangs afstand te nemen van die uitspraak en noemde de zaak ‘een wetenschappelijke discussie’. Baudet heeft eerder zelf al gezegd te willen dat Europa ‘dominant blank en cultureel blijft’ en sprak van homeopathische verdunning ‘met alle volkeren van de wereld, zodat er nooit meer een Nederlander zal bestaan’.
Vrijheid van meningsuiting Maar terwijl Forum voor Democratie de grootst mogelijke vrijheid van meningsuiting voor zichzelf opeist, wordt die aan anderen niet gegund. Kritiek op de partij of haar uitspraken kan rekenen op onmiddellijke oproepen tot ontslag ( meervoud ), begeleid door online scheldpartijen en dreigementen uit de toetsenborden van hun aanhang. Of zelfs aangiftes, zoals in het geval minister Ollongren.
Dat Baudet en de FvD zelf vinden dat ‘de grens hoort te liggen bij oproepen tot geweld. Daar moet hard tegen worden opgetreden. Maar alles daarbuiten hoort toegestaan te zijn’ is daarbij geen enkele belemmering. Overigens wil de partij dat de wetsartikelen 137c en 137d uit het Wetboek van Strafrecht worden geschrapt, dit zijn de artikelen die mensen in staat stellen zich te verweren tegen discriminerende uitingen en haatzaaien.
ovens

© Zo maar een tweet van de Amsterdamse FvD-lijsttrekker, Annabel Nanninga

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (25)

msj_meijerink
msj_meijerink6 feb. 2018 - 11:23

Poeh, hier kan zelfs de Grote Blonde Leider nog van leren. Wat een uitspraken.

Druïde
Druïde6 feb. 2018 - 7:43

"In opspraak" De vraag is even in welke kringen FvD "in opspraak" komt. En of die kringen überhaupt relevant zijn. Ik denk dat de grachtengordel de eigen "opspraak" erg belangrijk vindt. Maar dat ze zich vergist in het belang erbuiten.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 feb. 2018 - 8:46

Druïde Dat u een onderbouwd antwoord op de vraag die u stelt, geeft, dat is zeker weer te veel gevraagd? U beperkt zich liever tot suggestieve vragen?

Karingin
Karingin5 feb. 2018 - 21:41

Ja nee het is allemaal uit de context gerukt en het is niet racistisch of zo maar gewoon een cultuurdingetje. Snap dat nou!

Juppé🎗
Juppé🎗5 feb. 2018 - 20:05

Baudet is een nog grotere organisatorische onbenul dan Wilders, dat wordt een grote ramp. Oftewel het problem lost zichzelf op....

6 Reacties
Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 8:06

En dan gaat de extreem rechtse meute naar de volgende leider. Ik denk dat we ermee moeten leven, 20% van de bevolking heeft extreem rechtse sympathieën, al noemen ze het zelf anders.

Davy ????
Davy ????6 feb. 2018 - 13:15

@Onruststoker 20% van NL extreem rechtse sympathieën? Als in 3,4 miljoen mensen? Hoe kom je aan deze kennis?

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 15:40

"Hoe kom je aan deze kennis?" Het is bij benadering, en het varieert, maar 20% van de mensen stemt op een extreem rechtse partij.

Davy ????
Davy ????6 feb. 2018 - 21:46

De Nederlandse geheime dienst, de AIVD, heeft in 2010 voor het laatst een rapport uitgebracht over extreemrechtse groepen. Daarin werd geconstateerd dat ‘de dreiging van extreemrechts en rechts-extremisme’ in Nederland ‘gering’ is. Ook blijkt dat het aantal aanhangers gedaald is tussen 2007 en 2010, van 600 naar 300. Dus jij gaat zeggen dat het in 8 jaar van 300 naar 3.400.000 mensen is gegaan.... Omdat mensen PVV stemmen maakt dat mensen nog niet extreem rechts, en heb je wel eens het beleid van de PVV gezien niet alles qua beleid is rechts te noemen en zeker niet extreem rechts. Je had gewoon een slecht onderbouwde reactie en doet je naam helaas wel eer aan. Probeer een beetje te relativeren en minder extreme uitspraken te maken, dan komt je punt misschien wat beter over.

Onruststoker
Onruststoker7 feb. 2018 - 10:15

"Dus jij gaat zeggen dat het in 8 jaar van 300 naar 3.400.000 mensen is gegaan…." Davy, jij hebt het over de dreiging van extreem rechts, dat zijn extreem rechtse mensen die bereid zijn om de wet te overtreden. Ik heb het over mensen die extreem rechts gedachtengoed koesteren. Dat is niet hetzelfde. "heb je wel eens het beleid van de PVV gezien niet alles qua beleid is rechts te noemen en zeker niet extreem rechts" Klopt, ze stellen zelfs wel eens radicale linkse dingen voor. Rutte noemt de PVV dan ook soms socialistisch. Maar een groep mensen (islamieten, bij de PVV) discrimineren en beledigen, dat is extreem rechts, en mensen die dit prima vinden en daarom op de PVV stemmen, van die mensen kun je zeggen dat ze extreem rechts gedachtengoed koesteren. "dan komt je punt misschien wat beter over" Wat denk jij dat mijn punt is, en waarom denk je dat het niet overkomt?

Davy ????
Davy ????8 feb. 2018 - 22:18

@Onruststoker Ik weer niet precies wat je punt is, maar om 20% van nederlanders te labelen dat ze extreem rechtse sympathieën hebben zonder onderbouwing, dan heb je geen punt vind ik. Er zullen vast pvv'ers zijn die zo over moslims denken maar zeker niet allemaal, sommige hebben misschien kritiek op de islam, dat is wat anders dan discrimineren en sommige weer een totaal andere redenen om pvv te stemmen dus kom je in mijn ogen nooit uit op die 20% waar je over spreekt.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach5 feb. 2018 - 19:54

Ja, het gaat hard met het Forum. Weer een kandidaat die over de schreef gaat. En direct daarop het nieuws dat twee vooraanstaande leden van het Forum eruit zijn gegooid door Baudet, waaronder ex-VVd-er Haze Winkelman. Volgens Baudet een intrigant, maar de geroyeerden vertellen een ander verhaal: dat Baudet een alleenheerser is die geen democratisering van de partij duldt. Waar hebben we dat eerder gehoord? Om met Haze Winkelman te spreken: dit muisje krijgt een staartje.

4 Reacties
Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach5 feb. 2018 - 20:02

"dat Baudet een alleenheerser is" Pardon, het is toch minder erg dan ik hier stel: het is een "politbureau" van drie mensen aldus De Haze Winkelman. ;)

Edwin8
Edwin85 feb. 2018 - 23:40

Zoals ik het heb gelezen is Baudet eigenlijk iemand die zich juist te makkelijk aan de kant laat zetten. Het schijnt de penningmeester te zijn die alles naar zich toe trekt, en Baudet zegt er wel wat van, maar dat schijnt niet echt te werken en Baudet durft niet te hard tegen hem op te treden. Oftewel, slechte leiderschapskwaliteiten.

Friedrich Feuerbach
Friedrich Feuerbach6 feb. 2018 - 8:57

@Edwin: Ik ben dan wel benieuwd waar je die informatie vandaan hebt. Het lijkt me dat je niet zomaar toegang hebt tot wat er binnen het politbureau van FvD gebeurt. Nog even een stukje over Henk Otten bekeken op YouTube (Cafe Weltschmertz). De hypocrisie druipt er vanaf. FvD is echt superdemocratisch, hun kamerleden mogen zelf beslissen wat ze stemmen (zonder last of ruggenspraak immers!) in tegenstelling tot de VVD waar een ijzeren partijdiscipline heerst. Zal mij benieuwen hoe lang mensen in dit sprookje blijven geloven.

Druïde
Druïde6 feb. 2018 - 13:09

Gelukkig dat de SP wel een bolwerk van open en democratisch leiderschap is hè. De dynastie luistert best wel naar een paar mensen, als ze volgzaam zijn.

Muxje3
Muxje35 feb. 2018 - 18:42

Artikelen 173c en 137d schrappen, daar ben ik ook wel voor. Afgezien van het feit dat ik het principieel eens ben met FvD op dit punt (de grens ligt bij oproepen tot geweld), heb ik ook sterk het idee dat deze artikelen in de praktijk meer kwaad dan goed doen.

1 Reactie
Zandb
Zandb7 feb. 2018 - 8:53

Mux U vindt het dus niet dat erg dat mensen gedemoniseerd worden; er wordt immers niet rechtstreeks opgeroepen tot het gebruik van geweld.

Cliff Clavin
Cliff Clavin5 feb. 2018 - 18:15

Fijne club - en ze komt fier op voor onze superieure Westerse cultuur op Judeo-Christelijke grondslag. De toe te passen strafmaatregelen horen hier kennelijk bij. Net als die knieschoten van de PVV. Het door mme. Baudet zo gewenste herstel van onze beschaving is in volle gang. Wij mogen ons gelukkig prijzen met het FvD, inmiddels een kroonjuweel van onze Nederlandse democratie.

Absconditus
Absconditus5 feb. 2018 - 17:59

Eng he', zo'n polemisch discours? En dan te bedenken dat men elkaar een jaar of 40 geleden nog harder te lijf ging. Zie, Harry Mullisch;'''Het ironische van de ironie; over het geval Gerard Reve,'' (Ziezo, het wordt alweer licht. Naar de hel met hem!) Maar toen was er nog geen twitter.

2 Reacties
Zandb
Zandb6 feb. 2018 - 7:51

Abs Toe maar; een polemisch discours! De krakkemikkige taal, die deze mevrouw zich op twitter veroorlooft om blijk te geven van haar diepe inzichten, bestempelen tot een - laat ik voorzichtig zijn - poging tot een deelnemen aan een "polemisch discours"......... Ik vind het wat vergezocht. U niet, bij nader inzien?

Onruststoker
Onruststoker6 feb. 2018 - 8:07

De heren van het geslepen woord, dat was wel een heel ander kaliber dan Nanninga die er de gaskamers bij haalt

Thuiszitter
Thuiszitter5 feb. 2018 - 17:37

Bij die van Ynaz met de moeilijke achternaam dacht ik nog dom van Ynaz om deze wetenschappelijke discussie op politiek podium te voeren en vond het eerlijk gezegd een door de spindoctor van d’66 bedachte actie , fvd staat nationaal gelijk met hun in de peilingen , meer niet . Maar wat deze vrouw naar buiten gooit is van het gehalte PVV , Baudet neemt geen actie dit heeft consequenties . Kan niet anders , er is een deel van de aanhang die hier nu juist niks mee te maken willen hebben . Dat maak ik op aan de reacties van die aanhang. maw de wolf in schaapskleren heeft zijn jas uit gedaan .

vdbemt
vdbemt5 feb. 2018 - 17:27

Wat jammer nou. Dringt Baudet zich ten opzichte van Ollongren in de slachtofferrol, is er NET een partijgenoot die weer iets te duidelijk de ware aard naar buiten brengt.

Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.5 feb. 2018 - 17:14

Geweldig dit, met dit soort kandidaten val je zo genadeloos door de mand. Mooi om te zien toch dat eigenlijk al dit soort louche clubjes klaarblijkelijk zo'n klein draagvlak hebben dat ze bij iedere poging om kandidatenlijsten op te stellen vast lopen op dit soort dubieuze dwazen. Je ziet het zowel bij de PVV, bij BIJ1 als bij FvD.