Joop

Opnieuw ernstige mishandeling bij Vindicat, corps zwijgt

  •    •  
01-05-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
59 keer bekeken
  •  
20685514669_f0cb126e7c_k
Binnen het Groningse studentencorps Vindicat is opnieuw iemand mishandeld. Dat meldt het Dagblad van het Noorden. Vindicat heeft de mishandeling niet gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen, wat in strijd met de gedragscode is. De universiteit eist nu volledige openheid van het studentencorps.
De mishandeling dateert van afgelopen december en vond plaats tijdens de laatste nacht van de Kermesse d’Hiver, een groot driedaags feest van Vindicat. Het slachtoffer liep bij de mishandeling een hersenschudding, letsel aan zijn gebit en een snee in zijn neus op. Een week later heeft hij aangifte gedaan. Twee 22-jarige mannen, beiden lid van Vindicat, worden door het Openbaar Ministerie vervolgd voor mishandeling met ernstig letsel tot gevolg.
Hoewel de gedragscodes voor studentencorpsen voorschrijft dat dergelijke incidenten gemeld moeten worden bij de universiteit, zegt Vindicat-rector Marc Mohr dat die meldingsplicht hem niet bekend was. Dat terwijl hij de gedragscode zelf heeft ondertekend. Wel beweert Mohr dat er geen sprake is van een doofpot:
"Dit was een heftig incident en wij accepteren dat binnen Vindicat ook niet. Daarom hebben wij er binnen de vereniging een zaak van gemaakt. De twee leden zijn geschorst. Maar wij zien ons rechtssysteem niet als vervanging van het eigenlijke rechtssysteem."
Desondanks deed het bestuur van Vindicat géén aangifte tegen de daders. In plaats daarvan is met het slachtoffer gesproken en gevraagd wat hij wilde: ‘Wij hebben direct aangegeven: wat wil jij? Moeten wij aangifte doen, doe je zelf aangifte of doen we helemaal geen aangifte.’
De gedragscode voor studentencorpsen bestaat sinds vorig jaar. Na een reeks mishandelingen en andere vormen van ongewenst gedrag binnen de corpsen eisten de Rijksuniversiteit Groningen, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen dat er binnen Vindicat een cultuuromslag zou plaatsvinden. Vindicat kreeg vorig jaar van de universiteit en hogeschool een jaar de tijd om orde op zaken te stellen. Lukt dat niet, dan verbreken de onderwijsinstellingen alle banden met de vereniging en krijgen de bestuurders van Vindicat geen beurzen meer.
cc-foto: Marco Derksen
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

michellekepen
michellekepen4 mei 2018 - 13:39

Toevallig stond er in de NRC van 2 mei een uitgebreid verhaal over het boek "Partycrash". Waargebeurd verhaal, geschreven door de vader van een pubermeisje wier feest volledig uit de hand loopt. De hiervoor jonge verantwoordelijke daders worden, afkomstig uit 'goede' families en op het gymnasium zittend, blijken erg weinig verantwoordelijkheid op zich te willen nemen, evenals hun ouders. "Slimme kinderen van welgestelde ouders die dankzij goede schoolprestaties en welbespraaktheid wegkomen met wangedrag waar andere jongeren wél op worden afgerekend". De toekomstige top van Nederland.......

OlavM
OlavM1 mei 2018 - 14:16

In mijn eigen studententijd –en dat is heel lang geleden- beschouwde ik de corpora al als relikwieën uit het verleden. Ik kon toen niet bevroeden dat ze anno 2018 nog steeds zouden bestaan. Hardleers volk, die corpora.

Reg777
Reg7771 mei 2018 - 12:26

Ach het is weer zover weer een reden om vindicat eens weer onderuit te halen door 1 geweldsdelict. Laat ik hierbij meteen zeggen dat ik absoluut tegen geweld ben maar om nou weer iedereen die er lid van is op de hak te nemen vindt ik ver gaan. Tot nu toe iedereen die reageert reageert vanuit ondenkendheid en onbekendheid. Met hun taal maken ze zich minstens zo schuldig aan geweld en scheten ze alles over één kam. Elk weekend zijn er talloze incidenten in de stad en wellicht zijn ze er één van. Mee schelden zegt pas iets over hun niveau . Vindicat en 1 incident in 5 maanden. Valt prima mee.

5 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.1 mei 2018 - 13:24

De bangalijstjes, de zwijgcontracten en de andere mishandelingen van de afgelopen jaren al weer vergeten? Dat je het acceptabel vindt dat bij een vereniging regelmatig '1 incident in 5 maanden' leden mishandeld worden door mede leden zegt genoeg.

De Vries3
De Vries31 mei 2018 - 13:24

@reg777; Ik ben het met u eens dat Vindicat niet verboden zou hoeven worden, een gemiddeld kroeg heeft haast meer incidenten. Maar vergeet niet dat Vindicat een vereniging is dat subsidie krijgt van de RUG en dat ze dus daarvoor iets terug moeten doen. Vindicat kan er niets aan doen als er leden zich misdragen, maar wel als ze het onder de pet houden en afspraken met de RUG schenden. Als Vindicat zich niet gedraagt hoort de RUG gewoon de banden met ze door te snijden. Ook zou de gemeente Groningen eens kunnen nadenken of ze Vindicat op de grote markt willen houden of dat ze het bestemmingsplan van hun gebouw willen wijzigen zodat in de vindicat sociëteit heen alcohol meer verkocht mag worden.

OlavM
OlavM1 mei 2018 - 14:21

@ Reg777: [.....scheten ze alles over één kam.] Da's knap werk, zeg! :) [....iedereen die reageert reageert vanuit ondenkendheid (sic, OM) en onbekendheid." Nee hoor, ik reageer op basis van persoonlijke ervaring. :)

Quibus2
Quibus21 mei 2018 - 16:44

Een hersenschudding per vijf maanden valt helemaal niet mee, tenzij je er een vrij grote boksvereniging op na houdt. Maar die veroorzaken doorgaans dan weer iets minder schade bij een feestje in een pizzeria. Bij Albertus, Minerva, Audentis, Carolus of willekeurig welke andere ballenclub zou men dat ook onacceptabel vinden. Uiteraard valt er weerstand te verwachten uit de maatschappij als mensen die zijn geboren met net iets teveel hersenen voor dergelijk infantiel groepsgedrag zijn vrijwillig aansluiten bij zo'n vereniging die niets meer is dan een doorlopende belediging van alles wat waardevol is. Om vervolgens -groepsgewijs, uiteraard- gedrag te vertonen wat je ook nogal genant zou vinden voor de 'F-side' aanhang van de gemiddelde voetbalclub. Mij ontgaat volkomen waarom je -als Vindicatter- zo'n belediging van jezelf zou willen zijn.

adriek
adriek2 mei 2018 - 6:57

Het incident op zichzelf valt misschien onder de normale (...) geweldsstatistieken. Waar iedereen over valt is dat er harde afspraken gemaakt zijn over het melden van incidenten. Afspraken die op papier gezet en ondertekend zijn door bestuursleden. Als die bestuursleden dan tegen die regels in proberen incidenten te verzwijgen moeten er stevige maatregelen tegen de bestuursleden en/of hun clubje genomen worden. Het betreft hier studenten in studierichtingen waar regels en afspraken essentieel zijn voor het goed functioneren. Als ze nu al corrupt zijn geeft dat weinig vertrouwen voor de toekomst.

Hiltermann
Hiltermann1 mei 2018 - 11:07

Veel verschil tussen motorclubs en Vindicat is er niet meer, behalve dat leden van Vindicat niet noodzakelijk een motorfiets hoeven te hebben om lid te worden. Met zoveel mishandelingen is er sprake van een criminele organisatie. Opheffen die vereniging en strafrechtelijk vervolgen.

MomentInFocus2
MomentInFocus21 mei 2018 - 9:24

Het is alleen mogelijk om lid te worden van Vindicat wanneer je een hersenbeschadiging hebt: zo niet dan zorgt de ladderzatte ballotagecommissie daar voor. Gelukkig worden lieden met een strafblad uitgesloten voor een carrière bij de overheid.

Bernie2
Bernie21 mei 2018 - 8:22

Korpsballen, zijn dat niet de toekomstige VVD'ers die het edele vak van politiek swaffelen er eerst grondig lichamelijk krijgen ingetrapt bij louche studentenclubs en zelf later lustig mogen rondtrappen op studentenkoppies? Wat doet een weldenkende student trouwens bij zo'n club? Het geeft te denken...

3 Reacties
Brenda T. Van der Velden-G.
Brenda T. Van der Velden-G.1 mei 2018 - 11:12

Was het maar zo simpel, ook bijvoorbeeld de PvdA kent een lange traditie van prominente politici die lid zijn geweest van Minerva, Vindicat of vergelijkbare jugend bewegingen.

De Vries3
De Vries31 mei 2018 - 13:30

@bernie; zo’n club is een vereniging waar je activiteiten mee organiseert. Je organiseert feestjes, borrelavonden, sportevenementen, je gaat samen liedjes zingen en je zorgt voor een netwerk met oud leden. Sommigen vinden het leuk om daar tijd in te steken en dat is hun goed recht. Lijkt me dat ze daar in het tolerante Groningen niet moeilijk over doen. Maar de RUG moet gewoon voorwaarden opleggen voor subsidie verstrekking en subsidie stoppen als je het niet meer aan de belastingbetaler kan verantwoorden.

Kerja
Kerja1 mei 2018 - 13:51

PvdA, Groenlinks, D66 - het loopt er allemaal rond hoor. Wat minder SGP, CU en CDA - die hebben vaak eigen op de oude kerkelijke zuil gebaseerde studentenverenigingen. Dat zie je zelfs nu nog terug in de populaties van de verschillende soorten studentenclubs. Schandalig wat hier gebeurd is. Maar ook niet uitzonderlijk - dat er tussen de duizende leden van de corpora zwarte schapen zitten. Goed dat ze zijn geroyeerd - goed dat er aangifte is gedaan.

Cliff Clavin
Cliff Clavin1 mei 2018 - 7:34

Marc Mohr is bijzonder geschikt voor het premierschap van Nederland - de vereiste kwalificaties heeft hij ruimschoots in huis.

3 Reacties
Hiltermann
Hiltermann1 mei 2018 - 11:09

Hij voldoet zeker, dit heerschap weet niet eens onder welke afspraken hij zijn handtekening heeft gezet.

Minoes&tuin
Minoes&tuin1 mei 2018 - 11:16

Stonden die afgelopen koningsfeest niet in Groningen te brallen?

Minoes&tuin
Minoes&tuin2 mei 2018 - 7:33

Hiltermann Daar had hij geen herinnering aan!

De Vries3
De Vries31 mei 2018 - 7:05

Ik snap niet zo goed waarom een vereniging als Vindicat zoveel schade moet veroorzaken. Mishandelingen, ontgroeningen waarbij deelnemers later naar een psycholoog moeten, etc. - Het staat iedereen vrij om bijvoorbeeld lid te worden van een motorclub of studentenvereniging. Maar ik mag hopen dat een universiteit geen enkele subsidie verstrekt aan clubs die dit soort schade meebrengen. Zoals motorclubs die ook niet krijgen.

1 Reactie
Quibus2
Quibus21 mei 2018 - 16:28

Dat van die subsidie is helaas niet waar. De RuG heeft er om onduidelijke redenen grote moeite mee Vindicat een een trap onder hun reet te verkopen. Daar waar dit met veel kleinere incidenten in Utrecht, Rotterdam en Enschede wel gebeurd is. En in sommige gevallen bleek dat donders effectief. (Als ze zich gedragen als kleuters...) Het heeft er op zijn minst de schijn van dat het nepotisme in Groningen te sterk is. Kennelijk teveel (oud)Vindicatters op prominente plaatsen in het Groningse universiteitsbestuur of de directe omgeving daarvan. Jammer. Want buiten Vindicat lijkt Groningen een van de leukere studentensteden.