Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opmerkelijke opmars vleesetende bacterie

  •  
15-05-2023
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
35329 keer bekeken
  •  
streptokokken

© Afbeelding: CDC Public Health Image Library

Honderden patiënten hebben zich de afgelopen maanden in het ziekenhuis gemeld met een infectie van een vleesetende bacterie, meldt het AD. Er is sprake van een opmerkelijke toename. Het RIVM telde alleen al in de eerste tweeënhalve maand van dit jaar 374 besmettingen met de groep-A-streptokokken (GAS-bacterie).

Opvallend daarbij is, aldus het RIVM, dat er in die korte periode achttien meldingen bij waren van hersenvliesontsteking (meningitis). Dat is veel: de afgelopen veertig jaar telde het meningitis-instituut NRLBM dat dat bijhoudt gemiddeld maar vijf patiënten per jaar met de bacterie. Vorig jaar was al een kleine stijging te zien: in 2022 waren er negentien gevallen.

Ook in landen als het Verenigd Koninkrijk, Frankrijk en Ierland raken meer mensen besmet met de groep-A-streptokok. Vorig jaar was de vleesetende bacterie nog met name bij kinderen te zien, nu wordt de besmetting waargenomen bij alle leeftijdsgroepen.

De deskundigen zijn er nog niet uit wat de reden is voor de plotselinge toename van het aantal besmettingen. Het RIVM schrijft: "Het is niet bekend hoe dit komt. Wel kunnen mensen met een infectie met een virus, zoals het griepvirus of de waterpokken, een grotere kans hebben een ernstige infectie met groep-A-streptokokken te krijgen. Het kan ook zijn dat meer mensen vatbaar zijn voor de bacterie of voor die virussen. Dit kan komen omdat mensen de afgelopen jaren door de coronamaatregelen minder in aanraking kwamen met virussen en bacteriën.  Ook speelt mogelijk de opkomst van een bepaald type van de bacterie (M1UK) bij aan de toename van invasieve groep-A-Streptokokken infecties."

Symptomen van een infectie zijn: een longontsteking, bloedvergiftiging of ontstekingen van huid, gewrichten of botten. “Het merendeel van de patiënten heeft diepe infecties in de huid”, vertelt arts-microbioloog Bert Mulder van het Nijmeegse ziekenhuis CWZ aan het AD. “Het belangrijkste kenmerk is pijn: mensen trekken hun been of arm al terug als je er alleen maar naar wijst.” De infectie kan worden bestreden met antibiotica.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.