Joop

Opletten Jetten, trap niet in biomassaplannen Timmermans

  •    •  
19-01-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
810 keer bekeken
  •  
franstimmermans

© AP Photo/Dita Alangkara

De verbranding van hout van bossen en zogenaamd restafval van zagerijen wordt door Timmermans aangeprezen als belangrijk ‘groen’ onderdeel van de nieuwe richtlijn.
Aanstaande vrijdag 21 januari schuift onze nieuwe Klimaatminister, Rob Jetten, voor het eerst aan bij een belangrijke bijeenkomst met de Europese klimaat- en milieuministers in het Franse Amiens. Doel van de bijeenkomst is alle neuzen dezelfde kant op krijgen over het ambitieuze, Europese klimaatplan. Tenminste als het aan Frans Timmermans ligt, vice-president van de Europese Commissie, samen met Diederik Samsom bedenker van dit plan. De vraag is evenwel of het klimaat hiermee gediend is. Het is aan Jetten om zich niet in de luren te laten leggen door ‘groene’ (biomassa)utopieën maar op te staan voor de erbarmelijke staat van klimaat en biodiversiteit. En Frans Timmermans duidelijk te maken dat hij de verkeerde afslag heeft genomen.
Timmermans is vrijdag zelf ook aanwezig om zijn plan (in 13 klimaatwetten) bij de Europese ministers in te masseren. Want niet eerder was de oppositie zo groot. Wereldwijd wordt hardop getwijfeld aan de ambities van Timmermans door wetenschappers, bewoners, actiegroepen en zelfs politici. Niet alleen over legitimiteit en oprechtheid van de ambities maar ook over de achterliggende belangen. Is het klimaat gediend bij de klimaatplannen van Timmermans of is de (energie)industrie de grote winnaar?
President Macron is ook aanwezig. In het licht van zowel de Franse verkiezingen als het Europees voorzitterschap een cruciaal moment voor hem om zijn slag te slaan. Timmermans en Macron ontmoeten elkaar halverwege. Europese ministers schuiven aan. De tweestrijd tussen Macron en Timmermans is nog onbeslist. Zal Timmermans als Klimaatbaas van Europa, het Europese grootgewicht, Macron, kunnen verslaan? Aan ambitiedrift zal het niet liggen. Timmermans wil, recent gesteund door een eredoctoraat in eigen land, als duurzame profeet de geschiedenis in gaan. Of de weg daarnaartoe werkelijk groen lijkt hieraan ondergeschikt, gezien het biomassadossier van Timmermans. Ondertussen pleit Macron voor doorgaan met gas en kernenergie.
Timmermans heeft daarom haast om zijn Europese collega’s te overtuigen van zijn klimaatplan ‘Fit for 55’. Meest delicate onderwerp op tafel hierbij betreft het voorstel voor de nieuwe Richtlijn hernieuwbare energie (RED). Biomassaverbranding speelt daarbij een hoofdrol. De verbranding van hout van bossen en zogenaamd restafval van zagerijen wordt door Timmermans aangeprezen als belangrijk ‘groen’ onderdeel van de nieuwe richtlijn. Maar honderden wetenschappers geven sinds jaar en dag aan dat het met biomassa dweilen blijft, met de kraan open. Zij schreven dit jaar een brief aan de wereldleiders. Deze brief, net als de oproep van inmiddels meer dan een kwart miljoen Europeanen aan Timmermans, biomassa uit de Europese richtlijn te halen, mocht niet baten. Dit terwijl iedereen weet, Timmermans incluis, dat de CO2-uitstoot van houtverbranding hoger is dan die van gas en steenkool. Het duurt decennia, zo niet eeuwen voordat nieuwe aanplant van bossen (monoculturen) deze CO2 uitstoot weer heeft vastgelegd. Die tijd hebben wij niet. Het klimaat wacht niet. Daarnaast is de systematische kaalkap voor het benodigde hout voor biomassaverbranding desastreus voor de biodiversiteit die nu al bijna bezwijkt.
D66, de partij van Jetten, heeft in de vorige regeerperiode als coalitiepartij openlijk afstand genomen van biomassaverbranding. Mede door D66 is afgelopen februari een Kamermotie aangenomen om de nieuwe biomassasubsidies op te schorten tot er een afbouwplan voor biomassaverbranding is, conform het SER-advies , in de zomer van 2020. In het nieuwe regeerakkoord wordt herhaald dat biomassaverbranding voor klimaatdoeleinden zo snel mogelijk moet worden afgebouwd. Maar concreter dan dat wordt het vooralsnog niet. Om deze reden zorgt biomassa in Nederland als tot ver daarbuiten, blijvend voor veel onrust in de samenleving. Zie de aanhoudende protesten bij de grootst geplande biomassacentrale Diemen van Vattenfall maar ook in Brussel stonden afgelopen najaar actiegroepen uit alle lidstaten, namens meer dan 250.000 Europeanen, te protesteren bij het parlementsgebouw. Dit alles moet Rob Jetten meer dan voldoende munitie geven om Timmermans en zijn Europese collega’s van repliek te dienen. Europa moet zijn bossen beschermen en dus biomassa uitsluiten van de Europese energierichtlijn. Wil D66 echt furore maken met nieuw leiderschap, dan is dit het moment. Boter bij de vis graag.
Dr. Fenna Swart, voorzitter Comité Schone Lucht Drs. Maarten Visschers, bestuurslid Leefmilieu Drs. Johan Vollenbroek, voorzitter Mobilisation for the Environment
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (21)

komputerhulp
komputerhulp20 jan. 2022 - 20:48

We hebben biomassa centrales, maar vreemd genoeg wordt de uitstoot niet berekend naar het land waar ze die biomassa verbranden. Dat hout (pallets) komt uit Amerika. De CO2 uitstoot wordt belast naar het land waar het vandaan komt, niet waar ze het verbranden. Amerika zal het een zorg zijn want die heeft zich terug getrokken uit het akkoord van Parijs. 35 miljard uitgaven te betalen door 9,5 miljoen huishoudens 35.000 miljoen gedeeld door 9,5 miljoen is 3.584 euro per huishouden. De oplossing is simpel Als die uitstoot van biomassa berekend wordt naar het land waar het vandaan komt, moeten onze boeren koeien uit Amerika importeren want die uitstoot wordt dan bij Amerika bijgeschreven. Het probleem hebben ze in NL zelf veroorzaakt door een veel lagere norm te hanteren dan in andere landen.

Pieter15
Pieter1519 jan. 2022 - 19:00

Johan Vollenbroek van Mobilisation for the environment heeft na een wob-procedure de lijst van grootste stikstofuitstotende bedrijven zonder specifieke vergunning openbaar gekregen. Ik vermoed dat de bio-massa centrales daar wel tussen zullen staan. We zullen het binnenkort weten.

Willem D2
Willem D219 jan. 2022 - 17:04

Ik kan me overigens niet voorstellen dat er veel biomassa beschikbaar is. Zaagsel etc wordt tegenwoordig samengeperst tot briketten en goed verkocht. Kijk maar eens op marktplaats, het is overal uitverkocht aan de burger die zo de energiebelasting probeert te ontduiken.

adriek
adriek19 jan. 2022 - 15:33

Veel gangbare bomen vallen na 25 tot 50 jaar spontaan om bij een beetje wind. Laat je ze liggen verrotten ze en produceren ze daarbij methaan en CO2. Methaan is een 'zwaarder' broeikasgas dan CO2. Stop je die bomen voor die tijd in een biomassacentrale dan produceren ze CO2 en energie. Win-win. Alleen nog netjes regelen dat er daadwerkelijk teruggeplant wordt en er geen 'oerbossen' gekapt worden. Er is niets mis met biomassacentrales, er is veel mis met wat er ingestopt wordt en aan dat laatste moet gewerkt worden.

1 Reactie
Frans Kwakman
Frans Kwakman20 jan. 2022 - 9:08

Met het idee om overbodige troep en afval nuttig te maken is inderdaad niets mis. Alleen is er onvoldoende van dat spul om zoden aan de dijk te zetten en daarom worden er bomen om gezaagd die er van buiten en binnen nog gezond uitzien, vol bladerdragen, alle taken in tact. Dat is een schande. Er is gewoon onvoldoende afval om die centrales goed te doen werken.

Willem D2
Willem D219 jan. 2022 - 15:24

Wel een mooie lakmoesproef voor Jette, Zijn opmerkingen over kernenergie en vooral stikstof waren hilarisch, zelfs een goede cabaretier verzint ze niet, dus nu kunnen we zien of hij goede adviseurs heeft en of hij er naar luistert.

Petra Privacy
Petra Privacy19 jan. 2022 - 15:16

Het is het volk, wat niet op komt voor de eigen rechten. Het recht op schone lucht, echt voedsel en drinkbaar water. In 2019 heb ik als cadeau voor Omslag in Eindhoven, het kenniscentrum voor Duurzaam wonen en leven, een bosproject gedaan. Ze bestaan dit jaar al 28 jaar en dus heb ik in Ierland, my country, 25 bomen geplant bij een boerderij in county Mayo. Heerlijk project om te mogen doen. Zorgen dat er zoveel mogelijk bomen worden geplant. Mensen sponsoren dan een boom, betalen een bedrag, krijgen een certificaat als bewijs en helpen zo mee aan meer bomen op de wereld. Want Ierland is groen, maar ook daar is maar weinig bos. En op de boerderij zijn ze maar wat blij met de nieuwe bomen. Maar veel meer mensen kunnen zo ergens in hun favoriete land, een aantal bomen planten. Omdat veel mensen het een positief gevoel vinden, dat ze door hun bijdrage, werkelijk meehelpen met het planten van meer bomen. En voor iedereen die richting de zomer weer naar een mooi vakantieland gaat, plant een boom als cadeau voor je bezoek. Met miljoenen vakantiegangers die van de natuur ergens anders gaan genieten, waardeer dat dan eens door een boom te planten. Kleine moeite, groot plezier voor de natuur. Maar plant wel een boom die bij de streek hoort.

2 Reacties
EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 16:27

County Mayo. Zoete herinneringen aan wandeltochten in de voetsporen van John Moore. Wat een prachtig land.

Hernandez
Hernandez20 jan. 2022 - 12:43

'Ze bestaan dit jaar al 28 jaar en dus heb ik in Ierland, my country, 25 bomen geplant bij een boerderij in county Mayo. Heerlijk project om te mogen doen' En daarmee koop je ''schuldgevoelens' mee af?

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2022 - 14:45

"De verbranding van hout van bossen en zogenaamd restafval van zagerijen wordt door Timmermans aangeprezen als belangrijk ‘groen’ onderdeel van de nieuwe richtlijn." Over hoeveel restafval hebben we het dan eigenlijk. En nu wordt dat 'afval' toch ook gebruikt voor het maken van (plee-)papier.

1 Reactie
EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 16:39

Van over de hele wereld in olie stokende schepen wordt materiaal aangevoerd om in biomassa centrales te verstoken. Omdat het een industrie is waar geld in omgaat zagen armere landen maar wat graag hun oerbossen om die te laten verwerken tot houtpellets. Het is een ongelooflijke schande dat dit als groen aan de man wordt gebracht. Ook al omdat biomassa centrales hogere uitstoot hebben dan steenkool. Het moet niet gekker worden.

rvb2
rvb219 jan. 2022 - 14:20

met afval als biomassa verbranden is weinig mis. Met bomen kappen met als doel ze te verbranden is veel mis. Het ging fout bij de subsidies die aan de industrie gegeven werden voor het leveren van energie. Dat had anders aangepakt moeten worden: de overheid levert gratis afval dat verbrand kan worden, de industrie krijgt een afneemverplichting.

agnar123
agnar12319 jan. 2022 - 13:48

Als de tuinders hun kassen zouden verwarmen met wkk-centrales op bio-massa en ze zouden deze stoken met hun eigen agrarische afval, zouden ze nu geen last hebben van de hoge gasprijs.

Ewout Pool
Ewout Pool19 jan. 2022 - 13:39

Ik ben het nog met jullie eens ook. Biomassa verstoken is stompzinnig. Voor het winnen van biomassa moet je natuur slopen, hetzij direct, hetzij biomassa te verbouwen. Je beperkt daarmee ook nog eens de voedselproductie. Het is letterlijk beter om dan fossiele brandstof te gebruiken, dat geeft minder natuurschade en beperkt niet tot nauwelijks de voedselproductie. In feite is fossiele brandstof ook (geconcentreerde) biomassa. Alleen is het tempo waarin wij het verstoken veel hoger dan dat het aangemaakt kan worden. Overigens is schone energie natuurlijk nóg beter.

Farmer 2.0
Farmer 2.019 jan. 2022 - 13:36

Van Jetten moet je niet teveel verwachten. Heeft net zo weinig verstand van de materie als Timmermans. Hopelijk wint Macron de strijd. Met je boerenverstand kun je wel nagaan dat het verbranden van hout vervuilende is dan de verbranding van gas. Bovendien heeft het rooien van bomen meer directe invloed op het milieu dan het winnen van gas. Timmermans is een letterkundige !

1 Reactie
Hernandez
Hernandez19 jan. 2022 - 13:54

'. Heeft net zo weinig verstand van de materie als Timmermans. ' Jette vroeg zich af hoe we met kernenergie huizen gingen verwarmen hahaha

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 13:28

Jetten is neoliberaal - wat kan die het klimaat nou schelen - het gaat om gemeenschapsgeld over te dragen aan de hyperrijken . En dat is dan ook het enige dat we kunnen verwachten van een D66 minister in het 4e regime Rutte .

4 Reacties
A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2022 - 14:28

@griezel, met elke letter die je tikt op Joop doneer jij geld aan de hyperrijken, als is het maar via je stroomrekening. Ik vrees dat je nog aardig wat gaat doneren.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland19 jan. 2022 - 15:12

Dooddoener en dat weet je ook wel

EUpiet
EUpiet19 jan. 2022 - 16:32

Timmermans is ook neoliberaal. Ik denk dat die twee elkaar wel kunnen vinden. En wat is er nu mooier dan honderden miljarden gemeenschapsgeld via een ideaal waar niemand tegen kan zijn overpompen naar multinationals.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine19 jan. 2022 - 22:12

@griezel, wordt dan eens concreter, doe draagt de overheid anders dan als consument geld over aan de hyperrijken?