Joop

Opleidingsniveau Nederlandse agenten onder de maat

  •  
07-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
57 keer bekeken
  •  
politie300_19.jpg
Minister pleit voor meer zij-instromers, politiebond reageert verrast
Slechts 15 procent van de Nederlandse politiemensen werkt in een functie op hbo-niveau. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Nationale Politie. Dit percentage is veel te laag, vindt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.
Dit lage cijfer is de politietop al langer een doorn in het oog. Zij probeert het percentage hoger opgeleiden al 10 jaar lang op te krikken naar ten minste 20 procent. Dat is vooralsnog dus nog niet gelukt.
Van alle politiemensen, exclusief leidinggevenden, werkt slechts 15 procent in een functie op hbo-niveau. Uit het verslag van het AD blijkt dat het werkelijke aantal medewerkers met een hbo-opleiding of hoger waarschijnlijk nog lager ligt, aangezien de politie alleen cijfers heeft van het functieniveau en niet dat van het werkelijke opleidingsniveau. 
Ook zijn de regionale verschillen groot. In Midden-Nederland is slechts 10 procent van de politiemensen hoger opgeleid.  Ook in Limburg, Rotterdam en Noord-Nederland is het percentage hoog opgeleiden onder de maat. Amsterdam is daarentegen juist weer een uitschieter met 19 procent hoger opgeleiden binnen het korps. 
De laatste twee jaar is het aandeel hoger opgeleiden weliswaar gegroeid, maar volgens de minister gaat de groei niet hard genoeg. ‘Het aantal hoogopgeleiden moet zo snel mogelijk op peil zijn. We verwachten de komende jaren een toename van cybercrime en financieel-economische delicten. Om dat te kunnen aanpakken, heb je een hogere opleiding nodig.’ Om het aantal hogeropgeleiden binnen de politie sneller op te krikken, denkt Van Der Steur aan het inzetten van zij-instromers. 
Volgens Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zet dit echter geen zoden aan de dijk. Hij is ook van mening dat er genoeg hogeropgeleiden bij de politie. In het programma De Ochtend op NPO Radio 1 zegt hij verrast te zijn door de uitspraak van de minister. Volgens Van De Kamp wijst het artikel in het AD erop dat de registratie bij de politie incompleet is. Veel politiemensen hebben in eigen tijd gestudeerd, maar krijgen geen functies aangeboden op dat niveau. Ook worden de gevolgde opleidingen niet correct in de systemen bijgehouden.
Van De Kamp zegt verder dat de minister hiervan op de hoogte is, maar niet wil toegeven dat de ICT-systemen op dit vlak simpelweg niet deugen. Het probleem is er een van organisatorische aard. De criminaliteit ontwikkelt en wordt inderdaad steeds complexer. Toch is er de afgelopen jaren 50 miljoen bezuinigd op vakinhoudelijke opleidingen, met als gevolg dat agenten die al lang in dienst zijn nauwelijks nog vervolgopleidingen hebben genoten.
Van De Kamp: ‘Je kunt ze opleiden, maar als je het vakinhoudelijk niet bijhoudt, dan heb je nog niks.’
cc-beeld: Pieter Musterd

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (20)

Klapschaats2
Klapschaats27 sep. 2015 - 9:12

Er is mi ten onrechte bezuinigd op Blauw op straat. Het Blauw dat we hebben houdt zich in toenemende mate bezig met flitsboetes of opsporing vanachter het computerscherm en niet te vergeten een niet te overwinnen bureaucratie. Daar komt nog veel meer bij, lees Nationale Politie. Duurt langer voor de NP er is, en het wordt structureel 2x zo duur. Iedere huisman / -vrouw zou denken: ik kijk wel uit, maar zo niet de NL politiek. Het zijn meer onze centen dan de hunne, dus wat zal het. Daar gaat het structureel fout in Onderwijs, Gezondheidszorg, EU, Immigratie en noem de beleidsterreinen maar op. Op zo'n manier is Regering spelen wel heel gemakkelijk.

nomen nescio
nomen nescio7 sep. 2015 - 9:12

Brengt het telefoongesprek dat ik twee jaar geleden had. Na de feestweek stond er al een dag of 10 een auto op een ongebruikelijke plek qua parkeren, maar in vol zicht voor voorbijgangers en passerend verkeer. En per dag - zo leek het wel - was daar meer mee mis (achteruit ingeslagen, voorruit ingeslagen). Dus op een bepaald moment bedacht ik dat ik de politie eens zou moeten vragen of ze wel wisten of dat ding er stond en te melden dat de waarde ervan dagelijks afnam. Dus ik belde, kreeg een agent aan de lijn. Die stelde me vragen als, wat voor auto, welke kleur, wat is het kenteken. Op die laatste vraag antwoordde ik met 'al sla je me dood'. Daarop riposteerde de agent dat hij niet gediend was van dat soort agressief taalgebruik. Ik begrijp nu waar die reactie vandaan kwam. On a more serious note. Bij de invoering van de identificatieplicht meldde de toenmalige minister de Tweede Kamer dat de politie de nieuwe wettelijke regel verstandig toe zou passen. De werkelijkheid was dat agenten de nieuwe wet gretig gebruikten om niet een, maar twee bekeuringen uit te schrijven. Bij voorkeur een per agent, vanwege de quota die gehaald moesten worden. Ik heb nu een beter begrip waarom dat gebeurde. En dan is er nog het punt dat agenten met regelmaat het filmen van hun activiteiten verbieden, terwijl zo langzamerhand elke agent zou moeten weten dat zulks absoluut niet verboden is. Ik heb nu een beter begrip waarom dat is.

rbakels
rbakels7 sep. 2015 - 9:12

Ze ontberen vaak zelfs elementaire rechtskennis. Je wordt bijv heel snel wegens belediging gearresteerd als je hardop kritiek uir op de politie - terwijl de Vrijheid van Meningsuiting slechts in het uiterste geval toestaat kritiek tegen een overheidsorgaan te verbieden. Want daarvoor is die vrijheid primair in het leven geroepen! Ingrijpen mag slechts bij dringende noodzaak (in een democratische maatschappij)

rbakels
rbakels7 sep. 2015 - 9:12

Agenten in functie mogen pas op privéterrein komen als iemand verdacht wordt van een strafbaar feit. Een agent in uniform wekt tenminste de indruk in functie te zijn. Agenten op weg naar hun werk zondigen vaak tegen deze regel.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen7 sep. 2015 - 9:12

[politiebond reageert verrast] De burger niet, die ervaart dit zo ongeveer bij elk kontakt met een politieambtenaar.

MichelReiziger
MichelReiziger7 sep. 2015 - 9:12

LOL @ foto

1 Reactie
TomPoes2
TomPoes27 sep. 2015 - 9:12

Ze konden het nummer van de wegenwacht zo gauw niet vinden.

Jan Willem deBoer
Jan Willem deBoer7 sep. 2015 - 9:12

Voor al het andere als straatagent zou HBO de minimum eis moeten zijn en universitair voor recherche.

1 Reactie
WendyB2
WendyB27 sep. 2015 - 9:12

Inderdaad: We zijn tegenwoordig immers een 'kenniseconomie'. Zelfs voor een baantje als kassière heb je tegenwoordig al minimaal HBO nodig.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
msj_meijerink
msj_meijerink7 sep. 2015 - 9:12

Daartoe heb je leraren nodig, die het Nederlands fatsoenlijk beheersen. AUW!

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 9:12

Men zou natuurlijk kunnen overwegen deze hoog-gekwalificeerden ook fatsoenlijk te betalen.

1 Reactie
dino_radja
dino_radja7 sep. 2015 - 9:12

Die krijgen al prima betaald. Het is een leugen dat de politie een hongerloontje krijgt, het is een prima loon. 85% zit boven modaal.

[verwijderd]
[verwijderd]7 sep. 2015 - 9:12

--- Dit bericht is verwijderd —

2 Reacties
Apropos
Apropos7 sep. 2015 - 9:12

quote Erwin: 'Het wemelt in Nederland van de academici met totaal bizarre opvattingen, meestal in de SP-hoek" Dit meen je toch niet, wat een onnozel en onnodige frame van de SP. Treurig om zoiets te lezen van iemand die zich journalist durft te noemen.

TomPoes2
TomPoes27 sep. 2015 - 9:12

"Het wemelt in Nederland van de academici met totaal bizarre opvattingen, meestal in de SP-hoek." Het komt vaker voor dat mensen academici niet kunnen volgen, omdat ze daarvoor de benodigde opleiding missen. En dat ze daarvoor de benodigde opleiding missen, is natuurlijk ook niet voor niets. Iemand die die simpele waarheid kan bevatten, weet de opmerkingen van Erwin Lamme op waarde te schatten.

adriek
adriek7 sep. 2015 - 9:12

I you pay peanuts...

1 Reactie
dino_radja
dino_radja7 sep. 2015 - 9:12

Dan is het vreemd dat met de prima lonen voor de politie de kwaliteit zo laag is.

joop4me2
joop4me27 sep. 2015 - 9:12

4000,- Euro schoon + 13e maand, problem opgelost ?, HBO ? Politie agent ?? HBO = LTS van 40 jaar geleden ? = betaal je penuts krijg je apen.

1 Reactie
hannogroen
hannogroen7 sep. 2015 - 9:12

'HBO = LTS van 40 jaar geleden' Ik ken geen HBO opleiding waar je leert metselen en de eerste oude techneut met slechts LTS die een differentiaalvergelijking kan oplossen moet ik ook nog tegenkomen..