Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opleidingsniveau Nederlandse agenten onder de maat

  •  
07-09-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
119 keer bekeken
  •  
politie300_19.jpg
Minister pleit voor meer zij-instromers, politiebond reageert verrast
Slechts 15 procent van de Nederlandse politiemensen werkt in een functie op hbo-niveau. Dat blijkt uit cijfers die het AD heeft opgevraagd bij de Nationale Politie. Dit percentage is veel te laag, vindt minister Ard van der Steur van Veiligheid en Justitie.
Dit lage cijfer is de politietop al langer een doorn in het oog. Zij probeert het percentage hoger opgeleiden al 10 jaar lang op te krikken naar ten minste 20 procent. Dat is vooralsnog dus nog niet gelukt.
Van alle politiemensen, exclusief leidinggevenden, werkt slechts 15 procent in een functie op hbo-niveau. Uit het verslag van het AD blijkt dat het werkelijke aantal medewerkers met een hbo-opleiding of hoger waarschijnlijk nog lager ligt, aangezien de politie alleen cijfers heeft van het functieniveau en niet dat van het werkelijke opleidingsniveau. 
Ook zijn de regionale verschillen groot. In Midden-Nederland is slechts 10 procent van de politiemensen hoger opgeleid.  Ook in Limburg, Rotterdam en Noord-Nederland is het percentage hoog opgeleiden onder de maat. Amsterdam is daarentegen juist weer een uitschieter met 19 procent hoger opgeleiden binnen het korps. 
De laatste twee jaar is het aandeel hoger opgeleiden weliswaar gegroeid, maar volgens de minister gaat de groei niet hard genoeg. ‘Het aantal hoogopgeleiden moet zo snel mogelijk op peil zijn. We verwachten de komende jaren een toename van cybercrime en financieel-economische delicten. Om dat te kunnen aanpakken, heb je een hogere opleiding nodig.’ Om het aantal hogeropgeleiden binnen de politie sneller op te krikken, denkt Van Der Steur aan het inzetten van zij-instromers. 
Volgens Gerrit van de Kamp van politiebond ACP zet dit echter geen zoden aan de dijk. Hij is ook van mening dat er genoeg hogeropgeleiden bij de politie. In het programma De Ochtend op NPO Radio 1 zegt hij verrast te zijn door de uitspraak van de minister. Volgens Van De Kamp wijst het artikel in het AD erop dat de registratie bij de politie incompleet is. Veel politiemensen hebben in eigen tijd gestudeerd, maar krijgen geen functies aangeboden op dat niveau. Ook worden de gevolgde opleidingen niet correct in de systemen bijgehouden.
Van De Kamp zegt verder dat de minister hiervan op de hoogte is, maar niet wil toegeven dat de ICT-systemen op dit vlak simpelweg niet deugen. Het probleem is er een van organisatorische aard. De criminaliteit ontwikkelt en wordt inderdaad steeds complexer. Toch is er de afgelopen jaren 50 miljoen bezuinigd op vakinhoudelijke opleidingen, met als gevolg dat agenten die al lang in dienst zijn nauwelijks nog vervolgopleidingen hebben genoten.
Van De Kamp: ‘Je kunt ze opleiden, maar als je het vakinhoudelijk niet bijhoudt, dan heb je nog niks.’
cc-beeld: Pieter Musterd

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.