Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Opkomst extreem-rechts is te wijten aan de Europese Unie'

  •  
28-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
4840 keer bekeken
  •  

Wie altijd zoekt naar consensus veroorzaakt op den duur grote conflicten

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (43)

Woeki Hypo
Woeki Hypo30 apr. 2022 - 12:06

Opkomst extreem-rechts is te wijten aan de Europese Unie “Wie altijd zoekt naar consensus veroorzaakt op den duur grote conflicten” De EU is een neoliberaal project. Het neoliberalisme is een vorm van extreem rechts naar binnen en naar buiten. Het neoliberalisme is geen liberalisme. We kunnen nu niet meer spreken van een liberale democratie in het Westen. Het neoliberalisme is een elitair en economisch rechts van hoogopgeleiden, financiers, managers en consultants en andere meelopers. Van (hoogopgeleide) elites dus. Dit rechts is ook fascistisch. Dit rechts wil ook de wetenschap in zijn greep hebben. Dit “naar buiten” kunnen we o.a. zien aan het arrogante en agressieve gedrag van de NAVO en de VS (o.a. “regime change”). Met militaire oorlog of economische sancties, als oorlog. En Julian Assange als gevangene. Het midden of links is tegenwoordig zwak of hypocriet door de neoliberale opstelling van hun hoogopgeleiden. Seculier voorbeeld in Nederland: D66 en PvdA ofwel sociaal liberalisme en sociaal democratie. Consensus of compromis. Een hypocriet midden van hoogopgeleiden onderhandelen met een neoliberaal rechts? Voor een compromis of een consensus (of een midden). Dat gaat nooit wat worden en dat zien we in de praktijk. Wat we wel hebben en krijgen is: Met leiderschap en wetenschap (ofwel een autoritaire technocratie) naar ellende en verschrikking, bekend van de geschiedenis. Ze (o.a. de EU) gaan het licht uitdoen. Woeki Hypo is gematigd liberaal.

PGS
PGS30 apr. 2022 - 4:57

Als je kritisch bent tov de EU, wordt je al in het kamp van extreem rechts geduwd. Geen wonder dat op die manier extreem rechts groeit.

2 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens30 apr. 2022 - 9:25

@ PGS Jij schrijft: Als je kritisch bent tov de EU, wordt je al in het kamp van extreem rechts geduwd. Geen correcte uitspraak. De multilaterale EU staat haaks op de opvattingen van extreem rechts over het primaat van de natiestaat. Dus als jij je argumentatie tegen falen van de EU baseert op de noodzakelijke dominantie van de natiestaat krijg je terecht het verwijd extreem rechts. Als je voor een betere onderbouwing zorgt heb je dat probleem niet.

Gimli1955
Gimli195530 apr. 2022 - 12:05

@PGS Je hebt gelijk, er is een groot verschil tussen wat de EU zegt te willen en wat de EU in werkelijkheid doet. Net als Bij Rutte is datgene waar de aanhangers naar verwijzen lege woorden, terwijl de werkelijkheid destructief is. Bij de invoering van de neoliberale marktwerking werd beloofd dat het beter, goedkoper en efficiënter werd, het tegenovergestelde gebeurde. Voor de verkiezingen werd door zowel de VV als de PvdA beloofd dat ze het anders en zonder mekaar zouden doen, de historie is precies het tegenovergestelde. Volgens mij scheidden de wegen volgens Kaag tussen D'66 en de VVD van Rutte en zag de CU niets meer in samenwerking tussen D'66 en de CU. Ook hier waren de beloftes omgekeerd evenredig met de werkelijkheid. Elke keer worden zaken beloofd, zelfs met het hand op het hart, en is het resultaat het tegenovergestelde. Onbetrouwbaarheid geldt voor alle aanhangers van het huidige systeem. Dat is de oorzaak, de leugenachtigheid en de betrouwbaarheid van de regeringspartijen en hun aanhang. Afwijkende meningen worden weggezet als populistisch, extreem, onwetend en naïeve. De groei van "extreem rechts" ontstaat door de onbetrouwbaarheid van de regerende macht en zo lang dat niet geaccepteerd wordt, blijft het groeien in de verschillende "extreem rechtse" partijen en blijft de status quo in stand. Geen oplossingen voor de fundamentele problemen en verdere uitbouw van het onzichtbare institutioneel racisme en discriminatie. De zwart wit propaganda van de politiek.

Ivan61
Ivan6129 apr. 2022 - 13:48

Dat is zo makkelijk om schuld aan EU of wie dan ook te geven. Opmars van extreemrechts is heel lang bezig en binnen EU is dat nog te overzien. Kijk een keer aan de landen buiten EU grenzen en dan schrik je kapot. Daar gaat extremisme hand in hand met religie en mensen die anders zijn zijn vogelvrij. Wij hebben een luxe positie e n zeker hier in Nederland als om mensenrechten gaat en dat moeten wij bewaken en beschermen. De mensen zoals Baudet en zijn ranzig clubje krijgen te veel aandacht hier ook. Dat zijn outlaws en zijn de aandacht niet waard. Wij moeten ons richten op echte problemen zoals toenemnde armoede en woede van het volk. Dat waar nemen en handelen en voorkomen dat nog meer mensen in de hok van Baudet belanden. Of andere valse profeet.

1 Reactie
Gimli1955
Gimli195530 apr. 2022 - 9:23

Zo lang iedereen het blijft hebben over de gevolgen met maatregelen en de oorzaak van een falend politiek systeem buiten schot blijft, zal dit blijven door etteren. Er is niets geleerd van de periode voor WW, ook toen faalde het politieke systeem. De FVD en de PVV en vele andere nu opkomende partijen zijn een gevolg van een oorzaak, ik blijf het herhalen. Als de partijen niet leveren, worden nieuwe partijen opgericht om de kiezer binnen te halen in dit individualistische tijdperk. Zo lang de neoliberale partijen in verschillende vorm een meerderheid kunnen vormen, blijft de status quo bestaan en het behoud van macht voor een falend systeem. Macht corrumpeert en absolute macht corrumpeert absoluut. Daardoor is een autocratie ontstaan met institutioneel racisme en discriminatie als beleid. Verdeel en heers tactieken zijn gebruikt om groepen tegen mekaar op te zetten, en de media doen daar van harte aan mee. Dat geldt landelijk en globaal zeker, het aantal dictators neemt toe. Of ze nu democratisch gekozen zijn of niet, dat gold ook voor de periode voor WW2. In plaats van aandacht voor de oorzaak en de fundamentele problemen blijft de politiek en de media hoofdzakelijk geïnteresseerd in het plakken van pleisters en niet in het oplossen van de problemen. Daar valt het wegkijken, ontwijken, beschuldigen, verwijten en bagatelliseren ook onder. Geen visie en geen stip op de horizon, ik blijf het herhalen.

Deugkeizer
Deugkeizer29 apr. 2022 - 12:28

Tja nu de nazi-kaart is uitgedeeld aan Rusland hoeven mensen met xenofobische Ideeen zich niet meer druk te maken. Dat wordt nog wat komende jaren.

1 Reactie
DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2022 - 14:55

@ Deugkeizer Jij schrijft: Tja nu de nazi-kaart is uitgedeeld aan Rusland Welke nazi kaart? Heeft Oekraïne deze zwarte piet aan Rusland doorgegeven? En wil jij hem nu aan alle burgers in westerse landen geven?

Zandb
Zandb29 apr. 2022 - 6:42

Hieronder lees ik: "Extreem Rechts (of moeten we onwelgevallige politiek zeggen?) is opgekomen toen links de gewone man liet vallen." Zou zo iemand nooit eens kunnen bedenken, dat het ook heel goed mogelijk is, dat de gewone man links heeft laten vallen?

7 Reacties
adriek
adriek29 apr. 2022 - 7:46

Socialisme is effectief geframed als communisme. Delen is fout, winst maken is goed. Solidariteit (zie de speciaalpakketjes in ziektekostenverzekeringen) is slecht. Het ligt niet aan 'links'.

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2022 - 10:16

@ Zandb Jij schrijft: dat het ook heel goed mogelijk is, dat de gewone man links heeft laten vallen? Leuk dat je dit doet. Ik denk ook dat dit waar is. Veel gewone mannen willen in 2022 niet het links van nu maar het links van 1970. En dat oude links is nu soms heel rechts. Maar de linkse partijen zouden ook een linkse agenda van 2022 moeten hebben. En dan is hun verhaal ook niet erg sterk. Maar in een aantal steekwoorden zou een linkse agenda 2022 kunnen zijn. Inkomenszekerheid boven werkzekerheid/ meer werknemersinvloed in bedrijven/scholing als onderdeel arbeidsovereenkomst/basis inkomen voor niet werkenden/verplichte kinderopvang 3 dagen/afschaffen kinderbijslag/afschaffen hypotheek aftrek/afschaffen eigen risico zorg/sanering agrarische sector/landbouw grond naar natuur en woningbouw/afbouw fossiele energie/immigranten welkom als zij een baan hebben/asiel procedure 1 maand max gevolgd door uitzetting na afwijzing/meer ICT/camera's op straat voor meer veiligheid/ aanpakken discriminatie en seksuele intimidatie/internationale Europese samenwerking op gebied infrastructuur spoor/terugdringen vliegreizen/kleinschalige ouderenzorg/toegankelijke euthanasie. Enz enz. En dat zou mijn invulling zijn maar daar zou discussie over moeten zijn. En welllicht levert dat een meer toekomst bestendige linkse agenda op. Dan kan de oude weggegooid worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2022 - 11:08

Dat de gewone man voor zover die nog bestaat links heeft verlaten vind ik aannemelijk. Ook dat dat al geruime tijd geleden is gebeurd. Over wat nu "links" is valt te discussieren. Een leven lang (recht op) her-en bijscholing zou er m.i. ook onder kunnen vallen net als een verdere individualisering van de sociale zekerheid.

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 apr. 2022 - 11:54

Over nog meer woningbouw en infrastructure moet zorgvuldig worden nagedacht. Hier en daar gebouwen/bedrijven ea menselijke ingrepen verwijderen zou ook een optie moeten zijn. Natuur die kris-kras wordt doorsneden door wegen en vol staat met huizen-in-het groen is geen aanwinst.

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2022 - 11:54

@ DanielleDefoe Inderdaad dat soort zaken. Goede kinderopvang. Huisvesting. Mijn lijstje is inderdaad niet compleet.

Gerygrr
Gerygrr29 apr. 2022 - 12:56

Het links van de gewone man is met Spekman verdwenen. Het is verdeel-en-heerslinks geworden. Het elitaire deuglinks is gaan regeren met de liberalen. Mooie linkse principes gekaapt door investeerders. Geen woning geen kroning…. En nu een pandjesprins…

Y-Line
Y-Line29 apr. 2022 - 14:51

@DaanOuwens Prima lijstje, basisinkomen zie ik wel niet gebeuren.

Radio-Head
Radio-Head29 apr. 2022 - 5:12

O.A het aanhalen van Gramsci, de door zijn linkse broeders verraden eenzame strijder tegen de fascisten van Mussolini trof me, in de verhaallijn van het artikel in de link. Gramsci die in de gevangenis zijn genialiteit projecteerde in "Notities uit de gevangenis", "Alle mensen zijn intellectuelen". O.a over "de Tussentijd" door Engelen geplaatst in de context van de huidige Tijdgeest. https://www.groene.nl/artikel/het-falen-van-de-experts

rosarosa
rosarosa28 apr. 2022 - 21:34

Extreem rechts wordt gevoed door de media ten bate van de kapitalisten die veel liever hebben dat men achter de " wokies" aan gaat dan achter hun centen.

Déjà vu
Déjà vu28 apr. 2022 - 21:08

'Jammer! Door je cookie-instellingen kan je dit deel van de site niet zien. Als je de 'sociale cookies' accepteert, kan je dit deel wel zien.' Waarom moet ik me laten tracken middels deze cookies?

1 Reactie
adriek
adriek29 apr. 2022 - 7:48

Cookies... doet me denken aan die oude film: "Soylent green is made of people..." Praktisch: open de website in een anoniem venster, accepteer alle cookies, als je het venster sluit zijn de cookies weer verdwenen als sneeuw voor de zon...

DaanOuwens
DaanOuwens28 apr. 2022 - 20:41

Ik zie totale prietpraat. De spreker in het filmpje wijt de oorlog in Oekraïne aan westerse politici die geen duidelijke linkse politiek bedrijven. Deze gedachte spreekt hij uit tijdens de laatste beelden van de kapot geschoten flats in Oekraïne. De rest van het verhaal is ook onzin maar ik pik graag een aspect eruit om te voorkomen dat ik 3 reacties lang in 4.000 woorden moet gaan muggenziften. Ik herken het verhaal wel. Hetzelfde soort uitspraken wordt hier in Nederland gedaan door mensen die je het etiket conservatief links kan geven. En extreem rechts doet soortgelijke uitspraken maar dan bijvoorbeeld over de Navo die verantwoordelijk zou zijn voor de oorlog in Oekraïne. Het thema wijkt af maar de toon en manier van denken is dezelfde. De oorzaak van het conflict ligt nooit in de invloedsfeer van de dader, die kan niet anders. Daarvoor is wel een verklaring te geven. De wereld is de laatste decennia in een hoog tempo veranderd. En niet iedereen is in staat om te gaan met deze veranderingen en de nieuwe werkelijkheid, aanpassen is moeilijk. En dat leidt tot het teruggrijpen op oplossingen van oude gedateerde ideologieën, zoals het socialisme en fascisme. Dat doet de man in dit filmpje, dat doet Poetin en dat doen de extreem rechtse groepen en conservatief linkse groepen. Het niet kunnen inzien dat nieuwe oplossingen noodzakelijk zijn en dat oude niet meer werken is wat Poetin laat zien in Oekraïne.

4 Reacties
Greendutch
Greendutch29 apr. 2022 - 9:01

tijdens het filmpje was ik verward, ik moet e.e.a. duidelijk nog even herkauwen. ben het voor een groot deel met je eens maar denk ook dat er een aantal zijn die het niet alleen niet kúnnen begrijpen en/of accepteren maar niet ‘willen’ dat er nieuwe oplossingen komen want dan komen er ook nieuwe leiders en moeten zij hun posities inleveren (bv Poetin, Bolsonaro, Xi Jinping, Duterte, o.a.) [mijn kleine gedachte]

adriek
adriek29 apr. 2022 - 9:47

Met prietpraat, oneliners en spitsvondige tweets worden tegenwoordig verkiezingen gewonnen.

DaanOuwens
DaanOuwens29 apr. 2022 - 13:02

@ Greendutch Ik heb er ook een tijdje over nagedacht. Dat laatste stukje puzzelde mij omdat daar de verantwoordelijkheid heel nadrukkelijk op een vreemde plaats werd gelegd. Langs die lijn kwam ik weer bij Poetin en zijn behoefte het oude sovjetrijk weer in het leven te roepen. Terug naar vroeger en die Oekraïners moeten dat wel nazi-s zijn, want die waren door de glorieuze sovjetunie verslagen. En dat is wat Poetin wil. Het oude in volle glorie herstellen. Dat is in een paar steekwoorden mijn denklijn. Dat er meer van dat soort types uit functie moeten ben ik met je eens. Xi Jinping is wel een vreemde eend in die bijt. De probeert namelijk met ICT van het hoogste niveau de klassieke dictatuur opnieuw uit te vinden. Die anderen kunnen op termijn alleen maar falen. Maar bij Xi Jinping ben ik daar niet gerust op. Veel Chinezen zijn heel loyaal aan hem en erg nationalistisch. Maar puzzel zelf rustig verder dit zijn wel de grote vraagstukken van deze tijd. @ adriek Dat klopt, maar dat zegt niets over de leiders, alleen maar over de kiezers.

Gimli1955
Gimli195530 apr. 2022 - 12:07

@daan en adriek En zo ziet een cirkelredenatie eruit.

PVDB2
PVDB228 apr. 2022 - 18:16

Ook als er een plafond is aan salaris, bonus, aandelen zal men iets anders vinden om het financieel toch uit te keren. Daar hoef je het minimumloon niet voor te verhogen. Dat het moet heeft een andere reden; om je er bijna niet van kan rondkomen. Niet iedereen verdient 3x modaal. Maar zolang de meerderheid VVD en CDA blijft kiezen zal er niet veel veranderen. Het is voor een deel maar onvrede. Vaak kent me de feiten niet of wil die niet weten. De noodzaak tot migratie door vergrijzing van de arbeidsmarkt en de energietransitie die nog echt op stoom gaat en moet komen. Daar heb je mensen voor nodig. Sommige willen niet met migranten werken, sommige willen niet bijscholen. Stilstand is achtergang en zal uiteindelijk tegen je werken. Angst, onzekerheid waar populisten gebruik van maken. En, waar mensen met invloed werken zullen lobbyisten zijn. Of het nu Brussel is of Den Haag. Je zal juist meer EU nodig zal hebben op verschillende vlakken. Dat mensen met vermogen kunnen beleggen en daar rendement op halen of een huis kopen en met huurinkomsten (winst), of meer dan 5% van een bedrijf aanschaffen en daar zo goed als geen belasting over betalen, is iets wat je moet weten. Niet iedereen heeft dat en kan dat dus niet. Zal het met werken moeten doen wat steeds moelijker wordt, ook door de vergrijzing. Zal vaak ook de belastinginkomsten moeten opdraaien om een begroting sluitend of gelijk te houden. Geld is macht is invloed. De PVV, FVD en Ja21 zal niets voor je doen.

2 Reacties
Y-Line
Y-Line28 apr. 2022 - 20:48

'De noodzaak tot migratie door vergrijzing van de arbeidsmarkt en de energietransitie die nog echt op stoom gaat en moet komen. ' Die mensen zijn hier al: statushouders. Nog meer laaggeschoolde immigranten hier heen halen is een belediging voor de werkende Nederlander: want dit drukt de lonen. Er is tevens geen draagvlak voor én ook geen huizen. Overigens praat je nu Ursula von der Leyen gewoon na.

adriek
adriek29 apr. 2022 - 8:01

Een beetje moderne CEO neemt genoegen met een salaris van 1 dollar per jaar. Dat doet het goed in de media. Naast een paar mille 'onkostenvergoeding' per maand een auto, laptop, telefoon, talloze etentjes 'van de zaak', (zakelijke!) vliegreisjes en een leuke winstdeling in aandelen naast wat commisariaten bij bevriende organisaties en je hebt dat salaris helemaal niet nodig. Migratie, vroeger hadden we gastarbeiders, is niet nodig. Als de bezem door alle zinloze banen gaat en we het uitkeringen en toeslagensysteem eindelijk eens opschonen kunnen we met drie dagen werken toe. Helaas zijn er te weinig mensen die iets anders kunnen dan tussen een invulformulier op een beeldscherm, een vergaderruimte en een koffieautomaat heen en weer wandelen. Techniek (lees: werken met je handen) blijft tenslotte maar een smerig iets. Het is natuurlijk tekenend dat er wel belasting geheven wordt (werd) op niet bestaand rendement op spaargeld - gegevens die de belastingdienst gewoon heeft, maar niet op winst op beleggingen of inkomsten uit verhuur (waarom eigenlijk niet???): er is, in tegenstelling tot wat met de mond beleden wordt, gekozen voor belasten van arbeid en ongemoeid laten van kapitaal(winst). Daar hebben we voor gekozen. Inderdaad: de lobby vanuit die kant is te sterk en zolang de kiezer zijn stem laat sturen door oneliners op Twitter gaat dat niet veranderen. Deal with it.

youppie
youppie28 apr. 2022 - 17:31

Extreem Rechts (of moeten we onwelgevallige politiek zeggen?) is opgekomen toen links de gewone man liet vallen. Vroeger waren de PVDA, evenals de voorgangers van Groen Links er voor de verheffing van de arbeider. Tegenwoordig doen ze niets anders dan de arbeiders kleineren en fiscaal uitkleden. De arbeider mag niet meer met het vliegtuig op vakantie, want slecht voor het milieu. De PVDA en GL elite gaan alleen maar met het vliegtuig op vakantie. De arbeider kan bijna zijn autootje waar hij mee naar zijn werk moet niet meer betalen. De PVDA en GL elite racet lekker met een vervuilende auto, bijvoorbeeld een Jaguar XJS-Cabrio, van hot naar her. Wanneer een arbeider gaan demonstreren, bijvoorbeeld door met een geel hesje een manifestatie te houden, dan worden ze door de PVDA en GL elite smalend voor deplorables (betreurenswaardigen) uitgemaakt. Zo kweek je onvrede en gaan de arbeiders ergens anders op stemmen. Bijvoorbeeld op de SP of op Wilders. Nu heb ik het nog eens bekeken, maar zo heel erg veel verschil zit er niet tussen het programma van de SP of dat van de PVV. De SP wil hetzelfde als de PVV, maar is iets diplomatieker van toon. De SP wordt als links bestempeld en de PVV als extreem rechts. Wat ze willen. Moeten we dan de EU de schuld geven voor de opkomst van extreem rechts? De Vleesgeworden hooghartige linkse neerkijker, Frans Timmermans, werkt als een rode lap op de gemiddelde arbeider. De schaamteloze graaipraktijken van sommige EP's eveneens.

3 Reacties
Satya
Satya28 apr. 2022 - 19:02

"Extreem Rechts (of moeten we onwelgevallige politiek zeggen?) is opgekomen toen links de gewone man liet vallen. " Gewoon extreemrechts dekt de lading. Laten vallen? Ben je niet goed bij je hoofd? De man die mijn wc betegelde gaat 2 keer per jaar op vakantie. Heeft 2 auto's. Heeft een mooie koopwoning. Slachtofferschap gebaseerd op niets. Een deel van de arbeiders komt in opstand nu de linkse partijen ook niet blanken willen verheffen.

Y-Line
Y-Line28 apr. 2022 - 20:51

@Satya 'De man die mijn wc betegelde gaat 2 keer per jaar op vakantie. Heeft 2 auto's. Heeft een mooie koopwoning. ' Joh denk eens na? Waarom zou een tegelzetter 2 auto's hebben én zoveel geld hebben? Zou het misschien te maken hebben met het feit dat niemand tegenwoordig meer tegelzetter wil worden? Dat er schaarste is in die branche? En dat de man zoveel geld verdient dat hij zakelijk een auto aanschaft omdat het anders naar de Belastingdienst gaat? Stukadoors, elektriciëns, tegelzetters, ze verdienen op dit moment goud geld: en terecht.

pahan
pahan29 apr. 2022 - 5:14

@Satya, Zwart dan zeker? :)

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 apr. 2022 - 16:05

Vervolg. Maar het compromis waar ik over sprak, economisch rechts en cultureel links, is wel precies het tegenovergestelde van wat ik te horen krijg als ik spreek met mensen uit de autochtone onderklasse. In die zin kan ook de EU, waar dat compromis in feite ook van kracht is, wel helpen extreem rechts te vergroten. Dus ik ben het deels wel met Zabala eens. Redactie, 1500 tekens is toch wel wat weinig. Ik heb behoorlijk wat moeten schaven en schrappen en nog lang niet alles opgeschreven wat ik hierbij bedacht had. Maar ik begrijp dat het zo beter behapbaar is natuurlijk.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 apr. 2022 - 16:01

Vervolg: Links is niet langer revolutionair. Dat werd duidelijk toen Trump de Navo achterhaald noemde. Ik kan me een tijd herinneren dat zo'n uitspraak bij links Nederland met gejuich ontvangen zou zijn, daar was niets meer van de merken. Of denk aan de Brexit. Daar maakte de rechtse elite zich echt zorgen over, van het IMF tot NAVO baas Stoltenberg. Links schaarde zich op wat uitzonderingen na aan hun kant. Voor een aardige inzicht in de worsteling die sommigen op links doormaakten, zie https://www.doorbraak.eu/na-brexit-brrrrrrr/ Nou hoef je natuurlijk niet voor een Brexit te zijn als je links bent, je kunt van mening zijn dat sociale veranderingen makkelijker binnen dan buiten de EU te verwezenlijken zijn. En ook moet je toegeven dat het sociaal-economisch beleid in de EU altijd nog een stuk zachter is dan dat van de Angelsaksische landen, maar de revolutionaire aspiraties zijn verdwenen. Als het er op aan komt, schaart links zich aan de kant van de werkgevers en de aandeelhouders, dat is de perceptie die ervan uitgaat. En dat zien mensen aan de onderkant van de samenleving ook. Dat de PvdA zich door de VVD laat piepelen. Dat als Wilders de boel opblaast D66 en GL de regering aan een lenteakkoord helpt. Of dit alles leidt tot de opkomst van extreem rechts daar kun je over discussiëren. Er zullen altijd mensen zijn die gewoon een ander niet mogen omdat 'ie er anders uitziet of een andere religie heeft. Dat hou je altijd.

Gimli1955
Gimli195528 apr. 2022 - 15:43

Kwestie van oorzaak en gevolg. Zo lang de oorzaak niet onder ogen wordt gezien en de EU nog meer verslechteringen wil invoeren, zoals het toestaan van immigranten uit Noord Afrika om de onvervulde werkplekken op te vullen, zul je nog meer een aanhang krijgen. Bedenk dat de "extreem links" in het verleden flink vaker schuldig zijn geweest aan aanslagen en politieke moord dan wat nu voorspelbaar wordt verondersteld. Het zijn de bekende trucjes van een falende regering, de schuld ergens anders neerleggen en anderen beschuldigen. Wie heeft de afgelopen 10 jaar institutioneel racisme en discriminatie uitgevoerd door een overheidsdienst, die met behulp van de controlerende en toezichthoudende instanties 47.000 families geruïneerd heeft. Het is het bekende boter en hoofd verwijt door een overheidsinstantie die het zelf ook niet zo nauw neemt met de privacywetgeving, te samen met de CCTV anderen de maat neemt. Nog niet zo lang geleden was "extreem Links" een gevaar voor de samenleving en werd de SP buitengesloten. Nu hebben ze weer een andere zondebok gevonden voor iets waar ze zelf de oorzaak van zijn.

Gaitj
Gaitj28 apr. 2022 - 15:41

Een goed essay van Ewald Engelen, geschreven vanuit een links hart: https://www.groene.nl/artikel/het-falen-van-de-experts

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen28 apr. 2022 - 15:38

Zabala's notie van 'technical governments' doet me denken aan de jaren negentig. Toen was er ook een technocratische manier van politiek bedrijven. Grote ideologische tegenstellingen tussen links en rechts of liberaal of socialistisch verdwenen naar de achtergrond, om plaats te maken voor beleid dat voor iedereen zou moeten werken. Geen grote bezielende verhalen over waar het naar toe moet met de samenleving, maar beleid maken om concrete problemen op te lossen. En het maakte niet eens zoveel meer uit welke partij de verkiezing won, want ze begonnen steeds meer op elkaar te lijken. Of de VVD of de PvdA nu aan de knoppen draaide, dat maakte misschien voor de technische uitvoering wat verschil, maar in het grote plaatje was het onbeduidend. De verschillen tussen partijen waren niet langer principieel maar gradueel. Dat is althans mijn perceptie van de jaren '90, die is ongetwijfeld gekleurd. Maar in feite was die consensus wel degelijk politiek gekleurd: rechts op sociaal-economische terrein en links op cultureel en medisch-ethisch gebied. Om het kort te zeggen, links het homohuwelijk en de straatnaambordjes, rechts een gunstig klimaat voor werkgevers en aandeelhouders. Met dit compromis verdween het idee dat links niet alleen beleid zou verzachten en wat bij zou sturen maar echt een ander systeem voorstond naar de marge, terwijl dat in de jaren '70 nog breed gedragen werd. Ik denk dat je wel kunt stellen dat die mentaliteit ook in de EU volop aanwezig is.

agnar123
agnar12328 apr. 2022 - 14:11

Extreem rechts is het gevolg van onvrede. Onvrede is het gevolg van sociaal-economische ongelijkheid. In de jaren '1970 groeide de welvaart van de gewone mensen en was er optimisme. Extreem rechts was er weinig. Daarna zijn de rijken extreem veel rijker geworden. De welvaartsgroei van de gewone mensen stagneerde. Optimisme verdween, onvrede nam toe. En dat is een goede voedingsbodem voor extreem rechts. Een oplossing is herverdeling van de welvaart. Bijvoorbeeld met een maximum loon gekoppeld aan het minimumloon. Zie: Maximum loon, https://www.groenepolitiek.info/index.php?pi=2850&n1=70 Als er voor CEO's een maximum loon geldt van 50 keer het minimumloon, dan vliegen de minimumlonen ineens omhoog. Dan vermindert de onvrede, keert het optimisme terug en verdwijnt extreem rechts. Maar de media zijn in handen van grote bedrijven, die in handen zijn van de banken en de rijken. Dus de schuld wordt niet gelegd bij de extreme welvaart van de rijken, maar bij 'de buitenlanders', 'de asielzoekers', 'de gelukzoekers'. Of bij de EU.

5 Reacties
Hansje6
Hansje628 apr. 2022 - 15:13

Eens, maar vergeet de onvrede niet mbt de integratie, of liever het gebrek aan algemeen succes ervan. Zolang links de negatieve aspecten hiervan niet durft te benoemen en aanpakken, zal rechts verder groeten. Hup links: de wijken in en verdieping je in de probleemwijken die we allemaal kennen...

Y-Line
Y-Line28 apr. 2022 - 20:52

'Dus de schuld wordt niet gelegd bij de extreme welvaart van de rijken, maar bij 'de buitenlanders', 'de asielzoekers', 'de gelukzoekers'.' Die schuld moet liggen bij de overheid die het toelaat dat er 1000 mensen per week binnenkomen én er 13000 statushouders wachten op een huurwoning waar ze ook nog eens voorrang voor krijgen. Die situatie is onhoudbaar en onwenselijk, zowel op de korte als de lange termijn.

Beisser
Beisser28 apr. 2022 - 22:41

@y-line 28 apr. 2022 - 22:52 Die schuld moet gelegd worden bij multinationals en andere grote bedrijven die het topkader belachelijk hoge salarissen laten verdienen en dan ook nog falende managers miljoenenbonussen uitkeren waarmee die dan huizen opkopen en voor veel geld aan expats en andere nouveau- riches verhuren zodat de gewone man achter het net vist. Ook bij woningbouwcorporaties die liever eenvoudige huurhuizen “renoveren” en verkopen voor “wat de gek ervoor geeft” dan ze netjes te isoleren en dan als sociale huur in beheer te houden. De schuld moet ook gelegd worden bij de overheid die dit allemaal laat gebeuren, die telkens weer nieuwe maatregelen weet te bedenken die schijnbaar gunstig zijn, maar waar juist de mensen die het niet nodig hebben het meest van profiteren, die weigert de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Ook bij gemeenten die geen asielzoekerscentra binnen hun gemeentegrenzen willen hebben. Ook bij de burgers die protesteren als er toch zulke plannen ontwikkeld worden. En ook bij de kiesgerechtigden die niet nadenken, die zich laten leiden door onderbuikgevoelens en zich die zogenaamde “onvrede” laten aanpraten door querulanten en charlatans die de politiek als verdienmodel hebben ontdekt.

Olav Meijer
Olav Meijer29 apr. 2022 - 12:29

@ Beisser: Prima verwoord.

Y-Line
Y-Line29 apr. 2022 - 14:49

@Beisser Dus jij ziet geen probleem in het feit dat er iedere week 1000 mensen dit land binnenkomen waarvan de overgrote meerderheid de rest van hun leven afhankelijk zal zijn van een bijstandsuitkering? Het is een gebed zonder einde wat de staat klauwen met geld gaat kosten maar niks gaat opleveren. En natuurlijk zullen er wel een paar grote steden zijn waar het probleem wat jij schetst (weinig woningen) het gevolg zijn van het beleid van die multinationals, maar dat beperkt zich louter tot de grote steden waar die multinationals zijn gevestigd. Ik erken die problemen ook, bijvoorbeeld in Veldhoven en Eindhoven waar veel werknemers van ASML en Philips wonen, verschil is wel dat die mensen zichzelf kunnen onderhouden en de staat wel iets opleveren. De staat moet sowieso kiezen, of minder migratie én het handhaven van het stikstof probleem of meer migratie en het stikstof probleem niet handhaven. You can't have your cake and eat it.