Opkomst Afghanistan overtreft alle verwachtingen
• 06-04-2014
• leestijd 2 minuten
Afghanen naar stembus voor 'vrede en veiligheid' ... 175 Talibanstrijders, 12 militairen en 4 burgers gedood
Naar schatting brachten zeven miljoen Afghanen zaterdag hun stem uit. De Taliban dreigde vooraf met geweld en aanslagen, maar lijkt daar vooral zichzelf mee te hebben geraakt. Volgens het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zouden bijna 200 mensen, waaronder 175 leden van de Taliban, op de verkiezingsdag om het leven zijn gekomen.
Updates onderaan
Volkskrant-verslaggever Rob Vreeken
beschrijft een kalm verloop van de verkiezingsdag:
Allereerst viel op dat iedereen – niemand uitgezonderd – ‘vrede’ (of ‘vrede en veiligheid’) noemde als belangrijkste kwestie in deze presidentsverkiezingen. Niet de economie of de corruptie, om maar te zwijgen van afschaffing van de hypotheekrenteaftrek. De Afghanen verlangen na 35 jaar oorlog hevig naar rust, naar een gewoon leven, naar een toestand waarin iets kan worden opgebouwd in plaats van afgebroken.
In zeker opzicht kregen zij op deze regenachtige verkiezingsdag meteen al hun zin: het was vredig en veilig in Kabul en grotendeels ook in de rest van het land. Het dreigement van de Taliban om de verkiezingen met geweld te verstoren, liep uit op een anticlimax. In de hoofdstad gebeurde helemaal niets, elders bleef het aantal incidenten beperkt.
Volgens een
verklaring van het ministerie was er wel degelijk sprake van gewelddadige conflicten in verband met de verkiezingen: 175 leden van de Taliban werden gedood in confrontaties met veiligheidstroepen. Daarbij kwamen ook 12 militairen en vier burgers om het leven. Zondag is in het noorden van het land een bom ontploft, toen een vrachtwagen met stembiljetten van de presidentsverkiezingen voorbij reed. Bij een aanslag in de provincie Kunduz zijn drie mensen gedood, onder wie een lid van de onafhankelijke kiescommissie, zo heeft de lokale politie gemeld.
Maandag 08:40 De hoge opkomst toont nog eens aan dat de bevolking niets moet hebben van de Taliban.
BNR meldt :
De hoge opkomst werkt volgens PvdA-europarlementariër Thijs Berman, hoofd van de EU-waarnemersmissie, in ieder geval niet in het voordeel van de Taliban. “Er hebben meer mensen gestemd dan verwacht, veel meer dan in 2010, en de Taliban lijken de grote verliezer van de grote opkomst. De lange rijen met mannen en vrouwen waren indrukwekkend; dat ze ondanks de risico’s toch daar stonden.”