Joop

Dan had ze maar niet in haar eentje moeten gaan fietsen in de regen

  •  
10-10-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
481 keer bekeken
  •  
7764566982_f5ae05b4c1_z
'Al dat gezeur over vrouwen die zich niet veilig voelen, altijd weer die slachtofferrol. Niet zo hysterisch, niet alle mannen zijn zo. Hartstikke overdreven.'
Dan had ze maar niet met het openbaar vervoer moeten gaan, over straat moeten lopen, naar de kroeg moeten gaan, in het bos moeten gaan lopen. Tijdens zo’n concert waarbij alle mensen tegen elkaar aanstaan, tsja, niet zo aanstellen. Dan moet je ook niet in een bikini gaan zwemmen. Dan had ze maar niet in haar eentje een klusjesman over de vloer moeten laten.
Dan moet ze maar een zelfverdedigingscursus doen. Weerbaar worden.
Dan had ze maar niet in militaire dienst moeten gaan tussen al die mannen. Dan had ze maar niet in zijn bed moeten gaan slapen nadat ze uit haar eigen kamer was buitengesloten. En daarnaast, ze werd er toch nat van? Waarschijnlijk wilde ze het gewoon. En die mannen die allemaal keken en filmden, die zijn toch al ontslagen? Ik vind dat wel straf genoeg.
Weten we wel zeker dat ze het niet gewoon verzonnen heeft? Ze zegt toch dat ze zich pas herinnert wat er gebeurd was met haar vader na jaren therapie? Ik las dat je daar dus niets van moet geloven. Dat had een columnist geschreven, en hem vertrouw ik.
En hoezo komen ze daar nu pas mee? Jaren nadat het gebeurd was zeker. Ineens komen ze allemaal uit de bosjes. Ze liegen de boel bij elkaar omdat ze niet willen dat hij president wordt. Ze is op zoek naar een schikking. Ze probeerden zich omhoog te neuken. Het interesseert me niet, hij is een briljante filmmaker, een briljante acteur, een beroemde schrijver, een politicus waar ik toch op ga stemmen. Ze willen alleen maar aandacht.
Weet ze wel dat dat hele serieuze beschuldigingen zijn? Dat ze hier levens mee kan verwoesten? Nee, over haar leven heb ik het niet.
Ik hoor ook wel wat hij zegt daar, maar dat bedoelt hij niet létterlijk. Zo praten mannen nou eenmaal als ze onder elkaar zijn. Kleedkamerpraat. Heb je gezien wat ze aanhad? En ik bedoel, die opnames zijn moeilijk om naar te kijken. Maar ze is zelf ook geen lieverdje he. En ook zeker geen maagd meer. Als hij zegt dat hij het niet zo bedoelde, dan geloof ik hem op zijn woord.
En al dat gezeur over vrouwen die zich niet veilig voelen, altijd weer die slachtofferrol. Niet zo hysterisch, niet alle mannen zijn zo. Hartstikke overdreven.
Dan had ze maar niet in haar eentje moeten gaan fietsen in de regen.
 

Meer over:

rape culture, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (107)

GekkeGerrit2
GekkeGerrit214 okt. 2017 - 20:42

In mijn kennissenkring of familie heb ik nog nooit zulke opmerkingen gehoord maar wel dat er mannen zijn die zich als roofdieren gedragen en niet verstandig is om een risicovolle omgeving in je eentje op te zoeken. Ik haal mijn dochter van 20 ook op van het station als ze in het weekend naar huis komt, en laat haar niet alleen in het donker door de polder fietsen(ze zou het zo doen). Puur een risicoanalyse en al is het risico nog zo klein ik ga het niet nemen en wil het risico niet lopen dat ze een gek tegen het lijf loopt. Mijn dochter is jong en vol van het leven en niet bezig met zaken als verdorven mannen die zich als een roofdier in de bosjes gedragen. En toch zijn ze er en zij zijn het probleem en niet een vrouw die een verregent fietstochtje maakt in het schemer.

2 Reacties
Weisspferd
Weisspferd15 okt. 2017 - 13:05

Mijn vriendin is 23 en laat ik liever ook niet alleen door de stad lopen 's nachts. Helaas, maar het is niet anders. Ik merk dat de mannen in de buurt haar wel met rust laten als ik er naast loop. Ze zou het inderdaad zelf ook gewoon doen.

ammar
ammar17 okt. 2017 - 12:18

Fijn dat u uw dochter ophaalt, maar de vraag is waarom moet u dit doen? Is dat niet te belachelijk voor woorden dat dit noodzakelijk is? Uw dochter zou alleen naar huis moeten kunnen gaan, zonder een risico te lopen. Daar gaat het om.

Martin007
Martin00714 okt. 2017 - 14:29

In dit specifieke geval is niet Anne schuldig, maar de politici die geen wet durven te maken die stelt dat je in de gevangenis blijft tot je WEL MEEWERKT aan een spycheliatrisch onderzoek. Of ben IK nou gek?

2 Reacties
Luneau
Luneau14 okt. 2017 - 21:41

In de andere specifieke gevallen, die de schrijfster noemt, is de vrouw wel schuldig dan? Ik denk niet dat u gek bent, maar wel dat u de strekking van het artikel niet begrijpt. Het is een aanklacht naar de samenleving als geheel die dergelijke vrouwonvriendelijkheid toestaat. En dergelijke vrouwonvriendelijkheid leidt tot mannen met een verwrongen vrouwbeeld die denken dat het okay is om vrouwen te verkrachten en vermoorden.

Hilterman
Hilterman7 nov. 2017 - 23:43

Wetten genoeg. Het gaat om de handhaving en een verantwoorde manier om risico's met delinquenten in te schatten. Onvoorstelbaar dat in Nederland het risico dat mensen in de TBS vormen op basis van onderbuikgevoelens wordt beoordeeld. Er bestaan goede methodieken voor om die risico's in te schatten. Schandalig hoe justitie met psychopaten omgaat. Er is een categorie die nooit meer terug mag keren in de samenleving. Sluit ze op, er is plaats genoeg.

Mrkln
Mrkln14 okt. 2017 - 7:16

Dit wordt wel zo gezegd. En zeker niet alleen door mannen.

Silvio Dante
Silvio Dante13 okt. 2017 - 23:27

Ongeloofelijk......Wanneer je deze teksten in je dagelijks leven hoort van mensen (mannen) om je heen. Dan wordt het hoog tijd dat je je vriendengroep aanpast....... En dat je je drukker maakt om de teksten uit je (dubieze) omgeving dan hoe de overheid en instanties hier gefaald hebben......... Arme Anne........

2 Reacties
Luneau
Luneau14 okt. 2017 - 12:37

Euhm, je kan je ook gewoon om beide tegelijk druk maken. Vooral omdat bovenstaande teksten juist leiden tot een verwrongen vrouwbeeld dat leidt tot misbruik, aanranding, verkrachting en moord. Ga als vrouw maar eens de kroeg in. Dan krijg je allemaal vrouwonvriendelijke teksten naar je kop. En je kan niet eens door de kroeg naar de bar lopen zonder dat een stuk of wat kerels aan je zitten, ongeacht herkomst zal ik er maar aan toevoegen voor evt xenofobe meelezers.

Mark van Slooten
Mark van Slooten7 nov. 2017 - 12:03

Luneau 14 oktober 2017 at 14:37 Dat kom je echt in de verkeerde kroegen... Met verkeerd volk. Waar ik kom is het niet de gewoonte...

Catriona Ravelli
Catriona Ravelli13 okt. 2017 - 7:31

Is iedereen vergeten dat deze jonge vrouw vermoord is? Beetje vreemde reacties...

ToBeOrBecome
ToBeOrBecome13 okt. 2017 - 5:34

Ik ken heel wat onderwerpen die als ze zo generaliserend en stigmatiserend neergezet zouden worden als hier "de mannen" tot heel wat Godwins en boze reacties zouden leiden. En terecht....

2 Reacties
MichelD
MichelD13 okt. 2017 - 16:18

Mee eens. Dit drama zou niet ingekaderd moeten worden als een aanklacht tegen mannen. Deze vreselijke misdaad is een gevolg van een psychische stoornis bij de dader, en het gebleken onvermogen van de samenleving om slachtoffers zoals Anne beter te beschermen.

Luneau
Luneau14 okt. 2017 - 12:45

MicheID, ik denk dat je het punt van de schrijfster mist. Veel vrouwen hebben dagelijks te maken met seksueel overschrijdend gedrag. Veel vrouwen krijgen dan te horen dat ze dan zelf niet X of Y hadden moeten doen. Daar gaat dit artikel over. Over victim blaming. Wellicht als die victim blaming cultuur niet zo leefde, dat de dader dan ook z'n daden niet zo geweldig had gevonden. Maar ja, dat blijft gissen. En ToBeOrBecome, ik snap je punt over generaliseren van mannen. Zeker niet elke man vertoont dit gedrag. Maar het komt in onze maatschappij wel dermate veel voor, dat het goed is om hier maatschappijbreed wat mee te doen.

jantje
jantje11 okt. 2017 - 13:39

Dit zijn vaak de reacties die men heeft. Natuurlijk is het kletspraat. Ik ben in de jaren '70 opgewacht en achtervolgd door een aanrander. Ik kon van me af slaan omdat ik wat trucs en tips had gelezen.. Die kon ik nu in praktijk brengen. Die vent moet er bont en blauw uitgezien hebben. Kon dat niet zien in het donker. Het was een lang afgelegen weg waar ik wel langs moest om thuis te kunnen komen. Gelukkig kwam een buurman met zijn auto aanrijden en sloeg de dader op de vlucht. Op het politiebureau werd me gevraagd wat voor kleren dat ik aan had. En of ik het mogelijk uitgelokt zou hebben. Verdorie, het was koud in die najaar en ik had een lange broek aan met maillot er onder.. Plus nog een kort jasje met daaroverheen een lange jas.. Heel gebruikelijk in die tijd als je op de brommer ergens naar toe ging. Die vooroordelen deugen van geen kanten die kerels moeten gewoon met hun poten van de vrouwen en meisjes afblijven.. -- Een tip aan alle vrouwen en meisjes, : Ga een paar karate-lessen nemen bij een karate club. En voor als je wat ouder bent, ook bij een judo-vereniging kun je Val-technieken leren.. Echt het helpt.

3 Reacties
Brake_Away
Brake_Away11 okt. 2017 - 16:05

Ik ga voor de optie : koop pepperspray voor je kinderen. Gewoon bij onze Oosterburen online te bestellen, of anders wel bij alie en baba.

Verwijderd2
Verwijderd216 okt. 2017 - 23:07

Krav Maga werkt beter, dat is echt ontworpen voor moderne zelfverdediging. Karate is voornamelijk schijngevechten.

ammar
ammar17 okt. 2017 - 12:16

Wat nog beter is om jongens/mannen te leren dat het niet ok is om ongevraagd aan meisjes/vrouwen te zitten. De structurele oplossing ligt daar. Vrouwen op karate zetten is leuk, maar dat is uiteindelijk geen oplossing en bovendien wordt de verantwoordelijkheid bij vrouwen gelegd, ipv bij de daders/mannen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz11 okt. 2017 - 12:26

Viere opmerkingen. 1. Uiteraard is het haar (Anne Faber's) eigen schuld niet (maar die van de dader). Een zeldzaamheid ook nog eens, vrijwel alle jonge vrouwen kunnen veilig door dit land fietsen, ook in de regen. 2. Desondanks, alleen gaan fietsen als jonge vrouw kent helaas toch ook nog steeds het risico om aangesproken / lastiggevallen / aangerand / verkracht te worden, in aflopende volgorde van waarschijnlijkheid. 3. Ik ken geen enkele man die zo over vrouwen praat als gekarikaturiseerd door Greer. 4. Sommige mannen, met de nadruk op sommige zijn en blijven hufters.

3 Reacties
FokkeZwiers
FokkeZwiers12 okt. 2017 - 10:26

De media hebben het alleen maar over de schande dat de verdachte is vrij gelaten uit de TBS. Waarom moet dit drama worden geframed als vrouwenonderdrukking ?? Het is gewoon niet wat er gebeurt, Faber wordt helemaal niet beschuldigd. Over fake news gesproken ...

tempest
tempest12 okt. 2017 - 21:14

@FokkeZwiers Het artikel is op meer dingen gebaseerd. Ook de gebeurtenissen in de VS met de Hollywood producer en die mevrouw bij DWDD die het over haar roman had waar incest een onderwerp in was etc. Al die dingen samen roepen veel emotie op en je wordt geconfronteerd met de realiteit dat je niet alles zelf in de hand hebt en in zekere mate overgeleverd bent aan anderen: elke vrouw had dit kunnen overkomen. En dat roept angst en een gevoel van onrecht op. Je ziet het ook na aanslagen opgeëist door IS of na incidenten van geweld tegen homo’s. Ook dan verschijnen artikelen met een wat generaliserend “wij”/“zij” denken. Ik snap waar die emotie vandaan komt.

Luneau
Luneau14 okt. 2017 - 12:48

U kent ze misschien niet, maar ze zijn er wel. Kijk bijv maar naar de reacties op dit artikel over Harvey Weinstein. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155710967421838&id=142080576837

omaoeverloos
omaoeverloos11 okt. 2017 - 10:10

Tja, achteraf kijk je een koe in zijn kont, stelde mijn moeder zaliger al.

n/a
n/a11 okt. 2017 - 9:25

Een cursus zelfverdediging is ouderwets feminisme maar niet zo'n slecht idee. Het kan veel vrouwen een stuk zelfverzekerder maken. Mannen zijn soms als gevaarlijke honden. Als ze zien dat je bang bent dan vliegen ze naar je strot. Vragen of mannen zich alstublieft willen gedragen is zinloos. Vrouwen moeten zichzelf kunnen verdedigen. Mannen zijn meestal niet zo stoer en hebben wel door of iemand ze een klap in hun nek kan geven.

4 Reacties
Karingin
Karingin11 okt. 2017 - 19:48

Daarmee ga je voorbij aan het feit dat het meeste misbruik gebeurt in bekende kringen. En dat dwang en intimidatie de gebruikte middelen zijn. Zo iemand sla je niet even op zijn bek, zo werkt het gewoon niet. Die zelfverdediging is prima voor de gek die je vanuit de bosjes bespringt, maar dat komt relatief weinig voor.

Haastig
Haastig12 okt. 2017 - 0:25

@Jonas Dat werkt maar beperkt. Als je een stok tussen je spaken gestoken krijgt en voorover over de kop vliegt de straat op, dan zit zo'n kerel op je voordat je tijd hebt te herstellen. Je doet ook weinig tegen een overmacht: 2 of 6 tegen 1, je begint dan niet zo veel.... Daarbij is het ook van belang toegepaste zelfverdediging te krijgen. Tijdens mijn lessen in een zelfverdedigingssport merkte ik op tegen de docent dat ik de betreffende move echt niet zou kunnen bedenken als iemand me aan het wurgen was. Zijn commentaar: "Ah, maar dit is voor de les. Als je echt gewurgd wordt, dan moet je gewoon met je duimen in z'n ogen en dan bereidt zijn flink door te duwen" Reuze nuttig advies.

Zandb
Zandb12 okt. 2017 - 6:30

Haastig Helaas heeft uw goede advies ook een ongewilde onderstroom; want voor je het weet, ben je als vrouw ook nog "schuldig" wanneer je het aflegt tegen de mannelijke aanvaller en al helemaal als je geen zelfverdedigingscursus volgde. (Dat is gelukkig niet wat u zegt, overigens, dus dit is geen kritiek op u. Integendeel) Laat iedereen daarom voor ogen houden: We moeten ons wapenen tegen geweld maar wie dat niet doet mag dat nooit verweten worden.

FokkeZwiers
FokkeZwiers12 okt. 2017 - 10:27

Elke vrouw een bus pepperspray en een pistool, zoals jodiumtabletten.

Warren2
Warren211 okt. 2017 - 9:22

Zo praten niet alle mannen als ze onder elkaar zijn. Wat een vooringenomenheid en generalisatie en allerbelangrijkste, gewoonweg niet waar.

6 Reacties
Martin108
Martin10811 okt. 2017 - 11:36

Ze stelt nergens dat alle mannen zo denken. Ik zelf voel me dan ook niet aangesproken of beledigt of wat dan ook. Maar aangezien een aanzienlijk deel van de vrouwen slechte ervaring heeft met opdringerige, intimiderende (of erger) mannen valt het moeilijk vol te houden dat het alleen door n paar zonderlingen en psychiatrische gevallen wordt gedaan. Ik ken persoonlijk ook geen mannen die zulke uitspraken doen maar dat betekent natuurlijk niet dat t niet bestaat.

jantje
jantje11 okt. 2017 - 13:27

Beste Warren, zelfs vrouwen durven zulke uitspraken te bezigen..

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 5:47

@Martin108 "Ze stelt nergens dat alle mannen zo denken. Ik zelf voel me dan ook niet aangesproken of beledigt of wat dan ook." Dat doet ze wel. Dit staat er in het opiniestuk: "Ik hoor ook wel wat hij zegt daar, maar dat bedoelt hij niet létterlijk. Zo praten mannen nou eenmaal als ze onder elkaar zijn. Kleedkamerpraat." En ik sluit me aan bij Warren. Vind het ook knap dat Meredith weet wat mannen in kleedkamers tegen elkaar zeggen. En dat is niet dat vrouwen probeerden zich omhoog proberen te neuken en al helemaal niet dat Anne niet alleen in de regen had moeten fietsen.

Zandb
Zandb12 okt. 2017 - 6:41

Ruud Daar valt wel wat op af te dingen, op wat u beweert. Die generalisatie - "zo praten mannen nou eenmaal als ze onder elkaar zijn. Kleedkamerpraat." - namelijk, dat vindt ze niet, dat is haar medegedeeld dat het nou een keer zo onschuldig is....... Ik begrijp echter uw punt. Maar ik hoop wel dat u begrijpt dat de schrijfster voor deze uitdagende vorm kiest en ook echt wel weet, dat er ook andere mannen zijn. Ik hoop dat u begrijpt dat de schrijfster ook wel eens zat is van al die generalisaties die zij op dit gebied te verwerken krijgt.

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 8:32

"Ik begrijp echter uw punt. Maar ik hoop wel dat u begrijpt dat de schrijfster voor deze uitdagende vorm kiest en ook echt wel weet, dat er ook andere mannen zijn. Ik hoop dat u begrijpt dat de schrijfster ook wel eens zat is van al die generalisaties die zij op dit gebied te verwerken krijgt.." Oh absoluut. Kan ook erg goed begrijpen waar de schrijfster vandaan komt. Ik denk dan ook, zoals jij aangaf, dat generalisaties hierbij de cru zijn. Het is, denk ik, de reden dat de schrijfster deze stijl hanteert en ook de reden dat ik erop reageer. Generalisatie werkt in mijn eerlijke mening nooit. Het is namelijk gebaseerd op vooroordelen die aan een groep worden gekend en daarmee individuele gedachten of handelswijzen onderdrukken. Of het nou vrouwen zijn die sexueel misbruik zelf uitlokken omdat ze alleen over straat lopen of de eerder genoemde kleedkamerpraat van mannen. In dat opzicht heeft de schrijfster natuurlijk een punt. Alleen je moet wel door de schrijfstijl heen kunnen kijken.

tempest
tempest12 okt. 2017 - 21:27

“In dat opzicht heeft de schrijfster natuurlijk een punt. Alleen je moet wel door de schrijfstijl heen kunnen kijken.” Ruud, daar heb je gelijk in. Een provocerende ongenuanceerde stijl is zo’n beetje de norm geworden in media land, anders trek je niet voldoende aandacht. Je ziet het echt overal en sommige weblogs zijn er zelfs groot mee geworden. Toch kunnen de artikelen dan nog steeds een goede boodschap hebben, maar die moet je er even uit destilleren en je niet laten afleiden door de stijl.

Perry Boekestijn
Perry Boekestijn11 okt. 2017 - 8:15

Ik ken echt niemand die dit soort dingen zegt, maar schrijf het vooral van je af.

2 Reacties
Martin108
Martin10811 okt. 2017 - 11:38

Gevalletje bubble? Het ligt voor de hand dat je omgaat met mensen die een zelfde kijk op de wereld hebben als jij. Ik ken zelf ook geen mensen die discrimineren op huidskleur of seksuele voorkeur, bestaat dat dan ook niet?

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 5:50

@Martin108 11 oktober 2017 at 13:38 "Gevalletje bubble? Het ligt voor de hand dat je omgaat met mensen die een zelfde kijk op de wereld hebben als jij. Ik ken zelf ook geen mensen die discrimineren op huidskleur of seksuele voorkeur, bestaat dat dan ook niet?" Ik hoorde laatst dat vrouwen constant over het sexueel bedreigen van mannen in de kleedkamers praten. Ik ken zelf geen mensen waar dat mee gebeurd is, maar bestaat dat dan ook niet?

[verwijderd]
[verwijderd]11 okt. 2017 - 8:07

--- Dit bericht is verwijderd —

4 Reacties
Ch0k3r
Ch0k3r11 okt. 2017 - 11:18

"Vrouwen hebben rechten. Het recht om ongestoord uit te kunnen gaan, om in de bossen te fietsen en dat horen we zelfs te kunnen doen in een kort rokje." Iedereen heeft dat recht daar heb je inderdaad volkomen gelijk in. "De dagelijkse praktijk is dat er vrouwen zijn die niet uit durven te gaan en die, als ze dat wel doen, steeds over hun schouders kijken of er niet een idioot achter ze aan zit." Dat klinkt bijna paranoïde, ik kan me dat gedrag echter wel enigzins voorstellen. Punt in de hele discussie is dat iedereen het recht heeft veilig door het bos te lopen in zn eentje. Maar men verwart in de discussie het recht met realiteit. Rechtspraak komt pas na een daad, en dan is het al te laat. "Vrouwen zijn stelselmatig duurder uit voor dezelfde producten als mannen" Waar doel je hier op? Ik heb nog nooit prijskaartjes gezien waarop staat 'voor mannen 20% goedkoper'

nieko47
nieko4711 okt. 2017 - 11:42

'Vrouwen zijn stelselmatig duurder uit voor dezelfde producten als mannen' Verklaar u nader. Gaat dit over kleding? Of misschien het feit dat veel vrouwen 36 verschillende huidverzorgingsproducten 'nodig' hebben en een man alleen handzeep en een fles shampoo? 'het verschil in openbare voorzieningen voor mannen en vrouwen'. Kom op zeg. In de grote steden staan wat plaskruizen om te voorkomen dat dronken mannen tegen de kerk pissen...... Een nuchtere man komt ook niet in de buurt van zo'n ding. Verder ben ik het helemaal eens met te lage straffen en gelijke rechten.

Karingin
Karingin11 okt. 2017 - 19:44

Ik denk niet dat de oplossing ligt in zwaarder straffen. Je ziet het in de VS waar in staten waar de doodstraf is de criminaliteit nog steeds gigantisch is. Bovendien, een man "in heat" realiseert zich vaak helemaal niet dat wat hij doet niet door de beugel kan*. Of ergens in zijn achterhoofd misschien wel maar dat vergoelijkt hij voor zichzelf. "Ik ben geil en jij ziet er geil uit dus ik mag je pakken." Dáár zit het probleem. *Even afgezien van de serieverkrachters natuurlijk, maar die komen relatief weinig voor.

Zandb
Zandb12 okt. 2017 - 6:52

Ch0k3r De realiteit is, dat we mensen schuldig verklaren, aan het feit dat ze niet zijn als de mensen die anderen kwaad doen. Als er al mensen paranoïde zijn, dan komt dat vanwege die dubbele boodschap; je moet mensen vertrouwen maar wie zich hierdoor brandt, die kan terecht op de blaren zitten.

nieko47
nieko4711 okt. 2017 - 8:04

Nu ben ik nog nooit in een kleedkamer van een voetbalvereniging geweest, maar ik ken geen enkele man die dit soort onzin uitkraamt. Het is verschrikkelijk dat het zo is, maar het is verstandiger om als vrouw niet alleen ergens heen te fietsen door de bossen. Dat is niets nieuws. Om vervolgens te stellen: 'dan had ze dat maar niet moeten doen' is ook weer absurd. De schuld ligt bij de dader.

doewellenzieniedom
doewellenzieniedom11 okt. 2017 - 7:55

Klopt, dit soort dingen hoor je wel eens. Ook gehoord, na incidenten waarbij doden zijn te betreuren: Moet ie maar respect hebben. Moet ie maar niet mensen beledigen. Hij ging ook wel ver. Ik keur 't niet goed, maar vind je het gek dat ze boos worden. Tuurlijk, 't staat er wel, maar dat bedoelen ze niet letterlijk. Niet zo hysterisch, je moet hen niet over één kam scheren Enzovoort, etcetera. Kortom, gekken heb je in alle soorten en maten.

DaanOuwens
DaanOuwens11 okt. 2017 - 7:02

Een van de drie vrouwen in Nederland heeft ervaring met een aanranding. Dat varieert van ongewenste aanraking tot verkrachting en jarenlang misbruik. Dus de stelling dat Nederland een beschaaft land is waar dit soort dingen niet gebeuren. En de stelling dat dit iets is voor achtergebleven culturen in landen ver weg is een leugen. Ook de stelling dat het slechts een kleine minderheid betreft is ook onzin gezien de ervaringen die een derde van de vrouwen heeft. Het is ook niet iets van de laatste tijd. Onderzoeken die rond de 30% vrouwen noemen die een ervaring hebben met een aanranding zijn al meer dan 30 jaar oud. Kortom er is een probleem, ook in Nederland. Een van de redenen dat dit niet tot een oplossing komt, bijvoorbeeld doordat iedereen zijn gedragsnormen in overeenstemming brengt met wat wenselijk is, is het feit dat het probleem door een groot deel van de mannen wordt ontkent. Ik doe het niet, dus gebeurd het nooit. Een set oogkleppen van enorme omvang. Ik moet bij dit soort discussies altijd denken aan dat Zeeuwse kerkdorp waar een ouderling over een periode van vele jaren kinderen in het dorp misbruikte terwijl heet grootste deel van het dorp wist dat het gebeurde. Het gaat mij er niet om, om het christendom aan te klagen, het gaat erom aan te geven dat zelfs in een kleine gemeenschap waar iedereen elkaar kent, dit soort zaken voorkomen zonder dat daders worden gecorrigeerd. Het wegkijken en het ontkennen zorgt ervoor dat dit soort problemen kunnen door etteren. Het zorgt ervoor dat kinderen niet veilig zijn, dat vrouwen niet altijd veilig over straat kunnen en dat homo's bedreigt worden. Het handhaven van de normen moet veel pro actiever en iedereen moet eens ophouden met ontkennen en wegkijken. Als laatste, wat helemaal een idiote ontkenning is niet te kijken naar de autochtone witte Nederlander, maar te wijzen naar allochtonen, moslims en bewoners van landen ver weg. Het probleem zit echt hier in Nederland en het zijn vooral autochtonen die de daders zijn. Het vergrootglas leggen op die groepen heeft weinig zin, niet specifiek deze groepen moet aangesproken worden, maar iedereen in de samenleving.

3 Reacties
Bart N.
Bart N.12 okt. 2017 - 0:29

Volgens mij wordt geen enkele groep uitgesloten van verdenking. Ja, je hoort het vaak bij de PVV wellicht, maar politie sluit nooit een groep uit als verdachten. Maar verder, inderdaad directe omgeving zit vaak de dader tussen. Misbruik bij kinderen gaat ook regelmatig hand in hand met mishandeling. En of het nu de Rooms-Katholieke kerk is, Hollywood, BBC. Alle misbruik schandalen die uitkomen naar lange tijd. Veelal is er sprake van een onevenredige machtsverhouding en doofpotcultuur. En ja, dan wordt er niet alleen weggekeken door mannen maar ook door vrouwen. Het is dus een probleem wat we zeker bespreekbaar moeten maken in de samenleving.

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 5:56

@DaanOuwens "Het zorgt ervoor dat kinderen niet veilig zijn, dat vrouwen niet altijd veilig over straat kunnen en dat homo’s bedreigt worden. Het handhaven van de normen moet veel pro actiever en iedereen moet eens ophouden met ontkennen en wegkijken." Helemaal mee eens! Alleen een beetje jammer dat als een homo die daadwerkelijk constant overlast vind in Rotterdam door jou aan de kant wordt gezet omdat het niet in je politieke straatje en idealistische wereldbeeld past. Terwijl hij juist deze problemen probeerd aan te kaarten vanuit zijn eigen ervaring. "Als laatste, wat helemaal een idiote ontkenning is niet te kijken naar de autochtone witte Nederlander, maar te wijzen naar allochtonen, moslims en bewoners van landen ver weg. Het probleem zit echt hier in Nederland en het zijn vooral autochtonen die de daders zijn." Nee wat idioot is het probleem onder de tafel te schuiven. Je geeft zelf al de oorzaak van deze ontkenningen aan: "Een set oogkleppen van enorme omvang." En dan specifiek met een enorm SJW filter er boven op.

TeeJee2
TeeJee213 okt. 2017 - 22:15

Lijkt me geen enkel probleem om de gehele samenleving er op aan te kijken en het probleem uniform aan te pakken. Maar laten we nou geen onzin verkopen Daan; http://nl.aup.nl/wosmedia/296/vol_83_no_2_-_zedendelinquentie_en_etniciteit.pdf

Trix2
Trix211 okt. 2017 - 6:47

Ik weet niet in welke kringen schrijfster verkeert of op welke sites zij komt maar dit is een heel verwrongen beeld. Het hele dorp daar loopt dag en nacht te zoeken. Op Geenstijl(!) wordt zelfs meelevender gereageerd dan het wereldbeeld dat schrijfster heeft.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 8:37

Trix Als u niet weet in welke kringen de schrijfster verkeert, hoe weet u dan dat dit een "verwrongen beeld" is?

ammar
ammar17 okt. 2017 - 12:19

Dit is de werkelijkheid van alle vrouwen/meisjes die de deur uit stappen op weg naar school/werk etc. Denken dat dit iets is dat alleen in bepaalde kringen voorkomt is echt naief.

RobSon2
RobSon211 okt. 2017 - 6:11

Wat is precies je punt Meredith? Het ligt ongetwijfeld aan mij, maar ik zie hem niet.

3 Reacties
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 8:41

RobSon Als u geen punt ziet, dan is dat er volgens u toch niet? Stel dat de schrijfster u uitlegt wat zij in dit artikel beweert - ik citeer wat er boven staat maar even, als korte samenvatting: "'Al dat gezeur over vrouwen die zich niet veilig voelen, altijd weer die slachtofferrol. Niet zo hysterisch, niet alle mannen zijn zo. Hartstikke overdreven." - dan ziet u dat punt toch nog steeds niet?

RobSon2
RobSon211 okt. 2017 - 16:29

Nee hoor Zandb. Als ik het punt niet zie kan het er nog steeds zijn. Alleen zie ik het niet. Zoals geschreven, het zal aan mij liggen. Ik ben maar een eenvoudige arbeider. Wellicht wil je zo vriendelijk zijn om het voor me toe te lichten?

Zandb
Zandb12 okt. 2017 - 7:05

RobSon Dat is waar RobSon. Het zou er wel kunnen zijn. Het volgende zou u "het punt" kunnen vinden: "Al dat gezeur over vrouwen die zich niet veilig voelen, altijd weer die slachtofferrol. Niet zo hysterisch, niet alle mannen zijn zo. Hartstikke overdreven." U moet zich dus afvragen: Wat vind ik nu van die zin, en als u begrijpt wat de schijfster zegt, dan is dat "het punt". En begrijpt u dat niet, dan heeft de schijfster volgens u geen punt.

FokkeZwiers
FokkeZwiers11 okt. 2017 - 6:10

Volgens mij heeft deze kwestie niks met gender & vrouwenwetenschappen te maken, maar alles met misdaadbestrijding en psychopathie. De vraag is niet hoe vrouwen door mannen worden behandeld, maar hoe geesteszieke criminelen door justitie moeten worden behandeld.

2 Reacties
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 8:48

Fokke Onze rechtsregels komen in een democratische rechtsstaat tot democratisch stand. Hoe de mensen denken over wat rechters wel en niet moeten doen, maakt daar een noodzakelijk bestanddeel van uit. Als nu de meeste mensen vinden dat de rechter rekening moet houden met het feit dat iemand besluit om bij mannen op de kamer te slapen, dan kan zoiets opgenomen worden in de rechtspraak. Maar ook hoe rechters om moeten gaan met "geestesziekte", bv. En een eventuele relatie daar tussen.

Pater
Pater11 okt. 2017 - 16:47

@Fokke "De vraag is niet hoe vrouwen door mannen worden behandeld, maar hoe geesteszieke criminelen door justitie moeten worden behandeld." Als dat waar zou zijn moeten we de nieuwbouwwijken vervangen door psychiatrische inrichtingen. Natuurlijk overdrijft Greer, maar in de basis werkt dit systeem nog steeds zo bij veel mannen. Waarom vind je het zo belangrijk om dat te ontkennen?

Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 6:06

Helaas zijn er mensen - niet alleen mannen - die zo denken. Laten we voor eens en altijd afscheid nemen van dergelijke denkwijzen door de absurditeit er van te onderkennen - als een mea culpa in eren belijdenis opnemen? - door van een vrouw die verkracht is te zeggen: "Had ze maar geen vrouw moeten zijn".

Ben Pakdee
Ben Pakdee11 okt. 2017 - 2:48

Ik denk niet dat het merendeel er zo over denkt, hooguit een enkeling. Wel is het zo dat door de combinatie van slappe straffen (verkrachting in de UsA is 25 to life) en de bezuinigingen op psychiatrie en instellingen het land er niet veiliger op geworden is. Mischien moet je je pleidooi meer naar de politiek richten?!

Pater
Pater10 okt. 2017 - 22:53

Zulke gekken als die, waar al die uitspraken naar verwijzen, zullen nog best bestaan, maar ik wordt er een beetje moe van.

Jo4Hanna
Jo4Hanna10 okt. 2017 - 22:41

Ik vermoed dat Meredith appelleert aan ( de verdwijning van) Anne Faber..

1 Reactie
Met Klem
Met Klem11 okt. 2017 - 8:20

Bereiden..= .berijden..

rbakels
rbakels10 okt. 2017 - 21:43

Schrijver zet zich af tegen denkbeeldige verwijten die zinnig denkende mensen al lang niet meer durven te maken. Ja, verkrachte vrouwen werd vroeger altijd voorgehouden dat ze het er wel naar gemaakt zullen hebben. Maar ik mag toch hopen dat alle verantwoordelijken inmiddels weten dat dit een onverantwoorde stereotiepe reactie is. Intussen zijn er natuurlijk wel mensen die onverantwoorde risico's nemen. Zo liep ik de dag na Allerheiligenavond (= Halloween) toen het heel stil was door een donker Italiaans straatje - en werd in elkaar geslagen en beroofd. Achteraf vond ik dat dom van mijzelf. Je kunt altijd proberen nog beter na te denken, en toch kun je verrast worden. Maar de discussiemethode van mevrouw Greer deugt toch niet: ze maakt bezwaar tegen vermoedelijke verwijten van een minderheid met foute praatjes.

3 Reacties
BartP2
BartP211 okt. 2017 - 9:27

Nou ja.... wat is verantwoord, en wat is onverantwoord? Een aantal mensen wil niet accepteren dat iedereen zulk onheil kan overkomen. En dus krijgt de slachtoffer dan de schuld. Daarmee zou je jezelf dan een veilig gevoel geven (zoiets zal mij niet overkomen, want.... vul maar in). Heel krom want het slachtoffer wordt dan nog eens dubbel gepakt. Daar zijn volgens mij al veel psychologische boeken over geschreven. Maar dan denk ik, schrijf dáár een column over. Dit stukje is een aaneenschakeling van sarcastische reacties. En bij sarcasme ben ik al snel uitgepraat ;)

Luneau
Luneau14 okt. 2017 - 12:58

Dit is helaas echt niet iets dat alleen van vroeger is. De kleedkamer opmerking is bijv van vorig jaar ten tijde van de campagne van Trump. En op dit artikel op fb worden over de situatie met Harvey Weinstein soortgelijke dingen geroepen. https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=10155710967421838&id=142080576837 Een jaar geleden was er nog een artikel over een date rape, waarbij de schuld bij het slachtoffer werd gelegd: "had ze maar niet naar z'n kamer moeten gaan". En mijn ervaringen met een stalker en de daaropvolgende aangifte waren behoorlijk vrouwonvriendelijk te noemen enkele jaren geleden. Dit is nog steeds iets waar vrouwen dagelijks mee moeten dealen.

rbakels
rbakels15 okt. 2017 - 11:09

Vrouwonvriendelijk - dat mag nooit. Dat neemt niet weg dat voorzichtigheid gepast blijft want er zijn ook vrouwen die mannen waarmee ze een normale relatie hebben chanteren met aangifte wegens verkrachting. @BartP: ik dacht aan gedrag dat bij voorbaat onverantwoord genoemd kan worden, naar menselijke maatstaven. En natuurlijk niet aan de pech dat bepaald gedrag achteraf onverantwoord blijkt. Weinstein en Trump zijn onvergelijkbare gevallen. Weinstein misbruikte macht, Trump laat het (hopelijk) bij verfoeilijke opmerkingen.

tempest
tempest10 okt. 2017 - 21:25

Er is wel meer zichtbaarheid dan vroeger aangaande situaties van misbruik. De lijst van bovenstaande excuses worden gelukkig ook al heel vaak niet meer geaccepteerd. Maar omdat de meeste mensen helemaal niemand kwaad doen, kunnen ze daardoor zich vaak niet voorstellen dan iemand anders wel tot dit soort kwaadaardigheden in staat is. Het gevolg is dat mensen de ogen sluiten voor signalen van het tegendeel. Alles wat nu naar buiten komt aangaande die Hollywood producer is daarvan een voorbeeld. Het blijkt letterlijk al tientallen jaren gaande te zijn en verhalen zouden algemeen rond gaan in Hollywood. Toch wisten vele grote sterren die met hem hebben samengewerkt naar eigen zeggen van niets. Ze wilden het simelweg niet weten, want ze kenden de man en hadden persoonlijk voordeel bij een goede samenwerking. Ze hielden zichzelf voor de gek. Maar daardoor werd het wel veel moeilijker voor slachtoffers om naar buiten te treden. Een oplossing voor deze verraderlijke reactie is niet simpel. Achterdochtig zijn is wellicht te sterk een advies, maar waakzaamheid kan geen kwaad. Niet naïef zijn! Ook het verkleinen van het taboe dat er in de maatschappij bestaat over seks, seksualiteit en misbruik kan helpen om eerder op signalen te reageren. Want dit soort grensoverschrijdend gedrag gaat vaak geleidelijk. Heel goed dat jullie hier aandacht aan besteden dus!

1 Reactie
Karingin
Karingin11 okt. 2017 - 19:32

Het probleem is dat je als slachtoffer er ook niet altijd even makkelijk uitkomt. Ik heb het vrij lang normaal gevonden om geïntimideerd of gedwongen te worden om toe te geven, ik wist niet beter. En het feit dát je uiteindelijk hebt toegegeven, of het in elk geval lijdzaam hebt ondergaan maakt de zaken wel erg ingewikkeld.

Met Klem
Met Klem10 okt. 2017 - 20:59

??. Gekke reacties. Maar is het horen zeggen, of heeft de auteur ook linkjes naar de quotes? Misschien beter een boos stuk schrijven over de stand van zaken binnen het strafsysteem? Hoe is het mogelijk dat dit soort dwazen ongestraft van de ene slappe uitspraak naar de andere fopstraf criminaliseren? Werkstraffen, enkelbanden, en in het geval van gedwongen opname binnen no time verlof, begeleid door een of andere stagiair(e).

1 Reactie
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 8:52

Met Klem En natuurlijk is het weer nergens voor nodig dat ú bewijst, dat wat u beweert, klopt. Je moet het lef maar hebben.

vdbemt
vdbemt10 okt. 2017 - 20:51

Ik denk dat Meredith hier een verzameling van uitspraken weergeeft, die afzonderlijk nog altijd gedaan worden. Niet omdat zij daar zo over denkt. Maar om de absurditeit DAT er nog altijd mensen zijn die zo denken, te duiden.

Karingin
Karingin10 okt. 2017 - 20:44

Ik snap best dat je dit als man leest en denkt; dit gaat niet over mij. En dat ben ik dan best bereid te geloven. Maar misbruik, aanranding en verkrachting komt écht heel vaak voor, neem dat nou maar van mij aan. Als meisje leer je al heel jong dat veel mannen nou eenmaal met hun pik denken en daarbij vinden dat de vrouwtjes zich niet zo moeten aanstellen als ze zich aan hun opdringen. Ik ben er -uiteindelijk- gelukkig weerbaar door geworden, maar dat is niet voor iedereen weggelegd. En voor die meiden is liefde, aandacht en respect nodig.

7 Reacties
tempest
tempest10 okt. 2017 - 22:04

Exact! Misbruik komt echt beantigend vaak voor. Overigens is het strikte man/vrouw denken aangaande misbruik wel een beetje generaliserend (kijk bijvoorbeeld naar de homo-wereld of in het geval van misbruik bij kinderen).

Django3
Django311 okt. 2017 - 4:33

"Ik snap best dat je dit als man leest en denkt; dit gaat niet over mij. " Maar ik ben een man en dit gaat ook niet over mij. En nu? "En dat ben ik dan best bereid te geloven." Bof ik even. "Maar misbruik, aanranding en verkrachting komt écht heel vaak voor, neem dat nou maar van mij aan." Dat wil ik best geloven. Maar moet ik daarom als man bij voorbaat al het verdachtenbankje in? "..dat veel mannen nou eenmaal met hun pik denken en daarbij vinden dat de vrouwtjes zich niet zo moeten aanstellen.." Ik weet dat er veel meer mannen zijn die niet zo denken.

Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 9:05

Django Ik heb geen idee wat andere mannen denken. Zelfs niet of ze inderdaad denken, wat ze zeggen dat ze denken. Klopt het dat ik kan constateren dat uw denken niet veel verschilt van dat van Karingin? Als Karingin bereid is u te geloven, dan heeft ze u inderdaad wel eerst in het beklaagdenbankje geplaatst. Ik hoop dat Karingin zich dat wel realiseert.

Karingin
Karingin11 okt. 2017 - 19:25

Ik reageerde vooral op de 1 paar commentaren die te zien waren toen ik dit schreef. Vrijwel alle mannen zeggen na een stuk als dit "zal best maar ik ben niet zo". En ja, als man zit je wat mij betreft bij voorbaat in de verdachte hoek, dat is een kwestie van ervaring. Zelfs de liefste, aardigste man heeft een grens waarna hij overgaat tot enige vorm van dwang. Ik was 8 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met zoiets. En jullie, wanneer was jullie eerste sexuele ervaring en werd je toen geïntimideerd of gedwongen? Of drong je zelf misschien wel een beetje aan...?

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 6:05

@Karingin 10 oktober 2017 at 22:44 "En ja, als man zit je wat mij betreft bij voorbaat in de verdachte hoek, dat is een kwestie van ervaring. Zelfs de liefste, aardigste man heeft een grens waarna hij overgaat tot enige vorm van dwang." Lekker dan. Bij voorbaat al verdacht van geweldadige verkrachtingen omdat ik een man ben. En kennelijk heeft elke man een grens waarbij hij overgaat tot dwang. Sorry, maar dit is gewoon pure sexisme en haat naar mannen toe. "Ik was 8 toen ik voor het eerst in aanraking kwam met zoiets. En jullie, wanneer was jullie eerste sexuele ervaring en werd je toen geïntimideerd of gedwongen? " Niet. Maar ik heb wel enkele aanslagen persoonlijk meegemaakt. Maar ik houd niet plotseling alle moslims verantwoordelijk voor dat omdat de aanslagen zijn uitgevoerd door salafistische moslims (Al-Shabaab). Dit is dezelfde retoriek die Geert Wilders gebruikt. Omdat enkele mensen binnen een bepaalde groep iets vreselijks doen zien we de gehele groep als verdachten.

Zandb
Zandb12 okt. 2017 - 7:15

Karingin Ik vind het niet zo'n punt, als u zich maar realiseert dat het genuanceerder ligt. Daarbij; mannen zijn vaak alleen maar anders geconditioneerd. Wat dan gemakkelijk leidt tot nog meer bekrachtiging, over en weer! Daarom is er weinig aan de hand, als we ons dat maar bewust zijn. En de bereidheid tonen om dat bv "bespreekbaar" te maken. Al valt dat niet mee!

Karingin
Karingin13 okt. 2017 - 21:33

Ik ben beslist geen mannenhater, noch hater van wie dan ook. Ik ben alleen wel op mijn hoede. Dat is misschien generaliserend en zelfs sexistisch, maar geboren uit ervaring. Om dat te vergelijken met Wilders retoriek slaat natuurlijk nergens op. Maar het eigenlijk niet over mij, zoals ik al zei ben ik weerbaar genoeg. Het gaat om die meiden die niet durven naar buiten te komen met vervelende ervaringen omdat ze weggezet worden als slet of aansteller, en de hele cultuur van het bagatelliseren van die ervaring. En om mannen die misbruik van hun machtspositie maken.

Gandalf2
Gandalf210 okt. 2017 - 20:37

Dan had ze maar niet in haar eentje moeten gaan fietsen in de regen. Grof om te schrijven, maar dit is helaas al jaren de situatie. Een vrouw alleen loopt helaas een risico. Criminelen met flut straffen voor zware delicten in een mum van tijd weer loslaten in een samenleving, Helpt ook niet. Verder herken ik mijzelf niet in uw stereotype man.

BartP2
BartP210 okt. 2017 - 20:16

Oftewel... het is haar eigen schuld? Ik heb véél reacties gehoord en gelezen. Maar deze nog niet. Wat een raar stukje.

1 Reactie
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 8:58

Bart Dat klopt. Maar is dat geen kwestie van nuance. Een tijd terug stond hier een verhaal van een vrouw die bij iemand bleef slapen en toen tegen haar wil "genomen" werd. Dat kwam haar op heel wat commentaar te staan. Ik heb het idee - maar dat kan ik niet hard maken - dat wanneer onomstotelijk was komen vast te staan DAT deze vrouw verkracht is en al helemaal dat het zo concreet zou worden, dat deze vrouw vermoord was, men veel minder commentaar zou hebben. De vraag is dan of zoiets terecht is. Of de ernst van de situatie mag/kan bepalen of men commentaar krijgt of niet. Daar gaat dit stuk over, naar mijn idee. Ik hoop dat ik me duidelijk uitdruk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker10 okt. 2017 - 20:11

Stel dat ik mijn keukendeur vergeet af te sluiten en een inbreker maakt daar gebruik van. Ben ik dan een stomkop? Lijkt mij van wel. Maar heeft deze inbreker nu een vrijbrief omdat ik het uitlok? Nee. Je blijft van andermans spullen af. Helaas is het dom om als vrouw alleen door het bos te lopen. Maar dit staat los van het feit dat je dan van die vrouw moet afblijven. Tenzij die vrouw roept "pak me" en daar bij blijft, lokt ze niets uit. Hoewel de schrijfster een goed punt heeft, draaft ze wat door. Dit door het onderscheid tussen onveilig gedrag en de verantwoordelijkheid die de dader neemt voor het dader verkiezen te worden, niet te maken. Verder is het zo dat als je, als vrouw bepaalde kleding aan trekt, mensen en dus ook mannen daar over praten. Dat gebeurd mij als man ook en vrouwen praten daar ook over. Zolang het bij praten en kijken blijft, niets aan de hand.

7 Reacties
Inspector Gadget
Inspector Gadget11 okt. 2017 - 5:54

"Helaas is het dom om als vrouw alleen door het bos te lopen" Is het dom van haar dat ze alleen door de bos loopt, of is het dom van ons dat wij zo'n omgeving hebben gecreëerd dat zij niet alleen door de bos kunnen lopen? Er zijn plekken in de wereld waar vrouwen wel alleen door de bossen kunnen lopen, dus misschien is onze westerse cultuur toch niet zo superieur als we dachten!

Yoda2
Yoda211 okt. 2017 - 7:42

@IG "of is het dom van ons dat wij zo’n omgeving hebben gecreëerd dat zij niet alleen door de bos kunnen lopen?" Dit is hetzelfde als "de blanke man" collectief als discrimminerend wegzetten! "We" hebben dit helemaal niet gecreëerd. Net zo min als "we" toelaten dat iemand met het gedrag van de aangehouden verdachte, na 6 jaar weer wordt losgelaten in de samenleving.

nieko47
nieko4711 okt. 2017 - 8:00

Waar zijn die plekken dan Inspector? Ik heb ze niet gevonden. Misschien ergens 500 km van iedere beschaving in Siberië?

Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 9:38

Den Flex Wie zich de vraag stelt waar een vrouw zich schuldig aan maakt, die alleen in een bos loopt, dan is dat even bizar als vragen waar een vrouw zich schuldig aan is dat ze vrouw is. (Ik zeg er voor sommige fijnslijpers maar even bij, dat ik dus niet beweer, dat u die vraag stelt!) Het een komt uit het ander voort. Was je bv niet in dat bos geweest, denken we voor het gemak dan maar *, dan was je niet verkracht. Maar waar aan maak je je dan schuldig. Aan niets. Als een rechter of wie ook DUS rekening wil houden met de strafmaat, vanuit dergelijke overwegingen, dan gaat volkomen buiten het slachtoffer om. Er kan en mag nooit de suggestie van uit gaan, dat het slachtoffer zich DUS anders had moeten gedragen. Laat staan dat het dom is. (Iets anders is natuurlijk als je je wel ergens aan schuldig maakt, bv wanneer je rookt en longkanker krijgt of drinkt en een ongeluk veroorzaakt maar dat doe je dan jezelf of een ander aan.) * Dat je hele leven dan compleet anders en dat je misschien de volgende dag daardoor net wel dodelijk verongelukte, dat komt in veel mensen dan niet op.

Reza2
Reza211 okt. 2017 - 18:22

@Inspector Gadget: "Er zijn plekken in de wereld waar vrouwen wel alleen door de bossen kunnen lopen, dus misschien is onze westerse cultuur toch niet zo superieur als we dachten!" In Nederland kan dat ook. Het is echt niet zo dat je altijd wat overkomt als je als vrouw alleen in het bos loopt. Maar garantie daarop krijg je niet. Kunt u garanderen dat in die bossen die u bedoelt een vrouw nooit iets zal overkomen? Overigens staan niet-westerse landen over het algemeen niet heel erg bekend om hun vrouw-vriendelijke cultuur. Ik ben dus best benieuwd om welke plekken het gaat.

DenFlexwerker
DenFlexwerker11 okt. 2017 - 18:29

@IG: deels mee eens. We kunnen het voor vrouwen veiliger maken om door het bos te lopen en voor mij om mijn keukendeur open te laten. Maar helemaal veilig krijgen we het niet. Dat van die andere culturen: twijfelachtig. Minder neem ik aan. Maar nul lijkt mij propaganda. Net zoals er vijftig jaar geleden geen verkrachting binnen het huwelijk voor kwam. @Zandb: bedankt voor het goed lezen, we zitten op één lijn. @ES: ja, net zoals ik een touwtje uit mijn brievenbus zou moeten kunnen laten bungelen. Echter in de praktijk kan je maar beter voorzichtig zijn.

Haastig
Haastig12 okt. 2017 - 0:45

DenFlexwerker 10 oktober 2017 at 22:11 "Stel dat ik mijn keukendeur vergeet af te sluiten en een inbreker maakt daar gebruik van. Ben ik dan een stomkop? Lijkt mij van wel. (..) Helaas is het dom om als vrouw alleen door het bos te lopen." Je stelt een kuisheidsgordel voor? Een slot erop om "inbrekers" te weerhouden? Waar mogen vrouwen dan wel overdag alleen wandelen of fietsen zonder voor "dom" worden versleten als er iets misgaat? En houden we dezelfde norm aan voor mannen als het op "dom" aankomt? Ben je als man "dom" geweest als je het lef had alleen te fietsen en toen door een andere man verkracht werd of door een vrouw een stok in je reet gestoken krijgt? Jij zegt iets heel gevaarlijks: jij verklaart mij voor dom als ik mijn recht opeis mij zonder (vrouwelijke) chaperonne op straat te begeven. Jij vertelt me bij deze dat de Saudische en Taliban maatschappij beter zou zijn omdat ik daar niet "dom" kan zijn te denken dat ik alleen over straat zou mogen... Nederland is niet veiliger geworden door diefstal te vergoeilijken, zo wordt het ook niet veiliger voor vrouwen te zeggen dat ze "dom" zijn als ze alleen over straat of door het bos fietsen. Jij maakt Nederland voor vrouwen onveiliger door schuld te impliceren. Had je maar niet...had je maar niet: dat is een vergoeilijking voor daders. Of het nu over inbraak of verkrachting gaat.

ruma ankka
ruma ankka10 okt. 2017 - 20:09

Dan hadden ze maar niet een levensgevaarlijke psychopaat op onbegeleid verlof moeten sturen. Of beschouwen de dames en heren psychologen dit als ‘colateral damage’? Erg vervelend dat dit is gebeurd maar die jongen verdient nog een kans.

2 Reacties
Karingin
Karingin11 okt. 2017 - 19:18

Hij had geen TBS en was dus niet onder behandeling. Wel even je feiten op orde hebben als je commentaar geeft.

Verwijdert
Verwijdert12 okt. 2017 - 6:45

Waar stelt ruma ankka dat hij onder behandeling was? Man zat in een psychiatrische kliniek en was die dag met onbegeleid verlof. Hierbij eerste de beste bron die ik kon vinden: https://www.metronieuws.nl/nieuws/binnenland/2017/10/michael-p-zat-in-een-drugshol

Uw man in Den Haag
Uw man in Den Haag10 okt. 2017 - 19:50

Iedereen moet beschermd worden tegen mensen die uit de bosjes komen om je kwaad te doen. En dan helpt het niet om een man die de meest verschrikkelijke zedenmisdrijven heeft begaan en niet wenst mee te werken aan een psychiatrisch onderzoek op onbegeleid verlof te laten gaan nadat hij zijn fopstraf bijna heeft uitgezeten. Verder herken ik mij als heteroman in het geheel niet in de in uw stukje genoemde stereotiepen.

Montesquieu2
Montesquieu210 okt. 2017 - 19:44

Wat is precies je punt Meredith?

4 Reacties
Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 11:13

Montesquieu Hoe komt u erbij dàt de schrijfster een punt wil maken?

Montesquieu2
Montesquieu211 okt. 2017 - 15:03

@zandb Er staat in ieder geval de tag “rapeculture” onder het artikel. Dit impliceert een beschuldiging. Maar naar wie? Is deze verdwijning het gevolg van een gedachtengoed waarin verkrachting (overigens is er nog niks bekend van de omstandigheden maar dat terzijde) wordt getolereerd? Maar door wie dan? Het heeft er alle schijn van dat Anne is meegenomen door een gestoorde zieke idioot. Geen product van een cultuur of gedachtengoed maar een weeffout van de natuur. Geen culture maar nature dus. Dus wat is het punt van Meredith?

Zandb
Zandb11 okt. 2017 - 18:08

Montesquieu Dat is geen antwoord op de vraag, want dat is niet aan de schrijfster toe te schrijven. Dus, hoe komt u erbij dàt de schrijfster een punt wil maken?

Haastig
Haastig12 okt. 2017 - 1:03

Montesquieu 11 oktober 2017 at 17:03 "Het heeft er alle schijn van dat Anne is meegenomen door een gestoorde zieke idioot. Geen product van een cultuur of gedachtengoed maar een weeffout van de natuur. Geen culture maar nature dus. Dus wat is het punt van Meredith?" Het punt is dat de schuld van verkrachting of aanranding vaak bij het slachtoffer wordt gelegd. Daar geeft ze een hele serie voorbeelden van. DenFlexwerker is daar een voorbeeld van. Hij vindt vrouwen die overdag fietsen bv "dom". Dat impliceert een schuld, want ze hadden DUS NIET xx moeten doen om het te voorkomen. Wat nogal storend is aan dergelijke uitspraken is dat die dan weer impliceert dat vrouwen thuis moeten blijven zitten (in de hoop niet door pa of oom bepotelt te worden), niet naar school kunnen, niet uit zouden moeten gaan, etc etc, anders zijn ze "dom", verantwoordelijk voor het geweld tegen hen. Want, wat echt dom is, is denken dat er alleen verkracht wordt in het bos. Er wordt verkracht door vaders, door die aardige bekende jongen die zegt je veilig naar huis te willen brengen, op weg naar school, terug van school, in je auto op de parkeerplaats van het treinstation, door de taxichauffeur, in de 2 minuten lopen van de tram naar huis, door je vriendje.... Had je maar niet zo dom moeten doen.

arjenZH
arjenZH10 okt. 2017 - 18:58

Zelden zoveel stropoppen op 1 A4 tje gezien.

2 Reacties
Frie Hendriksen
Frie Hendriksen11 okt. 2017 - 1:32

Lees t stuk van Mihu eens. Dan valt dit nog mee.

Anneweer
Anneweer11 okt. 2017 - 19:30

@ArjenZH & Frie Ik geef het een gelijkspel.

Machiels**1993
Machiels**199310 okt. 2017 - 18:53

Weinig mannen die zo op deze manier redeneren in de westerse culturen. Van een rape culture lijkt me dan ook geen sprake. Even een knip en plak uit wikipedia: "Rape culture is a sociological concept used to describe a setting in which rape is pervasive and normalized due to societal attitudes about gender and sexuality.[1][2] Behaviors commonly associated with rape culture include victim blaming, slut shaming, sexual objectification, trivializing rape, denial of widespread rape, refusing to acknowledge the harm caused by some forms of sexual violence, or some combination of these.[3][4] The notion of rape culture has been used to describe and explain behavior within social groups, including prison rape, and in conflict areas where war rape is used as psychological warfare. Entire societies have been alleged to be rape cultures" Lijkt me echt niet van toepassing in Nederland.

2 Reacties
Karingin
Karingin10 okt. 2017 - 20:34

Dream on

Bianca Fens
Bianca Fens11 okt. 2017 - 6:28

Nee, natuurlijk is het niet van toepassing in Nederland. (denial of widespread rape) Daarom zijn de cijfers van seksueel grensoverschrijdend gedrag (dus van seksuele intimidatie tot verkrachting) zo hoog. Een op de vier a vijf vrouwen wordt verkracht. Niet door de enge man in de bosjes, maar vooral door bekenden. Kennissen, vrienden. De enge man in de bosjes komt het minste voor. Dat de schuld nog steeds bij vrouwen wordt neergelegd, dat er nog wordt gesproken over als vrouw 'onveilig gedrag' vertonen. De vanzelfsprekendheid dat vrouwen nou eenmaal gevaar lopen, zoals dat wordt beschreven in een aantal van de bovenstaande reacties, geeft nou net aan dat we hier wel degelijk een rape-culture hebben. ` ` Er is maar een schuldige aan seksueel grensoverschrijdend gedrag en dat is de dader. Punt. Al het andere is wel degelijk bagatelliseren, victim blaming, slut shaming, enz. Rape culture dus.