Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ophef: Rolling Stone zet verdachte Boston als rockster op cover

  •  
17-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
rollingstone300.jpg
Jahar Tsarnaev "siert" omslag muziekblad ... Makers: 'Dit past in onze journalistieke traditie'
Er is veel ophef ontstaan over de jongste cover van het Amerikaanse muziekblad Rolling Stone. Op de voorkant staat een foto van een van de verdachten van de dodelijke bomaanslag in Boston. De begeleidende tekst: The Bomber.
In het muziekblad staat een artikel over het leven van Jahar Tsarnaev, een van de verdachten van de aanslag tijdens een marathon in Boston, waarbij drie mensen om het leven kwamen en nog eens honderdvijftig mensen gewond raakten. Journalist Janet Reitman deed in twee maanden tijd tientallen interviews met allerlei mensen uit Tsarnaev’s omgeving. Het resultaat: een coververhaal over, naar eigen zeggen, hoe een charmante jongen met een mooi toekomstperspectief een monster werd.
RTEmagicC_rollingstone400.jpg
Het coververhaal lezen kan hier.
Twee grote drogisterijketens weigeren nu bijvoorbeeld de uitgave te verkopen. Volgens critici wordt Tsarnaev afgebeeld als een popster. De reacties stromen op de Facebookpagina van Rolling Stone binnen, terwijl op Twitter opgeroepen wordt tot een boycot.
Ook Thomas Menino, de burgemeester van Boston, heeft inmiddels gereageerd. Hij schrijft in een reactie:
Uw actie is ondoordacht en versterkt het idee dat je roem kunt verwerven door dingen te vernietigen. U zou zich in plaats daarvan moeten richten op de dappere en sterke overlevenden van de aanslagen. Dat zijn de familie en vrienden van de slachtoffers en de vrijwilligers en hulpverleners.
Rolling Stone reageert op alle ophef met een verklaring waarin de makers van het muziekblad zeggen dat hun medeleven uitgaat naar de slachtoffers en nabestaanden. Het omslagverhaal past echter in de journalistieke traditie van het blad, aldus Rolling Stone.
Dzhokhar Tsjarnajev is jong. Hij valt in dezelfde leeftijdscategorie als onze lezers. Daarom is het voor ons belangrijk om de complexiteit van deze zaak te onderzoeken en een verklaring te vinden voor het hoe en waarom van deze tragedie.

Meer over:

nieuws, media
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (8)

JoopSchouten
JoopSchouten17 jul. 2013 - 20:42

Is deze ophef terecht of een staaltje muggenziften? Zijn afbeelding is toch overal al bekend? Volgens mij gaat het om de combinatie van benaming 'The Bomber en portret'. Als ze een vraagteken achter de titel hadden geplaatst zou het wel mogen (...). Je weet wel, eerst een veroordeling en dan pas benoemen. Het verhaal lijkt me goed onderzoeksjournalistiek.

Meta Foor
Meta Foor17 jul. 2013 - 20:42

the US denkt in meerderheid nog steeds als Bush: wie niet voor is , is tegen ; wie niet tegen is is voor. Rolling Stone tracht te laten zien dat je pas kunt bestrijden als je kunt begrijpen. (dit in tegenstelling tot Nederland, die niet wil begrijpen , maar alles voor zoete koek aanneemt

SocialDarwinistisch
SocialDarwinistisch17 jul. 2013 - 20:42

Het coverartikel zou pas boeiend geweest zijn indien Rolling Stone er de muziekvoorkeur van deze jongeman bijverteld had. Een nietszeggend artikel, en enkel maar bedoeld om de verkoopcijfers te pushen.

Bernie2
Bernie217 jul. 2013 - 20:42

"much-a-do 'bout nothing" Tsja waar ging dit ook alweer over? Een hoogst zeldzame en knullig opgezette aanslag op een handvol mensen op VS-bodem, terwijl Obama tegelijkertijd dagelijks schaamtevrij dood en verderf zaait in Afghanistan, Jemen en elders. Terreur waar hij maar wil met zijn laffe drones... Om het maar even op een vergelijkende schaal te zetten. Ik kon er eerlijk gezegd niet bijzonder warm van worden. Wel mooi trouwens dat Rolling Stone deze moordenaar zo covert.

GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 20:42

Net zo 'bewonderenswaardig" als die Thaise jongeren die Adolf Hitler als cultfiguur zien? Pas nog in het nieuws met een universiteit waar deze op een muur was afgebeeld? Eerder had je ook een eettent met zijn naam en tronie. Toen wist iedereen , ook hier, wat men ervan vond. http://nos.nl/op3/artikel/529696-adolf-hitler-superheld-in-thailand.html?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+nosop3+(NOS+op+3)

1 Reactie
GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 20:42

Er was in India ook nog een dergelijke herenkledingzaak: http://www.washingtonpost.com/blogs/blogpost/post/indias-hitler-stores-spark-outrage/2012/09/06/66f81394-f827-11e1-8253-3f495ae70650_blog.html

GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 20:42

"Wel mooi trouwens dat Rolling Stone deze moordenaar zo covert." Tevens een reactie op Erwin Schenk verderop die het verschil in leed tussen dader en slachtoffers relativeert en vindt dat er zolang het onder de rechter is nog niet zo geoordeeld moet worden. Dat zouden jullie ook zeggen als een rechts Noors jongerenblad met een dergelijke voorpagina waarop Breivik? En dan dus een speciaal geselecteerde foto, waar hij als aimabele jongeman te zien is. Dat dit blad dan overal in het land prominent in de schappen komt te liggen? En dan eronder de tekst: "DE SCHUTTER Hoe een populaire, veelbelovende student in de steek gelaten werd door de samenleving en verviel tot radicalisme en een monster werd." Dat de familie van de slachtoffers zo kort na hun verlies de door de redactie opzettelijk op een positieve indruk geselecteerde tronie van dit monster overal ongewild tegenkomt en dat er dan ook nog in de begeleidende tekst min of meer de verantwoordelijkheid bij anderen wordt gelegd dan de dader? Maar zo gauw het om islamitisch terrorisme gaat is alles zeker weer anders hé?

1 Reactie
GingerTed
GingerTed17 jul. 2013 - 20:42

Eerste citaat is van Bernie Whistler.