'Bedrijven die adoptiekinderen zoeken, werken mensenhandel in de hand' … Defence voor Children: 'RTL schaadt de privacyrechten van kinderen'
Het adoptie-programma op RTL4 ‘Met Open Armen’ schaadt de belangen van adoptiekinderen en moet onmiddellijk van televisie verdwijnen.
Het is één van de reacties naar aanleiding van een reportage die KRO Brandpunt zondagavond uitzond. De reportage ‘Kind op bestelling’ gaat over een nieuwe serie van het RTL-programma ‘Met open armen’ dat kijkers meeneemt in de wereld van ouders die een kind adopteren. Daar is kritiek op, want wat dat programma niet laat zien is dat er achter de schermen van adoptie veel misgaat en dat kinderen daar de dupe van zijn.
Criminele organisaties In de reportage is onder andere het verhaal van een meisje te zien dat jaren dacht dat haar ouders dood waren, maar er uiteindelijk achterkwam dat ze gewoon nog leefden en dat er met haar geboortecertificaat was gerommeld. Oud-kinderrechter Nanneke Quik die in Nederland honderden adoptiezaken deed, concludeert terugkijkend dat de instellingen die adoptiekinderen zoeken haast criminele organisaties zijn.
Ook zit in de reportage een interview met Ina Hut, de oud-directeur van Wereldkinderen die zich jaren enthousiast inzette voor adoptie, maar ermee stopte toen ze ontdekte hoeveel er misgaat in die wereld. Misstanden als tussenpersonen die geld bieden voor kinderen, ouders die denken dat hun kind nog terugkomt en ouders die een kind afstaan dat niet van hun is, komen volgens haar nog steeds te vaak voor.
Hut probeerde jarenlang aandacht voor het probleem te vragen, ook bij de Nederlandse overheid. Maar zonder succes. Ze vreest dat programma’s als ‘Met open armen’ de vraag naar adoptiekinderen juist aanwakkeren, terwijl die vraag nu al te groot is.
Eerder deze week schreef ze een opiniestuk voor Trouw waarin ze zegt dat je beter in kunt zetten op het verbeteren van de maatregelen die kinderen in landen van herkomst beschermen dan de vraag naar adoptie te stimuleren. Want juist het aanjagen van die vraag leidt in de praktijk tot kinderhandel, aldus Hut.
RTL wilde niet in de reportage van Brandpunt reageren en stuurde een schriftelijke reactie. In die reactie laat RTL weten met erkende adoptiebedrijven te werken en op een integere manier verslag doen van de werkelijkheid:
Als men twijfels heeft bij de landen waar de adoptiekinderen vandaan komen of bij adoptie in het algemeen, dan ligt de discussie ergens anders. Het programma volgt alleen wat er al gebeurt.
Volgens RTL willen de adoptieouders graag aan het programma meewerken omdat ze dan een mooi document hebben van het ontstaan van hun gezin.
United Adoptees International (UAI), de internationale organisatie voor volwassen geadopteerden, vindt dat het programma de belangen van adoptiekinderen schaadt en dat het onmiddellijk van televisie moet verdwijnen. Ook de kinderrechtenorganisatie Defence voor Children heeft kritiek op het programma. Het schendt de fundamentele privacyrechten van kinderen zoals die zijn opgeschreven in het VN-Kinderrechtenverdrag.
De Raad voor de Kinderbescherming zegt in een reactie tegen KRO Brandpunt dat het in eerste instantie de verantwoordelijkheid van de adoptieouders is. Toch benadrukt ook de Raad voor de Kinderbescherming dat de positie van de kinderen in het programma heel gevoelig ligt. Juist deze kinderen zijn erg kwetsbaar en hebben recht op privacy, aldus de Raad.