Nieuwe belastingmaatregel is verborgen racisme en gaat ten koste van goedwillende ondernemers
In België is discussie ontstaan naar aanleiding van het nieuws dat Antwerpse nachtwinkels en horeacagelegenheden die ‘imagoverlagend’ zijn vanaf januari meer belasting moeten gaan betalen. Tegenstanders van het plan van de gemeente noemen het verborgen racisme.
Het openen van een nachtwinkel kost in Antwerpen vanaf volgend jaar een bedrag van 6.000 euro. De eigenaar van de winkel moet vervolgens 1.500 euro belasting per jaar betalen. Niet alleen de nachtwinkels vallen onder de nieuwe plannen, ook videotheken, shishabars (bar waar je een waterpijp rookt, red.), internetcafés en seksshops, aldus de Gazet van Antwerpen.
Volgens de Antwerpse wethouder van het MKB Koen Kennis is dit de beste manier om grote concentraties van dit soort zaken tegen te gaan. Kennis zegt hierover in De Ochtend:
Ik weet dat dat zwaar klinkt. Dit is een ontradende belasting. We zien dit soort zaken liever niet in Antwerpen.
Maar de plannen stuiten op kritiek, onder andere van de Antwerpse oppositiepartij Groen, die van mening is dat de belasting zijn doel voorbij schiet. In de Gazet van Antwerpen laat de partij weten:
Groen wil het overlastprobleem liever op een fatsoenlijke manier aanpakken door kwaliteitsbewaking, goed overleg en betere handhaving. Op die manier hoeven de goede ondernemers niet onder de maatregel te lijden en kunnen ondernemers die geen overlast veroorzaken gewoon hun werk blijven doen.De maatregel moedigt het ondernemerschap niet aan, maar werpt juist drempels op en pest goedwillende ondernemers weg aldus de partij.
Groen vindt het onbegrijpelijk dat overlast kennelijk mag, zolang de ondernemers maar betalen. Daarbij vindt de partij het oneerlijk om seksshops en wedkantoren hetzelfde te behandelen als nachtwinkels.
De Antwerpse politieke jongerenbeweging Jong VLD vindt dat er sprake is van verborgen racisme. Jong VLD-voorzitter Anthony Pierards in De Morgen :
Het zijn vaak mensen van allochtone afkomst die dergelijke zaken uitbaten. We zouden deze vorm van ondernemen net moeten aanmoedigen omdat ze hebben gekozen om actief te participeren in de Belgische economie.
Jong VLD wijst erop dat het vooral de bezoekers van deze winkels zijn die overlast veroorzaken en niet de winkels zelf. De winkeliers zelf moet je daar niet preventief voor straffen: Jong VLD:
Deze belasting vormt een grove inbreuk op het recht van ondernemen én is een manier om alle concurrentie te fnuiken.