Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ophef bij GroenLinks vanwege 'pro-Erdogan' uitspraken raadslid Gorinchem

  •  
12-08-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
143 keer bekeken
  •  
886562627_06fc8e1f5f_o

© http://www.flickr.com/photos/serdar/72767588/

Het GroenLinks-raadslid Ilhan Tekir uit Gorinchem ligt onder vuur omdat hij pro-Erdogan uitspraken gedaan zou hebben. In een interview met de Volkskrant liet hij weten blij te zijn met degenen die de couppoging in Turkije verijdeld hebben. Hij kreeg van onder andere Amsterdamse fractievoorzitter Rutger Groot Wassink kritiek en rechtse mediablogs haakten in op de ophef.
In een tweet vraagt Groot Wassink om opheldering van de uitspraken van Tekir. Hij zei onder andere: “GroenLinks en Erdogan dienen kan alleen als je aan de meest extreme vorm van schizofrenie lijdt.”
In het VK-interview reageert Tekir op de mislukte coup en de steun die Erdogan van Turkse-Nederlanders krijgt en de kritiek daarop: “Snappen wij in Nederland wel wat er die avond in Turkije gebeurd is? Het parlement werd gebombardeerd. ” Zelf stemt hij ook op Erdogan en vindt hij dat Europa te hard oordeelt over de president van Turkije.
Het raadslid is zelf wel erg geschrokken van alle kritiek en zegt dat zijn uitspraken uit hun verband gerukt zijn. Hij zou wel degelijk kritisch zijn naar Erdogan en verwijst naar zijn blog  waar hij voor ‘grijs pleit en niet zwart-wit’. Ook Johan Kinnegin, woordvoerder van het landelijke partijbureau van GroenLinks heeft gereageerd op de ophef.
"Over de manier waarop en de toon kun je je afvragen of dat handig is, maar van vragen of commentaar schrikken we niet. Wij zijn een partij van het open debat en daarbij hoort dat je het soms niet met elkaar eens bent. En als je kijkt naar Ihlans blogs, zie je dat ook hij zich zorgen maakt over de Turkse rechtstaat. Uiteindelijk staat dat niet ver af van hoe de Tweede-Kamerfractie er over denkt, namelijk dat we ons grote zorgen maken over hoe Erdogan de coup gebruikt om de rechtstaat aan te tasten. Het artikel wordt groter gemaakt dan het op het oog lijkt."

Meer over:

nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.