Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opgestapte Europarlementariërs van AfD met dood bedreigd

  •  
21-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
afd
Oud-Europarlementariërs van de extreemrechtse politieke partij Alternative für Deutschland (AfD) krijgen doodsbedreigingen nadat zij besloten op te stappen. Zij waren het niet eens met de xenofobische, racistische en populistische wending die de partij genomen had.
Hans-Olaf Henkel, voormalig hoofd van de Duitse autobelangenorganisatie BDI is één van die leden die met de dood bedreigd wordt. Hij nam in 2014 zitting in het Europees Parlement en besloot vorig jaar op te stappen toen de AfD steeds extremistischer werd.
De anonieme groep die de brieven stuurt noemt zichzelf ‘AfD Army Fraction’, wat afgeleid lijkt van de extreem linkse terreurgroep ‘Rote Armee Fraktion’ die in de jaren 70 en 80 moordden, ontvoerden en bomaanslagen uitvoerden.
"We zullen ons bloederig wreken voor elke stem die je de AfD kost! Dood aan u en uw Alfa lafaards! Kijk uit voor uw familie, we zullen ze krijgen. De gewapende strijd is begonnen! Petry zal kanselier van een nieuw Duitsland worden en er zal niet langer een plaats zijn voor je."
Een tweede brief ging naar Henkel’s collega’s, Europarlementariër Bernd Kölmel en vier andere voormalige AfD-leiders waarin stond dat ze moesten ‘oprotten met hun neppartij’ of er wordt bij de ‘grote opruiming eerst met hun kinderen afgerekend’. Zij refereerden aan Alfa, de nieuwe partij die econoom Bernd Lucke opgericht heeft, waar Henkel en een aantal andere functionarissen zich bij gevoegd hebben.
Henkel en Kölmel verlieten AfD in juli 2015 nadat de partij van binnenuit werd overgenomen door een rechts-populistische vleugel, onder leiding van figuren als Frauke Petry, nu een van de meest prominente boegbeelden van de partij. Henkel vertelde aan de Welt am Sonntag dat hij kritiek van collega’s na zijn tientallen jaren in de politiek wel gewend is maar de AfD wel echt alles slaat.
"(..) Wat ik intern heb meegemaakt, qua kritiek, beledigingen en bedreigingen van de extreem-rechtse AfD heeft alles overtroffen"
De politie doet onderzoek naar de zaak.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.