© cc-foto: Gerard Stolk https://flic.kr/p/22ict1T
Een ander verschijnsel van deze onzekere tijd is de hang naar populisme.
Sensatie verkoopt. Een dag berichten in de krant maakt dat duidelijk, en laat zien dat nieuws wordt gekleurd door de huidige incidentenpolitiek. Zo lees ik groot gedrukt op de voorpagina van de krant van afgelopen vrijdag dat onderzoek aantoont dat de rechtsstaat niet heilig is bij een aanzienlijk deel van de bevolking. Dat geldt zowel voor het politiek linkse als politiek rechtse kamp. Weliswaar vindt twee derde deel nog steeds dat de bestaande wetgeving in acht moet worden genomen, maar het klinkt sensationeler om te zeggen dat een substantieel deel van de mensen in eventuele gevallen vindt dat rechtsregels terzijde moeten kunnen worden gelegd, zodat de regering daadkrachtiger kan optreden.
Nu valt er op de onderzoeksopzet van de Monitor Democratisch Bewustzijn wel wat af te dingen. Zo moeten de deelnemers aan het onderzoek een voorkeur uitspreken voor een van twee alternatieven, bijvoorbeeld:
Wat heeft uw voorkeur, A of B?
A. Regeringen moeten doen wat de meeste Nederlanders willen, ook al zijn er wetten die dat niet toestaan.
B. Regeringen moeten zich aan de wet houden ook al wil de meerderheid van de Nederlanders dat ze dat niet doen.
De mogelijkheid om aan te geven “soms A en soms B”, of “weet niet”, wordt niet gegeven, terwijl ik me kan voorstellen dat veel mensen van die mogelijkheid gebruik zouden maken. Dit vertekent de resultaten. Toch worden de resultaten van het onderzoek gebruikt om te waarschuwen tegen het gevaar van afglijden naar een totalitair regime. Dit wordt nog eens ondersteund door de zorgen die de AIVD uitspreekt over de dreiging vanuit de ultrarechtse hoek. Het gaat dan vooral om kwetsbare jongeren die angst hebben voor alles wat vreemd of onbekend is. Nu is dit echt geen nieuw verschijnsel, en zeker in tijden van crisis neemt de roep om sterke leiders en daadkrachtige maatregelen toe. Democratisch bewustzijn kan bloeien als er maatschappelijke stabiliteit en voldoende welvaart is. Zodra dit wordt bedreigd steekt extremisme al gauw de kop op.
Een ander verschijnsel van deze onzekere tijd is de hang naar populisme. Dit zagen we bij de uitlatingen van Johan Derksen over zijn jeugdzonde. Vooral het lacherig sfeertje was walgelijk, en dus buitelden opinieleiders over Derksen heen, en vroegen het OM om toch vooral te kijken of vervolging alsnog mogelijk is. We zien hier een voorbeeld van incidentenpolitiek, iets wat ook duidelijk wordt in onze houding ten opzichte van migranten. De ene keer zijn we ze liever kwijt dan rijk, de andere keer hebben we ze nodig of spelen ze een rol in de politiek (Oekraïners), en moeten ze met open armen worden ontvangen. Ook het in het verwoorde standpunt vanuit Brussel over de cryptomunten reflecteert dit; eerst werd nog een proef met transacties voorgesteld, nu wordt opsporing aangemoedigd om witwassen te voorkomen.
Samenvattend wil ik stellen dat democratie een groot goed is, en daarom op de juiste wijze bewaakt moet worden. Democratie is niet voortdurend de opinie of belangen van de markt honoreren, of blind varen op de onderbuikgevoelens van “de bevolking”. Wat is het dan wel? Het gaat om politiek bestuur dat vanuit menselijke waarden vorm en sturing geeft aan een leefbare samenleving voor ons allemaal. We kunnen als burger bijdragen door weloverwogen te kiezen, maar ook door actief te zijn in de samenleving. Gelukkig bevat het regiogedeelte van de krant elke dag weer voorbeelden van personen die zich belangeloos inzetten voor hun omgeving. Laten we van daaruit hoop blijven houden op een gezond democratisch fundament van onze maatschappij.
Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Meer boodschap dan wat ik zeg, dat de zinnen geen tegenstellingen presenteren, niet intern en niet tov elkaar, (wel in tegenstelling dus tot wat het artiekel over die zinnen zelf zegt en hoe radicaal inconsequent ze die verder dus gebruiken), heb ik ook niet.
Regeringen maken of veranderen wetten, en dat willen de meeste Nederlanders (of Chinezen. Maakt niet uit waar je de vragen stelt, ze zijn niet te beantwoorden). Ook is het zo dat wat de meerderheid is, zo'n beetje word veroorzaakt door de mogenlijkheden en limieten van de staats instelling. De wetten dus.
Paul Spijkers: < Regeringen maken of veranderen wetten, en dat willen de meeste Nederlanders (of Chinezen > Misschien begrijp ik je verkeerd, maar: 'de meeste Chinezen willen'? Je bedoelt denk ik: de Partij wil?
Nee, burgers van alle landen willen landelijke regeringen die wetten maken. De twee zinnen zijn een moebius cirkel. Niet tegenstellingen. Apart niet en ten opzichte van elkaar niet.
Paul Spijkers, Je uitleg maakt het er voor mij helaas volstrekt niet duidelijker op! Anders dan dat je een soort inkopper lijkt te schrijven en die binnen een "moebius cirkel" plaatst: er had als inkopper ook kunnen staan: alle mensen willen graag eten...? (maar nogmaals: geen idee wat je de boodschap is, die je tracht over te brengen....)
Diederik Smit legt vinger op zeer gevoelige plek. https://twitter.com/i/status/1520315598663819264
Dit soort vragen is bedoeld om de intentie te meten. Dus geen escapemogelijkheid door de middenweg bij voorbaat af te kappen. Daar is niets verkeerds aan. Het wordt pas een probleem als je de bedoeling achter de vraagstelling niet snapt en daarmee de legitimiteit ervan in twijfel trekt. Dat tweederde (het politieke midden) de voorkeur geeft aan de wet als uitgangspunt te nemen is bekend. Dat een derde (de populistische flanken) daar anders over denkt en vindt dat de 'wil van het volk' het voor het zeggen heeft is ook bekend. Daarom vind je daar de meeste voorstanders voor de alternatieve waarheid van het referendum. Het is de enige manier om hun minderheidsstandpunt op te dringen aan de meerderheid. Goedschiks of kwaadschiks. Het is niet voor niets dat door de geschiedenis volksmenners op de flanken hun aantallen vinden om een oorlog te beginnen. Met andere woorden, de vraagstelling is een gewetensvraag. Het scheidt het kaf van het koren, de mentaal sterken tegenover de toekomstige verraders.
Met andere woorden, er is maar 1 weg, de juiste weg: de middenweg? Gelukkig houden de toekomstige verraders de boel wakker.
Tijl, Nee, de weg van de rechtstaat, van wetten en gekozen vertegenwoordigers. Dat het politieke midden daar meer vertrouwen in heeft dan de flanken zegt veel over de democratische gezindte op de flanken. Maar niet dat de politieke middenweg de juiste is.
Het probleem van tegenwoordig, wat u zelf ook al een beetje aangeeft in uw stukje is dat er geen plek meer is voor nuances. Het moet zwart zijn of wit, links of rechts, groot of klein en alles wat we een afwijking vinden duwen we de compleet andere kant op. Als ik Johan Derksen nu nog steeds om zijn voetbaltalent goed vind, dan ben ik momenteel meteen een vrouw onvriendelijk monster. Als ik geen problemen heb met het vieren van het Suikerfeest in Nederland, dan ben ik meteen een terroristenknuffelaar en ga zo maar door. Een eigen weg kiezen mag niet meer, we moeten in een hokje passen en doen we dat niet, dan worden we er wel in geduwd. Ik ben blij dat ik een leeftijd heb, dat ik mij eigenlijk niet meer druk kan maken om de huidige kortzichtigheid.
Wanneer je "soms" A vindt, dan vind je gewoon A. Wanneer de democratie niet langer aan het recht gekoppeld zou zijn, dan hebben wetten geen waarde meer. Hoe de schrijver verder ook over Derksen en en wat hij deed/zei denkt, om één feit kan hij niet heen: Derksen bekende een misdrijf te hebben begaan. En dat feit maakt een reactie van het OM. (Wordt dat door mensen gevraagd of niet.)
Je snapt het echt niet hè? Derksen heeft geen misdrijf bekend, hij gaf, via een absoluut smakeloos verhaal aan, dat de huidige moraal (en huidige wetgeving) onder druk van groepen doorgeslagen deugridders te ver is doorgeschoten. Bewijs hiervoor is genoeg voorhanden gezien de bedreigingen aan niet alleen Derksen, maar onder andere ook aan Eus en Hélène Hendriks die niet eens aan tafel zat bij de bewuste uitzending. Dit is echt een voorbode van wat ons te wachten staat, de terreur van de immer gekwetsten.
Zandb, dat vraagt helemaal niet per definitie een reactie van het OM, het gaat hier om een incident dat 50 jaar terug plaatsvond en dus verjaard is en bovendien om een seksuele handeling (en dan heb ik het over z’n 1e versie) die indertijd niet gekwalificeerd werd als verkrachting. Het is een bijzondere keuze van het OM om zo snel dit naar buiten te brengen zonder toelichting op wat dan het doel is van dit onderzoek gelet het evidente juridische gegeven dat het om verjaarde feiten gaat en anderzijds wel kansrijke strafzaken vertraging oplopen vanwege tekort aan vervolgingscapaciteit.
@ Hoofdschuddend Treffend, ik wou dat ik dat ook zo kort kon verwoorden als jij.
Hoofdschuddend Wat u er allemaal bij haalt, daar heb ik het niet over. Ik heb het over het feit dat het OM een bekentenis van een misdrijf * niet kan negeren. Dat vraagt om een reactie. Welke dat dan is, daar kunnen we over van mening verschillen. Ik vind het bijvoorbeeld verre van populistisch, wanneer het OM laat merken die bekentenis te hebben opgemerkt en dat het onderzoekt wat er mogelijk is. Ik wil nog wel even opmerken, dat u in feite beweert, dat de moraal en huidige wetgeving dermate doorgeschoten zijn, dat wat Derksen in eerste instantie bekende alleen afgedaan mag worden als "smakeloos". Met andere woorden: blijkbaar mochten vroeger seksueel getinte handelingen zonder toestemming van wie dat ondergaat gewoon plaatsvinden en nu niet meer maar daarin is men doorgeschoten? Ik hoop dat ik u verkeerd begrijp. Jaco Ook nu worden dergelijke handelingen niet gezien als verkrachting. Ze zijn echter wel strafbaar. En voor zover ik dat kan natrekken, was dat 'toen' niet anders. Verder verwijs ik voor wat de keuze van het OM hoe ze naar buiten trad, naar mijn reactie op hoofdschuddend.
“Zandb: Ook nu worden dergelijke handelingen niet gezien als verkrachting. Ze zijn echter wel strafbaar. En voor zover ik dat kan natrekken, was dat 'toen' niet anders.” Of het indertijd strafbaar is, vraagt wat studie omdat de strafwetwetgeving in de loop der tijd is aangepast en er ook ontwikkelingen in de rechtspraak zijn geweeet, o.a is op enig moment seksuele handelingen bij een bewusteloze toegevoegd omdat de wet misbruik van een bewusteloze onvoldoende bescherming bood. Maar ik schreef overigens niet dat ik het helemaal niet strafbaar was, maar dat het wss niet als verkrachting gekwalificeerd kan worden omdat het element geslachtsgemeenschap ontbreekt. Zie de ook beruchte arresten Tongzoen I en II. Verder gaat u voorbij aan het feit dat het OM gelet het opportuniteitsbeginsel zelf besluit of zij wel of niet een onderzoek instelt. Er is dus geen verplichting zoals u stelt voor het OM om hier iets mee te doen. Mijn punt is vooral dat het OM wat mij betreft meer aandacht had moeten besteden aan het motiveren van deze beslissing in het licht van de andere prioriteiten.
En dat is precies waarom we een democratisch gekozen regering voor 4 jaar een mandaat geven. Vind je dat ze het niet goed doen? stem je de volgende keer wat anders. En is dus ook precies de reden waarom ik inmiddels geen voorstander meer ben van referendums, in deze hijgerige tijden van social media en volksgerichten is het een instrument dat te makkelijk misbruikt kan worden.
Als de nederlandse bevolking zou begrijpen wat het verschil is tussen links en rechts sociaal en liberaal verzorgingsstaat en nachtwakersstaat Rijnlandmodel en Angelsaksisch model Dan zou ik je gelijk geven. Maar de keiharde werkelijkheid is dat een groot deel van de bevolking niet weet wat het doel van de liberale partijen is. En daarom is Nederland géén democratie. Want je mag wél een hokje inkleuren. Maar velen hebben geen flauw idee wat de gevolgen van hun keuze zijn.
@Pietje Puk Meerendeel van de Nederlanders stemt niet zoals u het wilt.. en daarom zijn we geen democratie.. triester kan het niet.. misschien moeten we er voor zorgen dat er alleen nog stemmen uitgebracht mogen worden op partijen die u acceptabel vindt.. en dan noemen we dat een Pietje Puk democratie..
@ Hoofdschuddend Ik pleeg even plagiaat: "Democratie is niet voortdurend de opinie of belangen van de markt honoreren, of blind varen op de onderbuikgevoelens van “de bevolking”. Wat is het dan wel? Het gaat om politiek bestuur dat vanuit menselijke waarden vorm en sturing geeft aan een leefbare samenleving voor ons allemaal" Ik denk dat Pietje Puk dit wilde aanstippen, en daar ben ik het wel mee eens. Wanneer je een meederheid behaald in de kamer van bijvoorbeeld 50+1 dan zit je er in een democratie niet alleen voor die 50+1, maar heb je ook rekening te houden met dat deel van de bevolking dat níét op je gestemd heeft. Ook dat is democratie. Dat was er voor Wiegel die misselijkmakende farce had opgevoerd veel meer. Het besef dat een premier de premier van alle Nederlanders was. En dat gaat het niet om woorden, maar daden waaruit zoiets moet blijken. En daaraan ontbreekt het en daar ben ik het wel mee eens. De boel wordt afgebroken, men beseft dat niet en het is tegenwoordig belangrijker hoe je overkomt, dan de prestaties die je verricht. En daar dan vooral niet op afgerekend te worden wanneer men dingen doet die niet door de beugel kunnen. Je kan dingen die overduidelijk niet kloppen doen, mits het maar in de doofpot blijft. En zelfs dan wordt er alles aan gedaan ten einde ervoor te zorgen dat dot toch vooral geen politieke consequenties heeft. Nu is het vice
@Pietje Puk139 Je hele verhaal is gebaseerd op de incorrecte aanname dat een democratie gedefinieerd wordt door het bewustzijn van stemmers wat betreft politieke nuances en definities. De enige vereiste voor een democratie is dat mensen vrij kunnen stemmen. Dat ze die mogelijkheid misbruiken, niet goed begrijpen etc. doet daar niks aan af.