Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opgejaagde Wit-Russische atlete vlucht Poolse ambassade Tokio in

  •  
02-08-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Schermafbeelding 2021-08-02 om 11.03.08
De Wit-Russische atlete Kristina Tsimanoeskaja heeft op de Poolse ambassade in Tokio asiel aangevraagd, dat meldt de NOS. Dat deed ze nadat ze tegen haar wil werd afgevoerd van de Olympische Spelen en op ‘bevel van boven’ terug naar Wit-Rusland moest vanwege kritiek op haar coaches en het Wit-Russische olympisch comité. De Poolse overheid heeft Tsimanoeskaja een visum aangeboden.
Tsimanoeskaja maakte zondag zelf bekend dat ze gedwongen de Spelen moest verlaten. Eerder had ze op sociaal netwerk Instagram kritiek geuit op de beslissing dat ze onverwacht moest deelnemen aan de estafette van 4×400 meter, een onderdeel waarvoor ze niet getraind heeft. Tsimanoeskaja was op de Spelen voor de 200 meter sprint. In het bericht op Instagram zei de atlete dat zij opdraaide voor het falen van het Wit-Russisch olympisch comité dat vanwege een tekort aan dopingtests niet de juiste atletes naar Tokio kon sturen. Het comité staat onder leiding van de zoon van de Wit-Russische dictator Loekasjenko. Ook riep ze het IOC op haar te helpen.
Video niet te zien? Klik hier.
Na het bericht ondernam het dictatoriale regime direct actie en verwijderde Tsimanoeskaja uit de olympische ploeg. Ze moest halsoverkop haar spullen pakken, waarna ze onder toeziend oog van een lid van de Wit-Russische delegatie en een psycholoog naar het vliegveld werd gebracht. Vanaf daar moest ze met een overstap op Istanboel terugvliegen naar Wit-Rusland. Eenmaal op het vliegveld van Tokio riep Tsimanoeskaja de hulp in van de Japanse politie en wist de Poolse ambassade te bereiken. Inmiddels zijn ook haar man en kind Wit-Rusland ontvlucht, zij zouden zich inmiddels in Oekraïne bevinden.
De Poolse onderminister van Buitenlandse Zaken Przydacz heeft via sociale gezegd dat de atlete in Polen haar carrière kan voortzetten. Het Internationaal Olympisch Comité (IOC), organisator van de Olympische Spelen, stond vanaf het begin in contact met Tsimanoeskaja en heeft laten weten dat het goed gaat met haar. Het Wit-Russische comité is om tekst en uitleg gevraagd.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (7)

ton14024
ton140242 aug. 2021 - 12:56

Gaan die Wit-Russen even af. Hadden niet in de gaten dat zo´n sprintster snel weg is ????

Bouwman2
Bouwman22 aug. 2021 - 11:07

Er werken heel wat Witrussen in de Oekraïne, en ook wel in Polen. Steeds meer mensen vluchten uit een van de laatste dictaturen van Europa. Zo ook deze Witrussische athlete. Het gaat wél met Polen. Nog is Polen niet verloren

nikita72
nikita722 aug. 2021 - 11:05

Het lijkt mij typerend voor een dictatuur: mensen die gewoon hun werk willen doen, kunnen opeens slachtoffer worden.

henk-alexander
henk-alexander2 aug. 2021 - 10:21

Dat ze een beter leven wil is heel begrijpelijk, maar niet waarom ze niet eerder gevlucht is.

3 Reacties
JasDon
JasDon2 aug. 2021 - 13:30

Onzekerheid, risico voor achterblijvers. Niet ieder vervolgd persoon maakt even makkelijk die keuze.

Nick the Stripper
Nick the Stripper2 aug. 2021 - 22:50

Toch nog even victim blamen? Ze heeft (volkomen terechte) kritiek geuit op een trainersbeslissing, waarna ze onmiddellijk werd afgebrand in de Witrussische staatsmedia, waarop de handlangers van Loekatsjenko haar overhaast op het vliegtuig naar huis gingen zetten. Vrij goede redenen, kortom, om asiel aan te vragen op het moment dat ze dat gedaan heeft.

ton14024
ton140243 aug. 2021 - 11:33

Een beter leven? Het vege lijf redden is van een andere orde.