Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opendeur onderzoek naar de liefde

  •  
14-11-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
RTEmagicC_gezond_150_215.jpg
Wat we allang weten is nu vastgesteld: verliefd zijn is slecht voor de concentratie
Brengt de liefde ons in de war? Belangrijke vraag, want als dat zo is zijn we een rondlopend gevaar. Dat klopt misschien wel met het idee uit de geschiedenis toen liefde nog als een ziekte werd beschouwd.
De verschijnselen werden specifiek beschreven: hartkloppingen, maar aan één ding kunnen denken, problemen met de concentratie. Mocht je afgewezen worden, dan wordt het helemaal rampzalig. Dat overleeft menigeen niet eens. Een gevaarlijke ziekte is de liefde dus ook nog. Onderzoekers van de Universiteit van Leiden en de University of Maryland hebben dit – wat we al lang weten – nu vastgesteld : je kunt je niet meer focussen op wat belangrijk is en denkt uitsluitend aan hem/haar.
Liever een roman
Ga met zulk nieuws maar eens de boer op. Niemand zal aan dergelijk onderzoek aandacht willen schenken. Een goede liefdesroman en je weet het allemaal en daar beleef je meer plezier van. Ja, vinden de onderzoekers, maar het is toch wel opzienbarend want uit andere onderzoeken blijkt dat je in de liefde juist wel je hoofdje erbij moet houden, anders wordt het geen langdurige relatie. Ook dat is een ervaring die menigeen kent. In de beginperiode, als de oxytocine en dopamine door je lijf stormen, is het anders dan na een paar maanden als je samen onderhandelt over wie de afwas moet doen.
Hoe hebben de bollebozen van de universiteit dit nu aangetoond? Drieënveertig mensen die minder dan een half jaar een relatie hadden moesten onder verschillende omstandigheden belangrijke van onbelangrijke informatie van elkaar onderscheiden. Bijvoorbeeld tijdens het luisteren naar romantische muziek waardoor hun liefdesgevoel heviger werd. Ook moesten ze een vragenlijst over hun liefde invullen. Weet je, ik lees liever Madame Bovary of kijk naar een liefdesdrama. Ik heb het allemaal beleefd en begrijp het allemaal dondersgoed. Maar een onderzoeker met diploma hoeft het mij niet uit te leggen.
De vorige opinie van Ivan Wolffers: Orgasmes en de ‘one night stand’
 
 
Volg Ivan Wolffers ook op Twitter Het vorige Gezonde Weetje van de Dag: Worden kleine meisjes te snel groot?
Het nieuwe boek van Ivan Wolffers is: Het gezonde lifestyleboek
 

Meer over:

opinie, leven
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor