Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Misschien dat artsen etc. in opleiding meer op kwaliteit getoetst moeten worden? Resultaten kunnen daarnaast ook wellicht mbv een systeem anoniem of bijna anoniem behandelt worden?
Elke professional maakt fouten, dus ook artsen. Indien daar in communicatief opzicht slecht mee wordt omgegaan leidt dat bijna noodzakelijk naar de tuchtrechter en in het voorstel van de SP tot een openbare negatieve aantekening. Een notoire brokkenpiloot kan mogelijk zijn blunders prachtig wegpraten en zo wegblijven van de tuchtrechter. Het kan dus zo gebeuren dat een uitstekende arts een slechte aantekening krijgt, terwijl een brokkenpiloot een schoon aantekeningenregister houdt. Het publiek zou daar dan doorheen moeten kijken!? De huisarts, die de betrokken specialisten kent, zou daarin moeten sturen? Los van dit alles speelt het volgende mee: Wat doe je als je je collega, waarmee je op vakantie gaat, brokken ziet maken? Hoe kwantificeer je "fouten" en fouten van artsen? Hoe moet je je opstellen als je een fout hebt gemaakt, maar het vanwege de claimculturen verboden is dat toe te geven? Hoe zul je je werk organiseren als je weet dat een fout kan leiden tot een openbare negatieve aantekening? De weg naar een oplossing is n.m.m. gelegen in verbeterde opleiding met aandacht voor foutenbeheersing (kost geld), minder tijdsdruk en betere communicatie (kosten ook geld), scherpere controle door de overheid (kost ook geld). Een openbaar register (kost bijna niks) is pas effectief als aan het voorgaande is voldaan en kan bij ontbreken van onderliggende maatregelen contraproduktief werken. Ik vrees echter dat we uiteindelijk blijven steken bij dat register. De aangehaalde voorbeelden tonen overigens aan dat (ook) de Inspectie voor de Volksgezondheid niet heeft gewerkt. Misschien privatiseren (sic)?
De oplossing voor het kwaliteitsprobleem in de zorg bestaat natuurlijk niet, een openbaar register zal hooguit een bijdrage kunnen leveren. Niemand heeft er behoefte aan om zijn naam in een openbaar register te zien staan, dus er zal een voorkomende werking van uit gaan, en dat alleen al is een mooie zaak. Het gaat er niet om dat artsen fouten maken, dat is bekend, het gaat er om dat ze dat zelf ook durven erkennen, dat ze daarvan leren en dat die fouten in de toekomst vermeden kunnen worden. Een professional die op die volwassen wijze met zijn vak bezig is, hoeft voor mij niet aan een publieke schandpaal. Mij gaat het om artsen die leven van ontkenning, duikgedrag en beschermd worden door collega's.