Joop

Openbaar Ministerie eist dat Richard de Mos de gevangenis in gaat

  •  
01-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2977 keer bekeken
  •  
ANP-461868298

Het Openbaar Ministerie (OM) eist 22 maanden celstraf tegen de Haagse oud-wethouder Richard de Mos (Groep de Mos/Hart voor Den Haag). Daarnaast vraagt het OM om een ontzetting uit het recht op een publiek ambt voor ten minste vier jaar. De Mos staat terecht op verdenking van fraude en corruptie.

Woensdag werd in de rechtbank van Rotterdam het requisitoir voorgelezen in de zaak De Mos. De voormalig PVV’er staat terecht samen met oud-wethouder Rachid Guernaoui (50), oud-gemeenteraadlid Nino Davituliani en nog vijf Haagse ondernemers. De Mos en zijn collega’s zouden zich door de ondernemers hebben laten omkopen. Verder wordt het drietal verweten hun geheimhoudingsplicht en ambtseed te hebben geschonden en dat ze kiezers hebben omgekocht.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Ewout Pool
Ewout Pool2 feb. 2023 - 16:09

Ik vind het lastig in te schatten hoe de situatie zit. Ook de landelijke partijen D66 en CDA hebben grote donaties gehad. In het laatste geval heeft dit zelfs tot aanpassing van het partijprogramma en wisseling van de lijsttrekker geleidt. Je kunt ook stellen dat het redelijk normaal is dat een partij dingen voor haar eigen achterban voor elkaar wil krijgen. Is er een 1:1 relatie te leggen tussen de donaties en het daaropvolgende beleid? Daarnaast zat de Mos in coalitie in het College. De beslissingen zijn dus niet alleen op zijn conto te schrijven. Aan de andere kant gaat het om forse bedragen, en lijken de donateurs volgens hun appberichten daar wat voor terug te willen. In hoeverre dat grootspraak was valt te bezien. Bovendien strookt het niet met de gangbare definitie van Corruptie: Iets wat tegen de regels is toch toestaan tegen betaling of gebruikelijke procedures omzeilen. Dat is hier niet het geval: de Mos paste de regels juist aan (al dan niet tegen betaling) én dit werd ook nog eens gesteund door de rest van het c”College en (in meerderheid) de Raad. Denk dat de rechter hier een fikse kluif aan gaat krijgen.

Peterrr3
Peterrr32 feb. 2023 - 15:22

Ik vind dit nogal een eis. Als je iemand doodrijdt omdat je met je zoon een autorace houdt door je eigen dorp word je minder zwaar bestraft.

1 Reactie
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst2 feb. 2023 - 18:14

Ook als je een paar ton toegeschoven krijgt van Qatar…

korheiden
korheiden2 feb. 2023 - 13:27

Het lijkt me dat De Mos een rommelaar is die het niet zo nauw heeft genomen met inspraak, democratie en juiste procedures. Dat deugt niet en daarvoor is straf gewenst. De eis van bijna twee jaar gevangenisstraf is extreem, blijkbaar wil justitie hier een voorbeeld stellen. Ik moest terugdenken aan Jos van Rey, de VVD-politicus uit Roermond die een voorwaardelijke veroordeling kreeg wegens corruptie en verkiezingsfraude. Ook mocht hij enkele jaren geen wethouder zijn. Na zijn schorsing richtte hij een eigen partij op. Denk dat we nog niet van De Mos af zijn.

Martin van der Linde
Martin van der Linde2 feb. 2023 - 13:02

De Mos is toch de hedendaagse F. Jacobse. De man deugt voor geen meter. En dat kun je ook zeggen van zijn aanhang. Als je op zo iemand stemt ben je ziende blind of zo stom als het achterend van een varken. Verschillende rechtsgeleerden en strafpleiters hebben de aanklacht gelezen en schatten de kansen op geen gevangenisstraf straf bijzonder laag in. Dus tabee Richard de Mos. Ik zou je zeepje maar stevig vast houden.

Bjorn Raben
Bjorn Raben2 feb. 2023 - 12:56

Dat kan het OM als tegenpartij natuurlijk eisen met de beschuldigingen die ze doen in combinatie met de door hen vermeende feiten waarop ze de vervolging zelf als gerechtvaardigd geacht baseren. Maar wat er van de feiten en de daarop gebaseerde beschuldigingen overblijft is maar zeer de vraag. Het OM lijkt na een gepasseerd station waarna men niet meer terug kon krabbelen zich volgens niet weinigen mogelijk ernstig vergaloppeerd te hebben niet onwaarschijnlijk onder invloed van partijen buiten hen. Laat de rechter en eventueel de Hoge Raad in laatste instantie zich maar uitspreken want zij gaan erover.

Proletarier
Proletarier2 feb. 2023 - 12:20

Je zou niet verwachten dat een extreem rechts politicus corrupt is. Dit zet mijn hele wereldbeeld op zijn kop.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen2 feb. 2023 - 11:18

Als De Mos de bak in gaat; prima. Maar ik mag aannamen dat het OM dan ook aan de slag gaat om een aantal andere politici voor het hekje te krijgen. Te beginnen met degenen die betrokken zijn geweest bij de toeslagenaffaire.

EenMening3
EenMening32 feb. 2023 - 10:21

Het gedrag van Mos en zijn club leidt tot willekeur. Een wethouder moet de lijnen uitzetten maar de rest aan zijn ambtenaren overlaten. Bureaucratie is soms hinderlijk maar is juist noodzakelijk om willekeur tegen te gaan.

DaanOuwens
DaanOuwens2 feb. 2023 - 8:07

Wat is wel aardig vind is dat reacties die in het handelen van De Mos geen kwaad zien. De ombudsman politiek is iets wat velen een gewenste vorm van bestuur zien. De procedure is je hebt een probleem, je neemt contact op met De Mos en hij gaat het probleem voor je oplossen en uit dankbaarheid doe je een donatie aan de partijkas. Er zijn genoeg mensen die vinden dat dit logische politiek is. Ik denk dat het vrijwel onmogelijk is deze mensen duidelijk te maken dit dit onvermijdelijk leidt tot corruptie. Een Haagse wethouder is mede verantwoordelijk voor het handelen van ruim 9.000 ambtenaren. Een wethouder moet dan ook geen problemen oplossen maar zorgen dat die 9.000 problemen van burgers oplossen. Dat is de taak van een wethouder. Niet zelf het aanspreekpunt zijn.

3 Reacties
Peterrr3
Peterrr32 feb. 2023 - 15:25

Helder, maar is een strafeis van maar liefst 22 maanden ook passend? Ik vind dat erg fors. Zeker als je het vergelijkt met andere misdaden.

DaanOuwens
DaanOuwens4 feb. 2023 - 10:14

@ Peterrr3 Geen idee. Ik neem aan dat het OM een soort lijstje heeft waarop ze strafeisen baseren. In ieder geval bedrijft deze man een vorm van politiek die de rechtstaat beschadigd.

Huub53
Huub5310 feb. 2023 - 21:44

Ook een wethouder moet luisteren naar de problemen die in zijn stad spelen. Anders gaat hij/zij leven in een virtuele werkelijkheid.

Herr Vorragend
Herr Vorragend1 feb. 2023 - 18:15

Afgezien van de zaak: Van mij mag de Mos wel een Gouden Kalf krijgen voor de vertolking van de "Haagse Patjepeejer". Zijn theatrale aankomst bij de rechtbank in een groen en geel gespoten pooierboot en zijn proza in de rechtbank laat de onvolprezen F. Jakobse in de schaduw staan.

1 Reactie
PVDB2
PVDB21 feb. 2023 - 19:46

Inderdaad. Misschien kan hij na een jaar of 4 een nieuwe politieke partij beginnen. De Tegenpartij: geen gezeik iedereen reijk...

Satya
Satya1 feb. 2023 - 18:15

Ben benieuwd of de rechter hierin meegaat. Het ruikt als crony kapitalisme en is dat bewezen dan hoop ik dat hij langer dan 4 jaar geen publiek ambt mag bekleden. Vind cronies echt verschrikkelijk.

Rechtse   Bal
Rechtse Bal1 feb. 2023 - 18:14

Bijna 2 jaar celstraf , daar waar voor dergelijke delikten een taakstraf de norm is. Als dit geen politiek gericht is , weet ik het ook niet meer.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen1 feb. 2023 - 19:57

Wat zijn 'dergelijke delicten'?

badgast
badgast1 feb. 2023 - 19:59

Kan je een paar precedenten noemen, als je zo goed weet wat u dergelijke gevallen gebruikelijk is? Bij mijn weten hebben we nauwelijks dit soort corruptie op dat niveau gezien. Maar misschien heb je wat zaaknummers?

Zandb
Zandb2 feb. 2023 - 6:51

Bal U spreekt van; "Dergelijke delicten". Welke bedoelt u concreet?

PVDB2
PVDB21 feb. 2023 - 18:02

Oud PVV'er de Mos mag de cel in. 22 maanden als ik het goed heb. Bijna evenveel als de meeste corrupte politicus (die gepakt is) van de afgelopen 25 jaar in Nederland, Ton Hooijmaijers van de VVD. Sjoerd Swane, ook VVD, is helaas nog voortvluchtig. Michael Hemeels die ten tijde van veroordeling nog wel PVV-statenlid was kreeg 14 maanden cel. Bij onze Haagse vriend was het voor wat hoort wat. Ik een mooie houten vloer, jij een nachtvergunning. Heemels jatte 178.000 euro uit de kas. Voor =drank en drugs. Dion Graus fraudeerde met reiskostenvergoedingen. Olaf Ephraim van de FVD was 1 van de grote jongens in het opzetten en exploiteren van de Cumex fraude. En maar zeiken op de linkse partijen. Waar vele malen minder gefraudeerd werd. Favoriete “vijanden”. Natuurlijk zijn er meer partijen die, buiten de subsidies die ze krijgen als ledenpartijen, ook fundraisers houden. Dat is legaal. Maar ook daar is het niet altijd liefdadigheid. Voor wat hoort, wie betaald bepaald (wil er iets voor terug). VVD en CDA zijn bekende voorbeelden. Je kan zeggen, er zijn er aan de “macht". Beleidsbepalende posities. Onzin. Je moet niet frauderen. Van de andere partijen die in de vorige coalitie zaten is niets bekend. Van Hart voor Den Haag wel dus. Maar dat zal voor sommige dan ook wel een samenzering zijn geweest. Liegen is 1 ding, door en door corrupt zijn is iets van een andere orde die gerust dermate bestarft mag worden. Zeker als het volksvertegenwoordigers betreft.

2 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst2 feb. 2023 - 8:06

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Huub53
Huub5310 feb. 2023 - 15:34

@PVDB2 Ben je hier aan het bewijzen wie de goede en wie de slechte mensen zijn? Of bewijs je hiermee, door de "slechtheid" van anderen te etaleren, dat je zelf bij de goede hoort?

Grozny
Grozny1 feb. 2023 - 17:18

Zeer goed. Witteborden criminaliteit mag gerust zwaarder gestraft worden.

Polarisario
Polarisario1 feb. 2023 - 17:10

Of hij nou wel of niet corrupt is en of hij nou wel of niet schuldig wordt bevonden maakt geen drol meer uit. Zijn kiezers (hij is leider van de grootste partij in Den Haag) zullen een nog grotere afkeer krijgen van de politiek. Vooral van D66 overigens wat een nare naam aan het opbouwen is. We gaan in ons land keihard de verkeerde kant uit. Politieke partijen kunnen binnenkort verboden worden, onwelgevallige politici staan voor de rechter, omroepen zijn OF op de hand van het pluche OF dreigen verboden te worden. Demonstraties worden verboden (XR) of de demonstranten worden beschoten (Boeren) of opgepakt of zelfs thuis opgehaald door de politie. Voor iedereen die dit prima vindt raadt ik aan om goed na te denken over wat er in dit land gebeurt. Dit heeft overigens niets meer met rechts-links te maken.

5 Reacties
DaanOuwens
DaanOuwens1 feb. 2023 - 17:56

@ Polarisario Jij schrijft: voor iedereen die dit prima vindt raadt ik aan om goed na te denken Je kan beter zelf eens gaan nadenken. Het handhaven van maatschappelijke spelregels is noodzakelijk. Wettelijk maar ook in onderlinge omgangsvormen. Jij houdt hier impliciet een pleidooi voor een grenzeloze samenleving. Dat moet je toch wat beter over nadenken.

IkHebAltijdGelijk
IkHebAltijdGelijk1 feb. 2023 - 18:18

Mooi verwoord Polisaeio.

Satya
Satya1 feb. 2023 - 19:46

"onwelgevallige politici staan voor de rechter" Wie?

stokkickhuysen
stokkickhuysen1 feb. 2023 - 20:02

Eerst opmerken dat D66 hiervan de grootste nadelen gaat lijden zonder enige onderbouwing te geven en vervolgens stellen dat er niks politieks is aan je verhaal is, is merkwaardig, en gaat uit van een domme lezer. En je hebt er blijkbaar eentje aangetrokken.

Huub53
Huub5310 feb. 2023 - 14:51

@Polarisario Ik deel je zorgen helemaal. Of Richard de Mos echt de fout in gegaan is kan ik niet beoordelen. Wel veroordeel ik het gemak waarmee het OM (en de Mos zijn tegenstanders) een sfeer van schimmigheid en corruptie op hem geplakt hebben erg zorgelijk. Wat je ook van Richard de Mos denkt. Hij is nogal eerlijk, transparant en ondubbelzinnig geweest over de belangen waarvoor hij strijd. Dat kenmerkt de volkse Hagenees. De echte belangen van de deftige "(pseudo-)intellectuele" Hagenees (of D66 politicus) camoufleert zijn belangen achter hoogstaande principes. Wat ik begrijp is dat de Groep de Mos erop uit was om zoveel mogelijk concrete problemen voor de Haagse inwoners op te lossen. Het deftige D66 is vooral geinteresseerd in het oplossen van wereldproblemen. Het is zorgelijk dat het pluche bij het beoordelen van de intenties van de volkse en deftige mens zo met twee maten meet. Ik zelf ben van mening dat het beoordelen van iemands echte intenties altijd een gok blijft. Ik stoor me dan ook erg aan het gemak waarmee er op dit forum wordt geoordeeld en veroordeeld.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 feb. 2023 - 16:58

Terecht corruptie is niet niks. Ben wel heel benieuwd hoe lang onze corrupte Brusselse EU vrienden de bak in gaan dat moet dan minstens het dubbele zijn.

6 Reacties
Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 feb. 2023 - 17:50

Nee hoor, dat wordt slechts een foei-gesprek.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 feb. 2023 - 19:59

@ Wir sind Pabst dat is niet te hopen want daarmee kun je spreken van een vorm van klasse justitie.

badgast
badgast1 feb. 2023 - 20:02

@kraai: welke corrupte EU-vrienden heb je het over? Wat is de zaak? Over welke jurisdictie en weten vallen ze?

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai1 feb. 2023 - 21:44

@badgast "De uit haar ambt gezette vicevoorzitter van het Europees Parlement Eva Kaili heeft volgens verscheidene Europese media gedeeltelijke bekentenissen afgelegd in het omkoopschandaal dat als Qatargate bekendstaat. De Griekse heeft toegegeven dat ze haar vader vroeg een deel van het geld dat bij haar thuis lag te verbergen, schrijven Belgische en Italiaanse media. Volgens Knack, Le Soir en La Repubblica zou Kaili voor de onderzoeksrechter hebben verklaard dat ze afwist van de activiteiten van haar partner, Francesco Giorgi. Die zou hebben behoord tot een organisatie die door Marokko en Qatar werd gebruikt om politieke invloed in het EU-parlement te kopen. Giorgi zou het geld voor die activiteiten hebben beheerd en de koffers met cash passeerden door haar flat. Omkoping Vorige week meldde de Belgische krant Le Soir al dat Giorgi zou hebben toegegeven dat hij meewerkte aan omkoping door Qatar en Marokko. De Italiaan zou twee Europarlementariërs ervan beschuldigen steekpenningen te hebben aangenomen, de Belgische sociaaldemocraat Marc Tarabella en diens Italiaanse fractiegenoot Andrea Cozzolino. In zijn bekentenis wees Giorgi zijn landgenoot en voormalige Europarlementariër Pier Antonio Panzeri aan als leider van de organisatie. Panzeri, Cozzolino en Giorgi hadden contact met de Marokkaanse buitenlandse inlichtingendienst DGED, blijkt volgens Le Soir uit gerechtelijke documenten" Vreemd dat u daar niets van heeft meegekregen geachte badgast maar bij deze.

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst2 feb. 2023 - 8:09

@ badgast Onder welke steen heb jij gelegen? Enkele politici uit de fractie van Timmermans zijn omgekocht om een positief beeld over Qatar naar buiten te brengen.

badgast
badgast12 feb. 2023 - 20:13

@paus erg knap dat je precies weet waar @kraai het over heeft als die een "en hullie dan" schrijft onder een stuk dat volkomen los staat van de door hem bedoelde "hullie".

RaymondenJoop
RaymondenJoop1 feb. 2023 - 16:40

De Mos was een beetje dom. Gebral voor de bühne is leuk voor je achterban, maar hij kan beter op cursus gaan bij D66. De geldschieters daar preken uiteindelijk ook voor eigen parochie, maar valt dan wél binnen de goedkeuring van het OM

Joop  den Uil
Joop den Uil1 feb. 2023 - 16:11

gelijke monniken gelijke kappen wie volgt ?

Wir sind Pabst
Wir sind Pabst1 feb. 2023 - 15:36

Heeft hij ook geld ingezameld voor Cambodja?

Zandb
Zandb1 feb. 2023 - 15:33

Uitstekend. Als van andere mensen dezelfde bewijzen geleverd worden, zijn die ook aan de beurt.

4 Reacties
Bert van der Neut
Bert van der Neut1 feb. 2023 - 17:28

En welke bewijzen zijn dat dan Zandb? Moet niet eerst de rechter daar zich over uitspreken. Of u moet van mening zijn dat het ook wel zonder kan.

Zandb
Zandb2 feb. 2023 - 6:55

Bert Als ik zou beweren: "Wie gek is, is niet goed wijs.", dan zou u waarschijnlijk nog serieus menen dat ik beweer of suggereer dat ik mensen hoogstpersoonlijk in het gekkenhuis wil laten opnemen. Doe mij een lol en gebruik uw hersenen waar ze voor bedoeld zijn.

Bert van der Neut
Bert van der Neut2 feb. 2023 - 8:46

Zandb, u bent degene die onzorgvuldig formuleert. Daar maakt u bij anderen hier steeds een punt van. Maar naast onzorgvuldig is uw bewering gewoon onwaar.

Zandb
Zandb2 feb. 2023 - 13:48

Bert U stelt: "U bent degene die onzorgvuldig formuleert.Prima." Leg dat dan gewoon eens uit, ipv dat geneuzel.