Joop

Open brief van een immigrant aan Mark Rutte

  •  
29-03-2017
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
58 keer bekeken
  •  
29679751486_5e5ad7bb70_k
Je bent bezorgd dat immigranten naar dit land zullen komen en de Nederlandse cultuur zullen aantasten. Je hebt gelijk! We komen eraan. We zijn er al
Hoi Mark,
Mijn antwoord heeft lang op zich laten wachten, sorry. Ik heb geaarzeld omdat je in je brief zo, tsja, droevig klonk. En van mijn antwoord zul je niet vrolijker worden – tenminste, niet meteen.
Maar nu dat het lente is en je de verkiezingen gewonnen hebt en je je amuseert met het vormen van je nieuwe regering, dacht ik dat het een goed moment was om eens te praten – over de toekomst, en over je angsten.
Je  bent bezorgd dat immigranten naar dit land zullen komen en de Nederlandse cultuur zullen aantasten. Je hebt gelijk! We komen eraan. We zijn er al. En we gaan veel dingen in de vernieling helpen die jij en je kiezers mooi vinden aan de Nederlandse cultuur. Eens zul je ons er dankbaar voor zijn.
Dit gaat zeer doen Mark. Het gaat pijn doen voor mensen zoals jij. Maar het gaat pijn doen zoals een spuitje bij de dokter pijn doet. We gaan je beschadigen om je beter te maken; sterker te maken. Dus het  beste wat je nu kunt doen voor jezelf en voor het land is een brave jongen wezen, tanden op elkaar, en ophouden met trappelen en schreeuwen en protesteren. Laat ons doen waar we goed in zijn.
Mark. We zijn met velen, en we willen wat van jullie is. Nee, we willen niet jullie vrouwen bezoedelen of jullie steden plunderen. We zijn geen Vandalen. We zijn gewone mensen Mark, buitengewone mensen soms, en we willen boven alles deel uitmaken van wat jullie tot stand hebben gebracht hier in dit kleine vlakke onderwater land. Boven alles willen we jullie vrijheid. We begrijpen waarom jullie die zo koesteren. We zijn vertrokken van waar we waren omdat we daar geen vrijheid hadden. En we willen vrijheid voor onszelf, en onze kinderen en familie.
Maar hier zit de moeilijkheid Mark, we zijn niet van plan om Nederlands te worden om die vrijheid te krijgen. We zullen naar de taalles gaan en we zullen jullie inburgeringsexamens halen. We zullen zelfs leren om voorrang te verlenen op het fietspad. Maar we gaan niet alles na-apen dat jij doet Mark: hoe jij beleefdheid uitdrukt; welke kledingstijlen en manieren jij passend vindt. Als we je in alles nadeden, zouden we niet kunnen doen waarvoor we hier in Nederland zijn gekomen. Want ik zal je een geheimpje verklappen Mark.
We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren.
Rustig blijven ademhalen Mark. Luister gewoon even, dan speel ik doktertje. Mark, eerlijk waar, je zult het geweldig vinden! Geloof me maar, we gaan je kinderen leren om curry en rijst met hun handen te eten (niet met je poep-hand Mark) en ze gaan het zalig vinden om er tot aan hun ellebogen in te duiken. Een van je neefjes zal zijn baan kwijtraken aan een ICTer uit Bangalore met een diploma van een Amerikaanse topuniversiteit – en uiteindelijk zal die ICTer radicale innovatie brengen in het Nederlands bedrijfsleven. En Mark, op een ochtend voor zonsopgang zal ik je uitnodigen om samen het dak van het Rijksmuseum te beklimmen en vandaar te luisteren naar de oproep tot gebed die uit iedere moskee in Amsterdam weerklinkt – en je zult huilen van vreugde.
Snap je Mark, door onszelf te blijven en jullie te leren om een beetje meer zoals wij te zijn zullen wij van Nederland een groots land maken. En vanwege jullie vrijheid zullen jullie ons dat laten doen. Je zegt dat we weg moeten maar je weet dat je grensbewakers en politieagenten en maatschappelijk werkers ons niet zullen dwingen om te vertrekken. Je zegt dat we normaal moeten doen omdat je speech schrijver die zin heeft bedacht om stemmen van Wilders af te snoepen, maar je haat wie je bent als je die zin uitspreekt. Je wil dat de samenleving beter wordt. Mark, wij gaan dat voor je doen.
Er zullen eikels zijn. Aan beide kanten. Vergis je niet Mark, elke keer dat iemand iets dergelijks heeft geprobeerd, hebben eikels aan beide kanten het verprutst. Wij weten wie jullie eikels zijn. Jullie weten wie onze eikels zijn. Maak je om hen geen zorgen Mark. We pakken ze samen wel aan. Maar, als ik zo vrij mag zijn, heb ik een klein verzoek aan jou als de onofficiële nieuwe Premier.
Wees geen eikel Mark. Alsjeblieft. Laat ons je helpen beter te worden.
Deze brief werd vanuit het Engels vertaald door Saskia Bonjour

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (129)

rbakels
rbakels7 apr. 2017 - 1:02

Rutte lijkt me best een redelijk mens, maar ik vrees dat hij de laatste liberaal is in de VVD, tussen halve PVV-ers en andere griezels. Hij zal heel handig moeten manoevreren om de formatie te doen slagen en toch geen electorale zelfmoord te plegen. Een schip op het strand is een baken in zee. Hopelijk kunnen de Amerikaanse ontwikkelingen een voorbeeld zijn. In de VS begint he bedrijfsleven te klagen over een te rechts beleid. De bejaarde Trump droomt van een auto-industrie die de VS nooit meer terug krijgt (of met robots waar arbeiders ook niets aan hebben), en intussen klaagt Silicon Valley van de hinder die ze hebben van Trumps nationalistische en protectionistische instelling. Misschien is Nederland langzamerhand rijp voor een Partij voor de Mensen Ja, alle mensen. Ook moslims..

DinahMaria2
DinahMaria22 apr. 2017 - 11:44

Hollanders presenteerden dezelfde hooghartigheid in het koloniale tijdperk. Zou het een fase zijn die wel weer overwaait? Ik twijfel toch. Waarom? Vele arme wereldlanden zijn islamitisch. Het is denk ik een natuurwet dat van tijd tot tijd de rollen worden omgedraaid, van onderdaan tot overheerser. In die bewustwording jaagt deze open brief mij wel degelijk schrik aan. Zeker dergelijke geluiden niet veronachtzamen! Maar wat kunnen we doen?

1 Reactie
Irons
Irons5 apr. 2017 - 6:09

Nou, om te beginnen de grenzen maar eens dicht voor nieuwe instroom?

pvlaren
pvlaren31 mrt. 2017 - 9:41

Na het lezen van deze brief realiseer ik me dat er waarschijnlijk geen betere methode bestaat om antipathie te genereren. Chapau.

1 Reactie
Libertain
Libertain2 apr. 2017 - 6:42

Inderdaad bezit goede literatuur dit eigenschap...zodra de binnenkern aanraakt wordt.

7anpau1
7anpau131 mrt. 2017 - 8:42

Als je anderen met hun neus in het onvermijdelijke van een door jou voorziene toekomstige gebeurtenis wilt wrijven, klinkt dat al gauw als een dreigement. Het hele artikel is samen te vatten als: "This is the sound of inevitability Mr. Rutte!" https://www.youtube.com/watch?v=kIbEj1CIpuU Natuurlijk verandert Nederland en emigratie, immigratie en ontwikkelingen elders in de wereld spelen daarin een rol. Hoe en wanneer? De tijd zal het leren; so don't be a dick (eikel) like Agent Smith mr. Vigneswaran.

Voice of Reason
Voice of Reason30 mrt. 2017 - 20:16

Zijn dit de argumenten voor multi culturalisme? Voor zonsopgang wakker gemaakt worden door arabische teksten die bijna niemand in Nederland kan verstaan, en met je handen eten? Als Wilders zijn A4-tje ooit wil uitbreiden moet hij deze brief als bijlage toevoegen, zelden zo'n sterk argument tegen massa immigratie gelezen.

Voice of Reason
Voice of Reason30 mrt. 2017 - 20:13

"We zullen naar de taalles gaan.....Deze brief werd vanuit het Engels vertaald door Saskia Bonjour" Hier had de schrijver beter over moeten nadenken.

Voice of Reason
Voice of Reason30 mrt. 2017 - 20:12

" Hoi Mark, " Heuj Mark, gozer, alles kits achter de rits? Dit is toch geen manier om een brief gericht aan de premier van een land te openen.

10 Reacties
Libertain
Libertain31 mrt. 2017 - 5:57

Hij is er een van ons, of niet? Zou ik het zelf liever begonnen hebben met "Hoi Markie!"

Zandb
Zandb31 mrt. 2017 - 7:52

Drie reacties. Waarin niets meer duidelijk wordt, dan dat mensen die zich niet op een bepaalde manier gedragen, van u geen invloed mogen uitoefenen. Hebt u zich wel eens gerealiseerd, dat er talloze onbeleefde mensen met een zuiver Nederlandse cultuurachtergrond zijn? Realiseert u zich, dat u zich Voice of Reason noemt en iemand anders kwalijk neemt, dat die een brief in het Engels schrijft? Realiseert u zich dat "multi-culturalisme" de grootst mogelijk flauwe kul is en een principe waar niets mee te beginnen valt? Want het enige wat je kunt vaststellen, is dat er altijd grote cultuurverschillen binnen een land bestaan ook al zijn ze er allemaal geboren en groot geworden: Iemand die als roomskatholiek in het zuiden is opgegroeid of iemand als zwaar gereformeerd in Urk of Staphorst. Kortom: wie bent u om te bepalen welk gedrag wel en welk gedrag geen invloed mag hebben op de samenleving?

Voice of Reason
Voice of Reason31 mrt. 2017 - 9:49

΅Drie reacties." Ik heb 3 dingen die ik wilde vermelden. Ik kan ze wel alle drie in één reactie stoppen maar als die niet door de moderatie heen komt heb ik geen idee welk deel van de reactie ik moet weglaten of aanpassen om het wel acceptabel te maken. " Hebt u zich wel eens gerealiseerd, dat er talloze onbeleefde mensen met een zuiver Nederlandse cultuurachtergrond zijn?" En als die een brief gericht aan de premier van een land openen met 'hoi mark' zal ik ze daar ook op aanspreken.

Voice of Reason
Voice of Reason31 mrt. 2017 - 9:50

"Realiseert u zich dat “multi-culturalisme” de grootst mogelijk flauwe kul is en een principe waar niets mee te beginnen valt?" Ja, en ik hoop dat deze brief ook bij andere mensen de ogen opent.

Sardar2
Sardar231 mrt. 2017 - 12:14

@ Voice of Reason 31 maart 2017 at 11:50 “multi-culturalisme” de grootst mogelijk flauwe kul” Ik heb weinig landen gezien waarin multicultuur zo sterk aanwezig is als in Nederland. Migranten erbij, zijn er bijna 17 miljoen culturen. Maar ik vermoed wat jij als “multicultuur” noemt heeft niks met de cultuur te maken. Want niemand zal een geheel waar hij zelf onder valt “de grootst mogelijk flauwe kul” noemen.

Voice of Reason
Voice of Reason31 mrt. 2017 - 15:48

"Ik heb weinig landen gezien waarin multicultuur zo sterk aanwezig is als in Nederland. Migranten erbij, zijn er bijna 17 miljoen culturen" Dus in jou visie heeft ieder mens in Nederland, inclusief die baby die net een half uur geleden geboren is, een eigen cultuur?

Sardar2
Sardar231 mrt. 2017 - 19:45

@ Voice of Reason 31 maart 2017 at 17:48 “Dus in jou visie heeft ieder mens in Nederland, inclusief die baby die net een half uur geleden geboren is, een eigen cultuur?” Nou! Nu dat jij cultuur zo waardeloos acht kan ik met gemak beweren dat een net geboren baby en lang geleden overleden bejaarde ook een cultuur hebben. Omdat er levende, dode/verdwenen en nog niet/minder gevormde culturen behoren ook erbij!

Zandb
Zandb1 apr. 2017 - 6:04

Voice Dan zijn we het toch eens! Het heeft geen zin om multiculturaisme te bestrijden. sardar Iedere samenleving is noodzakelijk "multicultureel". Dus is het flauwe kul om ertegen te zijn.

Voice of Reason
Voice of Reason1 apr. 2017 - 8:06

Vriend, wat je hier roept slaat als een tang op een varken. Je kunt niet zeggen dat ieder individu die leeft of ooit heeft geleefd zijn eigen cultuur heeft en daarom zeggen dat we altijd zeer multi cultureel waren.

Sardar2
Sardar21 apr. 2017 - 18:58

@ Voice of Reason 1 april 2017 at 10:06 Het was 100-200 jaar geleden dat de basis van cultuur een “wij” was. Sinds vorig eeuw is de basis van cultuur “ik”, of in ieder geval veel kleinere “wij”s geworden! Als men pretendeert dat individu de basis van samenleving is, dan is de basis van cultuur ook de “ik”. De “wij” cultuur is lang gelden een vaag issue geworden die enkel een spirituele of juist juridische rol speelt. In zo’n maatschappij is cultuur dan noodgedwongen en praktisch multicultureel.

JimmyJames
JimmyJames30 mrt. 2017 - 20:11

Na wat 'onderzoek' naar het cv van de auteur (beschikbaar op de site van de uva en Linkedin), durf ik de conclusie te trekken dat hij pas sinds een jaar of 5 in Nederland vertoeft. Dan vind ik het extreem ongepast en beledigend naar Nederlanders toe om op zo'n toon over -en tegen- hen te spreken. Je bent de taal niet machtig, woont er pas een jaar of 5, maar gaat wel even vertellen hoe zij moeten leven en dat ze daarbij vooral even hun muiltje moeten houden? Maakt niet uit hoeveel 'migration studies' je hebt gedaan, je hebt duidelijk nog geen 'kaas' (hihi) gegeten van 'de Nederlander' en zijn cultuur. Om dan op zo'n hooghartige toon van de toren te blazen maakt zo zichtbaar dat je van onze normen en waarden nog niet zoveel begrepen hebt. Maar afgaande op je stuk vind je die toch al niet zo belangrijk, he?

wouterw2
wouterw230 mrt. 2017 - 17:55

Wat een raar verhaal, Darshan. Ik heb het zelf niet zo op die veroverings mantra's. Er leeft nog een generatie in Europa, Rusland , Amerika en Asie die daar nog een trauma van heeft. Ik weet niet wat je neemt, maar neem minder. Of is het ludiek bedoeld, of gaat het om de signaal werking, of de symbolische werking? Ik vind het een raar verhaal voor iemand werkzaam in de wetenschappelijke wereld en die empatische reacties vol begrip begrijp ik ook niet zo. Maar misschien ben ik al te lang weg en heb de wissel gemist en is dit soort teksten inmiddels bon ton geworden in Nederland.

Johan Pruijs
Johan Pruijs30 mrt. 2017 - 16:03

"En we gaan veel dingen in de vernieling helpen die jij en je kiezers mooi vinden aan de Nederlandse cultuur, Eens zul je ons er dankbaar voor zijn." Ik vrees dat ik met voorbedachte rade een "beetje" sceptisch over die dankbaarheid ben.

ko2
ko230 mrt. 2017 - 14:27

Inderdaad Frits Jansen, een open en tolerante cultuur waar iedereen zichzelf kan zijn. Dus waarom roept die meneer dan dat wij moeten intregeren. Naar de wereld van op elke straathoek een minaret? Volgens mij is dat juist de reden dat men hier heen komt omdat men in het land van afkomst geen open en tolerante cultuur heeft. Dus laat hem maar lekker naar zijn droomwereld gaan als het hem hier niet bevalt. duizenden anderen willen graag met hem ruilen

MijnMening3
MijnMening330 mrt. 2017 - 13:48

''We zijn met velen, en we willen wat van jullie is'' Kijk aan. Islamitische immigranten zijn net socialisten. Zij willen hebben wat van ons is zonder inspanningsverplichting en een nieuwe maatschappij bouwen op de rokende overblijfselen van de oude. Nu snap ik eindelijk die merkwaardige wederzijdse aantrekkingskracht.

1 Reactie
Willem100
Willem10031 mrt. 2017 - 23:46

+1

Don Quichote
Don Quichote30 mrt. 2017 - 12:36

"Als" moet "van" zijn ....

Patrick Faas
Patrick Faas30 mrt. 2017 - 12:04

Hoe kleiner de wereld wordt, hoe meer etiquette we moeten kennen inderdaad. Dat geldt tot op zekere hoogte voor tafelmanieren, maar nog veel meer voor omgangsvormen. Soms zijn tradities tegengesteld. Geeft een man vrouwen wel een hand of niet? In dat geval geldt het internationaal protocol. Onze diplomatieke dienst weet er alles van en bij twijfel kunt u daar informeren. In de meeste gevallen is dat niet nodig en spreekt het vanzelf wat de meest beleefde actie en houding is. Tot die omgangsvormen behoort ook het brievenprotocol. Iedere student in Nederland heeft geleerd hoe je een brief moet schrijven in het Engels, dus de heer Vigneswaran weet dat ook heus wel. Een brief aan iemand die je niet persoonlijk kent, begin je niet met “hoi.” Dat is onbeschoft. In een openbare brief spreek je de premier van een land ook niet aan met de voornaam. Doe je dat wel dan leest dat als dissen. Je schoffeert daarmee niet alleen de persoon, maar ook het ambt. Ik heb schoon genoeg van al die opzettelijke onbeschoftheid. Het getuigt van egocentrisme en kwade wil. Het vergroot de kans op ruzie en polarisatie. Slechts goede manieren kunnen vrede brengen en het principe daarachter is echt niet zo ingewikkeld: denk niet alleen aan uzelf, maar houd rekening met elkaar.

2 Reacties
Brave Hendrik3
Brave Hendrik330 mrt. 2017 - 15:15

Dat is natuurlijk zo: een zekere vormelijke distantie, en wat beleefdheidsfrasen en - vormen zijn onontbeerlijk in 't maatschappelijke verkeer: het is de Haarlemmerolie waar dit zinkende vlot nog steeds op drijft. Aan de andere kant: we nemen onze hoed ook niet meer af voor geestdrijvers en kapitalisten. Sterker nog: d'r zijn hoogwaardigheidsbekleders die 'pleur op' en 'doe 's normaal' roepen bij elke gelegenheid. Het is een hellend vlak en dat is het.

Patrick Faas
Patrick Faas30 mrt. 2017 - 20:08

@Brave Hendrik Re hoedenprotocol. Laatst zag ik in een documentaire een Amerikaanse archeoloog (gestudeerd in Jeruzalem) zijn hoed afnemen in een Scandinavische ruïne van een kerk. Overdreven! Er zat niet eens dak op het gebouw. Het waren maar een paar stenen op de grond. Maar toch, ook moderne hoeden- en pettendragers dienen rekening te houden met de regels voor hoeden en petten. En dat zijn er nogal wat. Dat Jan met de pet zijn baseball cap niet meer afneemt voor dames en hoge heren is interessant maar eigenlijk slechts een detail van het verhaal. In de kerk doet hij het waarschijnlijk nog wel. Re: parlementair taalgebruik. Ja het was een schande dat platte gedoe van de premier. Hopelijk houdt hij er nu mee op.

BarendDeVries
BarendDeVries30 mrt. 2017 - 11:54

Het probleem met migranten die een aardige (gesubsidieerde) baan hebben weten te versieren en dan met dergelijke artikelen komen is dat vele migranten het nooit zullen redden als ze naar deze onzin luisteren. Zij zijn het die uiteindelijk die de prijs betalen. Enerzijds door nog meer wantrouwen vanuit de meerderheid en als ze deze nonsens serieus nemen anderzijds nooit zullen integreren. Gelukkig zijn er migranten die wel het goede voorbeeld geven: http://cicero.de/berliner-republik/massenmigration-islamische-werte-frei-haus Met daarin het zeer wijze Arabische gezegde: „Und weilst du bei einem Volke 40 Tage, so sei einer von ihnen oder wandere weiter“ (zoiets als: als je 40 dagen bij een volk blijft wordt je één van hen of je trekt weer verder) Daarop voortbouwend is het misschien tijd voor de schrijver van dit artikel om weer eens verder te trekken.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 15:59

dr. Vigneswaran migreert ongetwijfeld verder als er een prestigieuzer instituut voor migratiestudies hem een baan aanbiedt.

Ch0k3r
Ch0k3r30 mrt. 2017 - 11:47

Even buiten de inhoud van deze brief om. Ik vind het nogal wat dat de auteur stelt dat migranten hier zijn en taalles volgen, terwijl meneer zelf sinds 2012 werkzaam is bij de UvA (zie zijn CV op uva.academia.edu). Auteur is zelf al zo goed geïntegreerd dat zijn brief is opgesteld in het Engels en vertaald moest worden door een derde. " We zijn gewone mensen Mark, buitengewone mensen soms, en we willen boven alles deel uitmaken van wat jullie tot stand hebben gebracht hier in dit kleine vlakke onderwater land." "Maar we gaan niet alles na-apen dat jij doet Mark: hoe jij beleefdheid uitdrukt" "We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren." 'Integreren': je zo ontwikkelen dat je past in een andere groep, met name in een maatschappij waar je geen of onvoldoende deel van was. (http://www.woorden.org/woord/integreren) Hoe wil je deel uitmaken van een samenleving die zich bepaalde vrijheden heeft toegeëigend (behoudens de Wet), om vervolgens te stellen dat die samenleving zichzelf moet ontwikkelen om een deel te zijn van groepen die, zoals je zelf schrijft, weigeren op eenzelfde manier beleefdheid uit te drukken zoals die gangbaar is in deze samenleving? Hoe denk je dat de vrijheden die we hier hebben tot stand zijn gekomen?

Perro caliente
Perro caliente30 mrt. 2017 - 11:21

De oproep tot gebed was een geniale vinding van Mohammed de profeet daardoor kon hij een goed onderscheid maken tussen de mensen die wel en geen gevolg gaven aan deze controle. 5x Per dag een sociale controle wie wil dat nu niet?

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen30 mrt. 2017 - 11:19

"We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren." Seyss Inquart had het niet beter kunnen verwoorden.

rbakels
rbakels30 mrt. 2017 - 10:46

Wat is "de Nederlandse cultuur"? Op z'n best is dit nostalgie naar een tijd die nooit bestaan heeft. In mijn jeugd bestond Nederland ut de Zuilen, en reken maar dat er een heftig cultuurverschil bestond tussen o.a. de roomsen en de protestanten. Nederland was inde 16de eeuw ontstaan uit een opstand tegen een roomse overheerser. Lang werden roomsen mede daarom als tweederangs burgers beschouwd, en hadden ze geen zelfstandige provincies maar woonden ze in "generaliteitslanden" die rechtstreeks werden bestuurd door de Staten Generaal en geen eigen Provinciale Staten hadden. Uiteindelijk is het altijd weer het zelfde liedje: wij moeten moslims net. Wildrs heeft iedereen, ook mensen die niet op hem stemmen, geïndoctrineerd met de gedachte dat de islam geen godsdienst is maar "een achterlijke ideologie". Ze discrimineren vrouwen en verwerpen de vrijheid van meningsuiting. Nou, autochtone Nederlanders discrimineren vrouwen ook. Tot voor enkele decennia werd een "ambtenares"die trouwde automatisch ontslagen, want voortaan zou manlief wel voor het geld zorgen. En in onze Raden van Bestuur zitten naar internationale maatstaven nog steeds maar heel weinig vrouwen. En de vrijheid van meningsuiting? Je moet islamitische cultuur niet verwarren met de cultuur van de landen in het Midden-Oosten. Op mijn vele reizen zag ik dat er wel degelijk een gematigde islam bestaat - iets wat Wilders ontkent omdat dat niet in zijn kraam te pas komt. En als je dan toch over Nederlandse cultuur wilt praten besef dan dat die altijd "weltoffen" en tolerant is geweest ("weltoffen"is een mooi Duits word voor "open naar de wereld"). Het hameren op christelijke waarden is in feite onchristelijk. We maken nu mee dat er een nieuwe "Nederlandse cultuur" wordt uitgevonden, die zich kenmerkt door xenofobie - en erger. Als iemand weer over "Nederlandse cultuur" begint te zeuren moet je hem (of haar) vragen wat hij/zij daar precies mee bedoelt. Het antwoord zal wel iets zijn als "nou gewoon", maar dat is natuurlijk geen argument.

3 Reacties
kindval
kindval30 mrt. 2017 - 13:18

Frits, ben ongeveer van jouw leeftijd en ik zie de islam wel degelijk als een nare, verstikkende en onderdrukkende ideologie. Ik heb er Wilders niet voor nodig gehad om tot die konklusie te komen. En ja, ik heb ook veel gereisd, ook in islamitische landen. In alle landen van de wereld waar de islam dominant is, staan de rechten van anderdenkenden onder druk. Islam en vrijheid gaat negen van de tien keer niet goed samen. Dus wat mij betreft krijgt de islam hier nooit een serieuze poot aan de grond. Ik wil dat mijn dochter ook in de toekomst in alle vrijheid haar leven moet kunnen leiden.....

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 13:34

Met eenzelfde historische relativering kun je betogen dat 'de' Turkse cultuur niet bestaat', dat 'de' Griekse beschaving maar een constructie is, en dat 'de' islamitische bijdrage aan de wetenschap een verzinsel is. Natuurlijk, culturen en beschavingen zijn historische en fluïde constructies, afhankelijk van de beschouwer en diens tijd. Maar dat besef reduceert een cultuur nog niet tot een fictie; en het zorgt er ook niet voor dat culturen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Noch kun je met al die relativering verklaren dat bij cultuur X betrokken personen een niet-willekeurige set kenmerken aan die cultuur toedichten. Zo valt het best vol te houden dat 'de' Nederlandse cultuur meer sprake is van tolerantie dan in 'de' Saoedi-Arabische cultuur. Hetzelfde geldt voor vrouwvriendelijkheid. Ook al is het nog zo waar dat Nederland ooit een NSB heeft gekend en heksenvervolging. Relativeren is mooi, maar moet niet uitmonden in nihilisme. Praten over de Nederlandse (of Turkse, of Griekse, of islamitische) cultuur afdoen als een betekenisloos 'zeuren', het woord dat u daarvoor gebruikt, gaat mij te ver. Misschien sommige Grieken en Turken ook, trouwens.

Willem100
Willem10031 mrt. 2017 - 23:50

"Natuurlijk, culturen en beschavingen zijn historische en fluïde constructies, afhankelijk van de beschouwer en diens tijd. Maar dat besef reduceert een cultuur nog niet tot een fictie; en het zorgt er ook niet voor dat culturen niet van elkaar te onderscheiden zijn. Noch kun je met al die relativering verklaren dat bij cultuur X betrokken personen een niet-willekeurige set kenmerken aan die cultuur toedichten" Mooi verwoord hminkema. Klasse!

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 10:38

Opmerkelijk toch weer dat sommige mensen-met-een-migratieachtergrond die zelf een sterke culturele identiteit paren aan een onwankelbare trots op hun culturele wortels (of die nu van nationale snit is, of religieuze, of allebei) vinden dat Nederlanders maar eens een beetje moeten dimmen met hun Nederlandse identiteit, met hun trots op de Nederlandse cultuur, en deze uit een niet nader aangeduid eigenbelang ter erodering moeten aanbieden.

14 Reacties
Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 12:20

@ hminkema 30 maart 2017 at 12:38 Tot mensen zoals u niet begrijpen/beseffen dat “mensen-met-een-migratieachtergrond die zelf een sterke culturele identiteit paren aan een onwankelbare trots op hun culturele wortels (of die nu van nationale snit is, of religieuze, of allebei) vinden” ook onderdeel van Nederland en dus Nederlandse culturen zijn, zouden blijven last hebben van hun egocentrisme!

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 13:09

"Mensen zoals u"? Ik ken geen mensen zoals mij. Van mij is er maar een; van u wellicht ook. U bent van harte welkom om mij te adresseren. Maar voor mensen "zoals mij", zo die al bestaan, moet u beslist elders wezen. Het spijt me u te moeten melden dat ik uw ingewikkelde zin niet begrijp. Vereenvoudigd tot de kern staat er "Tot mensen zoals u niet begrijpen dat mensen van het type X ook onderdeel zijn van Y, zouden blijven last hebben van hun egocentrisme". Dit taalbouwsel is voor mijn beperkte grammaticale competentie niet te parsen. Waagt u alstublieft een nieuwe poging tot inzending.

Gringo2
Gringo230 mrt. 2017 - 15:13

Sardar, aanwezig zijn in Nederland is niet hetzelfde als onderdeel zijn van de Nederlandse cultuur. De islam is aanwezig in de Nederland, maar zal nooit behoren tot de Nederlandse cultuur. Overigens kun je hier gewoon leven zonder de Nederlandse cultuur te omarmen, maar leer er wel mee leven dat de Nederlandse cultuur de dominante cultuur is en dat bij botsing de niet-Nederlandse culturen zullen moeten wijken. Daar waar het niet botst kunnen ze prima naast elkaar bestaan.

Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 19:19

@ Gringo 30 maart 2017 at 17:13 “De islam is aanwezig in de Nederland, maar zal nooit behoren tot de Nederlandse cultuur.” Er bestaat geen een maar meer Nederlandse culturen. De moslims en hun islam zijn degelijk Nederlands, al decennialang. Daarvoor heeft niemand ergens toestemming of goedkeuring voor nodig. Zullen deze culturen elkaar respecteren dan is er niks aan de hand, anders bij etnische conflicten iedereen gaat verliezen. Dan kun je je dominantie in geschiedenisboeken opzoeken.

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 21:36

@Sardar schreef: "Er bestaat geen een maar meer Nederlandse culturen. De moslims en hun islam..." Er bestaat geen een maar meerdere islams. Sommige versies verdragen zich bepaald slecht met al die Nederlandse culturen die u zo graag onderscheidt. Zelfs in onze bible-beltcultuur bestaat een niet-onderhandelbare onverdraagzaamheid jegens sommige islamvarianten (de uitwassen die we allemaal kennen). Om van de rest van die overvloed aan Nederlandse culturen van u nog maar niet te spreken. "...zijn [wel] degelijk Nederlands, al decennialang." U vergist zich in de betekenis van het bijvoeglijk naamwoord 'Nederlands', of heeft daar althans een eigen betekenis voor verzonnen. Is een bepaalde, relatief exotische identiteit direct 'Nederlands' zodra die in Nederland arriveert? Zodra de duizendste persoon met deze identiteit arriveert? Als zij het een decennium of langer in Nederland weten uit te houden? Zegt u het maar. Bestaat het in uw denkraam überhaupt dat een exotische cultuur, ideologie of levensstijl naar de aard niét 'Nederlands' zou kunnen zijn? Ongeveer zoals homosexualiteit niet zomaar 'Iraans' genoemd kan worden (ook al lopen er al tamelijk lang homosexuelen rond in Iran)? Het kan zijn dat u een inhoudsloos gebruik van het bijvoeglijk naamwoord 'Nederlands' beoogt. Zolang er in Nederland zonaanbidders, vrijmetselaars, taoïsten, een handvol kruidenvrouwtjes en wat Basken rondlopen, zijn deze cultuurdragers voor u dan 'Nederlands'. Tja, met een dergelijke formalistische en triviale opvatting is onze intellectuele cultuurbeschouwing snel geëindigd, vrees ik, bij gebrek aan verdieping. "Daarvoor heeft niemand ergens toestemming of goedkeuring voor nodig." Toch wel. Lang niet alle levens- en handelwijzen passen in ons rechtskader. En al helemaal niet in onze sociale kaders, die zoals in elk land ook in Nederland de normaalste en legitiemste zaak van de wereld zijn. Iedere Nederlander die de wet overtreedt, krijgt een sanctie, ook al blaast de Eindbaas van zijn geloofje hem Zelf die gedraging in. En iedere Nederlander die zich domweg asociaal manifesteert naar de in Nederland gangbare maatstaven, loopt de goedkeuring van zijn omgeving mis, met de consequenties van dien. Daarbij buigen Nederlanders net zo ongaarne voor asociale gewoonten van islamitische makelij (te denken valt aan de beroemde handdruk weigeren, of niet willen opstaan voor Nederlandse rechters) als de Saoedi's voor Nederlandse ongemanierdheid. Het verschil is dat je er in het islamitische land voor de bak in draait, en in Nederland niet. Daarom zijn wij zo'n fijn land. Typisch Nederlands ook. "Zullen deze culturen elkaar respecteren dan is er niks aan de hand..." Er is geen enkele reden waarom een cultuur, geloof of ideologie automatisch 'respect' zou moeten krijgen. De wereld zit vol met giftige en achterlijke culturen, geloofjes en ideologieën. Respect is niet gratis; dat moet je verdienen. Voor niets gaat alleen de zon op. Er zijn plenty mogelijkheden om in ons mooie land het respect van de Nederlanders te verdienen. Maar je moet er wél wat voor doen. Je net als de rest voegen in de wettelijke en sociale kaders is genoeg. En niks teveel gevraagd. "...anders [gaat] bij etnische conflicten iedereen verliezen. Dan kun je je dominantie in geschiedenisboeken opzoeken." Ik zal niemand het genoegen doen hierop aan te slaan en er een impliciet dreigement in te lezen, in Erdogan-stijl. Er zijn varianten van 'de' islam die geen respect verdienen. De varianten die evident, wereldwijd en massaal aanzetten tot haat, geweld en onderdrukking bijvoorbeeld, jegens andere moslims en jegens niet-moslims. Gelukkig zijn dat lang niet de enige varianten, maar ze zijn er wel, en ze zijn nogal hinderlijk. Ze zijn trouwens ook behoorlijk niet-Nederlands, al lopen hier een paar van die gasten rond, al een decennium of wat. Die donkere schaduwzijde van 'de' islam aanpakken, en die zéker geen respect geven, dat lijkt me een mooie taakstelling voor moslims en niet-moslims alike. Op hoge toon respect eisen voor 'de' moslims en 'de' islam werkt dan contraproductief, vertel ik je. Zeker als je daarbij gewelddadige 'etnische conflicten' als verwoestend alternatief scenario inzet. Als je dacht dat dit zou werken, nou, dan ken je ons, Nederlanders nog niet.

hminkema
hminkema30 mrt. 2017 - 21:43

@Sardar: En nu ik u toch aan de lijn heb: heeft u al een poging gewaagd om de ontspoorde zin uit uw eerste reactie om te bouwen tot iets begrijpelijks? Ik blijf benieuwd en wens u succes.

Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 22:28

@ hminkema 30 maart 2017 at 15:09 Sorry voor tekortkomingen. Mijn Nederlands is tot hier ontwikkeld en niet verder. Ik bedoel: “Tot mensen zoals u niet begrijpen dat mensen van het type A zoals het type B ook onderdeel zijn van X, zouden blijven last hebben van hun egocentrisme”. En dat egocentrisme is natuurlijk niet anders dan te denken dat: “Van mij is er maar een”!

Sardar2
Sardar231 mrt. 2017 - 19:40

@ hminkema 30 maart 2017 at 23:36 Ik denk uw insteek in uw betoog is onjuist. Er bestaat geen islamitische cultuur. Er is wel een soort islamitische kader, te vergelijken met joods-christelijke context, die alle sociaal-culturele maar ook ideologische en politieke vorming in islamitisch landen verkleurt/beïnvloedt. Bijvoorbeeld denkpatronen als materialisme, idealisme, nationalisme, liberalisme, socialisme, democratie enz. dragen allemaal deze verkleuring in islamitische landen mee. Het praten over een of meer islam, is praten met islamitische religieus jargons. Dat boeit niemand en heeft geen zin om deze bij sociaal-culturele gesprekken bij betrekken. Buiten islamitische landen is mijn verwachting dat deze islamitische invloed wegvalt en er van de hele islamitische context alleen de (conservatieve) religieuzen overblijven. Dat gebeurt ook praktisch, ook in Nederland. Want buiten islamitische sociale context, behalve gelovigen de rest nemen de hier gangbare context bijna naadloos over, mits men in getto’s terecht komt. Het gettoleven vertraagt de contextuele assimilatie en deze vertraging leidt naar het ontstaan van sektarische patronen die ook naar maatstaven van islamitische context (geen islamitische religies) vreemd en onacceptabel zijn. Uw hele betoog gaat van religie islam uit. In zo’n discussie spreekt u dan de religieuzen aan, of spreekt u (foutief) de migranten (culturen) uit islamitische context aan alsof ze gelovige personen zijn. Iemand geen hand geven, probleem hebben met andere seksen (incl. GLBT) of het dragen van sluier met een beroep op geloof, dat zijn wat u bekritiseert. En deze zijn niet de kenmerken van een wereldbeschaving die islam heet, maar van religieuze moslims. De veelal zeer grote groep van moslims die ik ken of migranten uit islamitische landen zijn niet met wat u als kenmerk van uw “islamitische cultuur” wenst te kwalificeert en identificeren. In die manier u kwalificeert ook het overgroot deel van migranten als drager van een “exotische identiteit”, alsof ze hier binnengehaald zijn om uw tekorten aan lange afstand toeristische bezoekjes aan verre landen te compenseren! En dat na vier generatie in Nederland geboren migranten. Met deze kwalificatie legt u uw eigen afstand met migranten en moslims bloot en zeker niet een kloof tussen migranten en moslims met Nederland. Het is ook niet te verbazen dat u de migrantencultuur(turen) niet Nederlands noemt en daarvoor zelfs bereid ben deze culturen gelijkstellen aan religieuze opvattingen. Alsof men autochtone cultuur naar de kenmerken van “eigenvolk” van Wilders zou gaan definiëren. Hoewel de migranten, ook de migranten uit islamitische landen, onderling uiterst verdeeld zijn naar subculturen maar ook naar sub religies en onder normale omstandigheden absoluut niet verenigbaar zijn, toch Nederland heeft hen wel verenigt naar een minderheid met eenduidige problemen: armoede, racisme, discriminatie, xenofobie en islamofobie. Dat is opschalen van minderhedenproblematiek naar nog meer structurele ongelijkheid. Kortom, de migranten zijn een onderdeel van Nederland, hun culturen zijn Nederlands (zeker geen autochtone) culturen en ook hun problemen, oplossingen daarvan en hun toekomstperspectief is Nederlands; feitelijk maar ook rechtswege.

Willem100
Willem1001 apr. 2017 - 0:06

Prachtig stuk en daaropvolgende reacties hminkema! Vooral uw reactie op Sardar is columnwaardig zou ik zeggen. U zet daarmee een zeer scherpe duiding neer. Chapeau!

hminkema
hminkema1 apr. 2017 - 1:17

@Sardar: Dank voor uw poging tot herstel. We zijn er nog niet. Is het volgende voor u een aanvaardbare reconstructie? "Zolang mensen zoals u niet beseffen dat X, blijven zij last houden van hun egocentrisme." Met als X dan: “Mensen-met-een-migratieachtergrond die zelf een sterke culturele identiteit paren aan een onwankelbare trots op hun culturele wortels (of die nu van nationale snit is, of religieuze, of allebei)” zijn ook onderdeel van Nederland en zijn dus onderdeel van de Nederlandse culturen". Zo ja, dan heeft u hierboven een aantal van mijn bezwaren kunnen lezen tegen de door u aangevoerde zienswijze. Ik zou het op prijs stellen als u daar op inging. Want dat is op Joop.nl nu net de bedoeling.

Dunya2
Dunya21 apr. 2017 - 10:09

@Sardar "Uw hele betoog gaat van religie islam uit. In zo’n discussie spreekt u dan de religieuzen aan, of spreekt u (foutief) de migranten (culturen) uit islamitische context aan alsof ze gelovige personen zijn. Iemand geen hand geven, probleem hebben met andere seksen (incl. GLBT) of het dragen van sluier met een beroep op geloof, dat zijn wat u bekritiseert. En deze zijn niet de kenmerken van een wereldbeschaving die islam heet, maar van religieuze moslims." Helemaal juist. @Sardar "Hoewel de migranten, ook de migranten uit islamitische landen, onderling uiterst verdeeld zijn naar subculturen maar ook naar sub religies en onder normale omstandigheden absoluut niet verenigbaar zijn, toch Nederland heeft hen wel verenigt naar een minderheid met eenduidige problemen: armoede, racisme, discriminatie, xenofobie en islamofobie." Eerste deel van die alinea mee eens, tweede deel niet helemaal mee eens. Racisme is er in Nederland wel, maar ik zie het niet in die mate als door sommigen gesteld. Bovendien lekker belangrijk wat anderen van jou en je afkomst vinden. Het schrijfsel van Darvan ervaar ik als polariseert, provocerend en alleen op zijn waarheid berustend. De moslims die ik ken, willen hetzelfde als iedereen, rust en zich zelf mogen zijn en doen en zeker niet aan anderen zijn of haar cultuur opleggen. Wat denkt hij met dit schrijfsel te bereiken? Wil hij misschien spiegelen hoe hij zich voelt, of denkt dat anderen zich voelen? Hij slaat de plank volledig mis. Integratie betekent niet dat je je culturele eigenschappen moeten verliezen. Als je anders wil blijven dan de meesten, moet je de consequentie accepteren dat dit gevolgen heeft op je baankansen. Dit geldt ook voor punkers en mensen met tatoeages en mensen die plat Nederlands spreken. Als je de Nederlandse voldoende/goed taal machtig bent, je standaard kleed, beleeft bent en passende diploma's hebt, bij wat je wil bereiken, is er weinig sprake van racisme. Bovendien wat kan het iemand schelen wat Jan met de korte achternaam van buitenlanders vindt.

Dunya2
Dunya21 apr. 2017 - 10:27

En als laatste: Ikzelf en mijn familie zijn alleen maar autochtonen op ons pad tegengekomen, die je willen helpen, je als een gelijke zien en behandelen. En werkgevers getroffen, waarbij de afkomst niet uitmaakte. Maar het enige waar je ons aan kan herkennen is aan onze namen en mediterraans/oosters uiterlijk, maar dat was absoluut geen beletsel om te komen waar we zijn gekomen.

Sardar2
Sardar22 apr. 2017 - 9:38

@ Dunya 1 april 2017 at 12:09 “tweede deel niet helemaal mee eens. Racisme is er in Nederland wel, maar ik zie het niet in die mate...” Het heeft niks met de “mate” te maken maar met zijn functie waarmee alsnog een zeer diverse bevolkingsgroep ermee zich aangesproken en “lotgenoot” voelen. Bovendien racisme zoals elke andere visie is niet te meten wel te beoordelen welke impact heeft op en in de samenleving. Het racisme in Nederland vooral institutioneel genesteld is. Dat betekent zelfs wanneer politieke racisme er niet of nauwelijks aanwezig is kan een migrant erdoor “officieel” getroffen worden. Lees de volgende link: http://wqd.nl/BVCs “ervaar ik als polariseert” Dat is onvermijdelijk. Waar racisme aanwezig is zal de polarisatie de enige uitkomst ervan zijn. Zijn vroeger de getto’s ontstaan door iets anders? Eigen cultuur willen behouden heeft niks met de integratie te maken. Dat is het stokje waarmee racisten en politici die voor assimilatie zijn tegen bijna alle niet-westerse migranten gebruiken om het uitblijven van structurele maatregelen voor verbeteren van de positie van migranten goed praten (wat ooit voor autochtone vrouwenachterstand wel geoorloofd gevonden was!). Dat racisme is zo ingeburgerd in Nederland dat migranten soms gaan daarin geloven!

Sardar2
Sardar22 apr. 2017 - 10:53

@ hminkema 1 april 2017 at 03:17 Het is niet voor heden en voor onze toekomst bevorderend om alles van “verleden” te behouden. Dat geldt voor eigen populisten, de vaderlands liefhebbende nationalisten, voor conservatieven maar ook voor migranten die menen dat hun wortels “feitelijk” elders ligt. Tegelijk, het is niet geoorloofd om op basis van zo’n juiste constatering overgaan tot “maatregelen” om die verleden als een stok gebruiken om hun positie heden en voor toekomst verslechteren. Men dient zelf kunnen inzien dat een betere toekomst degelijk mede afhangt van eigen vrije keuze om dogmatisch of flexibel om te gaan met eigen verleden. Dat “inzien” houdt niet in dat men mag hen anders behandelen dan gemiddeld wat het geval is. Racisme en discriminatie leiden naar allesbehalve een vrije keuze of een toekomst waar zij zich onderdeel van (of aanwezig) kunnen zien. Ik zie ook de religie, etnocentrisme of nationalisme niet te zitten. Maar deze zie ik niet op basis van een interpretatie van verleden (voor/oordeel) maar als een mening waarmee ik graag wilt dat een flexibel omgaan met verleden en identiteitskwesties de regel is. Zij die liberalisme, socialisme, christendom, populisme, racisme enz. als Nederlands en hun cultuur ook als Nederlands zien en deze “diversiteit” geoorloofd vinden maar voor de andere een vijfde zien ze deze diversiteit niet weggelegd? En dat met een beroep op verleden? (“een sterke culturele identiteit paren aan een onwankelbare trots op hun culturele wortels”). Ik weet niet als dat geen racisme is welke benoeming men gaat gebruiken om deze “oorspronkelijkheid” te gebruiken die voor zichzelf normaal en voor de ander een afwijking noemt!

Gringo2
Gringo230 mrt. 2017 - 10:23

"Maar hier zit de moeilijkheid Mark, we zijn niet van plan om Nederlands te worden om die vrijheid te krijgen." Maar ik ben niet van plan iets anders te worden dan de Nederlander die ik nu ben. Ik wil geen curry eten met mijn handen en ik vind het getetter van die moskeeën afgrijselijk lelijk. Dat is mijn toch ook mijn vrijheid? En die ga ik niet weggeven omdat jij denkt dat je "Mark" iets kunt leren. Ga nou niet zelf doen wat je "Mark" verwijt. Eet je eten hoe je wilt en dan doe ik dat ook. Wil je naar de moskee? Fine. Maar val mij er niet mee lastig, ook niet door middel van geluidsoverlast.

Harmen Keizer
Harmen Keizer30 mrt. 2017 - 10:16

Toen er buren naast ons kwamen wonen die het nodig vonden om van 16u tot 05u te leven en dus lawaai te maken in een buurt waar van 08u tot 22u (wegens werk en school) de norm was, werd ons aangeraden door gemeente om er samen uit te komen en bijvoorbeeld af te spreken dat het om 02u stil moest zijn. Hun andere buren pikten dat niet en nu kan de vader van dat gezin een boete wegens racisme tegemoetzien. Of, dat is dus wat ongeveer wordt voorgesteld met integratie die van beide kanten moet komen. Heel raar in ieder geval

JimmyJames
JimmyJames30 mrt. 2017 - 9:24

Wat een pedante manier om tegen een heleboel mensen die wél veel waarde hechten aan de Nederlandse cultuur en tradities te zeggen dat je het wel even komt verbeteren. Vooralsnog lees ik in je stukje niet wat die verbetering dan zou zijn. Curry eten met mijn handen? No thanks, ik vind dat niet zo fris. Minaretten die Arabisch 'uitzenden'? No thanks, ben blij dat we van die kerkklokken af beginnen te raken. Ik snap dat het een 'figure of speech' is, maar laten we het eens echt inhoudelijk bespreken. Wat is die verbetering dan? Wat mij verbaast aan dit soort stukjes is de vanzelfsprekendheid dat men wel even aan die 'gekke Hollanders' kan vertellen wat ze wel en niet mogen/moeten doen. Misschien moet je wat minder hautain doen tegen -en over- hen die wel degelijk de zorg delen dat hun cultuur sneller aangepast moet worden dan dat zij fijn vinden. De nieuwkomers mogen een voorkeur hebben voor het vasthouden aan hun gebruiken, tradities en waarden (en dwingen dit ook af), maar de Nederlander die dat doet/wil is een racist en xenofoob en moet door de nieuwkomer wel even verbeterd worden? En voordat er misverstanden ontstaan: ik vind dat niemand op hoeft te rotten, en ben het dus op dat punt niet eens met Mark.

Angelina B
Angelina B30 mrt. 2017 - 9:02

"We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren." Een deel van Nederlands worden betekent dat je zelf ook tolerant bent tegenover andere culturen en gebruiken. Nederland is een van de tolerantste landen op de wereld. Eeuwenlang heeft het mensen opgenomen van over de hele wereld, die hun eigen geloof en tradities konden behouden - zolang die niet werden opgelegd aan de rest van de bevolking. En daar kwam het keerpunt. Hieronder heeft iemand het al over de Brazilianen gehad. Niemand heeft een probleem met hen. Pas als er een groep komt die niet tolerant is tegenover de ander, is er een probleem. Als de nieuwe groep vrouwen met losse haren lastig valt of erger (niet eens in kort rokje, maar met lange broek en losse haren), een homo-echtpaar op het centraal station van Amsterdam (voormalig gay capital of the world) een schedelbreuk slaat, of verklaart dat 'We het hier gaan overnemen'.... ja, dan ontstaat er een tegenreactie Het altijd zo tolerante Nederland accepteert geen intolerantie van de ander. Het moet van 2 kanten komen. Nederlanders eten al decennialang curry, met een lepel dat wel, gaan daarna naar een Brazilaans dansfeest, en eten de volgende dag een lekker harinkje met uitjes. Ben je zelf al wel eens op een Brazilaans feest geweest, of naar de Indonesische Pasar Malam, of haring met uitjes of een Surinaamse roti gegeten? Dat is Nederland.

4 Reacties
Dunya2
Dunya230 mrt. 2017 - 16:17

Het gaat er om, dat iedereen hier zelf mag kiezen wat voor moois men neemt van welke cultuur of gebruik dan ook, en daar geen verantwoording over schuldig is aan een ander. Als je vrijheid voor jezelf opeist om te zijn, zoals je bent en wil zijn, moet je dat een ander ook gunnen.

Haastig
Haastig31 mrt. 2017 - 12:59

Dunya 30 maart 2017 at 18:17 "Als je vrijheid voor jezelf opeist om te zijn, zoals je bent en wil zijn, moet je dat een ander ook gunnen." Volgens mij heeft MR nooit geeist dat mensen bestek moeten gebruiken, nooit geeist of zelfs maar opgeroepen christelijk te worden, maar inderdaad wel heel duidelijk aangegeven dat als je hier een kalifaat wil stichten, je beter kan opsodemieteren. Als je hier andere mensen wil bedreigen, vermoorden ed je beter kan opsodemieteren.

DanielleDefoe
DanielleDefoe31 mrt. 2017 - 23:05

Wat "mooi" is redelijk vaag maar bij mijn weten heeft Mark Rutte zich daar nooit tegen uitgesproken. Het kan zijn dat we van sommige cultuuruitingen niet allemaal het mooie kunnen inzien.

Dunya2
Dunya21 apr. 2017 - 17:19

@Haastig Voor het plegen van misdaden kan men strafrechtelijk veroordeeld worden. Dit geldt voor iedereen die hier woont. Het slaat nergens op dat allochtonen die hier legaal wonen of geboren zijn, als extra mäatregel Nederland moeten verlaten. Een wettelijke basis ontbreekt hiervoor en miet MP dan ook niet voor iets pleiten tegen de wet in en waarbij hij een ongeoorloofd onderscheid op afkomst maakt. @Danielle Dat kan zijn. Op sommige Nederlandse culturele verschijnselen valt ook af te dingen. Bovendien zijn mensen divers en vinden dat geweldig waar ze mee bekend zijn.

Molly Sweet2
Molly Sweet230 mrt. 2017 - 9:01

Voos = boos Egt = zegt

alchemist2
alchemist230 mrt. 2017 - 8:47

Ik kan helemaal met je meegaan met de motivatie om hier te gaan wonen omdat jullie elders geen vrijheid hebben. Maar om nou vervolgens als wensdroom te hebben dat er in Amsterdam in vanuit minaretten wordt opgeroepen tot gebed? Dat is nou precies wat het tegenovergestelde is van vrijheid. Het is niet voor niets dat Nederland een van de minst gelovige staten ter wereld is. Dat komt omdat we vrijheid koesteren en hebben geleerd om 'normaal te doen'. Niet als een stelletje volgzame, kritiekloze schapen naar eeuwenoud geblaat van oude mannen die zich 'schriftgeleerden' noemen te luisteren maar door dat vooral NIET te doen. Wens je andere landen in de wereld dezelfde vrijheid toe als we hier hebben? Begin dan met het niet langer kritiekloos orders opvolgen van religieuze machtshebbers, dan komt de vrijheid vanzelf.

ko2
ko230 mrt. 2017 - 8:26

Beste Darshan, ik heb een vraag: waarom lukt het in jullie thuis landen dan niet. Hier met iedereen samen te willen leven en in het thuisland staat men elkaar naar het leven bij het minste geringste meningsverschil. Vooral op gebied van religie.

ko2
ko230 mrt. 2017 - 8:21

Beste Sardar, wat een goed advies. Er zijn vast wel landen te vinden waar ze om zulke talenten zitten te springen. In Afrika, Azië, Zuid Amerika .Landen waar ze zitten te springen om mensen die bereid zijn om van dat land een welvarende staat te maken.

5 Reacties
Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 10:29

@ ko 30 maart 2017 at 10:21 Ik en mijn netwerk van vrienden beschikken over meer dan een hoge studie. Er zijn echt veel hoog gestudeerden onder migranten. Zo’n studie kost Nederland minimaal drie ton per diploma! Dat zijn investeringen die dienen terug verdiend worden. Deze weg te jagen is meeste domste wat een land kan overkomen! En migranten die weggaan zijn niet laag gestudeerden. Deze hebben niet betere perspectief dan Nederland. Mensen die migranten xenofobisch benaderen tasten niet het vertrouwen van laag gestudeerden aan maar die van hoog gestudeerden. Tot zover dat ik in mijn netwerk kan inzien, bijna iedereen heeft in de laatste jaren een (tweede) woning aangekocht elders, voor het geval als zij echt weg willen. Ik ben zelf bereid tegen lagere inkomens in fijnere omgeving te werken. Zo denken ook bijna alle hoogopgeleiden. Er zijn al sinds repressieve en xenofobisch-nationalistisch aanval op “muliticultuur” veel migranten (overwegend politieke vluchtelingen) de Nederland verlaten. Maar nu begint het ook onder latere generatie migranten.

7anpau1
7anpau12 apr. 2017 - 10:38

Beste Sardar, U heeft tenminste 1x aangegeven dat uw broers maatschappelijker succesvoller zijn u. Zij zouden, ls ik het me goed herinner, respectievelijk in de VS en Canada wonen. U wijt het verschil steevast aan het verschil tussen Nederland en de landen waar uw broers wonen. Nederland zou het institutioneel racisme en neoliberalisme immigranten tegenhouden. Ik vindt dat weinig logische verklaringen. Landen als de VS, Canada, het VK, Australië zijn meer immigratielanden dan Nederland, zeker, maar ook niet vrij van racisme en in al die landen is het sociale vangnet, zeker voor nieuwkomers, aanzienlijk slechter. Mijn ervaring is dat mensen die Nederland verlaten, allochtoon of autochtoon, dat vooral doen omdat ze elders meer kunnen verdienen een verschil dat niet zelden wordt verklaard door een aanzienlijk lagere belastingdruk voor mensen met een hoog inkomen, kortom een 'neoliberaler belastingklimaat'. Dus uw verklaringen voor de externe verschillen tussen u en uw broers zijn nogal halfbakken op zijn zachtst gezegd. Zou het niet liggen aan het verschil tussen u en uw broers?

Sardar2
Sardar22 apr. 2017 - 17:54

@ 7anpau1 2 april 2017 at 12:38 Succes is moeilijk te definiëren als het grensoverschrijdend en ook cultureel of maatschappelijk van aard is. De enige criteria voor zo’n vergelijk is de gevoelsmatige, het geluk of ontbreken daarvan. “Mijn ervaring is dat mensen die Nederland verlaten … dat vooral doen omdat ze elders meer kunnen verdienen” Zou kunnen. Maar mijn ervaring gaat over vluchtelingen die in Nederland je bedoelde “sociale vangnet” ruilen met onzekerheid elders. Zij meten succes enkel niet met geld maar vooral met vrijheden en waardigheid die een mens verdient door de verschillen heen.

7anpau1
7anpau14 apr. 2017 - 15:43

"Maar mijn ervaring gaat over vluchtelingen die in Nederland je bedoelde “sociale vangnet” ruilen met onzekerheid elders. Zij meten succes enkel niet met geld maar vooral met vrijheden en waardigheid die een mens verdient door de verschillen heen." Het zou kunnen. Ik betwijfel dat ten zeerste, maar dan nog lijkt mij dat een betere keuze dan de hele dag masochistisch de hand te bijten die je voedt en dan verbaasd te zijn dat niemand je serieus neemt of een hekel aan je krijgt.

Sardar2
Sardar25 apr. 2017 - 21:33

@ 7anpau1 4 april 2017 at 17:43 “…de hele dag masochistisch de hand te bijten die je voedt en dan verbaasd te zijn dat niemand je serieus neemt of een hekel aan je krijgt.” Je legt waarschijnlijk je eigen omgeving uit. In mijn omgeving zie ik intensief werkende mensen ook onder migranten met (politieke) vluchtverleden. Dat rechtse beleid van Nederland al jaren de migranten onder asielverdragen binnenhaalt verandert het karakter van veelal hoogopgeleide vluchtelingen niet.

Jaap2
Jaap230 mrt. 2017 - 8:13

Eh Darshan. Begrijp ik nou goed dat je via onze vrijheid jouw vrijheid aan ons wilt opleggen?

1 Reactie
Perro caliente
Perro caliente30 mrt. 2017 - 18:04

Sardar en die tweede woning is waarschijnlijk uit het zicht van de Nederlandse fiscus. Laat die domme Hollanders maar belasting betalen wel de voordelen niet de lasten. En ik weet dit van Marokkaanse en Turkse kennissen en vrienden. En als ze als pensionados genieten van leven en het lagere levensonderhoud in hun thuisland ziek worden dan wordt het eerste beste vliegtuig naar Nederland gepakt richting ziekenhuis.

omaoeverloos
omaoeverloos30 mrt. 2017 - 8:11

Beste Darshan, dat vind ik nu eens een leuk idee. Ook ik hoop dat we op de westfriese kermis onder het genot van een sloot bier met een curryworst staan te genieten van een optreden van Oôs Joôs terwijl mijn zoon en jouw dochter in een belendende hooiberg hun eerste sexuele ervaring beleven. Dat de moskeeen naast het gebed ook ruimte bieden voor een heavy-metalconcert en je grootmoeder wodt vepleegd door een transsexuele verpleger.

4 Reacties
kindval
kindval30 mrt. 2017 - 9:14

+1

Libertain
Libertain30 mrt. 2017 - 9:54

+1, mede omdat omaoeverloos, zeker uit haar schrijven afleidende, staat helemaal open voor de ruimdenkenden onder de immigranten die dan zoveel respect voor leeftijd hebben dat ze met haar samen zouden helemaal vrijwillig in de belendende hooiberg willen duiken voor een avondje gedeeld genot. Daarna samen pilsje drinken onder het orgelgeluid op het bankje van de plaatselijke kerk?

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 10:06

Ik ben in West-Friesland opgegroeid, kreeg een acute aanval van heimwee.

Willem100
Willem1001 apr. 2017 - 0:10

geweldig Oma!

Rude2
Rude230 mrt. 2017 - 8:01

We zijn hier niet om Nederlands te worden. We zijn hier om jullie te integreren.<< laatste 40 jaar niks van terechtgekomen, ons integeren? Lijkt de omgekeerde wereld wel.

Libertain
Libertain30 mrt. 2017 - 7:50

Moet Mark zelf tussendoor zanglessen nemen om zelf uit het minaret te mogen roepen en zingen?

Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen30 mrt. 2017 - 7:49

Sorry, maar dè immigrant bestaat niet.

Jaacob52
Jaacob5230 mrt. 2017 - 7:22

Zolang ieder zijn eigen broek ophoudt en men elkaar in zijn waarde laat zie ik niet zoveel problemen. Ik vraag me echter nog steeds af of dit artikel sarcastisch bedoeld is, ik ga niet huilen van vreugde als uit iedere moskee de oproep tot gebed klinkt, ik heb daar helemaal niets mee.

MarjoleinS2
MarjoleinS230 mrt. 2017 - 7:16

Helaas, maar ik zal niet huilen van vreugde van de oproep tot gebed die vanaf welke moskee dan ook klinkt. Met alle respect, ik versta die oproep niet. Zowel letterlijk als figuurlijk niet. Voor mij klinkt het als gejank, het irriteert. Ik wil niemand hiermee kwetsen, al zal ik wellicht wel doen, maar zo ervaar ik de oproep tot gebed dat uit de luidspeakers van een Moskee schalt. Ik heb wel een voorstel; als dit je visie is voor de toekomst in het Westen, zou je je dan ook in willen zetten voor klokkengelui in het Midden Oosten en Azië? Dat Christenen ook mogen integreren en hun eigen geloof mogen beleiden zodat zij kunnen huilen van vreugde om hetgeen zij van levensbelang vinden! Ik vind je antwoord op de brief van Mark Rutte, en geloof mij, hij is mijn vriend bepaalt niet, evenmin als Geert Wilders, aanmatigend. Alsof jij weet waar de gemiddelde Nederlander gelukkig van wordt, en dit vooral een spiegel blijkt van waar jij gelukkig van wordt. Juist de vrijheid in Nederland bestaat eruit dat we Godsdienst vrijheid kennen, er staan meerdere grote Moskeeën in veel grote steden. Over de oproep tot gebed zal discussie blijven bestaan. Daar zou je je in kunnen verdiepen, want die oproep is voor de een vreugde voor de ander irritatie. Die heeft die beleving die er achter zit niet. Je hebt gelijk; integratie moet van twee kanten komen. Nederlanders kunnen heel veel leren van immigranten, o.a. de gastvrijheid en zorg voor de eigen familie. Veel Moslima's met een hoofddoek volgen de mode en zien er mooi vrouwelijk uit. In de jaren 60 droegen veel vrouwen een hoofddoek, filmsterren zagen er net zo prachtig uit als veel hoofddoekdragers nu. Ik zou wel willen pleiten voor meer wind in je haren, wissel het af. Die wind in je haren voelt ook vrij. Het is de natuur letterlijk om je hoofd voelen. Voor mij persoonlijk ligt de grens wel bij het geschal dat vanaf de moskeeen klinkt. Daar houdt mijn vrijheid op, waar kennelijk die van jou begint. Daar moet discussie over blijven bestaan. Als er over en weer aandacht en respect is voor de vrijheid van iedereen huilt iedereen straks van vreugde.

4 Reacties
Hjs2
Hjs230 mrt. 2017 - 9:23

Nee, we willen helemaal geen reli sprookjes, geen moslim, geen christen, dat is juist het probleem, we waren redelijk op weg om ons los te vechten van het reli juk, maar nu worden we weer teruggezogen het moeras in.

7anpau1
7anpau130 mrt. 2017 - 17:17

Hjs 30 maart 2017 at 11:23 "We willen"? Pluralis majestatis? Er zullen best mensen zijn die het het met u eens zijn, maar schrijf uw mening toch maar gewoon in de ik-vorm op zou IK zeggen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 22:09

Vrouwen droegen geen hoofddoeken in de jaren 60 vorige eeuw behalve achterop de brommer. Bekijk eens wat modefoto's uit die jaren.

Minoes2
Minoes231 mrt. 2017 - 3:00

Voor de jaren zestig droegen vrouwen hoofddoeken en hoedjes, dus hoofddeksels, voornamelijk in de kerk, of bij wind en regen om het haar in model te houden. Dat eerste verdween langzamerhand. Dat laatste zie je soms nog wel. In de jaren zestig was dat wel nog zo in Engeland in de kerk, zelfs in Londen. Die liepen wat achter al liepen ze met de muziek voorop. Met de muziek meegaan was aan hen niet besteed dus. Die Engelsen dragen ook nog pruiken in de rechtszaal, ieder zijn cultuur maar ik vind dat weer lachwekkend, kan het niet helpen. Als ik daar zat werd ik meteen veroordeeld voor disrespect voor het hof denk ik, ik zou mijn lach misschien niet in kunnen houden en mijn ogen en aandacht er niet vanaf. Maar heel die samenleving is m.i. nog steeds enorm hiërarchisch georganiseerd, en weer steeds meer volgens mij. En dat is een land waar veel immigranten zich thuisvoelen, waar velen leven en werken.

Zandb
Zandb30 mrt. 2017 - 6:14

Waarom is een dystopie in romanvorm leuk?

4 Reacties
doewellenzieniedom
doewellenzieniedom30 mrt. 2017 - 8:37

@Zandb, ouwe kluizenaar van me Een dystopie in romanvorm voorziet in een menselijke behoefte. Zij is de volwassen variant van het bezoek aan een spookhuis of het weggriezelen bij Friday the 13th: je zoekt willens en wetens een kortstondige bad trip op zodat je naderhand blij en opgelucht de ijskast kan opentrekken. Je kan haar zien als waarschuwing maar ook als herinnering, i.d.z.v.: zo slecht hebben we het helemaal niet voor elkaar.. Wat dat laatste betreft: de schrijver had geen wervender stukje tegen immigratie kunnen tikken dan dit. Vooral de aanname dat geluiden in en om een moskee in Nederland wel opeens tot vrede, voorspoed en vrijheid zouden gaan leiden, waar zij elders op de wereld juist hun tegendeel bespoedigen, is optimistisch maar weinig geruststellend. Als dat wensdenken niet bewaarheid wordt zitten wij en onze kinderen immers met de gebakken peren, onherroepelijk en voor eeuwig Een beetje terughoudendheid lijkt me dan ook op haar plaats. Nog even over die topologische bezwering: ik kom die wel vaker tegen. Klaarblijkelijk herbergen die grenzen van ons magische krachten en turnt het enkele overschrijden ervan religieus en cultureel geïnspireerde racisten, seksisten en fascisten om in gezellige, schouderkloppende types die de koek en zopie joint runnen als het 4 dagen gevroren heeft. Van die ruwe bolsters met deep down eigenlijk hele kleine vrijheidslievende hartjes die eenmaal over de Singelgracht vooraan staan om de gay pride te organiseren. Dat noemt men een utopie. Ik hoop dat je weer even vooruit kan, zandb, het is nog vroeg.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 8:38

Alleen als je graag romans leest, natuurlijk heer Zandberg, maar ik zou zeggen probeer er eens een paar. Bv. The Handmaid's Tale van Margaret Atkins of The Road van Cormac McCarthy. Lezenswaardige boeken. Eventueel valt te denken aan Houellebecs werk. In geen enkele van deze werken wordt een maatschappij geschetst die ik graag zou zien ingevoerd.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 9:39

"Een dystopie in romanvorm voorziet in een menselijke behoefte. " Mooi verwoord. Net als de zg Gothic Novel en al die Crime Noir uit Scadinavie. In werkelijkheid ziet het er hier een stuk vrolijker uit. Enfin ik ga maar weer eens aan het werk. De secundaire litteratuur over "De Roman als genre" is een stuk minder leuk.

7anpau1
7anpau12 apr. 2017 - 10:40

https://mobile.nytimes.com/2017/03/30/books/boom-times-for-the-new-dystopians.html?action=click&contentCollection=books&region=rank&module=package&version=highlights&contentPlacement=1&pgtype=sectionfront&_r=0&referer=https://www.nytimes.com/section/books

Robbie338
Robbie33830 mrt. 2017 - 5:37

Mijn vrouw is Braziliaanse en heeft ook 2 paspoorten, maar er is in Nederland nooit een discussie over de integratie van Brazilianen in Nederland. En er zijn er best wel veel, kan ik je vertellen. Waarom niet ? . Brazilianen hebben grote feesten. Er zijn concerten met grote Braziliaanse artiesten in de HMH. Bij verkiezingen zijn ze allemaal in Rotterdam bij het consulaat, één groot feest (zonder ME en politie cordons). Er zijn Braziliaanse websites, clubs, restaurants, magazines, enz. Alles om de Braziliaanse mensen en kinderen in Nederland hun eigen cultuur te kunnen laten houden en beleven. Maar waarom dan geen problemen met al die Brazilianen? . Gewoon, omdat ze iedereen in hun waarde laten en niet andere mensen hun cultuur willen opleggen. Zij doen hun ding en wij Hollanders doen onze dingen. En iedereen accepteert dat. En ik vindt dat ook geweldig, nog nooit zulke leuke feesten gehad als met die Brazilianen. Ik hoef mij ook niet aan te passen aan hun gedrag of cultuur, omdat zij dat vervelend vinden. Als het ze niet bevalt wat ik doe, dan kijken ze even de andere kant op en halen hun schouders op. Goh die maffe Hollanders met hun rare gewoontes, haha, en gewoon doorlopen. En als zij zwarte bonen met varkensstaartjes en pootjes willen eten, dan glimlach ik een beetje en roep: Eet smakelijk !!! . Onze kinderen (ook met dubbel paspoort) zijn multiculturele kinderen, hebben een moederland en een vaderland, spreken 2 talen vloeiend en kunnen zich in beide culturen staande houden. Het zijn echte wereldburgers en accepteren afwijkende meningen en culturen.

2 Reacties
Muxje3
Muxje330 mrt. 2017 - 6:39

"Gewoon, omdat ze iedereen in hun waarde laten en niet andere mensen hun cultuur willen opleggen". Dat is het verschil. Brazilianen en vele andere immigranten Doen Normaal. Niet in de zin dat ze van spruitjes gaan houden en leuk meedoen met Sinterklaas, of dat ze hun eigen cultuur opgeven, maar in de zin dat ze niet verwachten dat alles en iedereen zich aan hen aanpast. Het is niet toevallig dat het in de discussie over allochtonen altijd over heel specifieke groepen gaat.

Dunya2
Dunya230 mrt. 2017 - 8:01

Robbie338 "Gewoon, omdat ze iedereen in hun waarde laten en niet andere mensen hun cultuur willen opleggen." Dat geldt ook voor de meeste moslims. Die willen autochtonen hun cultuur helemaal niet opleggen. Bovendien zijn ze zo divers.Het enige kritiek punt is, dat het een nare gewoonte is die vele moslims hebben, is dat ze denken te mogen oordelen over hoe andere moslims hun leven indelen. Veel moslims zijn daar gevoelig voor, omdat ze anders uit de groep verstoten worden en men tot die groep wil blijven horen, omdat die samenhorigheid en zo nodig hulp aan elkaar ook fijn is. De grijze massa hoor je niet. Ik mis de nuance, de meerderheid, in het debat. Alleen degenen met een aparte mening worden gehoord, wat een vertekend beeld van de werkelijkheid geeft. Denk je dat ik zin heb om met mijn handen rijst te eten, en dat dit behoort tot het gebruik bij alle moslims? Echt niet. Moslims, mensen zijn divers. Degenen die zo willen eten, moeten dat zelf weten. Een autochtoon die zo wil weten, prima. Een moslima, die een hoofddoek wil dragen, prima. Een vrouw wil hotpants aan, prima. Man heeft een vriend, prima. Motto dat in Nederland heerst, leven en laten leven, binnen de kaders van de wet, moeten we niet (willen) loslaten en blijven uitdragen en ons niet laten verleiden te denken dat alleen je eigen cultuur en gewoontes het beste en het mooiste is, want die waardeoordeel is afhankelijk en niets meer dan dat wat je meegekregen hebt vanuit je eigen omgeving.

joke.p
joke.p30 mrt. 2017 - 2:28

Het artikel komt flink sarcastisch over. Met welke bedoeling het is geschreven blijft dan echter onduidelijk. Tenzij het artikel oprecht gemeend is. Dan is hier een flink verknipte geest aan het werk geweest. De schrijver moet zich dan eens proberen te verplaatsen als immigrant in zijn vader- of moederland die dat land gaat volplempen met christelijke kerken die om de haverklap de rust verstoren met de teringherrie van die rottige kerkklokken. Dat, en al zijn andere idiote voorstellen, zal hem door de oorspronkelijke bevolking niet in dank worden afgenomen. Als de schrijver niet begrijpt hoe immigratie werkt en wat aanpassing aan de lokale gebruiken betekent behoort hij niet naar een ander land te emigreren, maar moet hij in zijn eigen land van herkomst blijven.

2 Reacties
H.Witte
H.Witte30 mrt. 2017 - 8:38

U, Joke Prank, moest het nog maar eens een keer lezen en nu op uw gemak en daarna wat tijd nemen om hierover na te denken. Om te beginnen neemt u alles ietwat te letterlijk en ontgaat u de essentie kennelijk. Wat de schrijver wil aangeven is dat we veel van elkaar kunnen leren, dat toegroeien naar elkaar van twee kanten kan/moet komen.

Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 9:19

@ Joke Prank 30 maart 2017 at 04:28 “in zijn vader- of moederland die dat land gaat volplempen met christelijke kerken die om de haverklap de rust verstoren” “hoe immigratie werkt en wat aanpassing aan de lokale gebruiken betekent” Waarom probeer je wat in je eigen land “krom” is aan anderen te relateren? Nederland biedt de vrijheid voor godsdiensten. En migranten die religieus van aard zijn en zich goed kunnen aanpassen gebruiken deze “vrijheid” en stichten hun eigen “tempels”. Als zij dat niet deden hadden zij niks begrepen van wat de vrijheid, de Nederland en haar wetten betekenen. Die vrijheid gebruiken ook de migranten die van een borrel op tras kunnen genieten en met een geliefde onder de armen de parken graag bewandelen. Want dat mag ook in NL. Maar ik vermoed dat jij niet zo’n “aanpassing” van migranten nastreeft maar wenst/eist dat zij christelijk of atheïst worden, zoals bij “lokale gebruiken” het geval is. In die zin is je verwijt naar de (islamitische) herkomstlanden van migranten een misplaatste kritiek. Zij in herkomstlanden bij migratie wensen en vaak eisen ook “aanpassing aan de lokale gebruiken”. Alleen zij blijven niet bij de wensen maar nemen ook de hef in eigen hand. Want zij willen niet “krom” overkomen. Wat “krom” is, is de vrijheid in Nederland en het ontbreken daarvan in (groot deel van) herkomstlanden van migranten. Als je haatrelatie geen vrijheden betreft dan komt het door moslims/migranten!

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 mrt. 2017 - 23:00

Beste Dardar, Nog iets. Kunnen jij en de jouwen er niet voor zorgen dat juist dit een beetje meer door de stad schalt. Daar knapt iedereen van op. https://www.youtube.com/watch?v=A-Sjq2Im1rE

4 Reacties
Berend_van_den_Achterberghen
Berend_van_den_Achterberghen30 mrt. 2017 - 8:05

Waarom moeten we dit willen, Han? Dit is mijn smaak helemaal niet, dus leg dat niet aan anderen op.

Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 8:32

Dat gebeurt ook breed in NL. Maar dan in eigen kringen. Midden-Oosten kent geen festivaltradities.

DanielleDefoe
DanielleDefoe30 mrt. 2017 - 8:45

Van mij mag het, maar hopelijk wordt Nederland niet door jongens onderelkaar ingericht. Dan wordt het voor mij stukken minder interessant.

Perro caliente
Perro caliente30 mrt. 2017 - 11:26

Berend_van_den_Achterberghen Dat heet humor Berend of ben je echt zo zuur?

Pater
Pater29 mrt. 2017 - 22:55

"door onszelf te blijven en jullie te leren om een beetje meer zoals wij te zijn zullen wij van Nederland een groots land maken" En jij niet een beetje meer zoals wij? Wat een egocentrische flauwekul. Dat is niet het goeie recept.

Hanvander Horst
Hanvander Horst29 mrt. 2017 - 22:54

Beste Dardar, Ik hoop dat je gelijk krijgt maar ik hoop ook dat de salsa en de hiphop en André Hazes zich met het gezang van de muezinn mengen tot een groot geheel van muziek. Dat er sabor in de stad zit en swing en ouwe jongens krentenbrood. En dat het respect voor de sluier even groot zal zijn als het respect voor de zweeftrui, het korte rokje, de zichtbare homo en de oprechte heiden. Want dát is de vrijheid en de kern van Nederland. Dat iedereen de ruimte krijgt en niemand voor een ander hoeft in te schikken. Besef dat en je zult hier gelukkig zijn.

4 Reacties
Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 8:21

@ HanvanderHorst 30 maart 2017 at 00:54 “gezang van de muezinn” Ooit klonk die wel als een muziek in de oren, voor hen die zijn Arabische tekst niet begrepen. Ook sluier riep degelijk respect voor vrouwen op leeftijd. Maar miljoenen zijn deze ontvlucht, letterlijk en figuurlijk. Want onder repressie (van Shah) zagen we deze groeien tot een doctrine. Dat komt mensen zoals ik opnieuw over, in haartje Europa waar repressie opnieuw gewone moslims treft. “de vrijheid en de kern van Nederland.” Als er iets is dat repressie en verharding als gevolg heeft is dat geen vrijheid maar een illusie daarvan. De vrijheid is per definitie een verfijnd samenleving. Dat missen we voorlopig in Nederland. (Dardar = beschikt over een deur!!! Misschien om weg te gaan!)

johannn2
johannn230 mrt. 2017 - 10:25

Han, Jij zegt: " Dat iedereen de ruimte krijgt en niemand voor een ander hoeft in te schikken. " Volgens mij zou dat moeten zijn: " Dat iedereen de ruimte krijgt en iedereen een beetje moet inschikken voor de ander. " Dat heet samenleven, is per definitie aanpassing aan elkaar, en is - idealiter - een verrijking. Overigens zou ik de legging voor boven de 20 willen uitsluiten van de tolerantie. .

MijnMening3
MijnMening330 mrt. 2017 - 13:36

''Dat komt mensen zoals ik opnieuw over, in haartje Europa waar repressie opnieuw gewone moslims treft.'' Als u dat vindt, dan weet u niet wat repressie is.

Minoes2
Minoes231 mrt. 2017 - 4:33

johann Volgens mij is de legging geboren vanuit de islamitische kleding/cultuur en uitsluiten is zeker in jouw visie geen optie. Wat mij betreft is de legging een schoolvoorbeeld van integratie, aangepast aan de moderniteit. Valt me vies van je tegen...zeker als het om integratie gaat van culturen :) Het dragen is overigens geheel gemoderniseerd en aangepast.....en ook wat oudere vrouwen kunnen die met enige flair dragen met een leuke lange trui en laarsjes eronder bijvoorbeeld...... Ik draag als AOW-er en vrouw bijna iedere dag een spijkerbroek zo lang het weer daartoe uitnodigt..... ik denk tot aan mijn dood... Mag dat wel van jou?

Sardar2
Sardar229 mrt. 2017 - 21:31

Beste Darshan Vigneswaran, dankzij Rutte en soortgenoten zijn migranten tot vijfde generatie officieel nog migrant gebleven. Dankzij de welvaart en vrijheden van “gastland” (officieel geen eigen land dus) migranten hebben zich veel verder ontwikkeld dan hun voorouders hen konden aanbieden. Zij zullen dus door veel landen als aanwinst graag binnen gehaald worden. Ik zou migranten adviseren in plaats van de Nederland te willen veranderen hun toekomst elders vormgeven waar zij alsnog migranten zullen zijn, maar wel welkom! Nederland kan hen en hun nakomelingen officieel niet veel meer aanbieden dan migrant-zijn, zoals Rutte duidelijk aangegeven heeft!

4 Reacties
7anpau1
7anpau129 mrt. 2017 - 23:14

Publiceer die brief maar gewoon in het Engels hoor. Kan Mark prima volgen en de meeste andere autochtone Nederlanders ook.

Jaap2
Jaap230 mrt. 2017 - 8:09

Beste Sadar, "dankzij Rutte en soortgenoten zijn migranten tot vijfde generatie officieel nog migrant gebleven* -Je bedoelt : Migranten mogen tot de vijfde generatie naar eigen keus nog steeds migrant blijven met alle rechten en nauwelijks plichten? "Ik zou migranten adviseren in plaats van de Nederland te willen veranderen hun toekomst elders vormgeven waar zij alsnog migranten zullen zijn, maar wel welkom! " -Maar Sadar, waar is dat elders dan?

Sardar2
Sardar230 mrt. 2017 - 9:47

@ Jaap 30 maart 2017 at 10:09 “alle rechten en nauwelijks plichten” Doe niet zo flauw! Is dat mogelijk in Nederland en voor wie? Het gaat over hoe Rutte de burgers indeelt in (ingeburgerde) autochtonen en migranten (vijfde generatie) die moeten eeuwig zich aanpassen. Dat is niks anders dan (veelal niet westerse) migranten als eeuwige buitenlanders te zien. Nog erger dan wat Wilders doet. “waar is dat elders dan?” Bijna overal. Met een Nederlands paspoort kan men overal terecht voor migratie! Er zitten duizenden gekleurde Nederlanders in Engeland maar ook in Duitsland, België, Zweden, Canada enz.

Kees777
Kees77730 mrt. 2017 - 10:57

Migranten uit islamitische landen zijn hier zwaar bevoordeeld, omdat zij 2 nationaliteiten mogen hebben en migranten uit andere Europese landen niet. Dat voordeel heeft ook een ogenschijnlijk nadeel, dat je nakomelingen ook als migrant worden beschouwd. Maar ga dan niet klagen.

Meta Foor3
Meta Foor329 mrt. 2017 - 20:45

nederland wordt zombieland

DanielleDefoe
DanielleDefoe29 mrt. 2017 - 20:31

Dystopien zijn alleen leuk in romanvorm. Utopien meestal ook trouwens.

Liempt
Liempt29 mrt. 2017 - 20:27

"vandaar te luisteren naar de oproep tot gebed die uit iedere moskee in Amsterdam weerklinkt – en je zult huilen van vreugde." Hij zal wel gaan huilen idd, maar zeker niet van vreugde...leuk toekomstbeeld.......

2 Reacties
johannn2
johannn230 mrt. 2017 - 10:14

Geen, Eerstens, jou onwelgevallige bijdragen zijn daarom nog geen 'lastig vallen'. Als dat je argument is, dan kun je overwegen om elders je heil te zoeken. Dit is een discussieforum. Ook mensen met bijdragen die jou niet bevallen hebben hier toegang . Jij stelt: " Waarom moeten velen tegen hun wil integreren. ?" Dat kun je met hetzelfde recht ook omkeren: waarom moeten nieuwkomers wel integreren en de oude niet? Béiden zullen moeten integreren in de nieuwe situatie of er komt helemaal geen integratie. Integratie kan alleen van twee kanten komen. .

johannn2
johannn230 mrt. 2017 - 10:18

CORRECTIE verkeerde plaats. Deze reactie is een antwoord op de reactie van GeenTijdgenoot 29 maart 2017 at 23:17 op mijn bijdrage johannn 29 maart 2017 at 21:25 hieronder. .

johannn2
johannn229 mrt. 2017 - 19:25

Darshan Vigneswaran Jij stelt: "Je bent bezorgd dat immigranten naar dit land zullen komen en de Nederlandse cultuur zullen aantasten. Je hebt gelijk! We komen eraan. We zijn er al" Doe dat! Tast alsjeblieft de cultuur á la Mark Rutte c.s drastisch aan! Die cultuur bezoedelt ons mooie land al veel te lang. .

2 Reacties
johannn2
johannn229 mrt. 2017 - 19:30

aanvulling En integreer, als je toch bezig bent, de zuurpruimen hieronder gelijk even mee. .

MijnMening3
MijnMening330 mrt. 2017 - 13:42

''Gewoon van Amsterdam een republiek maken en dan kunnen daar de minaretten schallen en kan iedereen gaan huilen in de betere samenleving waar niemand zich hoeft aan te passen. '' Goed idee. Maar dan wel een hek er omheen graag.

JStokx
JStokx29 mrt. 2017 - 19:17

Haha, wat een giller.

Irons
Irons29 mrt. 2017 - 19:07

Meneer schetst een voor mij niet zo heel erg aantrekkelijk perspectief.... Ik hoop dat heren als hij beseffen dat de vrijheden (en naar ik gewoonweg aanneem: de welvaart) waarvan zij willen meegenieten niet zomaar tot stand zijn gekomen. Dat deze hun oorsprong en groei te danken hebben aan het bestaan van bepaalde gemeenschappelijk waarden en normen (we mogen het niet de Nederlandse cultuur noemen, mind you) die niet per definitie meegenomen worden in de bagage van de immigranten. En wie bepaalt wie aan welke kanten de klootzakken zijn? Hebben we daar een gemeenschappelijk, gedeeld referentiekader voor? Daar durf ik niet zomaar vanuit te gaan. En persoonlijk hoop ik nooit te hoeven leven in een stad waarin de gebedsoproep vanuit een moskee (laat staan meerdere) hoorbaar is. Landen waar dat wel gebruikelijk is staan niet bepaald te boek als landen waarin de inwoners erg gelukkig zijn. En ook niet als erg tolerant t.o.v. andersdenkenden, zie de jaarlijkse lijst van Open Doors. Ik zal hierdoor wel een rechts racistische oude 'witte' man zijn in de ogen van enkelen, het zij zo.

1 Reactie
Evert Baptist - sjomp
Evert Baptist - sjomp29 mrt. 2017 - 19:26

Dit klinkt inderdaad meer als het scenario uit een horrorfilm.

[verwijderd]
[verwijderd]29 mrt. 2017 - 19:00

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Liempt
Liempt29 mrt. 2017 - 20:26

Ik vind het niet echt een aanlokkelijk beeld...

Dubbelgedopte snijboon
Dubbelgedopte snijboon29 mrt. 2017 - 18:47

Laat de "Weg met ons"-adepten dit artikel a.u.b. vooral niet lezen.

Doofenschmirtz
Doofenschmirtz29 mrt. 2017 - 18:14

Allemaal prima natuurlijk, zo lang als die vrijheid voor iedereen blijft gelden. Dat er niet een stelletje "eikels" komt die vindt dat het wat minder mag met die vrijheid, zoals de vrijheid om te willen blijven wie je al was, of gewoon spruitjes te willen blijven eten, of de vrijheid om niet zo blij te zijn met al die gebedsoproepen vanuit de moskee, omdat je het gewoon fijn vindt om te genieten van de geneugten van een seculiere samenleving. Dus, als die vrijheid behouden blijft mag iedereen hier welkom zijn. Maar het houdt voor mij direct op als het neerkomt op kwaadschiks aanpassen aan datgene wat van buiten wordt meegenomen. Of als de vrijheid geheel democratisch wordt weggestemd door hen die graag liever in een dictatuur leven, en die zijn er helaas ook genoeg.

1 Reactie
ton14024
ton140249 apr. 2017 - 11:04

Ja, omdat iemand graag in de Ganges kakt moeten wij niet onze WC´s vernielen.