Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Opeens voelt elke racistische nobody zich geweldig'

  •  
07-08-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
ARD.jpeg
ARD hoofdredactrice Anja Reschke haalt fel uit naar extreemrechtse haatzaaiers die oproepen om vluchtelingen aan te vallen
In Duitsland is commotie ontstaan na een nieuwsuitzending op tv-zender ARD. Tijdens het programma richtte hoofdredactrice Anja Reschke zich in een commentaarstuk rechtstreeks tot de kijker. Ze haalde uit naar haatzaaiers die met hun commentaren, volgens haar, mede verantwoordelijk zijn voor aanvallen op huizen van vluchtelingen
Het commentaar van Reschke kwam niet ‘uit de lucht vallen’. Vorige maand melde de Duitse krant Spiegel online al dat het aantal aanvallen op Duitse onderkomens van asielzoekers in 2105 jaar flink gestegen. De krant baseerde dit op basis van cijfers van het Duitse ministerie van Binnenlandse Zaken.
Rechts-extremisten
In de eerste zes maanden van dit jaar hebben 202 incidenten plaatsgevonden, één minder dan in heel 2014. Het ministerie schrijft ze in de meeste gevallen toe aan rechts-extremisten. Zij zouden dit jaar tot nu toe verantwoordelijk zijn voor 173 aanvallen, vergeleken met 175 in 2014 en 58 in 2013. Sinds juni zijn meer asielzoekersplekken aangevallen. Onder de incidenten zijn gevallen bekend van het besmeuren van vluchtelingenonderkomens met haatteksten, het gooien van stenen naar medewerkers van het Rode Kruis en het afbeelden van een varkenskop en varkensingewanden bij een geplande vluchtelingen accommodatie.
En eerder deze week waarschuwde Hans-Georg Maassen, hoofd van de Duitse inlichtingendiensten, voor een aantal kleine groeperingen van extreemrechtse extremisten die verantwoordelijk zijn voor een escalatie van een golf van ‘haataanvallen’.
‘Ik moest dit doen’ Na aanleiding van deze ontwikkelingen en de rechts-extremistische commentaren die op de sociale media circuleerden, die volgens Reschke ‘haattirades veroorzaakte die op hun beurt groepsdynamische processen aanwakkerden’, moest ze hier iets over zeggen in de bewuste uitzending. Reschke:
Tot voor kort verstopten mensen zich achter een pseudoniem om hun racistische boodschappen te verspreiden. Maar nu doen ze dat gewoon onder hun echte naam. Blijkbaar hoef je je niet langer meer te schamen om dingen te verkondigen als “dat smerige ongedierte moet verdrinken in de zee”. Je glorieert zelfs, door al die likes die je krijgt.
Ook doet ze een beroep op alle fatsoenlijke Duitsers:
Ben je het er niet mee eens dat alle vluchtelingen klaplopers zijn die moeten worden opgejaagd, verbrand of vergast, laat dat dan weten. Ga daartegen in en open je mond.
Veel aandacht  Reschke’s commentaar heeft in ieder geval veel opzien gebaard. Haar video oproep is al negen miljoen keer bekeken in amper 24 uur tijd. Zelf zegt Reschke verbaasd te zijn over de aandacht die haar commentaar gekregen heeft. Maar legt ze uit:
[…] het komt er voor mij op neer dat een meerderheid van de Duitsers zegt het daarmee niet eens te zijn. En ik weet dat hier veel mensen zijn die de vluchtelingen willen helpen. Het is hun stem die we aan het woord moeten laten in plaats van de simpele zielen die de haatgevoelens aanwakkeren.” 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.