Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Opdracht aan ons zelf

  •  
26-09-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
De aanpak van de crisis is niet alleen een taak van dit kabinet 
In de Algemene Politieke Beschouwingen noemde Diederik Samsom een opdracht die boven alles uitsteekt: het terugdringen van werkloosheid. Die opdracht is ook een opdracht aan onszelf. Iedere dag moeten we als Partij van de Arbeid hard knokken om mensen zonder baan weer een toekomst te bieden.
Afgelopen week was ik in Haarlem waar ik bij de afdeling een nieuw ombudsteam mocht openen. Inmiddels gaan we richting de 150. Het zijn stuk voor stuk mooie teams van vrijwilligers die mensen helpen als ze bij instanties ergens tegenaan lopen en niet meer weten hoe ze het tot een goed einde kunnen brengen. Onze vrijwilligers met verstand van zaken weten dan vaak alsnog tot oplossingen te komen.
Het ombudswerk is een voorbeeld van hoe we als PvdA midden in de samenleving moeten staan. Ook nu we in de regering zitten, of lokaal in colleges van b en w, het is en blijft onze verantwoordelijkheid om te blijven kijken naar waar dingen verkeerd lopen. En dus niet wegkijken. Regelingen die in alle genialiteit op de tekentafel bedacht zijn, kunnen in de werkelijkheid beroerd uitpakken.
Ben je raadslid, wethouder of Kamerlid, als PvdA-volksvertegenwoordiger heb je de dure plicht om je iedere dag weer zelf de ogen en oren de kost te geven. Een volksvertegenwoordiger gaat daarom ook zelf de wijk of buurt in, zoals we afgelopen zaterdag nog deden tijdens de Straten-Generaal. En dan vervolgens niet je ogen afwenden, omdat je er ‘niet over gaat’. Die vlieger gaat niet op.
Deze Straten-Generaal ging het aan de deur opvallend vaak over werk. Mensen vragen zich af of ze straks hun baan nog wel hebben. Als het gaat om het terugdringen van werkloosheid staat dit kabinet niet stil. Gelukkig zijn er de eerste voorzichtige tekenen van herstel, maar we zijn er nog lang niet. Daarom ben ik blij dat dit kabinet banen schept waar mogelijk. Kijk naar onze minister Lodewijk Asscher die deze week nog samen met de transportsector plannen presenteerde voor meer banen. Het is het eerste in een reeks.
Maar de aanpak van de crisis is niet alleen een taak van dit kabinet. Op alle niveaus, lokaal landelijk of regionaal, zullen we moeten blijven werken aan een betere wereld van morgen. Dat betekent dat we als PvdA iedere dag blijven knokken om ook die mensen zonder baan weer een toekomst te bieden.
Dit artikel verscheen op de website van de PvdA

Meer over:

politiek, opinie
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (31)

Jensbos
Jensbos26 sep. 2013 - 17:29

Inderdaad, het enige antwoord ligt in arbeid verscholen. Te bereiken via echt investeren a la. Desertec/Electrogas, (via een Europese investeringsbank, mogelijk met QE) dus grootschalig in Europa via Brussel en verder een globaliserings lobby opstarten in het hele Westen (en Japan), mewt het doel "the race to the bottom" te corrigeren. Kleinschalig zal vooral resultern in het verschuiven van middelen, ik denk dat dat weinig zal opleveren. Asscher lijkt overigens goed bezig!...de eerste.....

RvDugt
RvDugt26 sep. 2013 - 17:29

Ombudsteams omdat je als regeringspartij het systeem niet wilt en kunt veranderen, hoe typerend. Je kan beter een ombudsteam starten voor 'gedupeerde' kiezers die geen gehoor meer krijgen bij hun pvda volksvertegenwoordigers.

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2013 - 17:29

Er is geld zat en niemand zou gedwongen moeten zijn te werken in deze zwaar vervuilende en ratrace. Aju parapu.

RaymondenJoop
RaymondenJoop26 sep. 2013 - 17:29

Zelf deel uitmaken v/d grootste faal ooit in de Nederlandse politiek en dan aankomen met het prijzen van vrijwilligers die aanlopen tegen een overheid waarmee ze niet verder komen, wat nota bene alleen maar erger wordt onder dit kabinet. Ook nog 's zeggen dat 'Regelingen die in alle genialiteit op de tekentafel bedacht zijn, kunnen in de werkelijkheid beroerd uitpakken' en dan eigenlijk impliciet ook durft te stellen dat dit kabinet zo beroerd presteert omdat ze zo geniaal zijn of id?! En ''Mensen vragen zich af of ze straks hun baan nog wel hebben. Als het gaat om het terugdringen van werkloosheid staat dit kabinet niet stil'... wel dat klopt, het kabinet zet hem in zijn achteruit en gaat daarbij zo hard dat de kans inmiddels reëel is dat de motor wordt opgeblazen. Op naar de 10% werkeloosheid als 'nobel' streven? Als kabinet 6 Miljard bezuinigen omdat Oli dit wil, zeggen dat je dit moet doen omdat je anders 1,2 Miljard boete krijgt v/d EU. Nu o.a. toch maar 4 Miljard uitgeven aan een JSF-Fyra waaraan zelfs de Amerikanen sterke twijfels hebben en dan een of ander kul projectje van Asscher prijzen als eerste prachtige zet in een grote reeks. Geld kan duidelijk beter besteedt worden hier. Overigens groeit de schuld van de EU met 100 miljoen euro per uur, het is maar wat je 'tekenen van herstel' wilt noemen als je jezelf al land hier zo aan ophangt. Doe aub waarvoor u bent gekozen, beteken iets voor de mensen in NL, kruip uit die cocon vol stupide nivelleringsdromen en bouw aan een NL, dat niet doorspeend is tav van grootheidswaanzin van politieke lieden. We hebben toch wel iets geleerd van alle grote rijken uit het verleden en wat er keer op keer fout ging, of u toch niet? Is de huidige politiek zo arrogant dat ze zulke goedkope lulverhalen durft te verkopen, dag in dag uit? Waarschijnlijk wel. Ook uw partij is daarmee afgeschreven, tenzij u het kabinet nu laat vallen om die JSF, dat geeft nog een heel klein beetje geloofwaardigheid. Stop aub met die goedkope propaganda, het is een walgelijke en ongeloofwaardige vertoning. Schaam u diep!

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2013 - 17:29

'Nederland moet wel oppassen dat het niet overgeorganiseerd wordt' Te laat. We leven al in een 'Fatale Staat' (in ontbinding). : http://www.uitzendinggemist.nl/afleveringen/1363086

louisdebont
louisdebont26 sep. 2013 - 17:29

Typerend dat PvdA volksvertegenwoordigers de straat op moeten om erachter te komen wie ze ook weer vertegenwoordigen. (Maar het beste voorbeeld van wereldvreemdheid bij de PvdA vind ik toch nog steeds Asscher. Asscher wil flexwerkers eerder aanspraak geven op een vast contract. Niet na drie jaar, zoals nu het geval is, maar al na twee jaar. Wat dit in de praktijk betekent weet hij blijkbaar niet: dat ze niet na drie jaar werkeloos worden, zoals nu het geval is, maar al na twee jaar.)

Rode druppel
Rode druppel26 sep. 2013 - 17:29

Beste Hans. Als SP lid ben ik onthutst over de politiek. Ja, er is hulp nodig. Maar dat is tevens het paard achter de wagen spannen. Want geen enkele partij komt tot een oplossing van de problemen. Daarvoor is een analyse nodig over het ontstaan van de crisis. Alleen de partij van de dieren en mijn partij komen met een halfslachtige analyse. Ik zie bij de algemene beschouwingen een meute politici die vechten om de invulling van de bezuinigingen. Over de oplossing wordt niet gepraat. Ik ga nu naar de oorzaak van de crisis. Deze crisis is begonnen met de grote risico s die genomen zijn door banken. En daar ligt ook de oplossing. Banken horen failliet te kunnen gaan. Maar wat doen we, we redden deze instellingen, en de topmannen kunnen rustig doorgaan met graaien. Vooral in Europa maakt men er een potje van. Geld door burgers opgebracht d.m.v belastingen wordt gebruikt om landen ( lees banken ) en banken te redden. Dat geld wordt uit de economie gehaald. En juist dat zorgt voor zoveel werklozen. Europa doet mee aan de globalisering. Juist handels belemmeringen zouden moeten volgen op de import uit bv. China. Als de prijzen weer gaan concurreren tussen eigen maakindustrie en China is het voordeel van multinationals weg, die in China produceren. Sterker nog , het wordt door het transport zelfs duurder. Dan komt die maakindustrie vanzelf langzaam terug. Tevens zie ik een groot gevaar. De financiele markten en wereldeconomie volg ik al meer dan 30 jaar. En dit systeem, is onhoudbaar geworden. Nu kunnen we de schijn ophouden dat er niets aan de hand is, of we gaan erop anticiperen. En dat betekent het veilig stellen van onze pensioengelden. Als onze pensioenen eraan gaan voorzie ik een volkswoede die gemakkelijk in bloedvergieten kan eindigen. Om het niet te lang te maken vergeet ik even het niet functioneren van de Euro en waarom hij niet functioneert. Politici zijn mede oorzaak aan de crisis en het niet oplossen daarvan.

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl26 sep. 2013 - 17:29

Als duizenden mensen op een ideologie van een partij stemmen en daar bestuurders opstaan die deze ideologie overboord gooien, moeten deze bestuurders teruggefloten worden. Het bedelen om vertrouwen en het vertrouwen zelf continu omver werpen, door naar een coalitiepartner te kijken, levert een slappe en intollerante partij op, die zijn eigen kiezers verloochend. Dit schrijft een zeer teleurgestelde en bedrogen van jongs af aan getrouwe pvda-er.

roher
roher26 sep. 2013 - 17:29

Onderstaand verhaal opgetekend in Haarlem bij een virtueel ombudsteam, Kom je als ombudsteam in een winkelstraat een man met boodschappentad tegen die alle aanbiedingen mbt het diner afloopt en die vraagt om het volgende probleem op te lossen. Kijk hier, ben 50, kunstenaar en zoals je ziet maak ik me gezien de volle boodschappentas participerend lid van de samenleving., maar heb het volgende probleem. In ons huishouden komt genoeg geld binnen om van te leven, ben door opleiding als kunstenaar en enigszins door rare samenloop van omstandigheden bij een vreselijk ongeluk als enige in de verslaglegging overgebleven die nooit naar de aanleiding gevraagd is, maar na coma wél het etiket eigen schuld gekregen heeft -vooralsnog in leven. Nooit een schadevergoeding gekregen ( was er toen in jeugdjaren ook niet, reconstructie van ongeluk toont hiaten, maar wel hersenletsel en veel ongemak overgehouden en daar haalt de overheid haar handen vanaf want aan de buitenkant zie je niks Buiten het rare probleem dat mensen die nergens beroep op doen, maar toch onder overheidsbeleid vallen om als einddoel te korten omdat je deel van een huishouden uitmaakt, en naast het probleem dat het inkomen genoeg is, ga je je anticiperend ipv participerend lid voelen. Dwz. je staat tegenover een politiek bewustzijn op te boksen wat alles en iedereen over één kam scheert, en dit komt nog heviger naar boven als je je laat inschrijven bij het abeidsbureau en tegelijkertijd via de verdienende partner gekort wordt. (15 jaar geleden mocht je je alleen inschrijven als je recht had op een uitkering) Bovendien weet je al bijna zeker dat je geen baan krijgt. Wordt het feit dat je geen concurrerende zzper bent en niet ook een hamburgertent openend afgestraft door je partner te pakken. Is de pvda niet blij dat ik met een volle tas loop en wat gaat de pvda eraan doen?

Maggy1943
Maggy194326 sep. 2013 - 17:29

Dat betekent dat we als PvdA iedere dag blijven knokken om ook die mensen zonder baan weer een toekomst te bieden" De enigen die knokken om het hoofd boven water te houden zijn de de volgende groepen die op straat zijn belandt. werkelozen, gezinnen ZZP-ers, alleenstaanden, AOW-ers, ernstig zieken en mensen in de bijstand die door de te hoge opgelegde zware vaste lasten het niet meer redden. De PVDA knokt op geen enkele manier voor genoemde groepen. Hans Spekman moet zijn ogen uit zijn kop schamen om te beweren te zullen knokken voor mensen zonder baan. Gemeenten hebben 5 jaar na dato van de crisis tot op heden voor gezinnen met kinderen zo goed als geen enkele opvang gerealiseerd. Ik schaam mij dood dat deze schrijnende toestand in een schatrijk land als Nederland uberhaupt door de politiek, maar vooral door PVDA en VVD toegelaten wordt en er tot op heden zo goed als niets aan gedaan is om daklozen weer onderdak te verlenen. Juist omdat velen in genoemde groepen zich het leplazerus hebben gewerkt voor henzelf en voor de belastingen is het misdadig en zeer wrang dat men nu door PVDA en VVD in bittere kou staan en in de steek gelaten is!

Sternenstaub
Sternenstaub26 sep. 2013 - 17:29

Mijn tweet aan Spekman: "Dankzij de PvdA voor de zoveelste keer in een demagogische luchtzak beland en het ideologische kotszakje gebruikt... kakotska!" Spekman's reactie: "ik hoop dat het oplucht" Mijn reactie: "Niet echt. Hoe R II werklozen, à la Hartz IV, criminaliseert & marginaliseert, schendt de Grondwet & internationale verdragen."

neutralist
neutralist26 sep. 2013 - 17:29

Goed punt, als Nederlanders alle tijd waarin ze zeuren en protesteren gewoon positieve dingen doen waren we al uit de crisis geweest. Maar nee, hand ophouden en naar Den haag kijken. Die ziekte moet er eerst uit, dan kunnen we pas denken aan herstel.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai26 sep. 2013 - 17:29

Denk dat er maar een opdracht is te bedenken voor deze regentenclub zou zeggen opheffen, en wel subiet, ogenblikkelijk, en nu! Dit zoveelste hersenspinsel van een partijvoorzitter die allang niet meer weet wat de vadertje Drees ooit heeft bedoeld met een eerlijke samenleving met kansen voor een ieder.

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 17:29

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Bakoe
Bakoe26 sep. 2013 - 17:29

http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2686/Binnenland/article/detail/3516931/2013/09/27/Kloof-tussen-arm-en-rijk-sneller-gegroeid-dan-gedacht.dhtml Opdat je niet vergeet.

Sonia2
Sonia226 sep. 2013 - 17:29

Sorry, maar ik kan die propaganda gewoon niet meer verdragen.

1 Reactie
Uilenspiegel
Uilenspiegel26 sep. 2013 - 17:29

Het eerste wat ik dacht Sonja was: propaganda. Het tweede wat ik dacht was: Erwin komt vast weer met Europa. Case closed.

toshiba
toshiba26 sep. 2013 - 17:29

Sorry Spekman, mag ik van mijn stoel vallen bij de opmerking over de werkeloosheid? Er ligt geen enkel concreet plan van dit kabinet of de pvda fractie op tafel om iets aan de werkeloosheid te doen. Alleen een Ascher die niet verder komt dan te roepen dat er 600 miljoen beschikbaar is. Te laat en verkeerde inzet Spekman. Want die 150 mensen zet echt geen zoden aan de dijk. Geneuzel van de bovenste plank.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 17:29

Niet tegenover strakjes 900.000 werklozen (zonder e, Hans). Verder h eb je gewoon het grootste gelijk van de wereld. Spekman en zijn partij hebben de zaak verraden vorig jaar september en daarvan zullen ze nu de wrange vruchten gaan plukken. Moeten ze dat doen. in plaats van grootpraat adviseer ik PvdA-ers nederigheid naar de kiezers toe en geen leugens meer.

Sternenstaub
Sternenstaub26 sep. 2013 - 17:29

Als het leven een gevaarlijke budgetvlucht was, had ik net een stuk paternalistische schimmelkaas gegeten, vielen we voor zoveelste keer in een demagogische luchtzak, en moest ik het ideologische kotszakje weer eens pakken. Bezopen hoogvliegers zouden ander werk moeten zoeken, want Nederland dreigt te crashen door hun valse pretenties en incompetentie. Het leven ís een gevaarlijke budgetvlucht, met dit soort brokkenpiloten aan het stuur, en een maatschappij die dat - hoe lang nog - gedoogt.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 17:29

Het merendeel denkt helaas nog steeds dat ze het geluk RECHTS vinden. Tot ook zij op straat komen te staan. Soms liever eerder dan later, want het is de allerhoogste tijd dat mensen zich gaan realiseren dat echt iedereen en niemand uitgezonderd, op de keien geschopt kan worden. Huizenkopers hebben dan een probleem van jewelste. Als sociaal huurder kan je dan nog wel door. Maar met een koophuis in een stagnerende koopmarkt,.... Wie net Een Vandaag gezien heeft op vrijdag 27 september 2013, weet dat mijn dorp zichzelf vernield heeft. Ik ga me inschrijven voor een woning elders. De ratten verlaten een zinkend schip, maar de mensen met een inkomen onder de 50.000 euro bruto per jaar adviseer ik dat goede voorbeeld te volgen...

[verwijderd]
[verwijderd]26 sep. 2013 - 17:29

Een kind begrijpt dat door zes miljard lastenverhoging de werkloosheid alleen kan toenemen. Zijlstra zegt dat tenminste gewoon 'velen zullen hun baan verliezen'. Rutte zegt ongeveer hetzelfde, maar 'in 1920 gaat het dan beter'. Waarom en hoe, en wat bij hem beter is, dat blijft onduidelijk. Mijn hoop is dat dit kabinet valt, dan kunnen wij op mensen stemmen met wat meer hersens, en die zich minder door de Finse meneer Rehn laten leiden.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 17:29

Luc, in 1920?? :-))) - Je bedoelt natuurlijk 2020. :-))

analbersxs4allnl
analbersxs4allnl26 sep. 2013 - 17:29

En ja hoor, als mensen bij instanties de weg kwijtraken, dan gaat de pvda teams maken om die mensen te helpen. De pvda zou misschien de instanties eens zo maken, dat de mensen de weg niet kwijtraken.

1 Reactie
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 17:29

Eerlijk is eerlijk. Het Rotterdamse Ombudsteam heeft mij in 2010 fantastisch geholpen. Johan, gepensioneerd en met een woeste bos dunner wordend grijs, lang haar, heeft mijn verhuizing op administratief gebied bij de Sociale Dienst weten te redden, omdat de Klant Manager het simpelweg VERTIKTE. En ze werkt er nog altijd. Nee, ik heb baat gehad bij het Ombudsteam . Aan de andere kant zouden deze teams helemaal niet nodig moeten hoeven zijn, als de wetgever niet wetten lanceert die met elkaar in tegenspraak zijn. De WWB bv t/o de gemeentewetgeving over kwijtschelding en het bedrag dat iemand van de gemeente 'mag' hebben. Hans zou met zijn PvdNeoliberalen daar best wat kunnen gaan proberen. Punt is dat Hans de reacties helemaal niet leest. Hij kwakt een column neer, maar leest niet eens. Bang voor negatieve reacties denk ik.

seniorg
seniorg26 sep. 2013 - 17:29

Zie hier het schaamlap-proza dat de 'participatiemaatschappij' als bezuinigingsmonster en neo-liberaal Utopia moet verhullen. Deze pleisterplakpolitiek is precies de reden dat ik na 25 jaar mijn lidmaatschap van de PvdA heb beëindigd. Want of de PvdA nu wel of niet een lokale ombudsmens installeert is van weinig echt belang. Wat telt is dat met de enthousiaste steun van onze Asschers, Klijnsma's, Spekmensen en Samsoms een maatschappij-inrichting waarvoor nog altijd een heel grote meerderheid van de bevolking nadrukkelijk heeft gekozen en kiest, nonchalant bij het afval wordt gezet. Ik heb me altijd verzet tegen het labelen van de PvdA bestuurder als arrogant, betweterig, drammerig en autistisch, maar het is inmiddels allemaal waar. De PvdA kiest in al zijn spraakmakende geledingen een weg die door de aanhang en de keizers niet alleen niet wordt gevolgd, maar ook niet wordt gewenst. Het is precies in die vijver van onvrede (ze luisteren niet) waarin de nihilisten van PVV, 50plus en SP vissen. Hoe kun je zo ziende blind zijn Spekman.

2 Reacties
basOoms
basOoms26 sep. 2013 - 17:29

Nu pas ?

JoopSchouten
JoopSchouten26 sep. 2013 - 17:29

Ik, nog mijn SP-partijgenoten hangen, 'de filosofie van ontkenning' aan.

Thom Holterman
Thom Holterman26 sep. 2013 - 17:29

‘Opdracht aan ons zelf’. Dat is een wat wegdraaiende formulering. Want wie valt onder het ‘ons zelf’. Dat is de PvdA, de opinie lezende. Maar de formulering suggereert ook ‘wij allemaal’. Goed, zelfs als dhr. Spekman mede dat laatste bedoelt, dan nog, of misschien juist, moet de dringende vraag worden gesteld: ‘Wat is het plan achter de daden drang?’. Is er wel een plan? Uit niets blijkt di, gelet op de opinie. Wat heb je voor een plan nodig? Onder meer een analyse van de (maatschappelijke) situatie, vervolgens een kritische beschouwing met betrekking tot wat de analyse op heeft geleverd. De kritische beschouwing kent als achtergrond een toekomstperspectief. Tussen de resultaten van de kritiek en het perspectief zit dan een actieplan. Het zou niet misstaan om iets dergelijks op te zetten vanuit denkbeeld van de maatschappijcriticus Ivan Illich (vergelijk: http://libertaireorde.wordpress.com/2013/01/20/ivan-illich-de-contraproductiviteit-van-de-megamachines/ ). Maar dat is allemaal afwezig bij Spekman, die roept dat de werkloosheid moet worden teruggedrongen (moet ook; dan toch maar JSF-gevechtsvliegtuigen kopen, omdat dit goed voor de werkgelegenheid is?). Vervolgens laat hij zijn oog vallen op ‘mooie teams van vrijwilligers’. Ongetwijfeld goeie mensen met een nobele instelling. Niets mis mee. Maar waar is het wenkend perspectief, heer Spekman, want langs de route die u in Haarlem hebt gelopen, komen we toch nooit in een antikapitalistische maatschappij terecht. Kom op zeg!

2 Reacties
lembeck
lembeck26 sep. 2013 - 17:29

Haarlem? De mooiste stand van Nederland, zeg ik als ex-mug. Bevooroordeeld wat dat betreft. Verder is het de KOUWE KAK stad van Bloemendaal, Vogelenzang, Heemstede, Bentveld en Aerdenhout en een stukkie Zandvoort. De stad voor geldmensen. Natuurlijk wonen er middeninkomen en lage inkomens, maar Haarlem is altijd al DE Kouwe Kak stad geweest en is dat nog steeds, merkte ik vorig jaar op, toen ik genietend van de prachtige panden, rondliep en ook aanvullende ervaringen opdeed.

clara51
clara5126 sep. 2013 - 17:29

["‘Opdracht aan ons zelf’. Dat is een wat wegdraaiende formulering. Want wie valt onder het ‘ons zelf’. Dat is de PvdA, de opinie lezende."] Thom, een voorzitter van een partij die een stukje plaatst op zijn eigen landelijke website, richt zich tot zijn eigen leden. Je kunt dat verdacht proberen te maken, maar het maakt het wel moeilijk je serieus te nemen.