Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.
Schitterend verhaal. In mijn geval geen opa, maar een overbuurman. Ik heb als meiske van 4 staan gillen van ellende, toen hij een haantje greep, op het hakblok legde en gelijk de kop eraf hakte. Bloed spoot eruit en het beest liep nog enkele meters. Mijn moeder heeft wekenlang geprobeerd om me kip te laten eten. Uiteindelijk lukte dat wel. Overigens was het haantje ook geen PLOF, maar biologisch en al bijna 2 jaar jaar oud. Inmiddels heb ik zo goed als helemaal vegetariër. Alleen nog betere oplossingen voor de vis vinden. Maar het bevalt me stukken beter en er zijn zalige recepten. Ik mis het vlees niet.
'Inmiddels heb ik zo goed als helemaal vegetariër.' Zoek je dat dan? Je kunt inderdaad heerlijke dingen maken met tempeh, tahoe, etc. Ik ga even voorbij aan 'vleesvervangers', want dat is industrieel voedsel. Een visje is gezond, en het dier heeft een mooi leven gehad. Ik eet af en toe zelf schoongemaakte 'roadkill' : Haasjes, eenden, meerkoeten en soms een gans. Beter is er niet! Nu moet ik bekennen dat ik zeker geen vegetarier ben, maar wel low budget. Ik eet dus wel plofkippen etc. Als ik dit niet zou doen: in mijn vakantielanden: DR, Haiti, verklaren ze me compleet voor gek!
"Maar als ik vervolgens in de supermarkt sta en de prijzen vergelijk, slaat de twijfel weer toe." Twijfel of dieren martelen mág, omwille van de portemonnee? Of twijfel of je misschien een ander stukje vlees zal kopen? Als we met z'n allen nu eens simpelweg stoppen met plofkip kopen, denk ik dat de prijs van fatsoenlijke kip (en dat hoeft niet eens per se biologisch te zijn, een kip die er een normale tijd over mag doen om groot genoeg te worden zou al een enorme verbetering in dierenwelzijn betekenen) in sneltreinvaart een heel stuk lager zal worden. Want van plofkip weggooien wordt de supermarkt echt niet beter. En dat is uiteindelijk het enige dat telt.
Iemand verzint weer het plofkip verhaal om deze markt naar beneden te halen. En om zijn eigen markt te laten aantrekken! Dat noemen we guerrilla marketing! Enigste daadwerkelijke verschil tussen een plofkip en een biokip is de prijs. Verders hebben beiden kippen een slecht leven. Dus waarom zou je dan meer betalen voor een biokip. Als je dan bekommert bent om het welzijn van een kip dan zou je alleen nog maar scharrel kippen moeten eten die niet zijn vetgemest. Al met al veel bombarie over een plofkip, nou ik plof hem zo lekker in de koekenpan!
"Het klinkt misschien barbaars, maar dat slachten was een feest; we kwamen er speciaal een weekend voor logeren." Dat is mijn ervaring ook. In het begin moest ik een beetje wennen aan slachtpartijen en het opeten van zelfgefokte beesten maar na een aantal jaren wil je niet anders. Dan wordt het vreemd dieren te eten die je niet gekend hebt. Alleen je eigen gefokt/gekweekt voedsel kun je volledig vertrouwen. Alleen ben ik het niet eens met je mening Joost-Jan dat de kippen van je opa plofkippen waren. Plofkippen zijn door jarenlange selectie verkregen kippen die zeer snel groeien. Wel net zo snel als een eend. Alleen is een eend natuurlijk veel vetter dus lekkerder. In de winkel is helaas bijna geen lekker en gezond vet vlees te krijgen. Allemaal droog en mager smakeloos vlees dat zo hard wordt als een plank als je het bakt. Ik wil in de toekomst nog eens zelf een speciaal ras (Jersey) koeien gaan houden voor de slacht die wel vet-doorregen vlees hebben. Eerst nog een wei afmaken op mijn landgoed. http://www.jerseyvleesbestellen.nl/jerseyvlees
== "In het begin moest ik een beetje wennen aan [onverdoofde] slachtpartijen ... maar na een aantal jaren wil je niet anders." == Haha, en dan wél moord en brand schreeuwen over ritueel slachten :-)