Joop

Op1-presentator Jort Kelder maakt opnieuw racistische opmerkingen over Aziaten

  •  
15-10-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
707 keer bekeken
  •  
Racismedebat onder leiding van Jort Kelder

© ROTTERDAM - Jort Kelder tijdens het racismedebat op NPO 1. De speciale aflevering van De Stelling is in het kader van de themadag over racisme van de NPO. ANP MARCO DE SWART

Op1-presentator en FvD-supporter Jort Kelder heeft donderdag generaliserende en bevooroordeelde opmerkingen gemaakt over Aziatische mensen. Hij beweerde dat “Aziaten precisie en delicatessen aan enorme wreedheid combineren” toen het gesprek ging over de razend populaire Koreaanse tv-serie Squid Game. “Denk aan hoe er met dieren omgegaan wordt, er worden in de Aziatische wereld hele stukken uit levende vissen gehaald,” aldus Kelder die in het verleden vaker racistische opmerkingen over Aziaten gemaakt heeft.
"Hoogleraar Koreastudies Remco Breuker was ook te gast in Op1 en probeerde aan tafel Kelder te corrigeren. ,,Het is aantoonbaar onwaar wat Kelder zei en hij scheert meer dan vijftig landen over één kam”, zegt Breuker tegen het ANP. ,,Azië is heel groot. Het is zo’n gemakkelijke manier om je beter te voelen dan een ander door allerlei negatieve kenmerken aan ‘de Aziaat’ toe te kennen. Daar moeten we anno 2021 echt een keer van af in Nederland.” (…) ,,We zijn ons de afgelopen jaren iets bewuster geworden van onze fouten op dit gebied”, stelt de hoogleraar. ,,Maar er zijn nog zoveel mensen die zo gemakkelijk omgaan met Aziaten en Nederlanders met een Aziatische afkomst. Dit soort bejegeningen zijn gewoon racistisch. Dit is niet in de haak en ik snap niet waar het vandaan komt.”"
Presentator Kelder werd in de zomer van 2020 door de NPO naar voren geschoven om een debat over racisme te leiden.
In maart van dit jaar beschreef Sun Yoon van Dijk op Joop wat voor een lading racisme Nederlanders van Aziatische komaf over zich heen krijgen:
"De opmerkingen die Aziatische mensen dag in, dag uit naar het hoofd geslingerd krijgen zijn geen simpele grapjes. Het is wat is het is: racisme. Al zolang als ik mij kan herinneren krijg ik ‘grappige’ opmerkingen zoals ‘sambal bij’, ‘loempia’ maar ook de ‘serieuze’ vragen zoals of ik ook honden eet. Als er een kind jarig was op school werd er Hanky Panky Shanghai gezongen inclusief de ogen horizontaal trekken. Alleen dat laatste hoefde ik nooit te doen werd er gezegd, want ik had al spleetogen. Er wordt standaard vanuit gegaan dat ik Chinese roots heb. Wanneer ik aangeef dat ik niet Chinees ben, dan weten ze het zeker. ‘Japan! Niet? Vietnam dan? Thais? Oh, Koreaans… ach het lijkt allemaal op elkaar. Jullie hebben allemaal spleetogen.’"
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (114)

DaanOuwens
DaanOuwens17 okt. 2021 - 11:10

Zo zijn VVD-er allemaal gewetenloze zakkenvullers. Mensen die er geen enkele moeite mee hebben zich zelf te verrijken ten koste van anderen. En bovendien bij de minste tegenslag aankloppen bij de staat om de gemeenschap te laten betalen voor hun eigen falend ondernemerschap. En bovendien het 130 rijden op de snelweg als een grondrecht zien.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe18 okt. 2021 - 14:21

Automobiliteit als grondrecht is ook dubieus.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen16 okt. 2021 - 15:55

Als je wijst op onmiskenbaar onderscheidend met cultuur samenhangend gedrag heeft dat niets met racisme te maken. Dus ook niet als dat kwalijk gedrag is zoals de onderscheidende wrede omgang met dieren zoals in o.m. China, Vietnam, en Korea. Dat daar sprake van is wordt bewezen door o.m. de bron van Animal Protection Index (API): https://api.worldanimalprotection.org/#

9 Reacties
OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:57

@ Tijn Staatsen: [.....de onderscheidende wrede omgang met dieren zoals in o.m. China, Vietnam, en Korea]. In die landen is de situatie verschillend. Net zoals de wrede omgang met dieren in b.v. Nederland anders is. Het generaliserend aan elkaar koppelen van wrede omgang met dieren en "Aziaten" is onversneden racistisch.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen16 okt. 2021 - 23:31

@Olav Api maakt geen ondersceid

LeftFuturist
LeftFuturist17 okt. 2021 - 6:19

Op zich niet inderdaad maar Jort schijnt dit voorbeeld als antwoord of wedervraag te hebben gesteld toen het over het onderwerp culturele Aziatische verschillen ging. Dan is het zeker dubieus om dit soort generaliserende opmerkingen te maken. Hij wilde de discussie hierop blijkbaar doodslaan en een kant op sturen. Hoewel het misschien ook wel tegengewicht op de stelling brengt. Het is lastig te weten als je het fragment niet ziet.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:23

Tijn Dus als ik beweer dat het bij de cultuur van Nederland hoort, dat we wreed zijn tegen joden, dan beweer dan is zoiets niet racistisch? Dus als misdaad een uiting is van de Marokkaanse cultuur, dan is daar niets mis mee? Als de joodse cultuur leidt tot de wens om de wereldheerschappij te veroveren, dan mag dat gewoon.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen17 okt. 2021 - 11:21

@Verschillenden Als hier iets generaliserend gezegd werd, zoals b.v. zo vaak over de Amerikanen of de Europeanen, of nog breder de blanke (of dan meestal "witte") mens, waarbij dus het criterium nota bene huidskleur is, zou dat dus met de maatstaf die Kelder wordt opgelegd in alle gevallen racistisch zijn? Nou... Dan zijn er veel racisten die dat nog niet willen weten. Even serieus: Het is zeer terecht om met cultuur samenhangende zaken en gedragingen, en dan ook doorgaans onlosmakelijk religieuze, te beoordelen in neutrale, negatieve, of positieve zin zonder dat daar sprake is van racisme. En meer deed Kelder niet.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 13:49

Tijn Dus als ik beweer dat het bij de cultuur van Nederland hoort, dat we wreed zijn tegen joden, dan is zoiets niet racistisch? Of laat ik het ietwat verzachten: Dan is dat volkomen onschuldig, gezien uw: "En meer deed Kelder niet". Ik vind het volslagen kolder. Rookgordijnen met woorden opgetrokken door iemand die zijn stokpaarden stal beschermt.

FransAkkermans1947
FransAkkermans194717 okt. 2021 - 14:57

@Zandbergen Toch kun je nog regelmatig lezen, ook hier, dat er nergens zoveel Joden zijn gedeporteerd als in Nederland. De verklaring hiervoor wordt dan gezocht in de Nederlandse mentaliteit of volkskarakter: die zou antisemitischer zijn dan in omringende landen. Die verklaring klopt niet volgens de historici Griffioen en Zeller (https://www.annefrank.org/nl/anne-frank/verdieping/nederland-het-hoogste-aantal-joodse-slachtoffers-west-europa/). Generaliseren, het toewijzen van (negatieve) eigenschappen aan specifieke bevolkingsgroepen is schering en inslag. Zie hierboven bijvoorbeeld Daan Ouwens' opmerking over VVD-ers: het zijn allemaal zakkenvullers. Als Kelder Aziaten minderwaardig volk vindt is hij zeker een racist maar vindt hij dat ook?

LeftFuturist
LeftFuturist17 okt. 2021 - 16:58

@/zandb Er is een verschil tussen iemands handelen generaliseren en zeggen dat bepaalde mensen zo zijn. Als je dingen van het verleden naar het heden haalt dan doel je op iemands “zijn”Discriminatie gebod 4 blijf een groep mensen niet verantwoordelijk houden voor het verleden. Maar je mag het verleden zelf wel aanhalen. Jort zijn uitspraak was op het handelen gericht. Maar om aan te tonen dat Aziaten allemaal hetzelfde ZIJN.

DaanOuwens
DaanOuwens18 okt. 2021 - 9:39

@ FransAkkermans1947 Jij schrijft: Generaliseren, het toewijzen van (negatieve) eigenschappen aan specifieke bevolkingsgroepen is schering en inslag. Zie hierboven bijvoorbeeld Daan Ouwens’ opmerking over VVD-ers: het zijn allemaal zakkenvullers. De vraag is of jouw stelling over mijn tekst terecht is terecht is. Zo is een kenmerk van ouderen dat zij niet in staat zijn de nuance te herkennen in stellingen op dit forum. Hun kennis is te gedateerd en hun aansluiting bij de veranderde normen en waarden te te gering om goed te begrijpen wat er werkelijk wordt bedoeld. Dat is overigens wel een generalisatie maar de stelling is terecht want het is een kenmerk van het overgrote deel van de groep ouderen. Vergelijkbaar met de VVD-ers. Immers de VVD is de politieke partij die bezit en eigendom als belangrijkste politieke waarden heeft. Het afstand doen van bezit of het delen daarvan met mensen die moeite hebben met hun leven in armoede is voor de VVD onbespreekbaar. Zo ook de maatregel van de VVD ten behoeve van de hoge energie prijs. Er wordt niet gekozen voor een maatregel die de mensen helpt die het nodig hebben maar voor een maatregel die het rijkste deel van Nederland een toelage biedt die ze niet nodig hebben en het armste deel een vergoeding die ontoereikend is. Maar ik denk dat dit inzicht door jou niet op de juiste waarde geschat kan worden.

Martinel
Martinel16 okt. 2021 - 14:35

Ik kijk geen enkele talkshow meer, ik kan die koppen niet meer zien. Verbaast mij overigens niks dat Jortje weer over een grens gaat. Zielig oud dor hout is die man.

Rutger Groot
Rutger Groot16 okt. 2021 - 12:37

Dus Kelder generaliseerd, vreselijk allemaal. Maar geen racisme.

2 Reacties
OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:54

@ Rutger Groot: Het gaat dus juist om de combinatie van generaliseren en aanduiden van ras of etniciteit.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:25

Rutger Racisme is generaliseren o.g.v. een gemeenschappelijk kenmerk, bijvoorbeeld dat je Aziatisch bent.

THM@S
THM@S16 okt. 2021 - 12:03

Termen als racisme, racistische opmerkingen maar ook homofobie en transfobie zijn betekenisloze, holle en nietszeggende termen geworden. Zo ook hier. Een hoop ongefundeerde ophef. Een opmerking over een andere cultuur, andere huidskleur of ras is niet per definitie racistisch. Ook niet als de opmerking niet positief is. Iedere onwelgevallige mening krijgt bijna automatisch een van de genoemde labels. Er is niets racistisch aan zijn opmerking, zelfs als hij ongelijk zou hebben. Hij heeft niets gezegd dat niet feitelijk juist is.

9 Reacties
KM2
KM216 okt. 2021 - 13:18

Hij heeft dan misschien wel niets gezegd dat feitelijk niet juist is, je mag het racistisch vinden of niet, maar inhoudelijk gezien is het gewoon niet een sterk stukje en vernieuwend allerminst. Humor zie ik er ook niet echt van in want dat is een kwestie van smaak en daar mag je over twistten.

Karingin
Karingin16 okt. 2021 - 14:30

Jezus Christus: " Een opmerking over een andere cultuur, andere huidskleur of ras is niet per definitie racistisch. " Dat is precíes wat racisme is. Un-fucking-believable dit!

Satya
Satya16 okt. 2021 - 15:30

"Termen als racisme, racistische opmerkingen maar ook homofobie en transfobie zijn betekenisloze, holle en nietszeggende termen geworden." Dat zijn het zeer zeker niet. Als je erdoor geraakt wordt piep je wel anders. Waarom mensen het idee hebben dat het nietszeggende begrippen zijn geworden begrijp ik niet. Misschien komt het goed uit om het zo te framen omdat een stukje racisme wel prettig is?

Haz
Haz16 okt. 2021 - 15:31

Dat ligt toch echt aan de opmerking, Karin. Als ik een feitelijke constatering maak over een ras, mensen van het kaukasische ras hebben doorgaans een blanke huid, dan is dat niet racistisch. Speciaal voor jou nog even een van de meest gangbare definities: Racisme is een groep om raciale redenen minderwaardig behandelen of daarover vernederende uitspraken doen. Uiteraard twijfel ik er niet over dat jij je eigen definitie hebt gemaakt.

THM@S
THM@S16 okt. 2021 - 15:36

Karingin, Dit is nou precies het type opmerking dat er voor heeft gezorgd dat het een nietszeggende term is geworden.

THM@S
THM@S16 okt. 2021 - 16:52

@Satya Nietszeggend en hol omdat het te pas en te onpas ongefundeerd gebruikt wordt. Daardoor verliest het aan kracht. Vaker wel dan niet wordt het gebruikt voor het plegen van karaktermoord bij een onwelgevallige mening. ''Dat zijn het zeer zeker niet. Als je erdoor geraakt wordt piep je wel anders. Waarom mensen het idee hebben dat het nietszeggende begrippen zijn geworden begrijp ik niet. Misschien komt het goed uit om het zo te framen omdat een stukje racisme wel prettig is?'' Persoonlijk zou ik mij juist storen aan het onjuist en onterecht gebruik van dergelijke termen als ik te maken zou hebben met racisme. Omdat het juist het daadwerkelijke racisme ondermijnd.

OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:52

@ THM@S: [Een opmerking over een andere cultuur, andere huidskleur of ras is niet per definitie racistisch. Ook niet als de opmerking niet positief is.] Och arme, je begrijpt dus nog niet eens dat het racistische element in het generaliseren zit. Het kwalificeren en discrimineren OP GROND VAN ras, enz. En je vindt racisme, racistische opmerkingen, homofobie en transfobie zelfs maar "betekenisloze, holle en nietszeggende termen". Je bevind je helemaal onder aan de ladder van bewustzijn op dit gebied.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:33

Thomas Zo zijn Aziaten, zo doen joden nou eenmaal het zijn wèl moslims...... Dat zijn opmerkingen die er toe doen en waar terecht - dus zeer gefundeerde - ophef over ontstaat. Dat zo veel mensen dan wellicht het overzicht kwijtraken, dat ligt dus niet aan de ophef, die terecht ontstaat, maar aan het gebrek aan het begrip waarom dat soort opmerkingen zo funest zijn. Als het nietszeggend is, wanneer iemand beweert, dat een groep mensen (homo's, joden, rechts van het spectrum) nou eenmaal zo is, dan is de strijd verloren en staat ons niets meer in de weg om de volgende stap in het 'ontmenselijken' te nemen.

LeftFuturist
LeftFuturist17 okt. 2021 - 18:22

Aan kleur valt geen handeling te verwijten, aan ras ook niet. Aan cultuur wel.

Molly Veenstra
Molly Veenstra16 okt. 2021 - 10:51

De enige aan tafel die de serie had begrepen en een zinvolle bijdrage wist te leveren was Remco Breuker. Verder alleen maar onbenullig geblaat gehoord over de tere kinderziel die zo vreselijk in de war zou kunnen raken enzovoort. Squid-game levert kritiek op het kapitalistische systeem. De grootste kapitalist aan tafel, Jort Kelder wilde het daar liever niet over hebben. Dus deed Kelder wat kapitalisten wel vaker doen om de aandacht af te leiden; hij speelde de racistische kaart uit. En met succes.

Ruud62
Ruud6216 okt. 2021 - 10:42

Inderdaad ook dat 'dor hout', hij gooit er te gemakkelijk dat soort dingen uit. Nog 15 jaar en dan is hij ook 'dor hout'. Rare opmerkingen van hem en hij zou daar eens flink op aangesproken moeten worden. Het blijft een studentikoos balletje.

Wieowie
Wieowie16 okt. 2021 - 10:32

Ik vindt het nogal een hijsa. Belgen vinden Nederlanders zuinig. Ja, er zijn ook vast Nederlanders die niet zuinig zijn. Italianen worden als charmeurs gezien. Ja, er zijn vast ook klunzen in de liefde. Voortaan moet je dus zeggen dat bepaalde Italianen charmeurs zijn, maar ook heel veel niet? Ik zijn algemeenheid zijn Aziaten wreder. Ja, niet iedereen. Kijk maar eens in een Aziatische gevangenis. Bij de Aziatische versie van Bananasplit gaat er het wat anders aan toe dat in Nederland (in zijn algemeenheid) Kijk maar eens wat ze met honden doen tijdens het “hondenfestival”. Dat bestaat nog steeds. Dat mag je toch wel benoemen, zonder in allerlei nuances te hoeven vallen. Duitsers zijn punktlich. Vast niet elke Duitser. Want Duitsland is groot.

2 Reacties
Haz
Haz16 okt. 2021 - 15:21

Ten eerste beste Wieowie, klopt je vergelijking niet helemaal. Een heel ras vergelijken met een voorbeeld waarin je alle italianen gebruikt, waar een italiaan niet een ras is, gaat niet op. Dan had je een voorbeeld moeten gebruiken met alle blanke mensen. Twee - je haalt er nu hele specifieke voorbeelden uit en past die toe op heel de Aziatische populatie. Ik vraag me af of je begrijp hoe groot deze is en of je niet bv. Voornamelijk aan China denkt, waar veel van de praktijken voorkomen tav dierenwreedheid. Verder moet je zelf weten waar je nuances gebruikt en waar niet, alleen als je dermate generaliseert zoals jijzelf, mag je wel enige kritiek verwachten.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:36

Wie Wat heeft het dan in godsnaam voor zin om bijvoorbeeld te vinden dat Duitsers 'punktlich' zijn, als dat dan toch niet zo is? Ik vind de heisa die dan ontstaat, wanneer iemand zoiets toch beweert, niet meer dan terecht: Lijk in de geschiedenis en zie wat ons dergelijke 'inzichten' aan narigheid opgeleverd hebben.

Verver
Verver16 okt. 2021 - 9:55

Over één kam scheren, vooroordelen, dat lees je dagelijks ook op Joop En veel reacties op de persoon en dan en passant iemand voor idioot verklaren. Wat is daaraan anders dan Jort Kelder. Er spreekt zelfs iemand over allerlei soorten boter op den hoofd, maar kijk eerst eens in de spiegel. Ja, ik heb zelf ook vooroordelen, maar probeer er doorheen te kijken, wat niet altijd lukt.

2 Reacties
Verver
Verver16 okt. 2021 - 9:57

Overigens aten wij vroeger ook veel garnalen, die zo hup vanuit het net de kookpot in gaan....

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:41

Verder Geen idee wat u bedoelt, met die vooroordelen hier op Joop. Ik verklaar over het algemeen opmerkingen voor idioot, niet de mens er achter. Maar ik ben er niet zeker van of u dat verschil wel waarneemt. En zou u dat verschil niet waarnemen, wat moet/kan ik dan met uw reactie? In de spiegel kijken alleen levert niets op. Het gaat er nu juist om hoe je in de spiegel kijkt. Iedereen heeft vooroordelen maar wanneer je, gehinderd door die vooroordelen, in de spiegel kijkt, wat zie je dan?

LeftFuturist
LeftFuturist16 okt. 2021 - 8:57

Ik ben toch geneigd om te zeggen dat je een mening mag dragen over andere volkeren tenzij het over het “zijn” betreft. Als je zegt van die mensen zijn zo, is het heel anders dan zeggen als ze doen zo. Je mag best zeggen dat je bepaald gedrag van een bepaalde niet geheel juist gedetineerde kant niet tot je eigen waarde of normen vind behoren. Hoewel je over normen dan wel wat voorzichtiger moet zijn. In sommige gevallen ontstaan er ook problemen als je de handeling en de persoon eenduidig zijn. Laten we culturen die dominant zijn aan een ras nog wel kritisch bejegenen, maar dan weer niet op een manier waarbij de ene perse superieur moet zijn. Dat is dan weer het tweede waar men op moet letten. Zo kom ik op een goed idee. Een soort discriminatie 10 geboden zou geen slecht idee zijn.

2 Reacties
LeftFuturist
LeftFuturist16 okt. 2021 - 10:12

Hoewel ter correctie is er ook wel iets te zeggen over de timing. Als ik zie dat jort toon probeert zetten door iemand tegen te spreken die verschillen aanduid tussen Aziatische volkeren en jort impliceer met zijn opmerking(op gedrag) dat die verschillen er niet zijn dan zou ik het er wel onder racisme scharen.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:50

Left Wanneer je beweert dat mensen 'zo doen' of dat ze 'zo zijn', daar zit verschil tussen. Maar bij beide hangt het van de onderbouwing (bewijzen) af, hoeveel waarde je aan dergelijke uitspraken kan hechten. Ook is van belang of je bewéért dat je iets wat iemand beweert dom vindt of dat je víndt dat iemand dom is. Wederom is de onderbouwing weer belangrijker, dan wat je beweert. Ik heb werkelijk geen idee, hoe een cultuur dominant kan zijn aan een ras. Er is voor mij maar één gebod nodig, als het om discriminatie gaat: laat niet de meningen maar de onderbouwingen spreken.

Paul250371
Paul25037116 okt. 2021 - 7:49

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/aziatische-wreedheid.html Deze column dekt de lading.

khuat
khuat16 okt. 2021 - 7:37

Bijvoorbeeld Israël ligt in Azië en een deel van Turkije natuurlijk. Net als een groot deel van Rusland. Dat zijn toch niet landen die bekend staan om hun wreedheden tegen dieren. In India is de koe zelfs heilig. Tja, tamelijk divers dat Azië.

Norsemen
Norsemen16 okt. 2021 - 7:27

Het is inderdaad schandalig hoe er in bijvoorbeeld China met dieren wordt omgegaan. Net zoals het schandalig is dat een samenleving toestaat dat er megastallen zijn. En Kelder is geen FvD fan.

5 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:35

Norsemen Het gaat hier om de vraag, in hoeverre Aziaten met dieren om gaan, te danken of te wijten is aan hun Aziaat zijn. En om de vraag in hoeverre de megastallen hier te danken of te wijten zijn aan ons Europeaan zijn.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 9:20

Klopt allemaal. In mijn ogen ook geen slechte inteviewer maar ik ken hem van de radio. Talkshows interesseren me niet.

Wieowie
Wieowie16 okt. 2021 - 14:23

Zandb: wat een onzin. Soms maakt iets onderdeel uit van een cultuur, of een voorkeur.

Satya
Satya16 okt. 2021 - 15:33

Vraag me dan wel af waarom je een racist financiert een partij op te zetten. Wie zich slechts een klein beetje in Baudet verdiepte wist dat hij racist is. Denk dat Kelder wel degelijk een racist is.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 8:58

Wie Oh ja? Is dat zo? Ik geloof er niets van. Als het om cultuuruitingen gaat dan is dus alleen de uitingsvorm anders. Dan zijn we in principe gelijk. Waarom zouden we dan een oordeel moeten hebben over bv Aziaten die iets doen? Dan volstaat het toch om niet meer dan stelling te nemen tegen het feit dat ergens paling wordt getrokken of dat er ergens beesten levend in kokend water worden gegooid of dat er ergens bio-industie is? Dat het dan onderdeel van een cultuur is, dat maakt dan in feite alleen maar dat mensen er mee opgevoed zijn en dat er blijkbaar nogal wat zijn, die het niet opvalt, zoals het anderen - die het niet kennen - wel opvalt.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine16 okt. 2021 - 7:22

Ik denk dat Chinezen en Koreanen soms krom liggen van het lachen als ze zich bedenken waar die Europeanen zich allemaal druk over maken.

4 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:36

Subshine Dat zou dan in feite net zo dom racistisch gedacht zijn, lijkt mij.

Norsemen
Norsemen16 okt. 2021 - 12:51

Zandb Wat zou daar racistisch aan zijn?

Haz
Haz16 okt. 2021 - 15:33

Norsemen Dat vraag ik me ook af. Schrijnend hoeveel mensen niet begrijpen wat racisme betekent. Hieronder ook denken dat bv. Italianen een ras zouden zijn. Joden en moslims worden door velen ook als ras aangeduid tegenwoordig. Zucht.

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 9:06

Norsemen De vraag stellen is hem beantwoorden. Europeanen maken zich druk. Koreanen en Chinezen lachen er om. Behalve dat het een dooddoener zijn, heeft die een letterlijk onverantwoord generaliserend karakter. Een andere vraag is, hoeveel waarde je wil hechten aan dergelijk vooroordelend (racistisch) denken. Jullie hebben er blijkbaar behoefte aan om hier geen kwaad in te willen zien. Nou, dat vind ik jammer, maar wat mij betreft is dat aan jullie.

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2021 - 7:20

Muggenziffterij, de opmering van meneer Kedler sloeg helemaal niet op de leider van Noord Korea maar op de maers van de makers van visuele producten die mensen tot slaaf maken. Its all in the eye of the beholder. ( Van de familie Kim is bekend dat ze haar eigen leden ombrengt. Dat zou als effciënt en wreed kunnen worden aangeduid en hun positie is in Azië en niet elders.)

4 Reacties
Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:32

Bouwman Kritiek hebben op mensen die eigenschappen van mensen verbinden aan hun ras, dat is NOOIT muggenzifterij. Verder constateer ik dat u in het geheel niet begreep wat Kelder in feite beweerde, als u meent dat de leider van Noord Korea iets te maken heeft met de aard van de opmerking van Kelder.

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2021 - 12:49

Ik heb je uitgelegd, Zandb, waarom de opmerking van Jort Kelder wordt misverstaan. Maar ja, je zat weer eens vast in je eigen hoofd. Strenger staffen is er haast niet. Ik vnmorgen in TROUW een ingezonden brief waarin iemand het juist en flink vond dat een ander de hypotheek had afgelost en vervogens vermogen had opgebouwd waar door ie nu bijna gratis woorden. Want had ie gewoon huur betaald dan scheelde em dat nu duizend euro in de maand. Ik bedoel dat: de meest rare recties worden gewoon geplaatst. De lerider van Noord Korea heeft zoverre met met neer Kelders opmerking te maken omdat Kim de meest voorkomende naam is in Korea. Je moet dat ens uiitesten: gewoon In Seoel roepen: Kim, Kim je hebt een biljet van omgerkend vijftig euro verloren. Je krijgt he

OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:37

@ Bouwman: [.....de meest rare recties (sic, OM) worden gewoon geplaatst.] Inderdaad, je bent "ervaringsdeskundige".

Zandb
Zandb17 okt. 2021 - 9:16

Bouwman Ik zit vast in m'n (eigen?) hoofd? En "strenger straffen is niet mogelijk"? Wartaal. Helaas; u heeft helemaal niets "uitgelegd". Jort beweerde dat “Aziaten precisie en delicatessen aan enorme wreedheid combineren”. Hoe u kunt denken dat mensen dit zouden plaatsen in het kader van al die 'Kimmen die dan hun eigen familie uitmoorden' dat slaat nergens op. En dat Jort dit zou willen toespitsen alleen op de makers van deze serie, die mensen tot slaaf maken, dat idee is nog bijzonderderderder, russen aanhalingstekens. Dat kan beter, Bouwman.

harmmeijer
harmmeijer16 okt. 2021 - 7:10

Een pedant en irritant mannetje, dat niet weet wanneer hij iets zeggen moet of wanneer hij zwijgen moet. Een pedant en irritant mannetje, dat niet thuis hoort in een ‘talkshow’.

3 Reacties
harmmeijer
harmmeijer16 okt. 2021 - 7:40

“Azië is heel groot.” Een van onze 7 continenten, Kelder: https://nl.m.wikipedia.org/wiki/Azië#/media/Bestand%3AAsia_(orthographic_projection).svg

ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 8:07

Precies, een grote mond hoe het heurt maar geen sjoege.

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2021 - 12:53

Die Merel, toch, irritatie is juisthet verdienmodel van niet alleen van die shows.

Eric Minnens
Eric Minnens16 okt. 2021 - 5:55

Wat is het verschil tussen een hond en een kreeft? ------------ O ja, kreeften voelen geen pijn, haha. En ze zijn trouwens niet aaibaar. Dan mag sowieso alles. Net als vissen, die kun je met een gerust hart een haak door hun neus slaan... Alsof pijn niet een universeel waarschuwingssysteem is tegen bedreiging van welk animaal leven dan ook.

8 Reacties
Eric Minnens
Eric Minnens16 okt. 2021 - 6:08

Er bestaat Aziatische boter en er bestaat Europese boter. Afrikaanse boter bestaat ongetwijfeld ook. Die je op je hoofd kunt hebben. Er bestaat ook neoliberale boter. En reaguurdersboter.

Geen3
Geen316 okt. 2021 - 6:21

En dan zijn er vegetariërs die sprinkhanen eten. Schande!

AlexanderVolken
AlexanderVolken16 okt. 2021 - 7:03

Volgens mij gaat dit stukje niet over dieren, maar over de generaliserende opmerkingen van Kelder ten aanzien van een bevolkingsgroep. En dat Kelder generaliseert terwijl net is verteld dat er zoveel verschillen zijn binnen die groep. Dit gedrag is wellicht te relativeren als het gaat om een gast in een talkshow, maar niet van een presentator. Daarom: ongeschikt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 7:59

Dan heb je ook nog gestolen honden en niet te vergeten katten. Je moet goed op je huisdieren passen als je niet wilt dat ze in de vleeshandel terecht komen.

Eric Minnens
Eric Minnens16 okt. 2021 - 9:09

@Alexander Die generalisende opmerking van Kelder ging toevallig wel over wreedheid jegens dieren. Ik wilde alleen maar aangeven dat dit soort wreedheid niet aan één bepaald continent mag worden toegeschreven. Zoals Breuker zei: "Wreedheid is niet een bepaalde Koreaanse eigenschap". In het videofragment vind ik de beschuldiging van racisme wat overdreven. Kelder stelde zijn opmerking immers in een vragende vorm, aan diezelfde Breuker. In dat andere videofragment, van een tijdje terug, is volgens mij meer sprake van racisme. Kelder trekt daar inderdaad spleetogen. En hoewel hij erbij zegt 'Dit mag tegenwoordig ook niet meer', en hoewel dit gebaar plaatsvindt in de context van een gesprek over (satirische behandeling van) 'woke', denk ik dat Jort er toch stiekem even van genoot dat hij van deze gelegenheid gebruik kon (of dacht te kunnen) maken.

Eric Minnens
Eric Minnens16 okt. 2021 - 9:28

Nog iets verder nuancerend. Jort Kelders glimlach bij die 'spleetogen' is gericht tot de toeschouwende autochtone Hollanders. Dat er ook een heleboel Chinese en Japanse kijkers zijn, lapt hij aan zijn laars. Het is een opmerking a la 'Ons kent ons'. A la 'Wij en zij'.

Bouwman2
Bouwman216 okt. 2021 - 12:54

Als je het hebt over de volkswil, generaliseer je dan?

OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:33

@ Bouwman; De "volkswil" bestaat niet. Het is een typisch extreem-rechts concept.

Wereldburger
Wereldburger16 okt. 2021 - 0:19

hoe diep kan je kelderen ontsla deze racist op staande voet svp

1 Reactie
Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:40

burger Jammer vond ik, dat zijn 'wederhelft' de discussie afkapte en op die manier in de weg stond, dat Jort kon erkennen, dat hij 'slechts' een domme opmerking maakte. De Koreakenner gaf namelijk uitstekend en keurig netjes weerwoord en ik zat echt te wachten op Jort, die zou inzien dat hij zich vergaloppeerde, als wel vaker en als wel meer mensen, en daar van blijk zou geven. Jammer. Gemiste kans..

Paul Spijkers
Paul Spijkers15 okt. 2021 - 22:44

Ik stoorde me nog meer aan hoe hij omging met economische vooroordelen en hij wat de gasten inbrachten wegpraatte.

Eid
Eid15 okt. 2021 - 22:28

Prima, maar zullen we dan ook even stoppen met het consequent benoemen en de veralgemenisering van het slechte Europa of het Westen, hier vaak aangehaald, als er weer eens iets fout gaat in Afrika of de het M-O?

3 Reacties
ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 8:12

Achterlijke opmerking. Het gebeurt niet consequent.

Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:43

Eid Dat Europa als land invloed heeft op 'de wereld' dat is iets heel anders, dan de inwoners van Europa daar 'vanwege hun gemeenschappelijke genen, hun aard' debet aan zijn. Dus niet van die rare zaken met elkaar gaan vergelijken. Wat Jort zei, had echt betrekking op een eigenschap van Aziaten OMDAT het Aziaten zijn.

Norsemen
Norsemen16 okt. 2021 - 13:55

Alleen sukkels voelen zich persoonlijk aangevallen als er iets negatiefs over hun land gezegd wordt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 okt. 2021 - 22:28

Kelder is vegetarier al zijn er ook niet-vegetariers die culinaire hoogstandjes zoals levend gekookte hond afkeuren. Ook in China.

2 Reacties
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 okt. 2021 - 23:25

We hadden chinese buren, op een dag kreeg ik een stuk vlees aangeboden, het was best lekker tot ik vroeg wat het was, hond, ik werd er misselijk van, ik voelde me vernederd, wat een rotstreek.

LaBou
LaBou 16 okt. 2021 - 5:45

Ja, en? Dan mag je dat soort opmerkingen maken?

OlavM
OlavM15 okt. 2021 - 21:58

Jort Kelder is recidivist. Het is niet anders.

Ruud62
Ruud6215 okt. 2021 - 21:19

Dat noemen ze dus generaliseren wat Kelder doet. Alle Aziaten over een kam scheren. Dommig vooral van die Kelder. Gooit er al te gemakkelijk dat soort dingen uit.

4 Reacties
JasDon
JasDon15 okt. 2021 - 22:18

Juist, dom, net zoals alle Amerikanen over een kam scheren als domme red necks, etc. Maar gezien het feit dat Aziaten technisch ook niet een enkel ras zijn vind ik het moeilijk om de generalisatie als racistisch te typeren. De Japanse cultuur is er bv. eentje van extremen. De Koreaanse cultuur iets minder. Ik begrijp het niet en veroordeel het niet. Ik vind het nu en dan wel mooie films opleveren, bv het werk van Hayao Miyazaki.

ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 8:17

J, uit welke rassen bestaan die Aziaten dan? Echt, de achterlijkheid druipt er af bij jou en menig ander hier. Niet verrassend overigens.

JasDon
JasDon16 okt. 2021 - 8:30

Ha Ton, sowieso is term ras niet helemaal juist hoe het gebruikt wordt voor mensen. Maar Han-Chinezen, Europese volkeren, Joepiken (Eskimovolk), Arabieren, de nodige steppevolken en ook Indiërs, Indiase volken, etc. komen voor in Azië. En even serieus, waarom blijf je mensen nu beledigen en achterlijk noemen? Heb je wel eens gezien wat voor onzinnig commentaar je zelf levert? Bv. door dit soort vragen te stellen.

Le Chat Botté
Le Chat Botté16 okt. 2021 - 9:24

Beste Jasdon, er bestaan geen menselijke rassen. Er is momenteel namelijk maar 1 ras op aarde: homo sapiens Doen alsof er wel verschillende mensenrassen bestaan is onderdeel van racisme. Als je iemand racist noemt, dan erken je NIET dat er menselijke rassen bestaan, maar dat de racist denkt of handelt alsof dat wel zo zou zijn. In Azië leeft komt dus ook maar 1 menselijk ras voor.

AlexanderVolken
AlexanderVolken15 okt. 2021 - 20:51

Einde oefening mag ik hopen. Totaal ongeschikt en dan ook nog racistisch. Ben benieuwd of WNL wakker genoeg is om hier afstand van te nemen.

4 Reacties
Eid
Eid15 okt. 2021 - 22:46

@Alexander Iets zegt mij dat u deze mening ook al ruimschoots had voordat Kelder zijn statements maakte... En het 'grappige' is dat hier op Joop uitententreure veralgemeniseringen worden gedaan over rechtse bevolkingsgroepen; ovet orthodoxe Christenen, over Het Westen: Niemand die zich daar aan stoort, maar bij Kelder gaan de lampen op rood.. Typisch. Zullen we dan de meetlat gewoon in het midden leggen?

Zandb
Zandb16 okt. 2021 - 8:45

Volken Dat zou zo zijn, als Kelder niet zou kunnen of willen inzien en toegeven, dat hij een 'domme' opmerking maakte. Eid. Nogmaals, u bent, en dan letterlijk bedoeld, te onverschillig

Satya
Satya16 okt. 2021 - 9:27

"ovet orthodoxe Christenen, over Het Westen: Niemand die zich daar aan stoort," Dat gaat toch echt het vaakst over niet westerse migranten en moslims.

Norsemen
Norsemen16 okt. 2021 - 13:59

Eid, Je snapt toch wel dat iets over anderen zeggen iets anders is dan iets over jezelf zeggen.

Arend Wortel
Arend Wortel15 okt. 2021 - 19:55

Kelder is geen FvD supporter. En ook geen racist. Ja, hij heeft ooit een documentaire gefinancierd voor die partij, maar het FvD was in die tijd nog niet zo'n bende complotwaanzinnige neonazi's als het nu is. Dat heeft hij vast veel spijt van. Het valt niet te ontkennen dat er in Aziatische landen hier en daar op een gruwelijke manier met dieren wordt omgegaan. Zo worden in het thuisland van SquidGame, Zuid-Korea, honden levend gekookt t.b.v. de consumptie van hondenvlees. Er gaat hier ook heel veel mis natuurlijk, maar zoiets is in West-Europa toch moeilijk denkbaar. Ook in China en Japan wordt vaak niet op zachtzinnige wijze met dieren omgegaan. Daar mag best iets van gezegd worden. Maar als Jort Kelder, die zich veel inzet voor dierenwelzijn, daar aandacht voor vraagt is dat dan meteen racisme? Je kunt hem natuurlijk verwijten dat hij landen en volken op één hoop gooit, maar is dat racisme? Of is het gewoon een feitelijke constatering, niet ernstiger dan kreten als bijvoorbeeld "West-Europa gaat op een onmenselijke manier met migranten en vluchtelingen om" die hier dagelijks te lezen zijn? Dit is hier op Joop de zoveelste poging om Kelder als racist of neonazi af te schilderen. Wat mij betreft opnieuw niet gelukt. Ik ben niet eens een fan van deze man, maar voel me wéér geroepen om het voor hem op te nemen. Iemand mag in de media toch wel gewoon een redelijk rechts en ietwat ironisch geluid te laten horen zonder meteen als racist te worden gebrandmerkt?

12 Reacties
JohnVKR
JohnVKR15 okt. 2021 - 22:27

"Er gaat hier ook heel veel mis natuurlijk, maar zoiets is in West-Europa toch moeilijk denkbaar." Hoeveel wandaden in Nederlandse megastallen wil je nog zien? Zoals varkens die worden vetgemest, keihard geslagen, en op elkaar gepropt bij elkaar gezet op weg naar een gruwelijke dood. Nee, dierenmishandeling is echt iets van Aziaten, niet van onze moreel superieure en diervriendelijke Nederlanders. Slaap zacht.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin15 okt. 2021 - 23:17

“Of is het gewoon een feitelijke constatering, niet ernstiger dan kreten als bijvoorbeeld “West-Europa gaat op een onmenselijke manier met migranten en vluchtelingen om” die hier dagelijks te lezen zijn?” Heb je Kelder z’n ongenoegen horen uitspreken over al die verdronken vluchtelingen dan, over die mensen die worden mishandeld aan onze buitengrenzen, ik niet en gezien z’n bemoeienis met Fvd zou ik daar geen hoge verwachting over hebben

Satya
Satya15 okt. 2021 - 23:33

"Er gaat hier ook heel veel mis natuurlijk, maar zoiets is in West-Europa toch moeilijk denkbaar." Concentratiekampen voor vluchtelingen, vluchtelingen laten verdrinken. Ken jij continenten die zoveel geweld plegen tegen mensen op andere continenten? Kelder is de ondergang van westerse beschaving in beeld. Toch zonde want het was veruit de hoogste. Ga jij je maar verheven voelen met je omgang met dieren.

EricDonkaew
EricDonkaew16 okt. 2021 - 4:01

@Arend Wortel -------------------------------------- Klopt wat je zegt. Generaliseren doen we allemaal wel eens, zie ook het voorbeeld dat je noemt, en ik zie hier dan ook geen racisme in.

Phantom3
Phantom316 okt. 2021 - 5:29

Helemaal eens.

Rechtvznraap
Rechtvznraap16 okt. 2021 - 7:23

Top reactie !

Paul250371
Paul25037116 okt. 2021 - 7:52

https://www.frontaalnaakt.nl/archives/aziatische-wreedheid.html

Haz
Haz16 okt. 2021 - 8:57

Satya In china gaan ze ook heel vriendelijk om met moslims. Daar hebben ze ook gezellige kampen voor. Alleen daar heb je fijn de media die censuur toepassen om dat soort dingen zoveel mogelijk geheim te houden.

lmgikke
lmgikke16 okt. 2021 - 9:23

De opmerking van Jort kelder was racistisch. Je hele betoog gaat vervolgens over andere onderwerpen om aan te tonen dat hij geen racist is. Die andere onderwerpen zijn niet relevant. Wat relevant is aan de uitspraak van Jort is dat dit de zoveelste keer is. Hij leert dus niet en blijft 'foutjes/ ongelukkige uitspraken' maken. Dat begint dus structureel te worden. daardoor zijn niet meer zijn uitspraken, maar hijzelf racistisch Een wolf in schaapskleren blijft een wolf.

Satya
Satya16 okt. 2021 - 12:53

Haz Ik woon niet in China, gelukkig niet want veel Chinezen hebben racistische denkbeelden over Afrikanen. Er zijn ook Chinezen die die denkbeelden niet hebben voor de duidelijkheid. Ik heb met de Europese samenleving te maken. Door mijn democratische rechten kan ik hier veranderingen teweeg brengen, het lijkt mij beter me druk te maken over hier en nu.

OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:26

@ Arend Wortel: [.....maar het FvD was in die tijd nog niet zo’n bende complotwaanzinnige neonazi’s als het nu is] Je moet wel doof en blind zijn geweest als je de kiemen daarvan niet al in de gaten had. [Je kunt hem natuurlijk verwijten dat hij landen en volken op één hoop gooit, maar is dat racisme?] Ja. En er zijn inderdaad personen die "gewoon een redelijk rechts en ietwat ironisch geluid te laten horen", zonder racistische uitlatingen te doen.

vdbemt
vdbemt17 okt. 2021 - 10:06

Ik zie weinig ironie in een opmerking die alle Aziatische volken als wreed kenmerkt.

Rs75
Rs7515 okt. 2021 - 19:17

Wanneer houdt het op. Is er dan niemand die deze man kan corrigeren

vdbemt
vdbemt15 okt. 2021 - 18:56

Nou ja, dat is Jort Kelder. Hier hebben we " dor hout' waarvan Jort zich afvroeg waarom dat ten koste van zijn vrijheid , zonodig tegen corona beschermd moest worden. Er is een draadje los bij Jort.

3 Reacties
Ruud62
Ruud6216 okt. 2021 - 10:41

Inderdaad ook dat 'dor hout', hij gooit er te gemakkelijk dat soort dingen uit. Nog 15 jaar en dan is hij ook 'dor hout'. Rare opmerkingen van hem en hij zou daar eens flink op aangesproken moeten worden. Het blijft een studentikoos balletje.

OlavM
OlavM16 okt. 2021 - 18:18

@ Ruud6: [Het blijft een studentikoos balletje.] Net als zijn vriendje Mark Rutte.

vdbemt
vdbemt17 okt. 2021 - 10:09

"Net als zijn vriendje Mark Rutte" Als we het dan toch over 'wreed' hebben. Hoe wreed is zijn beleid niet dat tot o.a. ellende in Groningen en rond de toeslagenaffaire BLIJFT leiden?!!

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen15 okt. 2021 - 18:37

Er is niets racistisch aan het feit te benoemen dat diverse Aziatisch culturen, zoals de Chinese voorop, maar ook andere er uitzonderlijk wreed met dieren omgegaan wordt en niet alleen ten behoeve van voedsel maar ook allerlei andere producten. De hierbij beruchte levende dierenmarkten hebben de wereld daarnaast al meermalen virale pandemieën opgeleverd omdat zij in diverse gevallen de bron van een dergelijk virus opleverden. Ook bestaat er vooral bij Cinezen een cultuur vaak samenhangend met vermeende geneeskundige middelen, waarbij lijkt te gelden dat des te zeldzamer een dier is, ook als deze ver buiten de Chinese invloedssfeer voorkomt, des te meer deze met hoge beloningen voor levering bejaagd worden. Waarom zou het racistisch zijn een cultuurfenomeen te benoemen? Het heeft niets met een genetische oorzaak te maken.

6 Reacties
Satya
Satya15 okt. 2021 - 23:42

Het vervoeren van varkens in vrachtauto's over vele kilometers om geslacht te worden is natuurlijk veel diervriendelijker. In China is ontzettend veel weerstand tegen hoe er met dieren wordt omgegaan. Kelder kan zich beter op eigen omgeving richten, nog genoeg te doen. Daar kun je dan natuurlijk niet superieur door gaan voelen. Dat zal de reden wel zijn dat hij altijd maar naar anderen wijst. Weleens in een kippenbedrijf geweest om het kippenvangen te bekijken?

ton14024
ton1402416 okt. 2021 - 8:24

´´Weleens in een kippenbedrijf geweest om het kippenvangen te bekijken?´´ Eh nee, wel om te vangen.

Mark Huysman
Mark Huysman16 okt. 2021 - 9:24

[Het vervoeren van varkens in vrachtauto’s over vele kilometers om geslacht te worden is natuurlijk veel diervriendelijker.] Maar dat gebeurt door de Westerse übermensch dus dat is per definitie fijnzinniger en sympathieker.

Tijn Staatsen
Tijn Staatsen16 okt. 2021 - 11:25

@Satya, Mark, en Ton De intensieve veehouderij is door mij op geen enkele manier bestreden ook zeer kwalijke en onnodig dierenleed. Ik eet dan zelf ook, net als veel andere Nederlanders en Europeanen, geen vlees van zo gehouden dieren en verder slechts matig. Maar dat staat er los van dat in verschillende delen van de Aziatische wereld er nog veel meer stelselmatig, samenhangend met cultuur, omgegaan wordt met dieren, en daarenboven verschillende van de meest zeldzame wereldwijd voor hoge prijzen door hen worden bejaagd o.m. ten behoeve van vermeende geneeskrachtige doelen. Feiten spreken voor zich als het gaat om de mate van onnodig ernstig kwellen van dieren. Volgens de Animal Protection Index (API) is dat als volgt: https://api.worldanimalprotection.org/# Jullie zien dat Nederland samen met een handjevol andere landen er dan, ondanks die verwerpelijke intensieve veehouderij, er nog het beste afkomt in vergelijking met de rest van Nederland en zeker in vergelijking met een aantal Aziatische. Goed voorbeeld van het juist intens bejagen van de meest zeldzame dieren is het schubdier (pangolin). https://www.ifaw.org/nl/dieren/pangolin Bijzonder daarbij te vermelden is het feit dat deze op de beruchte Aziatische levende dierenmarkten als tussensoort vanaf de ook al intens levend verhandelde vleermuizen op diezelfde markten ziektes hebben kunnen overdragen.

Satya
Satya16 okt. 2021 - 15:41

https://dier-en-natuur.infonu.nl/dieren/108434-bedreigde-diersoorten-in-nederland.html Wij zorgen goed voor dieren toch? Wel opvallend dat heel Joop naar de slager gaat die verantwoord is. Dat de supermarkt nog goedkoop vlees verkoopt is ongelooflijk. Weet je Stijn altijd naar anderen kijken om je eigen gedrag goed te praten slaat nergens op. Wil jij dieren een goed leven bieden doe er iets voor in je eigen omgeving. Ton Dan weet je ook hoe diervriendelijk dat is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe16 okt. 2021 - 16:42

Dat er ook chinese activisten zijn die zich het lot van dieren aantrekken weet ik. Uiteraard is de behandeling van varkens van stal tot en met het slachthuis verschrikkelijk. Vergeet ook de vele stalbranden niet.