Joop

Op zoek naar verandering in de vele andere Washingtons van de VS

  •  
10-01-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
52 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding 2022-01-10 om 17.14.54
Washington is stuk. Dat zeiden zowel de huidige Amerikaanse president Joe Biden, als zijn voorgangers Donald Trump en Barack Obama. Maar kan het nog gemaakt worden?
In de nieuwe BNNVARA-podcast ‘ Welkom in Washington ‘ rijdt journalist en Amerikakenner Laila Frank 20.000 kilometer door het land, langs plaatsen met de naam Washington. En dat zijn er heel wat. Frank gaat op zoek naar verhalen van Amerikanen die het heft in éigen hand nemen om het land te veranderen. Want in het politiek diep verdeelde Amerika, komt die verandering niet of nauwelijks nog uit Washington DC. Maar kunnen Amerikanen echt alles veranderen als ze het maar willen, zoals ze zelf zo graag geloven? Of zijn er ook grenzen aan dat ideaal? En hoe ver rijkt de arm van Washington DC in het dagelijks leven van Amerikanen? Op zoek naar het antwoord op die vragen, duikt Laila Frank in het leven van Amerikanen in 8 van de maar liefst 88 ándere plaatsen met de naam Washington.
De reis begint in Washington, Californië. Inwonertal: 160. Daar spreekt Laila Frank onder meer met Cheryl, behalve barvrouw ook de plaatselijke burgemeester. Het dorp kampt jaarlijks met enorme bosbranden en het aantal geweldsincidenten is groot. Het dichtstbijzijnde politiebureau is 35 minuten rijden. Frank reist vervolgens door naar Utah, Louisiana, Georgia, Kansas, Ohio en Pennsylvania. Ze gaat onder meer een week van de radar in een wetteloos dorp vol buitenbeentjes, draait een week mee op een boerderij in Kansas en loopt mee met anti-abortus activisten in Ohio. Grote thema’s zoals klimaatverandering, racisme en democratische verandering worden afgewisseld met kleinmenselijke verhalen over verandering.
Beluister de podcast Welkom in Washington hier op de site van NPO Radio 1 , of in je favoriete podcast-app
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

watcher3
watcher311 jan. 2022 - 9:31

Als je als land overal ter wereld allerlei landen plat bombardeert "in naam van de democratie" dan ben je natuurlijk compleet schizofreen en dat uit zich ook in de binnenlandse politieke verhoudingen. Het fascisme is bijzonder sterk in de USA. Het oorlogsmisdadige karakter van het land maakt dat mensen geen normen en waarden meer hebben.

JohnVKR
JohnVKR11 jan. 2022 - 8:39

Misschien kunnen we in de Nederlandse media eens wat minder aandacht besteden aan de VS. De VS zijn al een fors aantal jaren een land in verval, de democratie zal over twee jaar weleens ten grave kunnen worden gedragen, qua mensenrechtenschendingen bevinden de VS zich in de topcategorie, 96% van de wereldbevolking woont niet in de VS. Ik begrijp dat de grote aandacht voor de VS haar oorsprong heeft in de Tweede Wereldoorlog, maar inmiddels zijn we 77 jaar verder en neemt de invloed van landen op andere continenten elk jaar verder toe en de invloed van de VS jaarlijks verder af. Ook kijkend naar onszelf in Europa: als we de afgelopen decennia niet zo'n zichtbeperkende focus op de VS hadden gehad, was onze positie in de wereld momenteel waarschijnlijk vele malen sterker geweest. Ik raad onze media nu echt eens aan: kappen met met al die aandacht voor dat land in verval!

Jean-Baptiste L Allemand
Jean-Baptiste L Allemand10 jan. 2022 - 21:15

'Hoe ver rijkt de arm'..

stokkickhuysen
stokkickhuysen10 jan. 2022 - 18:29

Het gaat ook om het startpunt dat je neemt om verandering te zien. Neem je Steinbeck's Travels with Charley, dan is er helemaal niet zoveel veranderd, het is alleen zichtbaarder geworden. Men is de schaamte voorbij.

EenMening
EenMening10 jan. 2022 - 17:56

Dit lijkt me een uitermate boeiende podcast. Wat in de VS gebeurt, komt over enkele jaren, meestal in iets minder hyperbolische vorm, naar Europa. De verdeeldheid in de VS is enorm. Er wordt zelfs gesproken over een nieuwe Burgeroorlog, en dat met meer dan 300 miljoen rondslingerende wapens. Je moet er toch niet aan denken. Aan de andere kant: de VS heeft zichzelf al meerdere keren opnieuw uitgevonden. De enorme creativiteit en de positieve instelling van de Amerikanen hebben er toegeleid dat dit land al ruim 75 jaar de machtigste staat van de wereld is. Vernieuwing zal niet uit Washington komen maar op lokaal niveau, van onderop (grassroots). Mensen nemen het heft in eigen handen en proberen samen oplossingen te vinden, op vrijwillige basis. De positie van de VS wordt nu door China wordt aangevochten maar de soft power van het land is nog steeds enorm.

1 Reactie
watcher3
watcher311 jan. 2022 - 14:40

De softpower is alleen groot in het westen waar een heleboel nuttige idioten niet in willen zien wat een criminele entiteit de USA is. In de andere regios vertrouwen ze echt meer op oorlog, al of niet met leugens gelegitimeerd.