Joop

Op Vrouwendag krijg ik altijd zin om me van een glazen klif te storten

  •  
08-03-2019
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
89 keer bekeken
  •  
10693785614_ac6d3b4b6a_k

© Cc-foto: Justin De La Ornellas

'We leven in een wereld waarin als een vrouwelijke gyneacoloog een stuk schrijft over vulva's, een willekeurige man haar - niet gehinderd door enige kennis - komt vertellen dat het juiste woord eigenlijk 'vagina' moet zijn'
We’ve come a long way baby. Was 8 maart aka Internationale Vrouwendag een paar jaar geleden nog ‘laat je seksisme de vrije loop op social media-dag’, tegenwoordig buitelen bedrijven, organisaties en mannen over elkaar heen om de vrouw te eren. Stickers, slogans, hele campagnes worden bedacht om de wereld er toch vooral van bewust te maken dat de vrouw ook een mens is.
Vrouwenorganisaties lopen daarin terecht voorop, maar terwijl de strijdbare boodschappen vol ‘power’ en ‘solidariteit’ zich opstapelen word ik eigenlijk alleen maar steeds bozer. Want waarom moeten vrouwen zich anno 2019 nog steeds in allerlei sociaal wenselijke (Powervrouwen yay, you go girl!) bochten wringen om gehoord te worden? Waarom kan er geen stuk over het statistische feit dat economische ongelijkheid heet worden geschreven zonder 28 vraagtekens te plaatsen bij wat al 100 keer wetenschappelijk is bewezen? Waarom voeren we elk jaar dezelfde nepdiscussies, waarbij luidkeels bewijs wordt geëist door mensen die niet bereid zijn om ook maar een centimeter van hun aannames af te wijken?
We leven in een wereld waarin als een vrouwelijke gyneacoloog een stuk schrijft over vulva’s, een willekeurige man haar – niet gehinderd door enige kennis – komt vertellen dat het juiste woord eigenlijk ‘vagina’ moet zijn. Als zij hem op beheerste en beleefde wijze corrigeert is zijn reactie niet om zich te verexcuseren, maar wordt de arts getrakteerd op een enorme preek waarom haar medische definitie minderwaardig is aan die van hem, de arrogante leek. Dat is de dagelijkse realiteit van vrouwen. Op het internet, op het werk, bij de dokter, op het sportveld en soms zelfs achter de voordeur.
vuvlvagina
U gelooft me niet? Oké, nog een voorbeeld dan. Een man krijgt van zijn baas, ook man, te horen dat zijn vrouwelijke collega altijd te langzaam werkt in de communicatie met klanten. Hij probeert haar daarin bij te sturen als haar begeleider en zij doet haar best om sneller te werken. Op een dag is hij met een klant aan het mailen die nogal onbeschoft reageert. Zijn suggesties worden weggewuifd, zijn vragen genegeerd. Hij verbaast zich daarover, omdat hij die man anders kent. Totdat hij ontdekt dat hij per ongeluk de hele mailconversatie als zijn vrouwelijke collega – met wie hij een inbox deelt – heeft ondertekend. Als hij de klant erop wijst, reageert die ineens poeslief. Na een gesprek met zijn collega besluiten ze twee weken alle mails als elkaar te ondertekenen. En wat er toen gebeurde , zal geen enkele vrouw verbazen:
"Mensen, het was fokking kut. Het was een hel. Alles wat ik vroeg of voorstelde werd in twijfel getrokken. Klanten die ik eerder in mijn slaap afhandelde werden ineens enorm neerbuigend. Iemand vroeg zelfs of ik vrijgezel was. Nicole (de vrouwelijke collega) had de meest productieve week van haar carrière. Ik realiseerde me dat ze langer over dingen deed omdat ze klanten eerst moest overtuigen dat ze hun respect verdiende. Tegen de tijd dat zij klanten zo ver had dat ze accepteerden dat ze wist waar ze mee bezig was, was ik al halverwege de volgende klant. Ik was helemaal niet beter in mijn werk, ik had alleen een onzichtbaar voordeel. Ik liet mijn bevindingen aan onze baas zien en hij geloofde me niet."
Maar dit zijn natuurlijk slechts incidenten, meegemaakt door willekeurige vreemden, het is nou niet zo dat onze premier hardop zegt dat vrouwen minder kwaliteit hebben dan mannen. Oh wacht
Vrouwen worden niet gelijk vertegenwoordigd in de politiek. Vrouwen verdienen minder geld voor hetzelfde werk, ook als gecorrigeerd wordt op factoren als deeltijdwerken , opleidingsniveau en de ervaring die ze missen door zwangerschapsverlof. Ook als er in elke bestuurslaag van het bedrijf meer vrouwen dan mannen werken. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt bovendien dat eigenschappen die als mannelijk gezien worden, zoals een koele, dominante houding en het nemen van risico’s, hoger gewaardeerd worden als leidersschapskwaliteiten. Maar als vrouwen die eigenschappen hebben, worden ze door zowel mannen als vrouwen als minder sympathiek en betrouwbaar gezien. Vrouwelijke ambitie wordt bestraft. Werkgevers blijken liever een vrouw aan te nemen die matig presteerde op de universiteit. Vrouwen die te hoge cijfers halen schaden daarmee hun kansen op een baan. En het is niet een gebrek aan interesse of aanleg dat maakt dat er minder vrouwen in de exacte wetenschappen werkzaam zijn, maar de – reële – angst voor seksisme en discriminatie  binnen dat vakgebied.
Dat zijn alleen nog maar de economische en politieke hindernissen waar de meest geprivilegieerde vrouwen ter wereld over struikelen. We hebben het nog niet eens gehad over de vrouwen die in armoede leven, die vanwege hun genderidentiteit, sekse, etnische achtergrond, religie, beperking of een combinatie daarvan systematisch worden buitengesloten. Vrouwen voor wie het schier onmogelijk is om vooruit te komen, laat staan dat gelijkheid met mannen binnen bereik is.
Dus vergeef me als ik de vlag nog niet uithang. Vrouwendag is inderdaad een belangrijk evenement, maar dat maakt het nog geen feestje.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (43)

Paddy3
Paddy318 mrt. 2019 - 22:09

“We leven in een wereld waarin als een vrouwelijke gyneacoloog een stuk schrijft over vulva's, een willekeurige man haar - niet gehinderd door enige kennis - komt vertellen dat het juiste woord eigenlijk 'vagina' moet zijn'“ Tja, sommige mensen zijn dom en arrogant. Maar dat kunnen zowel mannen als vrouwen zijn. Het voorbeeld van de man en vrouw die van mailaccount wisselden, is al enkele jaren oud. Benieuwd hoe lang dit nog als voorbeeld wordt gebruikt. Ook typisch dat dan net wordt gedaan of dit in alle sectoren / organisaties zou gelden. In mijn werk zou je niet ver komen, als je vrouwen niet serieus zou nemen. Verder noemt schrijfster het inkomensverschil tussen man en vrouw. Ze vergeet te vermelden dat jonge vrouwen tegenwoordig meer betaald krijgen. Daarnaast kun je niet simpelweg compenseren voor deeltijdwerken. Iemand die 2 dagen per week werkt, staat stil in zijn of haar carrière.

Ivan61
Ivan6110 mrt. 2019 - 15:44

De oplossing is vrij simpel. Politiek en bedrijfsleven moeten gewoon meer vrouwen toelaten met benadruk op moeten. Ik stem altijd op een vrouw en de reden is omdat vrouwen veel praktischer denken en handelen dan wij mannen. Dat zit in de genen. Ijsland heeft na laatste crisis vrouwen binnengelaten in bestuurlijke wereld en het werkt uitstekend. Waar wacht onze politiek op?

2 Reacties
Keilstra
Keilstra11 mrt. 2019 - 12:09

Goh, generaliseren mag hierbij ineens wel. Vul even wit en zwart in waar jij man en vrouw schrijft, en "Twitter ontploft." Maar vrouwen genetisch praktischer vinden dan mannen is natuurlijk zoals het tegenwoordig hoort. De hypocrisie van dit alles ... minachting is wat het verdient.

Paddy3
Paddy318 mrt. 2019 - 22:11

“Waar wacht onze politiek op?” Waar wachten die vrouwen op? De meeste politieke partijen in NL staan te springen om actieve vrouwelijke leden te krijgen.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 mrt. 2019 - 14:21

Hoewel ik ieder woord geloof vind ik het lastig hier als man op te reageren. Ik ben er van overtuigd dat onze samenleving doordrengt is van bewuste en onbewuste voorkeuren voor wit en mannelijk als het om macht gaat. Het is de basisnorm of het uitgangspunt van waaruit we, mannen en vrouwen, naar de wereld kijken. Het verklaart de vanzelfsprekendheid van sommige mannen dat hun mening of zelfs hun aanwezigheid er toe doet maar ook de gevoeligheid van vrouwen daarvoor. We zitten samen in hetzelfde culturele vangnet. Waarmee ik niet wil zeggen dat met die constatering het probleem is opgelost. Punt is dat we door het vasthouden aan die context niet uit het vangnet ontsnappen. Ik maak geen onderscheid naar sekse, ik geloof niet in typisch manlijke of vrouwelijke eigenschappen. Want ook die zijn cultureel bepaald en cultuur is amorf, het heeft geen vaste vorm. Ik ken vrouwen die meer machogedrag laten zien dan menig man. Als mijn kritiek op een vrouwelijke medewerker wordt afgedaan als mansplaining weet ik dat de kritiek (nog) niet geland is en voel ik me genoodzaakt die persoon extra in de gaten te houden. Dan weet ik dat ik te maken heb met iemand die zoekt naar uitvluchten. Los daarvan moeten we vanwege die culturele context wel blijven letten op wat we doen. Culturele verandering gaat langzaam. Toch was ik aangenaam verrast toen de resultaten van een onderzoek naar de vraag of de dienstplicht ook voor vrouwen moet gelden door mannen en vrouwen in vrijwel gelijke mate als positief werd beantwoord. Dat was anders dan in de jaren 70 toen zowel mannen als vrouwen daar bezwaar tegen hadden. Mannen moesten er toen niet aan denken een vrouwelijke leidinggevende te hebben. En vrouwen dachten dat ze als leidinggevende niet geaccepteerd zouden worden. Mannen zien het nu als logisch dat een vrouw hetzelfde kan en vrouwen zijn daar inmiddels ook van overtuigd. Wat laat zien dat het van twee kanten komt. Veel gevoeligheden komen door onzekerheid over wat iemand kan en mag. Dat kun je alleen doorbreken door dit soort zaken te forceren. Door positieve discriminatie. Dat bij identieke geschiktheid de maatschappelijke wenselijkheid prevaleert. Zolang we niet laten zien dat het kan gaan we onzekerheid uit de weg en kiezen we voor wat we al hadden. Waarbij we een heel scala aan excuses hebben.

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde9 mrt. 2019 - 14:22

Doordrenkt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2019 - 12:25

"de dienstplicht ook voor vrouwen " had ook een andere bedoeling dan emancipatie. Voor vrouwen werd toch vooral gedacht aan een sociale dienstplicht.

Keilstra
Keilstra9 mrt. 2019 - 8:55

Zolang het over gelijke kansen gaat en niet over het afdwingen van gelijke uitkomsten ben ik voor.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 18:57

Mooii, hoe zorg je ervoor dat die gelijke kansen er ook zijn?

Spin2
Spin29 mrt. 2019 - 22:05

- stokkickhuysen Zijn die gelijke kansen er dan niet in Nederland? Welke kansen hebben mannen in Nederland die vrouwen niet hebben? Als je het over landen buiten Nederland hebt, heb je een punt.

Spin2
Spin29 mrt. 2019 - 22:08

- Keilstra Gelijke uitkomsten zou erg verkeerd zijn inderdaad, gelijke kansen ben ik ook helemaal voor.

Mark Huysman
Mark Huysman8 mrt. 2019 - 23:17

Het is natuurlijk allemaal waar wat Joyce schrijft maar ik denk dat we er niet komen door te hopen op een mentaliteitsverandering. Alleen als de machtsverhouding tussen vrouwelijke werkenden en het kapitaal fundamenteel verandert zal de positie van vrouwen verbeteren. Ellie Mae O’Hagan heeft daar een goed stukje over geschreven: https://www.theguardian.com/commentisfree/2019/mar/08/celebrate-international-womens-day-why-not-join-union “If this sounds like socialism, it’s because it is. Only by diminishing the power of the boss class, and giving female workers more access to collectively owned social goods, can we ensure that no woman is forced to choose between sexual and economic exploitation, and poverty.”

3 Reacties
ton14024
ton140249 mrt. 2019 - 11:16

Fuck, ik bedoel: verdorie, is het toch weer een man die met de Pluijm gaat strijken.

Mark Huysman
Mark Huysman9 mrt. 2019 - 16:10

Ellie is een vrouw.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2019 - 0:21

Astronoom Amina Helmi ook. https://www.nrc.nl/nieuws/2018/06/04/we-zijn-stelsels-rond-de-melkweg-kwijt-a1605269 https://www.rug.nl/news/2019/03/prof-amina-helmi-to-receive-suffrage-science-award

Spin2
Spin28 mrt. 2019 - 22:56

Ik mag niets zeggen....

2 Reacties
ton14024
ton140249 mrt. 2019 - 11:05

Dan heb je niets toe te voegen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 18:59

Ik wist niet eens dat er nog spreekverboden konden worden opgelegd. En als je geen spreekverbod hebt dan denk ik dat je met je bericht meer dan voldoende hebt gezegd.

Karingin
Karingin8 mrt. 2019 - 20:19

Ik heb er gelukkig niet zo vaak mee te maken, maar dat komt denk ik omdat ik nogal een typisch vrouwenberoep heb als office manager. Wel in de privésfeer af en toe. Zo kan mijn vriend nog steeds keihard lachen om die scène waarin Pim Fortuyn tegen Wouke van Scherrenburg zei dat ze maar moest gaan koken (veel beter). Haha. Not. Het was niet grappig bedoeld, dat was gewoon iemand afserveren omdat ze een vrouw is. En hij is op zich best geëmancipeerd. Wat dat betreft ben ik soms verbaasd over mannen, die opeens out of the blue toch heel sexistisch uit de hoek komen.

2 Reacties
Ozon
Ozon8 mrt. 2019 - 23:34

Karingin “Wat dat betreft ben ik soms verbaasd over mannen, die opeens out of the blue toch heel sexistisch uit de hoek komen.” Herkenbaar. Die irritante opmerking van Fortuijn die “geestig” is ook...

koffieleut2
koffieleut210 mrt. 2019 - 8:47

En hij is op zich best geëmancipeerd. Wat dat betreft ben ik soms verbaasd over mannen, die opeens out of the blue toch heel sexistisch uit de hoek komen. En gelukkig doen vrouwen dat nooit......... We zijn meer gelijk dan we willen toegeven.

Elleboogje
Elleboogje8 mrt. 2019 - 19:03

Ik begrijp feministen zoals Joyce Brekelmans niet. Ook weer dit artikel. Feminisme uit willen stralen maar spiegelen aan de man. Feminisme zou moeten bestaan uit het uitvergroten van verschillen tussen man en vrouw. Niet de gelijkheid.

9 Reacties
Karingin
Karingin8 mrt. 2019 - 20:22

Je hebt helemaal niets van dit artikel begrepen. We leven in een mannenwereld, waarbinnen (ook) vrouwen moeten navigeren en hun kostje bij elkaar scharrelen. Als je dan door mannelijke klanten als vrouw continue wordt tegengewerkt, omdát je vrouw ben en ze je bij voorbaat niet serieus nemen, dan zitten we echt met een probleem.

Ozon
Ozon8 mrt. 2019 - 23:31

Elleboogje “Feminisme zou moeten bestaan uit het uitvergroten van verschillen tussen man en vrouw. Niet de gelijkheid” Waarom? Het uitvergroten van verschillen wordt al genoeg gedaan en misbruikt om te onderdrukken.

malou3
malou39 mrt. 2019 - 2:10

@Karengin, moet dit dan op deze manier...? Dit is toch bullshit ? Of moeten we het ook over de penis van de man hebben en hun soort dokters.. Its all drama.. en schaamteloos naar andere vrouwen..

RealistischLinks
RealistischLinks9 mrt. 2019 - 9:08

@Karingin Ik werk zelf in de technische sector. Mijn ervaring is dat mannen in het algemeen meer vrouwen op de werkvloer juist waarderen. Alleen..de dames laten het afweten. Ze willen niet, of alleen een 'schone' kantoor functie. Of ze willen niet fulltime werken (typisch Nederlands overigens in vergelijking met andere Europese landen). De dames creëeren zelf een bepaald beeld. Mannen nemen elkaar pas serieus als ze merken dat de ander zijn vak verstaat. Dat doet men ook naar vrouwen toe. Als jij als man in een werkplaats nooit een vrouw ziet, of de enkele vrouw daar leunt alleen maar op haar mannelijke collega's, dan kan ik mij voorstellen dat de monteur bij het bestellen van onderdelen geneigd is een vrouwelijke iemand bij klanten-service minder serieus te nemen. Kortom, het is eerder een maatschappelijk probleem en niet specifiek mannelijk probleem. Het gaat nooit veranderen als vrouwen techniek als iets vies zien, waardoor ze door gebrek aan ervaring ook niet meer serieus worden genomen. Dames, kom zelf ook tot bezinning..

ton14024
ton140249 mrt. 2019 - 11:02

RL ´´bij het bestellen van onderdelen geneigd is een vrouwelijke iemand bij klanten-service minder serieus te nemen´´ Noem jij dát technisch? Proest.

Spin2
Spin29 mrt. 2019 - 13:32

- ozon "Het uitvergroten van verschillen wordt al genoeg gedaan en misbruikt om te onderdrukken." Is dat niet wat overdreven? Tenzij je het niet over Nederland heb dan heb je misschien een punt. Mocht je het wel over Nederland zou ik graag een voorbeeld horen.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 19:10

Realistisch links 'of de enkele vrouw daar leunt alleen maar op haar mannelijke collega’s,' En je gaat zien dat ze ook nog loopt te zeiken over de centerfold uit '97. Dank je wel voor je bericht, Ik denk altijd dat het wel meevalt met dat mansplaining (want explaining, dat is bewust, terwijl ik denk dat het grootste deel van man-boven-vrouw / wit-boven-zwart realiteit in de samenleving (en met die realiteit bedoel ik de statistische over- en ondervertegenwoordiging) onbewust is. Maar als dames op de werkvloer alleen maar leunen op hun mannelijke collega's ja, daar zou ik ook niet op zitten wachten. .

Karingin
Karingin9 mrt. 2019 - 20:05

Malou: Ik begrijp niet wat je zegt. Wat moet op welke manier? RL: Wat een bull shit. Ik draai het om; als ik een klantenservice of wat dan ook bel, verwacht ik dat daar een competent persoon zit. Ik ken zat hele domme mannen, maar dan ga ik toch niet alle mannen vervolgens voor dom aanzien...?? Jouw kijk op de wereld is onderdeel van het probleem. Je moet mensen bij voorbaat serieus nemen en pas afserveren als het tegendeel blijkt. Denk dat ik niet bij jouw bedrijf zou willen werken, als er zo gedacht wordt. Gelukkig is mijn ervaring in een omgeving met heel veel mannen (monteurs en later IT-ers) vooral positief.

DanielleDefoe
DanielleDefoe10 mrt. 2019 - 10:50

Geen vrouwenberoep, de meeste van mijn collega's waren mannen, mijn superieuren allemaal. Het merendeel gedroeg zich, maar er waren ook collega's die achter je rug beweerden dat je de plaats van een man bezet hield. Het studentenbestand bestond al decennia praktisch uitsluitend uit vrouwen.

Stuurman aan wal
Stuurman aan wal8 mrt. 2019 - 16:45

En dan zul je zien dat zo'n willekeurige man je domweg vertelt dat een glazen klif helemaal niet bestaat, zucht! Wat is het leven toch ontzettend vulva! Morgen is het de Dag van het Huiswerk, heeft iemand bedacht. Ook geen feestje, lijkt me.

3 Reacties
stokkickhuysen
stokkickhuysen8 mrt. 2019 - 18:37

Vroeger was er hier nog wel eens een hele slimme stuurman (silvia?) Deze Stuur heeft het nog nooit gezien, dat plafond. En hij woont toch al heel lang in Nederland. Overmorgen is het de Dag van de Stakker, Stuur heeft al vuurwerk besteld.

Derbi
Derbi8 mrt. 2019 - 23:59

Sorry, je hebt gelijk. Voortaan zullen wij mannen anekdotaal bewijs aannemen als totale waarheid. Kom maar met die quota’s!

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 mrt. 2019 - 18:54

Derbi 'Wij mannen' Om je heen kijken is M/V. Maar doe dat dan Derbi. Kom uit die positie van 'ik kan alle hulp gebruiken en als die hulp bestaat uit de dames van deze wereld een beetje op achterstand zetten, dan graag'. Ik weet zeker dat als je het probeert, je best ergens op eigen benen kunt komen. Succes!

ThomasWagenaar
ThomasWagenaar8 mrt. 2019 - 15:57

Dankje Joyce, over dit soort dingen zou het moeten gaan inderdaad.

koffieleut2
koffieleut28 mrt. 2019 - 15:34

Ik hoop dat veel vrouwen reageren

6 Reacties
Minoes&tuin
Minoes&tuin8 mrt. 2019 - 17:26

Nou daar gaat ie dan; Ik ben toch nog steeds blij als een man voor mij de deur openhoudt, haha...

Meneer Demesmaeker
Meneer Demesmaeker8 mrt. 2019 - 18:24

@Minoes Zelfs als die man Meneer de Mesmeaker is?????

koffieleut2
koffieleut28 mrt. 2019 - 20:11

Als geëmancipeerde man laat ik de dames zelf de tassen dragen en wacht ik tot ze de deur voor mij open doen, dus sorry Minoes.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2019 - 7:59

Zelfs dan!

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 mrt. 2019 - 11:43

Met die draaideuren houd ik altijd de deur open om ze zorgen dat die niet in andermans gezicht knalt. Ik kijk niet eerst wie er achter me loopt, kwestie van fatsoen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 mrt. 2019 - 22:45

Ik breng zelf de vuilniszakken naar de container.Tevreden?