Joop

Op vakantie met corona: dit is de gevarenzone in het vliegtuig

  •  
22-06-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
124 keer bekeken
  •  
INDIA - HEALTH - VIRUS

© A passenger wearing a faceshield and masks as a preventive measure against the Covid-19 coronavirus looks at his watch while sitting in an airplane in New Delhi on April 28, 2021. Tauseef MU

Wie in een vliegtuig drie rijen voor of achter een met corona besmet persoon zit, zit in de gevarenzone. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. Virusdeeltjes worden vermoedelijk niet verder dan dat verspreid aan boord van het toestel. Het onderzoek is uitgevoerd met gebruik van poppen.
Naar schatting zit aan boord van elke 11 tot 33 vluchten een besmet persoon. De kans op verdere besmetting neemt wel toe, naarmate de vlucht langer duurt. Wanneer alle mensen aan boord mondkapjes dragen, wordt het risico op besmetting weer drastisch verlaagd.
Wel moet nog extra worden opgepast voor zogenaamde superuitscheiders: mensen die meer virusdeeltjes verspreiden dan gemiddeld. Wie dat is, kom je alleen niet achter voor het te laat is. Wat wel nog helpt is een coronatest voor vertrek zodat besmette personen geweerd kunnen worden van de vlucht.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (41)

ton14024
ton1402422 jun. 2021 - 19:49

´´Wanneer alle mensen aan boord mondkapjes dragen, wordt het risico op besmetting weer drastisch verlaagd´´ Hoe werd bij die poppen corona vastgesteld?

2 Reacties
Pindaklaas
Pindaklaas22 jun. 2021 - 20:47

Met een pvc test :lol:

Welp2
Welp222 jun. 2021 - 22:37

@Ton14024 Het onderzoek bestond uit 2 delen : - metingen waarbij (particulate matter) sensoren werden geplaatst op de mannequins en verder in de cabine - CFD modellering waarbij luchtstromen werden berekend, inclusief inhaling Op deze manier werden concentraties (en aantallen) virusdeeltjes berekend die ingeademd zouden worden. Uit eerder onderzoek zijn er kansverdelingen opgemaakt bij verschillende aantallen ingeademde deeltjes, wat de kans op besmetting is. Met Monte Carlo analyses zijn op die manier (totaal)kansen afgeleid die de kans op besmetting weergeven. Bij mondkapjes werd er gerekend met vaste reductiegetallen van aantal virusdeeltjes dat ingeademd werd. Bij het dragen van een mondkapje door zowel de besmettelijke persoon en de medepassagiers, bedroeg deze reductie zo'n 70% van het aantal virusdeeltjes. Zoals gezegd, dit is opgelegde invoer, wat in eerder onderzoek eens is afgeleid. De link naar het rapport : https://reports.nlr.nl/xmlui/handle/10921/1568

Mokker
Mokker22 jun. 2021 - 16:24

Waarom moet je in coronatijd zo nodig op vakantie, en dan nog wel met het vliegtuig? Verre vlliegvakantie kan wel even wachten.

JasDon
JasDon22 jun. 2021 - 15:25

Helaas (zo heb ik zelf ervaren) wordt er niet gecontroleerd op testbewijs bij het instappen. Vervolgens wordt er door een stagiaire (eentje die wel Engels kan lezen) na het uitstappen even gekeken of het paspoortnummer voorkomt op een (als je het wilt) willekeurig pdf document, van een zogeheten testorganisatie en je kan vrij het virus verder verspreiden. Dat is best problematisch, verder is het bijzonder dat feestreisjes en feesten met grote groepen binnen nu al weer een ding zijn in Spanje en Portugal. De Ibiza-gangers doen niets anders. Op de terugreis hoef ik me over een week helemaal niet meer te testen. En dat vind ik wel redelijk bijzonder, wellicht dat ik het nog even op eigen initiatief doe, kost hier toch niets. Dat maakt bijna alle andere maatregelen in Nederland tot een grote grap, want we maken hier ons zorgen om een paar mogelijke besmettingen terwijl door bepaald (reis)gedrag de flood gates gewoon volledig open staan.

EenMening
EenMening22 jun. 2021 - 15:01

Dit "vliegverhaal" is niet één maar twee bruggen te ver. De zorgelijke ontwikkelingen in het VK manen tot voorzichtigheid. De extra besmettelijk deltavariant wordt, volgens het RIVM ook hier in het najaar dominant. Ik ben een voorstander van versoepelingen waar mogelijk, maar voorzichtigheid is nu eenmaal de moeder van de porceleinkast: RIVM: deltavariant voor het najaar dominant in Nederland De ‘deltavariant’ van het coronavirus is bezig het land over te nemen. Nog in de loop van deze zomer zullen de meeste besmettingen in Nederland worden veroorzaakt door de extra besmettelijke variant. In de herfst heeft de mutant dan de ‘oudere’ coronaversies zo goed als verdrongen. Dat heeft het RIVM dinsdagmiddag bekendgemaakt. Volgens de meest recente steekproeven in de teststraat wordt inmiddels zo’n een op de tien corona-infecties veroorzaakt door de deltavariant. ‘Er zijn nu meerdere clusters (doorgegeven besmettingen, red.) in Nederland, in verschillende settings en leeftijdsgroepen’, aldus het RIVM. De variant heeft vooral wind mee gekregen van teruggekeerde jongeren uit Spanje en Portugal, onder wie veel eindexamenvierders, zo lijkt het. Al eerder maakte het RIVM bekend zeker 300 vakantiegangers met corona op het spoor te zijn. ‘Een groot deel’ van de nieuwe besmettingen komt door de deltavariant, meldt het RIVM nu. ‘De belangrijkste boodschap is: we gaan de herfst in met een variant die nog besmettelijker is’, zegt viroloog Chantal Reusken (RIVM). ‘Nu hebben we het seizoen nog mee. Maar als dat straks niet meer het geval is, staan we iets meer op achterstand.’ https://www.volkskrant.nl/wetenschap/rivm-deltavariant-voor-het-najaar-dominant-in-nederland~b063bdb5/

3 Reacties
Jozias2
Jozias222 jun. 2021 - 15:17

De vraag is hoe erg het is dat deze variant besmettelijker is. De meest besmettelijke variant wordt uiteindelijk de dominante variant. Maar als iedereen die dat wil gevaccineerd is en een volledige vaccinatie beschermd zoals uit de informatie in het vk blijkt. Wat is dan het probleem? Dat die 10% anti vaxxers het krijgen? Een groot deel heeft het virus toch al gehad.

EenMening
EenMening22 jun. 2021 - 20:13

@Jozias Als je iedereen vanaf 18 jaar wilt inenten, zouden er in totaal ongeveer 28 miljoen prikken gezet moeten worden (2 x 14 miljoen). Als de vaccinatiegraad 90% is, zijn er 25,2 miljoen vaccinaties nodig. We zitten nu op 14 miljoen. Bij een vaccinatiesnelheid van 200.000 prikken per dag, duurt het nog zo'n 8 weken voordat alle 25,2 miljoen prikken zijn gezet. Dat wordt dus eind augustus.

Jozias2
Jozias222 jun. 2021 - 23:07

@een mening Dat klopt, eind augustus 90% gevaccineerd in het huidige tempo wat nog kan toenemen. Maar dat is geen omklappunt. In aanloop daar naar toe zal er elke week 1,5 mln prikken worden gezet en de resterende personen zijn steeds minder kwetsbaar. Overigens is er van de niet gevaccineerde mensen ook 1/3 beschermd door een eerdere besmetting. Punt is niet variant A of B dominant is. Er is altijd 1 variant dominant.

Jozias2
Jozias222 jun. 2021 - 14:29

Volgens de Volkskrant is, gebaseerd op hetzelfde onderzoek, vliegen veel veiliger dan gedacht. Dat is dan de nuance die ontbreekt.

2 Reacties
ton14024
ton1402422 jun. 2021 - 20:02

Lekker objectief.

Jozias2
Jozias222 jun. 2021 - 23:09

@ton Wat is objectief. Dit onderzoek, het artikel in de volkskrant of dit artikel op joop gebaseerd op hetzelfde onderzoek?

Welp2
Welp222 jun. 2021 - 12:19

De schatting van 11 tot 33 vluchten slaat trouwens op de kans dat überhaupt iemand weet in te stappen met een vals-negatieve test, voor de Nederlandse besmettingssituatie van 7 juni 2021. Indien zo'n besmettelijk persoon aan boord is, is kans dat zo'n persoon dan iemand anders weet te besmetten ongeveer iets van 1% bij een regulier geval, of ongeveer 6% in het geval van een superuitscheider. In het onderzoek wordt overigens alleen het effect van verspreiding door aersole druppels kleiner dan 20 μm onderzocht. Druppels groter dan dat volgen een meer 'ballistische' baan. Als een besmettelijk persoon naast je echter jouw kant op niest, zul je nog steeds de klos zijn. Hierbij nog de link naar het rapport : https://reports.nlr.nl/xmlui/handle/10921/1568

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen22 jun. 2021 - 12:08

Binnenkort met wat vrienden een roadtrip op de motor naar Roemenië.

Division Bell
Division Bell22 jun. 2021 - 11:54

Dit is een beetje achterhaald verhaal, ik neem aan dat iedereen die op (vlieg)reis gaat onderhand wel zijn vaccinatie geregeld heeft en dan is de kans op besmetting sowieso nihil. Is het niet voor het vliegen dan is dat wel zo veel minder gedoe bij de Douane en het inchecken.

3 Reacties
DeDunneVanDam
DeDunneVanDam22 jun. 2021 - 12:47

Om maar een bekende film quote te gebruiken "Assumption in the mother of all f*ck ups"

DeDunneVanDam
DeDunneVanDam22 jun. 2021 - 12:47

Correctie: het moet natuurlijk zijn "Assumption IS the mother of all f*ck ups"

adriek
adriek22 jun. 2021 - 14:26

Achterhaald, tot een volgende virusuitbraak. ongeacht of het COVID of een ander virus is. Dit soort onderzoeken zouden best nuttig kunnen zijn: er komen volgende uitbraken en dan is ervaring met eerdere situaties best handig.

adriek
adriek22 jun. 2021 - 11:28

Veel belangrijker is: hoeveel risico loop je op weg naar en van het vliegtuig. In het vliegtuig zijn zaken redelijk onder controle, maar erbuiten?

EenMening
EenMening22 jun. 2021 - 11:03

Vliegen blijft voorlopig nog een enigszins riskante bezigheid. Blijf daarom gewoon thuis en houdt vakantie in eigen land.

4 Reacties
LHTJ
LHTJ22 jun. 2021 - 12:07

google eens afbeeldingen op zomer scheveningen 2020. Het gaat er niet om waar je bent maar hoe je je gedraagt. Vliegen naar Zuid-Europa heeft eenzelfde risico als met de trein van Maastricht naar Breda reizen.

Jozias2
Jozias222 jun. 2021 - 14:29

@eenmening De conclusie van het onderzoek is juist dat vliegen helemaal niet zo riskant is.

JasDon
JasDon22 jun. 2021 - 15:27

"Blijf daarom gewoon thuis en houdt vakantie in eigen land." Blijf je vooral zo verantwoordelijk mogelijk gedragen en ga niet met grote groepen aan een buffet staan of in feestzalen feesten.

ton14024
ton1402422 jun. 2021 - 19:57

L, de laatste keer dat ik vloog moest ik al 3 uur voor de vlucht op Schiphol zijn.

Joop den Uil
Joop den Uil22 jun. 2021 - 10:59

boven elke stoel zit een luikje waar je een masker met slangetje uit kunt peuteren . die geven frisse lucht. Je kunt ook in BC gaan zitten maar die zit meestal vol met TV-presentatoren en BN-ers.

3 Reacties
EricDonkaew
EricDonkaew22 jun. 2021 - 11:24

Nee, die zitten in de First Class.

Piet Helmons
Piet Helmons22 jun. 2021 - 12:00

Erik: neen die vliegen geen first class (bestaat niet meer bij meeste luchtvaartmaatschappijen). Zij vliegen private jet of regeringsvliegtuig wanneer men van D66 huize is.

EricDonkaew
EricDonkaew22 jun. 2021 - 13:13

@Piet Helmons ------------------------------------ Je hebt me te pakken.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jun. 2021 - 10:59

je kunt ook gewoon eens niet op vakantie gaan en dan heerlijk geen lockdown in de herfst - ook wel zo leuk voor de rest van het land

7 Reacties
rvb2
rvb222 jun. 2021 - 11:06

Of je blijft in de buurt voor vakantie in plaats van het vliegtuig te nemen. Wadden, Zeeland, Drente: allemaal mooi. En wie graag vreemde talen om zich heen hoort tijdens de vakantie kan naar Friesland, Limburg of Amsterdam.

adriek
adriek22 jun. 2021 - 11:29

Nou zeg, we hebben al drie maanden niet op een terras kunnen zitten en nu wil je onze welverdiende strandvakantie ook afpakken??

DanielleDefoe
DanielleDefoe22 jun. 2021 - 11:35

Op mijn eentje naar Terschelling lijkt me niets en ik houd niet van fietsen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jun. 2021 - 12:08

eirda - we hebben in dit land enorm veel strand

LHTJ
LHTJ22 jun. 2021 - 12:54

Griezel: Klopt en daar hadden we in de vorige zomer amper 2 vierkante meter per persoon tot onze beschikking omdat we massaal vakantie vierde in eigen land terwijl je op ieder Zuid-Europees eiland een kilometer afstand kon houden.

Minoes&tuin
Minoes&tuin22 jun. 2021 - 13:05

Zeeland zal wel vol zitten met Duitsers. Ook Belgen komen steeds vaker naar de Nederlandse kust vanwege de duinen.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jun. 2021 - 14:53

dan zijn jullie nog nooit op schiermonnikoog geweest - die stranden zijn kilometers - ik denk dat heel nederland daar wel op het strand past tegelijk - ja als jullie allemaal naar zandvoort en scheveningen gaan zal het wel dringen zijn

Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!
Tweede Kans/zelf nadenken alstublieft!22 jun. 2021 - 10:56

Dat zal de reden zijn dat mevrouw Kaag gisteren met het regeringsvliegtuig naar Luxemburg vloog. ???? Uiteraard na aankomst het vliegtuig leeg naar Nederland laten terugvliegen zodat het daar goed gereinigd kon worden, en vandaag mevrouw Kaag weer ophalen.

4 Reacties
adriek
adriek22 jun. 2021 - 11:43

Nou en, vliegen kost bijna niks, dit is volgens de accountant goedkoper dan per auto met chauffeur.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland22 jun. 2021 - 12:18

ach ja - fuck het klimaat hè , kaag is belangrijker dan de toekomst van onze kinderen

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman22 jun. 2021 - 13:01

@Tweede kans/.... Het ding is met Minister Van Engelshoven gisteren naar Italië gevlogen. Daarom moest het toestel terug. https://twitter.com/MennoSwart/status/1407252330123337732 We hebben te weinig regeringsvliegtuigen!

LHTJ
LHTJ22 jun. 2021 - 14:20

Ook een mening: Nee we hebben niet te weinig regeringsvliegtuigen, we hebben teveel ministers die menen dit privilege te moeten gebruiken voor een 13 in een dozijn meeting met wat ambtsgenoten ergens in een zaaltje. Het regeringsvliegtuig is voor belangrijke officiële staatsbezoeken en dan met name van onze koning of de minister-president. Voor hun gewone dagelijkse werk kan een eenvoudige minister gewoon de KLM nemen, of Transavia desnoods.