Joop

Op naar de zoveelste overbodige afsplitsing

  •    •  
06-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
50pluslianedenhaan
Nagel staat bekend als een geboren intrigant, maar Den Haan wordt in haar omgeving de ‘baby-barracuda’ genoemd.
Het was nogal voorbarig om te denken dat het afgelopen zou zijn met het gedonder bij 50PLUS nu de partij nog maar één Kamerzetel heeft. De ouderen ruziën gewoon verder. Binnenkort zal Liane den Haan, het enige Tweede Kamerlid van de partij, wel op straat gezet worden of zich afscheiden. Haar zetel neemt ze dan mee, want dat is langzamerhand traditie op het Binnenhof. Waarna 50PLUS een partij zonder gekozen politici zal zijn, althans in de Tweede Kamer. In de Eerste heeft ze er wel nog twee, al zijn die – net als alle andere senatoren – niet rechtstreeks aan hun zetel gekomen.
Dat het die kant op zal gaan blijkt zonneklaar uit een interne, maar naar de media gelekte evaluatie. Den Haan klaagt hierin steen en been over de manier waarop partijvoorzitter Jan Nagel en zijn bestuur haar behandelen. Ze is naar eigen zeggen ‘gesaboteerd, gepest en geïntimideerd’ tijdens de voorbije verkiezingscampagne. De oude Nagel laat zich echter evenmin onbetuigd.  Volgens hem is Den Haan zelf uit op de macht in de partij en gaat ze daarbij over lijken.
Wie gelijk heeft laten we hier maar in het midden. Nagel staat bekend als een geboren intrigant, maar Den Haan wordt in haar omgeving – niet door haar vriendjes uiteraard – de ‘baby-barracuda’ genoemd. Een bijnaam die niet duidt op een vredelievend karakter. We zullen het er maar op houden dat de meeste 50PLUS-leden niet meer werken en dus alle tijd hebben om elkaar het leven zuur te maken.
Interessanter – althans voor de vele mensen die níet op 50PLUS hebben gestemd – is de vraag of Den Haan zeteldiefstal pleegt als ze de partij straks verlaat. Ze heeft immers, als enige gekozene, voldoende voorkeurstemmen behaald bij de verkiezingen. Daar staat tegenover dat als zij op eigen kracht had meegedaan aan de stembusgang – bijvoorbeeld als Lijst-Den Haan – het resultaat aanzienlijk slechter zou zijn geweest. Vermoedelijk had dan, met uitzondering van familieleden en enkele getrouwen, niemand op haar gestemd. Want behalve als gemeenteraadslid (voor D66 en later PvdA) in Woerden was ze nooit eerder politiek actief, dus bijna geen mens kende haar. Den Haan heeft haar zetel vooral te danken aan 50PLUS. Vrijwel iedereen die op 17 maart het hokje voor haar naam rood kleurde deed dat in de hoop dat die partij in de Tweede Kamer zou komen.
Anderzijds: partijen bestaan volgens de Nederlandse wetgeving helemaal niet. Zetelroof is dan ook formeel geen misdrijf. Kamerleden worden op persoonlijke titel gekozen en handelen volgens hun eed ‘zonder last’.
De praktijk is natuurlijk een heel andere. Vrijwel geen enkele parlementariër zou zelfstandig aan het Kamerlidmaatschap zijn gekomen. Ze danken dat zo goed als allemaal aan de partij waarvoor ze kandidaat waren. Het Nederlands kiesstelsel negeert een feit waar niemand omheen kan. Het zou veel beter zijn als dat erkend zou worden. Dat wil zeggen: in theorie. Want hoe je het bestaan van partijen in de wet moet vastleggen is onduidelijk. Je zou dan moeten toegeven dat Kamerleden alleen Kamerlid zijn geworden doordat ze deel uitmaken van een partij. De passage dat ze onafhankelijk opereren zou dan geschrapt dienen worden.
Dat gaat natuurlijk niet gebeuren. Nog los daarvan: om het zover te krijgen zou je de grondwet moeten veranderen. Dat kan alleen als de Tweede en Eerste Kamer daarmee instemmen, de tweede keer (na verkiezingen) met een meerderheid van twee derde. Informeer maar eens bij liefhebbers van een correctief referendum hoeveel moeite zoiets kost.
We zullen dus moeten leren leven met een kiessysteem dat gebaseerd is op een leugen: die van het onafhankelijke Kamerlid. En met de in mijn ogen volstrekt overbodige afsplitsing Groep Den Haan, want zo zal de ex-50PLUS-lijsttrekker straks door het leven gaan. Overigens: 50PLUS is volgens mij ook een overbodig one-issuepartijtje.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

Ryan2
Ryan28 mei 2021 - 18:30

Tja, het is heel simpel. Je stemt in principe altijd op een persoon, niet op een partij. Anders hoefden ze ook geen namenlijst op het stembiljet te zetten. Dat met die partijen is er pas later ingeslopen. In eerste instantie waren het niet eens partijen, maar kieslijsten. Gewoon een manier om stemmen niet verloren te laten gaan. Nu is het wel zo, dat deze partijen zich al snel ontwikkelden tot pressieclubs. Wil zeggen, dat ze leden onder druk zetten om de partijtop te gehoorzamen. En dat komt de democratie niet ten goede. Het wordt al helemaal een lachertje, als de partijbesturen elkaar het kot uit gaan vechten. Op zich is een partij zoals 50+ een verkeerd idee. Ik ben 50+, maar er denkt geen haar op mijn hoofd om ooit op een ouderen partij te stemmen. Ouderen zijn onderling net zo divers qua politieke opvattingen als jongeren. Ik zou wel aan willen bevelen niet op partijen te stemmen die de pensioenenkas leeg roven. Zo veel keus blijft er dan trouwens ook weer niet.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde7 mei 2021 - 9:55

Kan me er niet druk om maken, splinters die feitelijk niemand vertegenwoordigen zijn gedoemd te verdwijnen. Dit soort partijen is voor mensen die geen echte keuze kunnen maken en daarom kiezen voor het minst erge. Maar waarom Baby Barracuda? Ze ziet er niet uit als een baby of is dat kleinerend bedoeld omdat ze een vrouw is?

The Apple
The Apple6 mei 2021 - 17:35

Het instituut van het onafhankelijke Kamerlid is geen leugen, de term "zetelroof" is dat. Tenslotte heeft iedereen het recht om zich verkiesbaar te stellen en dat recht houdt niet op als iemand Kamerlid wordt. Je kunt de vraag stellen of het wel noodzakelijk is, of moet zijn, om daarvoor een partij in het leven te roepen, terwijl je het ook niet kunt verbieden.

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mei 2021 - 8:42

Inderdaad! In het andere geval zul je nooit een andere bestuurscultuur kunnen verwezenlijken, die is nl. helemaal afhankelijk van de partijleden en de partijen zelf. Dat kan alleen als kamerleden ook werkelijk onafhankelijk van de partij en coalitie stemmen en kunnen stemmen zonder daarvoor afgestraft te worden. Als partijen kamerleden niet meer onder druk zetten en geen stem voor of tegen afdwingen of ze dientengevolge op een onverkiesbare plaats zetten. Anders verandert er helemaal niets.

Peter Stans
Peter Stans6 mei 2021 - 16:33

hmm, ik kende haar, vanuit de ANBO wel degelijk. Verder is het uiteraard allemaal voorspelbare soap... :-)

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin7 mei 2021 - 8:45

Ik ook, al ben ik zelf niet daarbij aangesloten. Zij vertolkte volgens mij zelden de stem van de ouderen. Iemand die zich graag liet gelden, eigenwijs type. Nu valt het natuurlijk ook niet mee zo'n club bij elkaar te houden, maar toch. Ik ben vaak genoeg 'woedend' op haar geweest als ze weer eens dacht namens de ouderen te spreken.

DenFlexwerker
DenFlexwerker6 mei 2021 - 16:23

"Interessanter – althans voor de vele mensen die níet op 50PLUS hebben gestemd – is de vraag of Den Haan zeteldiefstal pleegt als ze de partij straks verlaat". In dit geval lijkt mij het volgende gelden: als je stemt op een partij bekende querulanten, dan is het pas kiezersbedrog als ze niet vechtend over straat gaan.

ton14024
ton140246 mei 2021 - 15:13

Prima uiteenzetting, helemaal mee eens, chapeau. Is het iets met IQ dat 50+?

nikita72
nikita726 mei 2021 - 11:35

Als vrijwel niemand haar kende, is wel opvallend dat ze met voorkeurstemmen gekozen is. Verder denk ik dat dissidenten binnen een partij vaak ook kiezers op de partij vertegenwoordigen. Ik denk dat bijvoorbeeld veel Groenlinks-stemmers niet eens waren met het besluit om militairen naar Kunduz te sturen, en dat deze kiezers beter door de dissidente kamerleden vertegenwoordigd werden dan door de meerderheid van de fractie. Dit geldt ook voor de 80 twee CDA'ers die in de jaren '80 tegen kruisraketten stemden. Het is goed dat dissidenten hun zetel houden. Het helpt een beetje om te zorgen dat de partijleiding niet alle macht in de fractie heeft.

3 Reacties
Bouwman2
Bouwman26 mei 2021 - 13:59

Uiteraard spelen kleine partijen een kleine rol. Tenzij ze precies op de wip zitten. Dan maken ze het verschil weldegelijk. Het zal wel duidelijk zijn dat de SP en de Dierenbeweging nooit op de wip zitten. En hun tegenhangers ook niet. In het geval dat VVD en D66 het motorblok vormen, - ze lagen verrassend goed bij de Kiezer- .zou volstaan kunnen worden met GL en PvdA met zijn vieren precies de helft. Samen dus zonder de CU en het CDA dus, kan VOLT precies het verschil maken tussen bijvoorbeeld de opstelling van Nederland aangaande de EU. . Voor snelle beslissers is het wel duidelijk waar de koopjes zijn te halen. Intussen kan het CDA dan rustig het interne probleem oplossen. Dat hangt van Pieter Omzigt af. Splits ie zich af of niet. En gaat afsplitsen alleen of met meerderen? Komt er een fusie aan? En wie is dan het CDA? Het wordt weer loei-spannend, lieve mensen.Houdt je zakdoek bij de hand. Verder nog even dit; aan de cultuur van Afrekenen tot de laatste eurocent moet echt maar eens een eind komen op straffe van helemaal een bloedbad. .

jandebakker
jandebakker6 mei 2021 - 15:14

ze is niet met voorkeurs stemmen gekozen, ze was de lijsttrekker ;)

LaBou
LaBou 6 mei 2021 - 16:35

Peins nog even verder: vrijwel alle kiezers maken automatisch het bovenste rondje van de lijst van hun keuze rood. En dat noem jij dan: "voorkeurstemmen". Wat een onzin. Als daar pietjepuk had gestaan had die deze stemmen gehad.

WiebeI
WiebeI6 mei 2021 - 10:49

Heerlijk toch! De ruzies binnen 50+ zorgen al jaren voor vermaak en verstrooiing. Zeker in de huidige crisistijd een heerlijke afleiding.

Outsider2
Outsider26 mei 2021 - 10:23

Van splinter- naar flinterpartij. Wat een soap.

Uilenspiegel
Uilenspiegel6 mei 2021 - 9:46

"We zullen dus moeten leren leven met een kiessysteem dat gebaseerd is op een leugen: die van het onafhankelijke Kamerlid. En met de in mijn ogen volstrekt overbodige afsplitsing Groep Den Haan, want zo zal de ex-50PLUS-lijsttrekker straks door het leven gaan. Overigens: 50PLUS is volgens mij ook een overbodig one-issuepartijtje." Welke conclusie dit betoog volstrekt overbodig maakt?