Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Op naar de stembus! Of niet?

  •  
22-05-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
63 keer bekeken
  •  
stem300.jpg
Nederland stemt voor het Europees Parlement … Weer lage opkomst verwacht van rond de 30 procent
Donderdag kunnen bijna 13 miljoen Nederlanders naar de stembus om 26 nieuwe Europarlementariërs te kiezen. Alleen in Nederland en Groot-Brittannië wordt donderdag gestemd. In de overige 26 landen is de stembusgang op vrijdag, zaterdag of zondag.
Welke partij donderdag in Nederland als winnaar uit de bus komt is niet te voorspellen: de peilingen lopen daarover uiteen. Wel is al duidelijk dat een ontzettend lage opkomst wordt verwacht, vergelijkbaar met die van vijf jaar geleden. Slechts 36,5 procent van de kiesgerechtigden ging toen naar de stembussen.
In het RTL programma RTL Late Night zei premier woensdag een opkomst van 30 procent ‘echt veel te laag’ te vinden. Het is volgens hem een verantwoordelijkheid van allen om gebruik te maken van het stemrecht. Veel mensen zouden geen zin hebben om te stemmen of het nu t er niet van inzien, maar volgens de premier kan stemmen wel degelijk het verschil maken. Juist nu, omdat er nu sprake is van een kantelmoment in de EU. Met moet ‘over het dooie punt heen’, aldus Rutte.
De uitslag in Nederland is pas op zondagavond bekend, nadat alle stembureaus zijn gesloten.
De hoofdvraag lijkt deze verkiezing te draaien om meer of minder Europa,maar dat is volgens NOS EU-correspondent Chris Ostendorf onzin. Op de PVV na zijn alle partijen namelijk gewoon aanhanger van de Europese Unie:
“Ook partijen die kritisch zijn op Brussel, willen nog steeds problemen oplossen door dat Europees te regelen. Het gaat dus niet zozeer om minder Europa, maar om een ander Europa.”

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.