Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Op het Twitter van Elon Musk kon video van racistische massamoord Christchurch urenlang gedeeld worden

  •  
28-11-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1681 keer bekeken
  •  
ANP-453676874

Het is Twitter-gebruikers gelukt om videomateriaal van de racistische massamoord in Christchurch te verspreiden, zonder dat dit door Twitter werd opgemerkt. De beelden gingen urenlang rond op het sociale netwerk van Elon Musk zonder dat er alarmbellen afgingen. Pas toen de Nieuw-Zeelandse regering Twitter aansprak, werd er actie ondernomen. De videobeelden zijn inmiddels weer offline.

De video werd gemaakt door de Australische rechtsextremist Brenton Tarrant die in 2019 in het Nieuw-Zeelandse Christchurch 51 moslims vermoordde in twee moskeeën. Hij zond zijn misdaden live uit via sociale media. Hoewel de verschillende sociale netwerken de beelden direct offline haalden en veiligheidsmaatregelen in stelling werden gebracht om opnieuw delen te voorkomen, ging dat op Twitter helemaal mis. 

Twitter heeft niet gereageerd op verzoeken van onder andere The Guardian om te reageren. Sinds Elon Musk het sociale netwerk in handen kreeg, is de helft van het personeel ontslagen. Vervolgens liet hij de overgebleven medewerkers weten dat vanaf nu een bikkelhard arbeidsethos zou gelden, waarna nog eens honderden medewerkers besloten op te stappen. Onder hen zijn veel moderatoren, maar ook de teams die zich bezighielden met het naleven van mensenrechten en die ervoor zorgden dat Twitter zich aan de wetgeving in diverse landen houdt. 

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

PGS
PGS28 nov. 2022 - 21:22

IS kon toch ook hun propaganda op Twitter gooien en dat werd gewoon toegestaan. Flinke selectieve verontwaardiging hier.

1 Reactie
r v b
r v b29 nov. 2022 - 12:50

IS is ook rechtsextremistisch, en daarover was ook ophef.

PVDB2
PVDB228 nov. 2022 - 13:06

Je hebt massamoordenaars uit lust, macht en je hebt massamoordenaars uit haat. Geradicaliseerde mensen zoals Anders Breivik (die in Wilders een inspiratiebron zag; kom in aktie/verzet), zo had je Brenton Tarrant, de massamoordenaar in Christchurch waar 50 moslims het slachtoffer van werden. Daar hoorde je Geert niet over. Of alleen voor de bühne, want de haat is alleen voor politiek gewin. Met als resultaat dat mensen door je retoriek gaan handelen. Zoals Tarrant dat deed en die in Breivik weer als compagnon en gelijkgestemde zag. Tarrant, een Australische christelijke immigrant (!) , diep in het rechts extremisme zat. Waarvan het gevaar heel lang werd gebagatelliseerd of genegeerd. Het langdurig op Twitter aanwezige filmmateriaal van de moord is iets anders dan fictie op waargebeurde gebeurtenissen. Zoals van Breivik (77x) en bekende seriemoordernaars, praktisch altijd christelijk man en blank, zoals Gary Ridgway (49x), Ted Bundy (35x) John Wayne Gacy (33x) en Jeffry Dahmer (17x). Al heb je ook grotere zoals de Russische moordenaars die meer slachtoffers hebben gemaakt (zoals Andrei Chikatilo; de Rostov Ripper 53x). Vaak mensen die een bepaald vertrouwen kunnen wekken of kunnen manipuleren en daardoor veel slachtoffers veroorzaken. Het zal je buurman of familielid wezen.

Greendutch
Greendutch28 nov. 2022 - 12:46

https://mastodon.help uitleg over hoe mastodon opgezet is, daar is nagedacht over hoe te voorkomen dat mensen agressief doen of lelijk elkaar behandelen. indien iemand dat doet wordt men door de anderen uitgesloten

GeenProbleem
GeenProbleem28 nov. 2022 - 12:05

Zal nog wel een tijdje duren voordat de zaken daar op orde zijn, vooralsnog komt het over alsof het daar een totale chaos is... Nu we het toch over Twitter hebben.., hebben al die lui die destijds geroepen hebben dat ze naar Mastodon zouden vertrekken hun Twitter account al opgeheven? Ben erg benieuwd naar de cijfers!

2 Reacties
Zandb
Zandb28 nov. 2022 - 16:02

Probleem Dergelijke cijfers zijn altijd geanonimiseerd. Het bestaat niet dat u dergelijke cijfers kunt herleiden naar mensen, met naam en toenaam. U bent dus alleen maar een beetje vervelend aan het doen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut28 nov. 2022 - 16:13

Die zitten er allemaal nog op. Je gooit niet zomaar een bron van inkomsten weg.

Sam V
Sam V28 nov. 2022 - 10:48

Soms moet je eerst schoon schip maken. Dan bestaat de kans dat je iets te veel weggooit. Maar dat lost zich wel weer op.

1 Reactie
Olav Meijer
Olav Meijer29 nov. 2022 - 18:31

Of wordt het kind met het badwater weggegooid? Is minstens zo waarschijnlijk.....

Marinus C.
Marinus C.28 nov. 2022 - 9:10

Mijn God, het ziet er inderdaad naar uit dat Elon Musk alle problemen met Twitter dit jaar nog gaat verhelpen. En ook zo lekker futuristisch een Social Mediaplatform wat zelfmoord pleegt. Doet me een beetje aan de pretentieuze, op een gedicht gebaseerd Zweedse Film Aniara denken. "I've been troubled by their pains. In the name of Things, I want peace. I will be done with my displays. There is protection from nearly everything. But there is no protection from mankind." I've been troubled by their pains. In the name of Things, I want peace. I will be done with my displays. There is protection from nearly everything. But there is no protection from mankind.

A little bit of sunshine
A little bit of sunshine28 nov. 2022 - 8:58

Niet gedetecteerd door de automatische algoritmes, en offline gehaald na melding. Er gaan vast wat dingen veranderen bij Twitter, maar niemand weet nog welke kant het op gaat. Ik snap persoonlijk de aandacht niet zo, elke scheet rond twitter is nu nieuws. Dit soort dingen gebeurde voor Musk helaas ook wel eens.

Eric Minnens
Eric Minnens28 nov. 2022 - 8:58

Ik vind Elons smile nog irritanter dan die van Mark. Ja ja, ik weet het, dit is een ad hominem. Twee eigenlijk.

3 Reacties
LaBou
LaBou 28 nov. 2022 - 11:22

Nou vooruit dan, voor deze keer.

MG1968-2
MG1968-228 nov. 2022 - 12:04

Maar zo herkenbaar....

GeenProbleem
GeenProbleem29 nov. 2022 - 8:58

@MG1968 Ik snap het wel, maar voor jou blijft het natuurlijk niet bij deze ene keer...