Joop

Op de universiteit is geen plaats meer voor politieke diversiteit

  •  
07-07-2020
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1066 keer bekeken
  •  
6926625803_b2f23f7c5f_k

© cc-foto: Istvan. Monument voor Arthur Koestler in Boedapest

Op vrijwel alle universiteiten zijn ‘diversity officers’ aangesteld die er op moeten toezien dat op de literatuurlijsten geen racistische of seksistische boeken staan
Niet alleen op het terrein van de coronabestrijding klinkt de roep om meer overheidsingrijpen en centralisatie van de besluitvorming. Die centralisatie was al veel langer gaande bij de politie en bij gemeenschappelijke regelingen van gemeentebesturen.
Op de universiteiten wordt de greep van het centraal bestuur op het onderwijs en onderzoek versterkt door de centrale toewijzing van onderzoeksgeld via NWO en door Europese onderzoeksbeurzen. Managers gaan zich nu ook bezighouden met de inhoud van onderwijs, een taak die vroeger aan leerstoelhouders was toevertrouwd. Op vrijwel alle universiteiten zijn ‘diversity officers’ aangesteld die er op moeten toezien dat op de literatuurlijsten geen racistische of seksistische boeken staan. Overal worden werkgroepen opgericht waarin docenten en studenten gezamenlijk ten strijde trekken om het hele curriculum te ‘dekoloniseren’.
Een van mijn collega’s vertelde mij dat hij een advies had gekregen om een tekst van de literatuurlijst te verwijderen om dat deze een verkeerd, want ‘essentialistisch’, beeld schetste van genderverhoudingen. Een oud-student vertelde mij dat de ‘Senior Diversity officer’ van de faculteit Maatschappijwetenschappen aan de UvA een docent had gesommeerd een tentamenvraag anders te formuleren. Dat gebeurde een kwartier voordat het tentamen afgenomen zou worden. Geen gehoor geven aan dit ‘verzoek’ zou ‘serious consequences’ hebben voor de betreffende docent. Weigeren was dus geen optie. Dat geldt ook voor deelname aan de diversity lunches binnen de afdeling, waar iedereen het hartgrondig met elkaar eens is.
Geheel in de geest van George Orwell moeten de Diversity Officers er op toezien dat alle politieke diversiteit uit de universiteiten verdwijnt. In mijn eigen afdeling Politicologie aan de UvA ging deze maand een brief rond , door bijna alle docenten getekend, waarin de ondertekenaars zichzelf schuldig verklaren aan het in stand houden van een koloniaal en racistisch onderwijsprogramma.
‘Our failure is evident in the ideas we have promoted and the community we have built. More specifically: we have not adequately focussed on issues of race and its intersectionalities in our research.’
De meeste ondertekenaars hebben weliswaar geen enkele invloed gehad op het curriculum van Political Science, maar ze zijn toch schuldig. De belangrijkste drijfveer om zo’n brief te ondertekenen is angst. Wie niet tekent kan een vaste aanstelling of promotie vergeten.
Het behoeft geen betoog dat de diversiteitsofficieren allemaal autochtone Nederlanders zijn. De Chief Diversity Officer van de Faculteit der Maatschappij en Gedragswetenschappen werd onlangs door radicale studenten gevraagd af te treden om plaats te maken voor ‘iemand van kleur’. Zij antwoordde dat zij benoemd was als ‘bruggenbouwer’; zwarte kandidaten zijn dat kennelijk niet.
Het wordt tijd dat de laatste verdedigers van de academische vrijheid een cursus gaan geven waarin Arthur Koestler’s ‘Darkness at Noon’ weer gelezen wordt. Koestler beschrijft daarin hoe zijn hoofdpersoon na een pijnlijk zelfonderzoek tenslotte tot het besluit komt om in het openbaar zijn misdaden tegen de internationale arbeidersbeweging – en de communistische partij in het bijzonder – te erkennen. Daarna wordt hij geëxecuteerd.
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (166)

Kriticos
Kriticos30 aug. 2020 - 20:27

De KGB mensen die hier hun plan verwezenlijkt zien worden wat ze ergens rond ~1980 zijn begonnen , liggen in een deuk nu. (als ze nog leven ) . Als tegengif zou je op de universiteiten een verplicht boekje kunnen laten lezen : "The undiscovered self " (aangezien niemand nog Duits spreekt) . Ik ben momenteel bezig om het proberen kort en simpel samen te vatten om te verspreiden, in het Nederlands.

1 Reactie
Kriticos
Kriticos30 aug. 2020 - 20:28

Dat moet zijn : "The undiscovered self " van C.G Jung .

clara51
clara5111 jul. 2020 - 23:08

Vraagje. Wordt de wereld en de toekomst van mijn 7-jarige donkere kleinzoon, die nu al weet dat hij donker is en dus anders, leuker van al dit academisch gehannes? En van de kennelijk enorm belangrijke debatten over of iets racisme is ja of nee en de gesprekken over racisme of de enorme hoeveelheid meningen links en rechts? Waardoor mensen alleen maar meer tegenover elkaar komen te staan? Ja? Ga dan gerust je gang. En verzin meteen even iets met z'n allen waardoor dat kind van zijn ongemakkelijke gevoel afkomt. Weet ik veel, het zwart van piet voortaan gewoon weglaten of zo. Nee? Doe dan maar niet.

1 Reactie
Jansen7
Jansen713 jul. 2020 - 6:41

Valse tegenstelling tussen dictatoriaal gedrag op universiteiten (leuk geprobeerd om het te downplayen trouwens!) en racisme.

Louis6
Louis610 jul. 2020 - 7:55

Diversiteit in meningen is leuk zolang het geen mensen onderdrukt. Heel goed dat universiteiten zich steeds meer bewust worden van de ver- en onderdrukkende rol die zij eeuwenlang gespeeld hebben. Hetzelfde is het gebruik van de ‘heilige’ wetenschap om abjecte meningen straffeloos te kunnen verkondigen. “De wetenschap is objectief”, heet het dan. Vaak een instrument om Mensen Van Kleur te beledigen en in een hoekje te duwen.

4 Reacties
ValsPlat
ValsPlat10 jul. 2020 - 13:48

Heb je ook concrete voorbeelden van abjecte meningen die door de wetenschap (ik neem aan dat je wetenschappers bedoelt), al dan niet straffeloos, verkondigd worden?

Meindert Fennema
Meindert Fennema10 jul. 2020 - 13:54

Diversiteit van meningen is helemaal niet 'leuk', maar zonder vrijheid van meningsuiting geen democratie. Maar misschien voel je daar wel helemaal niet voor, Louis.

Louis6
Louis610 jul. 2020 - 21:15

@valsplat: wat dacht je van ‘wetenschap’ die rassenongelijkheid aantoont bijvoorbeeld?

Robert Follon
Robert Follon12 jul. 2020 - 8:36

[wat dacht je van ‘wetenschap’ die rassenongelijkheid aantoont bijvoorbeeld] Nu voer je iets interessants aan. Kom eens met een echt voorbeeld waarin dit onderwezen wordt. Dat er vroeger schedelmetingen waren, dat het nu onderwezen wordt als onderdeel van verbeterd curriculum (als in: men dacht zoiets vroeger, maar hierom en hierdoor doen we hier niet langer aan), is leren van de geschiedenis. Die geschiedenis aan het zicht willen onttrekken ontneemt mensen de kans om iets ervan te leren. Dat er nu niet langer aan schedelmetingen wordt gedaan is ook niet bepaald de verdienste van de 'diversity officer'...

05021942
050219429 jul. 2020 - 20:28

Chief Diversity Officer kun je in Israel alleen worden als je zowel besneden bent als kosher eet. Er is ook alleen een engelstalige aanduiding voor zulke poltieke commissarissen, omdat we voorbeeld nemen aan de VS waar diversity al lang geheel is ingeburgerd.En daar hebben ze geen nederlands woord voor diversity , de reden dat wij dat ook niet hebben.

Tom7
Tom79 jul. 2020 - 6:51

Een overdenking van Thoreau uit `Walden´ en `de plicht tot burgerlijke ongehoorzaamheid´ . "Als de locomotief fluit, laat hem fluiten totdat hij schor is en als de klok luidt, waarom zouden we dan gaan hollen? We zullen letten op wat voor muziek ze maken. Laten we ons vestigen en werken en onze voeten zover door de modder en de blubber van meningen en vooroordelen en traditie heen duwen, door het slib dat de aarde bedekt, door Parijs en Londen, door New York en Boston en Concord, door Kerk en Staat, door poëzie en filosofie en religie, totdat we in plaats daarvan een harde ondergrond bereiken, die we realiteit noemen............................................................................................................................. Als je een feit recht onder ogen ziet, zul je merken dat de zon op beide oppervlakken schittert alsof het een kromzwaard is, en dan voel hoe zijn zachte snede je hart en merg doorsnijdt, en zo zul je met vreugde je stoffelijke loopbaan besluiten. Of het nu om leven gaat of om dood, wij vragen alleen om werkelijkheid. Als we werkelijk op sterven liggen, laat ons dan het gereutel in onze kelen horen en de kou in onze uiterste ledematen voelen; als we leven, laten we ons dan aan onze taak wijden. De tijd is slechts de stroom waarin ik zit te vissen. Ik drink ervan; maar terwijl ik drink zie ik de zanderige bodem en ontdek ik hoe ondiep hij is. De dunne stroom glijdt weg, maar de eeuwigheid blijft. Ik zou dieper willen drinken, vissen in de lucht, waarvan de bodem als met kiezels is bestrooid met sterren. Ik kan niet tot één tellen. Ik ken de eerste letter van alfabet niet. Ik heb altijd spijt gehad dat ik niet zo wijs was als op de dag dat ik geboren werd." Amen (Pag 113-114 vertaling Anton Haakman)

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai8 jul. 2020 - 16:57

Boeken verbieden / verbranden, lijkt me nu niet iets waar een modern vrijdenkend individu nogal wat weerstand tegen zou moeten hebben. Heinrich HeineHeinrich Heine Duits dichter 1797-1856 Men begint met het verbranden van boeken, en men eindigt met het verbranden van mensen. Francis Bacon Engels filosoof en staatsman 1561-1626 Het is het beste om oud hout te verbranden, oude wijn te drinken, oude vrienden te vertrouwen, en oude auteurs te lezen. G. C. Lichtenberg Duits schrijver en natuurkundige 1742-1799 Wij verbranden weliswaar geen heksen meer, maar wel elke brief, waarin ons een ongezouten waarheid gezegd wordt. Dag Hammarskjöld Zweeds diplomaat en van 1953-1961 VN secretaris-generaal 1905-1961 Alles verbranden in het vuur van het heldere oog en toch hopen dat iets van hetgeen uit de as gehaald kan worden waardevol zal zijn. Ray Bradbury Amerikaans science-fiction schrijver 1920-2012 Om een beschaving te vernietigen, moet je geen boeken verbranden. Overtuig gewoon de mensen om er geen meer te lezen. etc etc.Het is een vorm van dictatuur en enge eenvormigheid waar ik persoonlijk helemaal niets mee te maken wil hebben en het knap eng vind.

3 Reacties
Louis6
Louis610 jul. 2020 - 7:57

Het gaat er niet om of er boeken verbrand worden (of films verboden etc), zolang het maar de juiste boeken zijn die verbrand worden. Want boeken vol haat die hebben bijgedragen aan onderdrukking en ongelijkheid, die waren het beste nooit geschreven en het op twee na beste zo snel mogelijk verbrand.

Jansen7
Jansen710 jul. 2020 - 18:08

@Louis: wie bepaald wat 'juist' is? In Nederland hebben we vooralsnog de grenzen gelegd bij geweld en bij feitelijke en objectieve belediging. Alles wat verder gaat is censuur wat er is altijd iemand die iets als hatelijk ervaart of iemand die iets niet 'juist' vindt. Volgens jouw criteria zou ook Marx verboden moeten worden, en alle boeken van Moslims en Hindoe's omdat anderen daar ongelijkheid en/of onderdrukking in herkennen.

hansdetorenkraai
hansdetorenkraai11 jul. 2020 - 9:25

@Louis 10 juli 2020 at 09:57 vind u ongelofelijk eng, en hoop dat u nooit de macht zult krijgen over wat er behouden moet blijven en wat verbrand. Er zijn miljoenen mensen omgebracht in de overtuiging van hun eigen gelijk.

Cave Canem
Cave Canem8 jul. 2020 - 15:03

Iedereen op de universiteit zou eens kennis moeten nemen van deze magistrale satire van Lubach. Alleen geschikt voor degenen bij wie alle humor en relativering door alle venijnige discussies nog niet is weggerot. https://youtu.be/-qzjR2ZzTec

2 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa29 jul. 2020 - 6:55

Geweldig filmpje. Spijker op de kop.

michellekepen
michellekepen9 nov. 2020 - 16:44

Cave Canem, Dank voor het delen van dit schitterend werkje! Ik probeerde meteen in te beelden hoe een aantal van de hier aanwezige veelschrijvers hier op zouden reageren? Even 'meisje van 20 jaar' vervangen door de desbetrefende nickname. Maar ik ben bang dat dat ze zichzelf zelfs dan niet aangsproken zouden voelen...

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2020 - 14:51

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/08/open-debat-bestrijd-racisme-maar-kom-niet-aan-het-vrije-woord-a4005314

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde8 jul. 2020 - 13:09

Niet alleen op de universiteiten, ook op de Hogescholen is er al jaren sprake van een bewuste sturing van studenten door sommige docenten. Bepaalde literatuur werd verplicht gesteld ook al waren er veel vraagtekens over de wetenschappelijke basis er van. Het ging onder andere over de omstreden objectificatietheorie in de ontwikkelingspsychologie. De theorie gaat uit van de veronderstelling dat vrouwen het beeld dat zij hebben van zichzelf voornamelijk bepaald wordt door hoe anderen hen zien. Op zich is er met die veronderstelling niets mis, zij het dat hetzelfde geldt voor mannen. Ook zij spiegelen cq confirmeren zich in bepaalde mate aan het beeld dat er via media, maar ook via verwachtingen van ouders en de directe omgeving op hen geprojecteerd wordt. En uit onderzoek door de Universiteit van Leuven blijkt nergens dat mannen of vrouwen zich daar aan storen, het is onderdeel van een eeuwenoud socialisatieproces. Toch bleek die kritiek door betrokken docenten niet getolereerd te worden. Het ging hen op het recht van vrouwen om zich aan dat proces te onttrekken. Toen studenten daar tegen in brachten dat niemand hen die mogelijkheid onthield kapte de docente de zaak af door te stellen dat alleen haar opvatting er toe deed. En de studenten zich lieten leiden door de wetenschap die door mannen werd gedomineerd. Toevallig was ik een paar maanden eerder een oud collega en tevens oud docent van die opleiding tegengekomen en vroeg waarom hij geen docent meer was. Hij zuchtte en zei, om een lang verhaal kort te maken, dat de vrouwen hadden gewonnen. Ze hadden met succes een aantal formatieplekken opgeëist, waardoor manlijke docenten het veld konden ruimen. En met de vrouwen kwamen andere agenda's en andere visies. Je kunt dat zien als diversiteit, ik zie het als het opdringen van visies die weinig met wetenschap te maken hebben maar alles met politiek. Ik heb zelf halverwege de jaren zeventig in Groningen gestudeerd en kan me de invloed van Groninger Studenten Bond nog heel goed herinneren. Die ging ver. Zover dat een bekwaam docent als Ger Harmsen het leven zuur werd gemaakt. Harmsen was in 1973 hoogleraar dialectische filosofie en historische sociologie aan de RUG geworden en was als geen ander in staat om de Marxistische dialectiek en haar maatschappelijk impact inzichtelijk te maken. Maar hij had o.a. vanwege Russische inval in Hongarije in 1956 zijn lidmaatschap van de CPN opgegeven, werd later lid van de PSP en daarna van de PvdA. Blijkbaar was hij in de ogen van de GSB, die sterk gelieerd was aan de CPN een afvallige. Dit soort zaken heeft me allergisch gemaakt voor politieke invloed op scholen en universiteiten. Ongeacht de kleur. Dat wil niet zeggen dat ik het eens ben met Baudet en zijn meester Cliteur. Want wat zij willen is eigenlijk wat zij willen bestrijden, teveel politieke invloed op studenten.

1 Reactie
OlavM
OlavM9 jul. 2020 - 2:29

@ MartinvanderLinde: [Dat wil niet zeggen dat ik het eens ben met Baudet en zijn meester Cliteur. Want wat zij willen is eigenlijk wat zij willen bestrijden, teveel politieke invloed op studenten.] Zo is het maar net. En wel invloed van de meest duistere soort.

Mr Ed
Mr Ed8 jul. 2020 - 12:29

Diversiteit is blijkbaar tegenwoordig newspeak voor het verwijderen van onwelgevallige uitingen zodat er nog 1 “juiste” mening overblijft waaraan iedereen zicht dient te conformeren op straffe van uitsluiting

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker8 jul. 2020 - 12:14

De crux van de brief van de 80 medewerkers zit in de zin: “Ons falen blijkt uit de ideeën die we hebben uitgedragen en de gemeenschap die we hebben opgebouwd. Meer concreet: wij hebben ons in ons onderzoek niet voldoende gefocust op kwesties van ras als sociaal systeem en de manier waarop ras samenhangt met andere sociale rectificaties." Hier zeggen ze, en nu vertaal ik het in mijn woorden, we hebben allerlei verkeerde sociale theorieën behandelt (de 'uitgedragen ideeën). Dat hadden we niet moeten doen. We hebben nu het licht gezien en concentreren ons op de nieuwe waarheid van de 'intersectionaliteit'. Dat de 80 dit schrijven, zou voor mij reden zijn om hen op te ontslaan. Daarmee geven ze aan hun onderwijskundige en maatschappelijke rol te gaan verzaken en te gaan functioneren als pr-bureau van de 'intersectionaliteitsreligie'. De onderwijskundige en maatschappelijke rol is namelijk niet om de studenten te 'indoctrineren' met één wereldbeeld, maar hen kennis laten maken met alle mogelijke wereldbeelden en hen te leren deze kritisch te bevragen.

4 Reacties
Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 12:21

Dus omdat ze een mening verkondigen die jou niet bevalt, moeten ze ontslagen worden, en dit bevordert de diversiteit van ideeën aan de universiteit? Die brief is inderdaad een wangedrocht. Geboren uit goede bedoelingen, neem ik aan, en vanuit een oprechte wens om minder blind te zijn en meer te willen zien, maar niettemin onzin. Ik zou hem niet getekend hebben, maar om mensen hierom te gaan ontslaan, is wel weer het andere uiterste.

michellekepen
michellekepen8 jul. 2020 - 14:28

Ballonnendoorprikker, "Daarmee geven ze aan hun onderwijskundige en maatschappelijke rol te gaan verzaken en te gaan functioneren als pr-bureau van de ‘intersectionaliteitsreligie’" Voor de één reden om deze medewerkers te ontslaan. Zoals voor jou. Voor anderen juist reden om deze medewerkers okay te verklaren. En soortgelijke aan mensen aan te nemen. Een (retorische) vraag: welke van deze twee groepen heeft de macht? Voert het bewind? En hoe heeft dat zo ver kunnen komen? Wie hebben hier allemaal aan meegewerkt? Mee gecollaboreerd? Wie zijn de masters hier achter? Om heel simpel te beginnen: wie heeft deze brief opgesteld? Wie heeft daar toestemming voor gegeven? En wie heeft dit toegestaan? Antwoord op die vragen, zou wel eens naar heel dichtbij kunnen leiden! (minder plastisch: het zou mij verbazen wanneer het er niet heel korte en directe lijnen lopen naar bewegingen, waarvan de aanhangers hier geregeld publiceren)

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker8 jul. 2020 - 20:53

Beste Pennaam, Het gaat er mij niet om dat ze een mening verkondigen die mij niet bevalt. Dat mogen ze. Wat ze niet mogen is maar één theorie gaan verkondigen en dat is wat ze aangeven te gaan doen. Als docenten op een universiteit is het hun plicht om de studenten aan te zetten tot onafhankelijk denken. Dat doe je door studenten kennis te laten maken met alle mogelijke manieren om naar zaken te kijken. Ze geven aan dat ze dat niet gaan doen en daarmee verzaken de taak waarvoor ze zijn aangenomen. Dat is waarom ik hen zou ontslaan.

Ballonnendoorprikker
Ballonnendoorprikker8 jul. 2020 - 20:55

Beste Michel, Je zou wel eens gelijk kunnen hebben dat mensen die hier geregeld publiceren in ieder geval enige invloed hebben.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 10:54

Tsja, als je boeken gaat verwijderen van literatuurlijsten dan verdwijnen ze uit het collectieve geheugen. Hoe zou je dan ooit nog de inhoud van die boeken kunnen bediscussiëren of er inhoudelijk kritiek op kunnen hebben. Verder is het natuurlijk nogal subjectief om dat te doen en waar stopt het? Veel schrijvers zijn een product van hun tijd en opvattingen die toen normaal waren zouden nu niet meer kunnen maar dat maakt het niet minder interessant om ze te lezen om zo een goed beeld van die tijd te krijgen waarin zij leefden en te leren van de geschiedenis. De veelal onbegrepen Nietzsche maar verbieden terwijl die beste man totaal niet racistisch was maar wel misbruikt. Schopenhauer kan natuurlijk ook niet meer met zijn welhaast misantropische inslag want dat staat toch wel haaks tegenover de heer Bregman. En ook al heeft u tijd voldoende, Spengler kan echt niet meer met zijn verheerlijking van de Noord Europese cultuur. Het is een glijdende schaal waarin we terechtkomen. Overigens heeft de heer Fennema heel veel moed om dit ter discussie te stellen.

13 Reacties
Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 11:11

Maar al die mensen worden wel degelijk bestudeerd en bevraagd . Het idee dat er een universiteit is in Nederland waar filosofie studenten niet, gedurende hun loopbaan, iets van Nietzsche moeten lezen is volkomen onzin. Het is gewoon niet waar. Kijk de studiegidsen van de studies filosofie er maar op na, en u zult Nietzsche gewoon aantreffen.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 11:42

Dat ben ik helemaal met je eens Pennaam maar de zogenaamde cancelcultuur bestaat wel degelijk en we moeten er dus voor waken dat Nietzsche en anderen wel verdwijnen van de lijsten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 11:51

Kant was ook een achterlijke sexist.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 12:27

@Zapata. We moeten bang zijn dat in de toekomst Nietzsche gaat verdwijnen? Tja, dat kan. Het lijkt me niet erg logisch op dit moment, juist omdat zoveel van het modernisme (en dus ook het postmodernisme) hangt aan wat Nietzsche zei.Juist veel van de kritiek op de Universiteit vanuit links baseert zich mede op zijn werk, al is het maar door het verwerpen. Nietzsche is te fundamenteel om te negeren. Ik vind trouwens wel dat het elke prof en/of student volkomen vrij moet staan om Nietzsche wel een duffe racistische idioot te vinden - daar zijn voldoende gronden voor, als je dat zou willen- omdat juist uit de afwijzing van zijn gedachtegoed zeer interessante stromingen ontstaan.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 12:29

@Danielle, Ook Marx werd uit diverse hoeken van antisemitisme beschuldigd (de argumentatie is twijfelachtig) zo ook Bakoenin. Hup van de lijst af. Er zal bij vele schrijvers en filosofen uit het verleden wel iets te vinden zijn. Inderdaad zoals beneden al aangegeven Jefferson die slaven had. Ik ben bang dat alleen nog de Donald Duck op de lijst zal blijven staan in de toekomst.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 jul. 2020 - 12:49

Zapata 8 juli 2020 at 13:42 [ de zogenaamde cancelcultuur bestaat wel degelijk ] Ik zou wel durven beweren dat Nietzsche daartoe de aftrap heeft gegeven met zijn "Gott ist tot." Bam! In een pennenstreek een compleet opperwezen gecanceld.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 14:47

@ The stripper. Eerst maar eens bewijzen dat er zo een opperwezen bestaat. Zolang dat niet het geval is, dan is er ook niets gecanceld. @Pennaam /Ik vind trouwens wel dat het elke prof en/of student volkomen vrij moet staan om Nietzsche wel een duffe racistische idioot te vinden – daar zijn voldoende gronden voor, als je dat zou willen- omdat juist uit de afwijzing van zijn gedachtegoed zeer interessante stromingen ontstaan./ Juist maar dat is ook de reden dat je de meeste literatuur hoe twijfelachtig dan ook soms niet verplicht moet stellen maar wel kan aanraden. Het zet aan tot denken.

Minoes&tuin
Minoes&tuin8 jul. 2020 - 14:48

https://www.nrc.nl/nieuws/2020/07/08/open-debat-bestrijd-racisme-maar-kom-niet-aan-het-vrije-woord-a4005314 Open brief in de NRC.

Mickeymouse2
Mickeymouse28 jul. 2020 - 19:56

@ Zapata. Daar zeg je me wat, een van de weinige personages in De Donald Duck die niet wit is (ik gebruik normal blank, maar in dit geval is wit wel toepasselijk) is de boze wolf en die is niet echt goed te noemen en Morgana draagt wel heel zwarte kleding. Ik zou zeggen ‘cancellen die DD’. (Ik hoop serieus dat niemand hier serieus op in gaat)

Tom7
Tom79 jul. 2020 - 5:22

@Zapata Van Schopenhauer blijven jullie af hoorrrrrr.???? Over Schopenhauer, https://www.filosofie.nl/hoe-eenzaamheid-gelukkig-maakt Uit het artikel, "Schopenhauer kan natuurlijk ook niet meer met zijn welhaast misantropische inslag want dat staat toch wel haaks tegenover de heer Bregman." Daarom dus Schopenhauer, Bregman zijn gecorrumpeerde wijsheden zou ik wel van een waarschuwing voorzien op de omslag van zijn Bijbelse "deug"verhaal. En Houellebeque naturlich, die Schopenhauer evenals Nietzsche dat deed, min of meer vereerd. Houellebeque die in feite de handleiding (Sousmission) van het scenario hierboven, al heeft beschreven.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2020 - 10:20

Mickeymouse 8 juli 2020 at 21:56 Ook strips zijn een onderzoeksobject voor literatuuronderzoek. De zweeds Berit Åström, heeft diverse papers gewijd aan de "afwezige moeder" in oa. de Duck verhalen en andere populaire fictie.

Mickeymouse2
Mickeymouse29 jul. 2020 - 11:08

@DanilleDefoe Grappig, er zijn kennelijk veel meer studies die dit soort onderzoeken doen, bijv. ook over Batman. Toch heb ik het idee dat als je in Nederland zal vragen wie de opvoeding van kinderen doet dat het antwoord toch zal zijn: de moeder. Dat ondanks alle biased cartoons.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2020 - 13:51

Mickeymouse 9 juli 2020 at 13:08 De fictieve families zijn helemaal niet "bedoeld" als afspiegeling. In het "echt" is de thuisblijfmoeder ook al jaren op zijn retour.

Kaeden
Kaeden8 jul. 2020 - 10:49

Prima om de diversity officers kritisch onder de loep te nemen, maar als de opdracht van deze functie averechts werkt, wat maakt het dan uit welke huidskleur de officer heeft? Lijkt mij net zo in de geest van George Orwell.

Drunken Pumpkins3
Drunken Pumpkins38 jul. 2020 - 10:31

Ik zie niet wat hier mis mee is. Racisme en facisme moet er met een ijzeren vuist uitgeslagen worden. Als je het "vriendelijk vraagt" of het aan docenten overlaat geneurd er helemaal niks. Dat zagen we de afgelooen 50 jaar wel. Blij dat er serrieus acties word ondernomen. En de diversity officers zijn naar mijn mening gewoom goed bezig.

7 Reacties
BlackUhuru
BlackUhuru8 jul. 2020 - 11:14

Inderdaad Drunken, met de ijzeren vuist! En al die boeken op de brandstapel. Weg ermee! Leve de Diversity 'Officers'!

BlackUhuru
BlackUhuru8 jul. 2020 - 11:19

Een anti-facist die de aanstelling van 'officers' omhelst, ik pink een traantje weg dat ik dit niveau van surrealisme mag meemaken. Wat een fascinerende tijden leven we toch in!

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 11:55

DP zorgt op een geheel eigen wijze voor de komische noot.

Hallahan2
Hallahan28 jul. 2020 - 12:43

Krijgen deze 'officers' ook een uniform? Ik ken nog een Duits modemerk dat hier bewezen goed in is...

Robert Follon
Robert Follon8 jul. 2020 - 13:55

De Rode Khmer meldt zich....

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 jul. 2020 - 14:41

Heel goed Drunken. Wederom bevestigt u precies waarom ik vind dat Antifa de 'Anti' net zo goed uit de naam kan schrappen.

FrankJan Boere
FrankJan Boere8 jul. 2020 - 15:16

Geef DP de macht, marcheren maar, de laarzen staan al klaar.... Met ijzeren vuist zijn leer erin rammen. Goed bezig hoor! De echte fascist spreekt.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 9:51

Sure. Alsof ze bij Engels Shakespeare in de ban gaan doen vanwege Shylock of Othello of Ezra Pound, T.S. Eliot, Sylvia Plath vanwege anti-semitisme. Onzin. Het idee van dekoloniseren is dat je de canon openzet: andere stemmen laat horen, naast of in plaats van de stemmen die je altijd liet horen. Dat betekent de facto dat er meer stemmen komen, of andere combinaties dan je gewend bent. Daarnaast zullen de profs wat vaker hun keuzes moeten verdedigen: waarom lezen we hier alweer die-en-die, en niet een keer die-en-die, die bij een ethnische minderheid hoort (Joods, of Zwart, of Arabisch of Indiaas) Dit hele dekoloniseren is niet anders dan de feministische golf van de jaren tachtig in academia, en dat is ook helemaal goed gekomen. Toen marcheerde vrouwelijke theoretici de lesboeken binnen, en daar hebben we nog steeds lol van. Natuurlijk zijn er excessen en stommigheden. Dat is altijd zo- in de jaren '80 studeerde in Groningen iemand af op haar eigen 'potteus bewustzijn', d.w.z haar lesbische gevoelens. Soms is het niet zo zeer linkse politieke bewegingen, maar rechtse no-nonsense of 'wij-durven-dit-te-zeggen-hoewel-het-niet-politiek-correct-is" stommiteit: Zo publiceerde the Lancet in 1998 een artikel waarin iemand 'aantoonde' dat er een verband was tussen autisme en vaccinaties, met duidelijk volkomen gefabriceerde cijfers, maar het duurde tot 2010 tot The Lancet toe wilden geven hoe ongelofelijk stom en sensatie belust ze geweest waren. wetenschap en universiteiten gaan in golven, soms met zijn allen de ene kant op, dan weer de andere, en uit al die golven valt op de lange termijn een vooruitgang te distilleren. Rustig blijven, ingrijpen als het uit de hand loopt en je niets aantrekken van dit soort "we-zijn-verdoemd" geneuzel.

6 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 11:49

Dat van die golfbewegingen klopt wel. De Groningse potteuze scriptie was een incident dat ook de media haalde; Er zijn echt wel vaker scripties goedgekeurd die dat niet verdienden.

tempest
tempest8 jul. 2020 - 12:24

Probleem is dat dekoloniseren in de praktijk samen gaat met cancel-culture. Bovendien is het een negatieve term, als die enkel positief bedoeld is, dan zou je die ook een vorm van “globaliseren” kunnen noemen: openstaan voor alle culturen wereldwijd. En daarom is er geen sprake van verbreding van de diversiteit van meningen. Als het al diversiteit vergroot, dan is de focus enkel op oppervlakkige diversiteit rond bijvoorbeeld huidskleur. Het is dus echt een andere insteek dan de feministische golf.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 12:28

@DanielleDefoe Oh, dat van The Lancet's stomiteit klopt ook hoor: https://en.wikipedia.org/wiki/Lancet_MMR_autism_fraud

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 16:04

@Penname de autisme mythe blijft maar rondzingen helaas.

OlavM
OlavM9 jul. 2020 - 2:38

@ Pennaam: [Het idee van dekoloniseren is dat je de canon openzet: andere stemmen laat horen, naast of in plaats van de stemmen die je altijd liet horen. Dat betekent de facto dat er meer stemmen komen, of andere combinaties dan je gewend bent.] Zo is het maar net!

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2020 - 10:03

@OlavM die canon staat allang open. Literatuurvakken worden ieder jaar aangepast. Een eis is dat een literair werk onvertaald is. Dat biedt bij Engels andere diversiteits perspectieven dan bij Zweeds of Russisch.

Tweekeerbellen
Tweekeerbellen8 jul. 2020 - 9:40

Hier terecht aandacht voor de 'cancel culture' in de wetenschap. Ik vraag ook aandacht voor de bredere maatschappelijke 'cancel culture' zoals laatstelijk nog zo prangend naar voren kwam door de hele rel over een matige grap van Johan Derksen. Maar ook de beeldenstorm, het veranderen van straatnamen, enzovoorts. Dat zijn de zaken die in het oog springen. En daar blijft het niet bij. Op micro-niveau, zoals op de school van mijn kinderen en op mijn eigen werkvloer neem ik in toenemende mate een intolerantie waar van 'afwijkende meningen'. Een zeer zorgwekkende ontwikkeling omdat ik ervan overtuigd ben dat dit een tegenreactie op gaat roepen waarvan je de vraag kunt stellen of daar iemand op zit te wachten. De revolutie eet uiteindelijk altijd haar eigen kinderen op.....

rvb2
rvb28 jul. 2020 - 9:09

Nu ook de diversiteitsmening prominent in beeld komt op de universiteiten is de diversiteit toegenomen, niet afgenomen zoals de heer Fennema beweert.

2 Reacties
adriek
adriek8 jul. 2020 - 10:47

Diversiteit of polarisatie?

Markzelluf
Markzelluf8 jul. 2020 - 12:41

hoe definieer jij diversiteit, Rvb? Alleen maar kennisoverdracht van de 'juiste' mening?

Bouwman2
Bouwman28 jul. 2020 - 8:48

De hoogleraar stelt het probleem van de academische vrijheid aan de orde. En dus de vrijheid van mening en het uiten daarvan. De moeder van alle vrijheid. En hij besluit met een voorbeeld krachtig stelling te nemen voor die moeder.. Dat is best waard om mijn duim op te steken, professor. Goed gedaan jochie, zouden ze in Utrecht zeggen waar ze wat vrijgevochten zijn. Dus waar ze Jan van Zanen laten vertrekken om de hel te gaan aanvegen. Liberaal en een tikje emotioneel. Dus niet overdreven.. Ga vooral zo door, oefening is de moeder van de porseleinkast, nietwaar? Excuus.

I am Legion
I am Legion8 jul. 2020 - 8:38

De al in de jaren tachtig van de vorige eeuw vooral in de VS opgekomen beweging van Political Correctness ofwel de Social Justice Warriors met hun dogmatische ideologie die toenemend in haar excessen en streven niet anders dan als een fascistisch verschijnsel is te omschrijven krijgt ook steeds meer georganiseerd weerwerk. In de VS zelf, waar dat weerwerk ook al vroeg begon met de mij hieronder aangehaalde kunstcriticus Robert Hughes die er zijn filippica The Fraying of America over schreef (vertaald als De Klaagcultuur), begint nu ook eindelijk georganiseerd verzet te ontstaan binnen de linkse intelligentsia zelf. Zie bijgevoegde oproep van velen van hen, en niet de minsten, in Harpers's Magazine van deze week: https://harpers.org/a-letter-on-justice-and-open-debate/

Joop Schouten
Joop Schouten8 jul. 2020 - 8:34

'Mind control.'

Rugleuning
Rugleuning8 jul. 2020 - 8:22

‘diversity officers’ hilarisch! Als je niet pro palestina, pro massa migratie en pro blm bent heb je geen toekomst op de universiteit. Diverse meningen zijn ongewenst tegenwoordig. Iedereen op de zelfde narratief en anders wordt je uitgesloten. tot zover diversiteit. En dan nog zijn er safe spaces nodig...ik verzin het niet.

1 Reactie
Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 11:09

Jawel, dat doe je wel. In je hele betoog zit geen grammetje waarheid. Er is een heleboel sympathie voor Israel aan Nederlandse universiteiten, en worden door verschillende wetenschappers vragen gesteld bij de wenselijkheid van migratie en zeker de BLM movement.

Auslander
Auslander8 jul. 2020 - 8:21

Ik denk optreden tegen racisme en seksisme en bevorderen van diversiteit nooit met censuur en van bovenop resultaten leveren die ten goede van de publiek komen. Het maximale haalbare van zo’n bemoeienis is dat bekende vormen van racisme, seksisme en monocultuur onder druk komen te zitten en zo de weg vrijgemaakt wordt voor nieuwere en dus algemeen onbekende vormen daarvan. Bijvoorbeeld in het toepassen van het uitsluiting grondslagen van migranten als onderbouwing wordt uitsluitend uitgegaan van bekende tekorten en zwakke punten van migranten zelf. Dat leidt in praktijk tot meer investeringen onder migranten om hun bekende tekorten weg te nemen. Het resultaat is dat met enige vertraging en met meer kosten dan autochtonen met soortgelijk niveau, de migranten toch aan gelijke rechten komen. Het gevolg is dat uitsluitingsmechanismen gaandeweg voor iedereen waarneembaar worden maar ook migranten gaan meer dan voorheen zich politiseren en tegen de bestuurders, beleid en hun mechanismen die deze uitsluitingen in stand houden keren. Dat zal ook in universiteiten het geval zijn: meer dan ooit politiseren van racisme, seksisme en tegenwerking van diversiteit, kort gezegd nog meer polarisatie rondom en binnen hoge onderwijs. Ik denk de rol van het beleid en bestuur enkel moet beperkt blijven tot het instellen en verdelen van faciliteiten om de publiek (in dit geval de studenten) in staat stellen zelf het seksisme en racisme aankaarten en bestrijden. De conflicten leiden altijd tot polarisatie maar georganiseerde conflicten dienen altijd het beleid achter de uitvoeringen, dus geen polarisatie. Meer diversiteit in organisatie zelf is dan ook de tak van het bestuur en de enige juiste manier om de diversiteit in inhoud garanderen zonder kans voor discriminatoire handelingen is in alle nieuw diversiteit en differentiatie als basis nemen. Zo bouw je op wetenschappelijke tradities zonder enige noodzaak om deze hoeven op mensen op te leggen.

Ch0k3r
Ch0k3r8 jul. 2020 - 8:08

Tsja, ook in Nederland krijgen de aanhangers van Critical Race Theory nu voet aan de grond. Zo lang we blijven reageren met emotie en niet met koude feiten/logica blijft dit doorgaan.

2 Reacties
Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 11:14

Dus we moeten Critical Race Theory verbieden? Of moeten we juist meer verschillende meningen toestaan, dus ook Critical Race Theory?

Ch0k3r
Ch0k3r9 jul. 2020 - 5:46

@pennaam ik ben niet zo'n fan van verbieden maar met pen en woord bestrijden wel. CRT is racistisch, hoe je het ook went of keert, het is de schuld van het witte patriarchaat. Wordt een zwarte man eerder geholpen dan een wit persoon in de winkel? Dan komt het omdat de winkelier de zwarte persoon zsm uit de winkel wil hebben. Wordt de witte persoon eerder geholpen? Dan komt dat omdat de zwarte man minderwaardig is. Feiten zijn niet nodig, persoonlijke getuigenis is voldoende. Dus als men denkt racisme te spotten, dan is het racisme. Niet mee eens? Zie voorbeeld waar ik mee begon. CRT polariseert, is onwetenschappelijk en het zonder nadenken napraten van elkaar lijkt op religieus gedrag.

Max6
Max68 jul. 2020 - 7:36

Grote probleem is wellicht dat als deze studenten na de UvA het echte leven instappen (overheid of bedrijfsleven) ze ineens weer in een wereld komen die een stuk diverser blijkt te zijn dan ze dachten/hoopten (?) Ik vind het sowieso apart dat je sociologie, politiek of antropologie kunt studeren binnen een bubbel. Ik zou verwachten dat een divers aanbod dan juist een vereiste zou zijn.

1 Reactie
Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 11:20

- maar ze studeren ook niet in een bubbel: bij politicologie lezen ze gewoon Kant en Machiavelli https://studiegids.uva.nl/xmlpages/page/2020-2021/zoek-vak/vak/81971 Rawls en Arendt https://studiegids.uva.nl/xmlpages/page/2020-2021/zoek-vak/vak/82105 enz.

JasDon
JasDon8 jul. 2020 - 7:17

Ik heb ook geen goed gevoel over deze ontwikkelingen. Zie bv. wat met de progressieveling Bret Weinstein op Evergreen State College gebeurde toen hij besloot op te staan voor zijn eigen principes. Als je op Youtube de documentaires de beelden ziet zal je je op zijn minst verbazen en in sommige situatie had ik last van plaatsvervangende schaamte. Ook is er net een brief tegen cancel culture uitgegaan van prominenten: https://www.bbc.com/news/world-us-canada-53330105 Helemaal onder in het artikel lees je wat de tactieken zijn die worden toegepast door de cancel crowd: "One signatory - Matthew Yglesias, co-founder of liberal news analysis website Vox - was rebuked by a colleague on Tuesday for putting his name to the letter. Vox critic at large Emily VanDerWerff, a trans woman, tweeted that she had written a letter to the publication's editors to say that Yglesias signing the letter "makes me feel less safe at Vox"." Less safe dus, omdat iemand een afwijkende mening kan hebben.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 8:13

Misschien goed indien vooraanstaande liberale vrijdenkers [ niet alleen Terstall c.s.] in ons kikkerlandje ook stevig stelling nemen tegen de voortschrijdende schrap-cultuur.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen8 jul. 2020 - 9:19

JasDon, De zaak van die Bret Weinstein was ook te gek voor woorden. Bedankt voor het (indirect) linken naar die brief, ik zie dat ook een door links gewaardeerde intellectueel als Chomsky zijn handtekening eronder heeft gezet. Dat is belangrijk, want tot nu toe kwam het verzet tegen deze gekte vooral van rechts, in ieder geval in de perceptie. Links of rechts, iedereen die iets geeft om intellectuele vrijheid op de universiteit en daarbuiten zou in het geweer moeten komen tegen 'safe spaces', 'cultural appropriation' en 'cancel culture'.

Frits Jansen
Frits Jansen8 jul. 2020 - 6:27

Me dunkt dat er verwarring is over wat "wetenschap" is. Ik hoorde zelfs een professor spreken over "subjectieve wetenschap", maar de essentie van wetenschap is juist dat feiten en meningen worden gescheiden, iets wat zelfs een goede journalist doet. Soms wordt beweerd dat de sociale wetenschappen niet zonder meningen kunnen, en ze niet moeten worden beoordeeld naar de maatstaf van de zogenaamde exacte wetenschappen. Maar ook in exacte wetenschappen kom je meningen tegen, en sociale wetenschappen kunnen heel feitelijk zijn. Dat betekent niet per se dat ze het natuurwetenschappelijke model van experimenten, waarnemingen en theorievorming door inductie moeten volgen, maar wel dat ze de logica moeten volgen. Er is op zich niets tegen meningen, maar ze staan naast de wetenschap, niet binnen de wetenschap. Hiervan uitgaand is "politiek incorrecte wetenschap" nauwelijks denkbaar. Een literatuurlijst kan gerust "Mein Kampf" bevatten, als dat boek maar wetenschappelijk benaderd wordt. Deze discussie raakt aan het leerstuk van de academische vrijheid. In Nederland is dat zwak ontwikkeld. Het staat wat vaag in een gewone wet. Maar het staat prominent in de Duitse grondwet: artikel 5 lid 3 zegt: "Kunst und Wissenschaft, Forschung und Lehre sind frei. Die Freiheit der Lehre entbindet nicht von der Treue zur Verfassung." Dat is natuurlijk een reactie op de nazitijd, toen de overheid wél bepaalde wat "correcte" kunst en wetenschap was. Maar de laatste zin bepaalt toch dat die vrijheid niet onbeperkt is, doch de grondwet moet respecteren. Thierry Baudet deed dat in elk geval niet in zijn onbeschaamd nationalistische proefschrift, en dat werd dan ook afgewezen door een commissielid (proefschriften worden behalve door de promotor zelf altijd ook door een commissie beoordeeld omdat de promotor te zeer betrokken kan zijn om objectief te zijn). Ik meen dat de afwijzing kwam van een Amsterdamse hoogleraar. Maar die plooien werden behendig achter de schermen gladgestreken, en de Leidse universiteit kreeg de subsidie van iets van €40.000. Is het dan zo fout om nationalisme te promoten? Jawel, en om twee redenen. Allereerst is nationalisme discriminatoir: het gaat uit van de superioriteit van het eigen land, en dat is kwalijk, omdat het minachting voor andere landen en culturen impliceert. Bolkestein zei ooit dat "de westerse cultuur uiteraard veruit superieur is". Naar welke maatstaf? Aha, zijn eigen maatstaf. Een WC-eend argument, en dus volstrekt niet wetenschappelijk, nog los van de vraag of het juist is of niet. Dat brengt me op de tweede reden: het is niet wetenschappelijk. een wetenschappelijke benadering van "nationalisme" verlangt een (evenwichtige) inventarisatie van argumenten en opvattingen. daar kan een eigen opvatting aan worden verbonden, maar die is dan buitenwetenschappelijk. Kortom, als de harde eis wordt gesteld dat wetenschappelijk onderzoek ook echt wetenschappelijk is ontvalt de behoefte aan diversiteit.

4 Reacties
Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jul. 2020 - 6:43

Je doet een hoop moeite om te zeggen dat binnen de politicologische wetenschap, je meningen gewoon kunt buitensluiten. Ik denk dat je daar geen gelijk in hebt. Alle meningen zijn even valide.

ValsPlat
ValsPlat8 jul. 2020 - 8:00

Harba Lorifa, Een mening die onderbouwd is met feiten is meer valide dan een bewering die niet onderbouwd is met feiten.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jul. 2020 - 10:34

ValsPlat. Over het algemeen klopt dat. Alleen klopt het mogelijk niet voor degene die de mening uit. Die vind de eigen mening even valide als die van n ander. Misschien zelfs wel meer valide.

Kaeden
Kaeden8 jul. 2020 - 10:41

Het probleem ligt in de absoluutheid en objectiviteit die men aan het woord 'wetenschap' hecht, en om die waarde op álle wetenschappen te projecteren. Neem zwaartekracht en het werk van Erik Verlinde. Als de meningen verdeeld zijn onder wetenschappers over zo iets fundamenteels, dan is de volgende zin en alles wat er uit volgt volledige lariekoek: "Er is op zich niets tegen meningen, maar ze staan naast de wetenschap, niet binnen de wetenschap." - Frits Jansen De waarde van wetenschap ligt in de werkbaarheid van de modellen, en dus niet in dat "harde eis wordt gesteld dat wetenschappelijk onderzoek ook echt wetenschappelijk is". Want ideologieën en wetenschap liggen dicht bij elkaar. Antoine Destutt de Tracy noemt ideologie niet voor niets de wetenschap der ideeën.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 6:05

Er lijkt sprake van een heuse machtsgreep onder aanvoering van hogepriesteressen die op dit terrein de scepter zwaaien en hun doctrines vrij dwingend willen opleggen binnen deze faculteiten. Zij hebben iets in gang gezet dat volkomen dreigt te ontsporen. Mokumse faculteiten zijn verworden tot proeftuinen voor het concretiseren van dekoIoniseringsagenda's en de zuivering van al dan niet vermeende "witte" machtsstructuren en denkkaders. Hopelijk zijn deze weerzinwekkende en enge ontwikkelingen een eyeopener voor een ieder die de "goede zaak" een warm hart toedraagt. Hier voltrekt zich op microniveau wat SJW-bewegingen voor heel ons landje wil uitrollen, het is maar dat u weet wat ons te wachten staat.

Fredje3
Fredje38 jul. 2020 - 2:29

Verboden vruchten maken dus... Die zijn het lekkerst. Alhoewel ik wel van mening ben dat een gedachtenpolitie als deze erg gevaarlijk is.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 22:46

De laatste cursus Engelse literatuur bevatte nog veel foute boeken, maar dat was niet bij de UvA.

5 Reacties
DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 22:47

laatste gevolgde

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 9:58

Nou, ik heb even voor u gecheckt in de studiegids https://studiegids.uva.nl/xmlpages/page/2020-2021/zoek-opleiding/opleiding/5866 en Shakespeare, Shelley, Dickens, Austen, Bronte staan nog gewoon op het programma, samen met de Norton Anthology

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 10:38

Pennaam 8 juli 2020 at 11:58 Studenten Engels in Beijing zullen de Nortons die in mijn kast staan ook wel gebruiken. Mary Shelley's werk zal ook niet snel verdwijnen. Maar in de hogere jaren zijn er keuzevakken waarbij de leeslijsten kunnen verschillen. In hoeverre Huxley's Brave New World, Amis' Money: A Suicide Note, American Psycho van Bret Easton Ellis, ik noem maar wat controversiele werkjes, acceptabele leestof zijn voor alle moderne studenten aan de UvA zou ik niet weten.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 11:05

Goed, American Psycho is misschien niet meer op veel universiteiten te vinden: zo gaat dat met mode boeken- Ik denk dat ook Jay McInerney's Bright Light: Big City of Tamma Jannowitz's Slave to New York, de andere twee beroemde werken van de brat pack niet veel meer bestudeerd worden. Huxley is al ergens in de jaren 60-80 verdwenen, overschaduwd door Orwell, en Amis zou denk ik nog best kunnen, maar dat wisselt per jaar en cursus. Je moet je een beetje afvragen of het in de cursus past. Bij de 20ste eeuw lezen ze aan de UvA blijkbaar komend jaar Nabokov's Ada (en je kunt toch echt niet veel politiek incorrecter dan Nabokov) en Don DeLillo's Mao II, toch ook niet een uiting van gelijkschakeling door dekolonisatie.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 12:20

Met recente romans is het erg moeilijk uit te maken wie er tot de blijvers behoren en gewoonlijk trekken de mannelijke auteurs meer aandacht. Maar de huidige docenten houden daar ook rekening mee. Ik had Lolita ook wel op de lijst willen hebben en ik was niet zo onder de indruk van de Psycho. Ik heb me weer wel geamuseerd met Will Self's Great Apes. Staat op geen enkele lijst denk ik. Als het gaat om dystopien zijn er interessantere schrijvers dan Orwell.

Nick the Stripper
Nick the Stripper7 jul. 2020 - 22:15

Tsja, het hele betoog heeft een hoog 'people are saying'-gehalte. De 'laatste verdedigers van de academische vrijheid'? Give me a break.

OlavM
OlavM7 jul. 2020 - 22:11

Een opmerkelijke ontwikkeling. In de jaren zestig en zeventig werd in de sociale faculteiten, vooral door kritische studenten, juist gestreden voor een uitgebreider, meer gevarieerd studieprogramma. Het onderwijs werd nl. sterk eenzijdig gedomineerd door met name Amerikaanse wetenschapsopvattingen. Tegenover het "positivisme" (een wetenschappelijk paradigma, dat iets heel anders betekent dan deze term in het dagelijkse spraakgebruik) werd gestreden voor ruimte voor fenomenologische en (semi-)marxistische benaderingen. O.a. de "Frankfurter Schule" kwam daardoor aan bod. Nu lijkt het te gaan om juist en vernauwing van diversiteit (!) in wetenschapsopvattingen. Dit lijkt me inderdaad geen goede weg, al zou ik een barrière tegen "racistische en seksistische (!) literatuur" geen verarming vinden. Die hoort eigenlijk thuis op de plank van historische curiosa.

19 Reacties
OlavM
OlavM7 jul. 2020 - 22:15

Correctie eerste regel van het tweede blokje: Nu lijkt het te gaan om juist een vernauwing van diversiteit.....

I am Legion
I am Legion7 jul. 2020 - 22:36

Dat jij niet bekend bent met het feit dat nou net die Frankfurter Schule en de bijbehorende filosofen waren die grondlegger zijn die leidden tot de intolerantie van Political Correctness, de Social Justice Warriors, het huidige identiteitsdenken, kortom de binnen de Amerikaanse universiteiten al langer geleden opgekomen Dark Ages, dan moet je je daar misschien eens beter in verdiepen. Behalve dat Robert Hughes dat duidelijk omschrijft in zijn boek The Fraying of America (De Klaagcultuur) over dat fenomeen heb ik hier nog een uitputtend werk wat beschrijft hoe dat zo in z'n werk is gegaan: https://docdro.id/Ulc2w7n

michellekepen
michellekepen7 jul. 2020 - 23:00

OlavM, Je suggereert hier iets, dat er helemaal nooit geweest is: je wekt de suggestie alsof er in de jaren '60 en '70 voor diversiteit is gestreden. En dat dit bereikt werd. Maar dat er momenteel juist sprake is van vernauwing van de diversiteit. Wanneer was er aan de UvA sprake van diversiteit? Specifiek op deze faculteiten. En waar bestond deze dan uit? Ik heb 'm nooit kunnen vinden. Of bedoel je diversiteit, zoals GL divers is? Opgebouwd uit CPN, PSP en PPR. En EVP (die ik altijd vergeet). Dat soort diversiteit? Het soort diversiteit dat er toe leidt dat op Folia welgeteld drie(3!) regels reactie zijn, op deze massaal door de docenten ondertekende brief? Drie weken na dato...

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 23:33

Geen zin om alle literatuurlijstjes na te lopen maar psychologie aan de RUG is zo te zien al weer helemaal "positivistisch". Wat mij betreft niks mis mee. Geen fan van de fenomenologie.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 5:00

@ OlavM "Het onderwijs werd nl. sterk eenzijdig gedomineerd door met name Amerikaanse wetenschapsopvattingen" Het ironisch is dat dit nu op de UVA bij sociale wetenschappen weer op grote schaal gebeurt.

GoudenBergen
GoudenBergen8 jul. 2020 - 9:56

"werd gestreden voor ruimte voor fenomenologische en (semi-)marxistische benaderingen. O.a. de “Frankfurter Schule” kwam daardoor aan bod." Marxisme is geen wetenschap maar filosofie, met een historicistische inslag. Historicisme is de theorie die stelt dat de geschiedenis zich onwrikbaar en onvermijdelijk volgens vaste wetten, die kunnen worden ontdekt, naar een bepaalde eindsituatie beweegt. Het historicisme is dus vaak verbonden met het historisch determinisme of het idee dat er een uiteindelijk (eind)doel in de geschiedenis zit. In het geval van het marxisme was dat het communisme. Karl Popper noemt

GoudenBergen
GoudenBergen8 jul. 2020 - 10:03

"In het geval van het marxisme was dat het communisme. Karl Popper noemt " moet zijn: In het geval van het marxisme was dit einddoel het communisme. Karl Popper noemt het communisme (en andere autoritaire systemen) "utopistic social engineering". Het communisme wil de maatschappij en de mens grondig veranderen. Dit gaat niet zonder slag of stoot dus vindt men geweld en terreur gerechtvaardigd. Het resultaat van communistische experimenten in de twintigste eeuw was de Sovjet-Unie en andere communistische staten.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 10:20

Het positivisme in de sociale wetenschappen is niet eenzijdig van Amerikaanse origine al zijn veel handboeken die in het onderwijs worden gebruikt dat weer wel. Aartsvaders van de experimentele psychologie zoals Ebbinghaus Fechner en Wundt waren internationaal georienteerde Duitsers. De Nederlander Heymans die de enquete heeft uitgevonden en een door Berlage gebouwd huislaboratoriom had in Groningen was sterk beinvloed door Wundt. Andere Nederlandse grondleggers zijn grotendeels vergeten wat jammer is omdat het ook leidt tot het steeds het wiel opnieuw uitvinden.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 10:53

@ I am Legion. Oy vey. Het idee dat de relatief obscure essays van een groepje joodse intellectuelen uit de jaren 30 en 40: Benjamin, Adorno, Lukacs, etc een enorme samenzwering is om de wereld omver te werpen- gaat er echt geen belletje rinkelen? en dan het 'artikel' waar je naar verwijst... Het hele idee van een Joods-bolsjewistische samenzwering? Nog nooit eerder gehoord? Goed: toch maar even uitleggen. (Dit gaat wel even duren...) Misschien moet je je best eens doen en Benjamin's kunstwerk essay lezen. Het zegt feitelijk dat het verschil tussen een kunstwerk en de reproductie ervan voornamelijk een psychische (het aura van authenticiteit) is, en dat verspreiding van kunstwerken door goedkope reproducties fantastisch is, omdat dan meer mensen kunst zien. Ja, dat is natuurlijk een oproep om werken van 'foute' kunstenaars te vernietigen (of misschien toch niet?) Of nog wat meer je best doen, en Adorno's Minima Moralia doorspitten: “Die fast unlösbare Aufgabe besteht darin, weder von der Macht der anderen, noch von der eigenen Ohnmacht sich dumm machen zu lassen.” Ja. dat is een oproep om gewoon je meerderen te geloven en blind achter ze aan te blijven lopen. (of misschien toch niet?) een belangrijke vraag in hun 'Kritische Theorie' is de vraag waarom het verlichte denken, dat mensen, door hun eigen verstand, bevrijd had van natuurgeweld en bijgeloof, kon omslaan in het Nationaal Socialisme. Vandaar Adorno's beroemde "„Nach Auschwitz ein Gedicht zu schreiben, ist barbarisch". Maar daarbij is fundamenteel aan Kritische Theorie dat alles bevraagd moet worden, en niets op basis van autoriteiten, of status als 'Klassieken' geaccepteerd moet worden. Dat is een vervelende boodschap voor mensen die vinden dat je op je knieën moet voor Aristoteles of Homerus of Shakespeare, maar net zo goed voor mensen die vinden dat je op je knieën moet voor het post-kolonialisme. Elke vorm van totalitair regime heeft een hekel aan de Frankfurter Schule, zowel van links als van rechts- daarom waren ze niet welkom in Nazi Duitsland en niet in de DDR, maar wel in de VS en de Bondsrepubliek.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2020 - 11:40

Pennaam, het irritante is dat alle gasten die zo afgeven op de Frankfurter Schule die term gelezen hebben op bepaalde Amerikaanse sites of bij moderne goeroes zoals Peterson of zo, maar absoluut geen benul hebben van wat die Frankfurter Schule in werkelijkhheid voostelde. Echt helemaal niks. Het is gewoon domkopperij en dan verwachten ze van jou dat ze met voetnoten en en al worden tegengesproken. Uiterst vermoeiden. Want het marxisme hebben ze trouwens ook geen kaas gegeten maar wel hoog van de toren blazen.

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 12:26

Lukacs "theory of the novel" was niet om door te komen. Op tentamen werd er ook niet over gevraagd. Aangezien het tentamen mondeling was en in het Noors was ik daar erg blij om.

Pennaam
Pennaam8 jul. 2020 - 12:35

@DanielleDefoe 14:26 Zijn Historical Novel is wel aardig, en erg leesbaar. Hij komt uiteindelijk tot de conclusie dat Heinrich Mann's Die Jugend des Konings Henri IV de perfecte historische roman is- en ik kan hem geen ongelijk geven: meesterlijk boek. maar goed Lukacs heeft een reactionaire literatuuropvatting die is blijven hangen in het realisme van de mid-19e eeuw. Adorno is interessanter over moderne romans, maar helemaal niet om door te komen. (Van die wederkerende zinnen, zodat je na drie bladzijdes ontdekt dat je het verkeerd gelezen hebt...)

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 13:16

Peterson is weer wat uit de belangstelling geloof ik. Daar ben ik niet verdrietig over.

I am Legion
I am Legion8 jul. 2020 - 15:37

@Pennaam & @Han Ik vind het vrij absurd dat jullie de Frankfurter Schule miskennen als een grote inspiratiebron van het neomarxisme. Dat is vrije en algemene kennis. https://nl.wikipedia.org/wiki/Neomarxisme Daarmee is het ook een inspiratiebron voor de vooral binnen geesteswetenschappen zo sterk opgekomen stroming van Political Correctness, Social Justice Warriors, en cultuurrelativisme. Met die politisering is dit gezelschap van verwante filosofen niet anders een voedingsbodem dan eerder vooral Marx en Engels dat waren voor het communisme, en allerlei revolutionair socialistische experimenten elders. Ik zie hen dan ook zelf niet als samenzweerders zoals Pennaam mij aanwrijft maar als grondleggers d.w.z. inspiratiebron van een intolerante dogmatische ideologie precies zoals ik schrijf en algemeen ook zo gezien wordt inclusief deze kringen zelf die er veel jargon aan ontlenen. Zoals Pennaam beschrijft hadden bestaande totalitaire structuren zoals fascisme, nazisme, en ook het communisme/socialisme een hekel aan deze stroming want zagen ze hen als een ondermijnend gevaar. Maar dat was eerder ook hoe het postvattende communisme/socialisme en daartegenover het fascisme/nazisme elkaar zagen. Dat maakt nog niet dat de postmodernisme zoals de Frankfurter Schule niet zelf ook weer een voedingsbodem zou zijn voor een nieuw totalitarisme zoals nu te constateren is aan de Amerikaanse en toenemend Europese universiteiten.

OlavM
OlavM9 jul. 2020 - 2:23

@ I am Legion: [Dat jij niet bekend bent met het feit dat nou net die Frankfurter Schule en de bijbehorende filosofen waren die grondlegger zijn die leidden tot de intolerantie van Political Correctness, de Social Justice Warriors, het huidige identiteitsdenken, kortom de binnen de Amerikaanse universiteiten al langer geleden opgekomen Dark Ages, dan moet je je daar misschien eens beter in verdiepen.] Houd toch op met die Baudettistische, bevooroordeelde onzin, I am L.! Pech voor jou, maar ik ben heel goed op de hoogte. Zowel mijn kandidaats- als doctoraalscriptie sociologie (al lang geleden) heb ik gewijd aan epistemologische onderwerpen. Bovendien lees je kennelijk slecht, want ik geef juist aan dat de door mij genoemde wetenschapsopvattingen geweerd werden van de universiteit, en daarmee de juist door het establishment aan de universiteit niet, maar door studenten wel gewenste diversiteit werd tegengegaan. @ michel: Ik heb het totaal niet over de UvA. @ DanielleDefoe: Je hoeft helemaal geen "fan" te zijn van welke wetenschapsopvatting dan ook. Ik geef alleen aan dat ik diversiteit daarin prima vind. @ GoudenBergen: [Marxisme is geen wetenschap maar filosofie, met een historicistische inslag.] Nonsens. Je weet kennelijk weinig af van marxisme, of liever gezegd: dialectisch en historisch materialisme, af, behalve wellicht allerlei oppervlakkige beweringen van opposanten. Overigens heb ik ook Karl Popper gelezen, en ben het in diverse opzichten niet met hem eens. Maar dit soort discussies gaat mij hier, zeker op dit tijdstip, te ver. Pennaam schrijft hieronder wel behartigingswaardige opmerkingen over dit onderwrep.

OlavM
OlavM9 jul. 2020 - 2:24

Laatste woord: onderwerp.

DanielleDefoe
DanielleDefoe9 jul. 2020 - 10:41

Als eigenstandige "methode" behoort fenomenologie in de sociale wetenschappen m.i. tot de historische curiosa. Adorno's invloed werkt door in het meten van persoonlijkheidskenmerken dmv vragenlijsten.

michellekepen
michellekepen9 jul. 2020 - 11:02

OlavM, "Ik heb het totaal niet over de UvA" De auteur schrijft over de situatie op universiteiten. Meer dan de helft van het artikel richt zich specifiek op de situatie op de UvA. De voorbeelden van "vernauwing van diversiteit (!) in wetenschapsopvattingen" hebben allemaal betrekking op de UvA. Jij beweert (of beter gezegd 'framed', je stelt het voor als een feit) dat er indertijd gestreden is voor een gevarieerder programma. Volgens mij is de UvA juist vanaf jaren '60 en '70 alleen maar meer éénrichtingsverkeer geworden. Met als resultaat de huidige extreem-linkse bubbel. Waar van diversiteit helemaal geen sprake is. Maar wat bepaalde groepen juist wel als ultieme 'diversiteit' proberen weg te zetten. Je reageert, naar eigen zeggen, 'algemeen'. Op een specifiek artikel. Wanneer ik jouw verhaal probeer te koppelen aan het artikel, een situatie die jouw verhaal m.i. tegenspreekt, dan maak je je er van af met 'ik heb het niet over de UvA'. Wel erg makkelijk om je er zo van af te maken. Los daarvan, maar wel in het verlengde: jouw "door studenten wel gewenste diversiteit" staat niet gelijk aan daadwerkelijke diversiteit. Specifieke faculteiten, zie artikel, zijn daar het beste bewijs van (tenzij jij de roep vanuit een nazi-faculteit (met dito studenten), om meer nazi-diversitieit, bij voorbaat als een echte roep om gewenste diversiteit, beschouwt).

OlavM
OlavM10 jul. 2020 - 2:32

@ michel: Mijn eerste reactie hierboven was bewust meer algemeen. Kan je duidelijk lezen. Over de UvA heb ik geen eigen kennis en ervaring. (Behalve dat ik toevallig ooit bij prof. Daudt colleges politicologie als bijvak heb gevolgd, en daar betrokken raakte bij een discussie over diverse wetenschapsopvattingen. Maar dit terzijde). Mijn reactie op jou was inderdaad kort, mede gezien het late/vroege uur. Het gaat mij louter om de constatering, dat in de periode waarnaar ik verwijs door met name studenten zelf naar meer diversiteit werd gevraagd in onderwijs en onderzoek. Daartoe werden acties gevoerd, universiteitsgebouwen bezet, e.d. En nu lijkt een tegengestelde beweging zich te voltrekken. That's all. De rechtstreekse link die je legt tussen de periode waarover ik het heb en de huidige toestand bij de UvA bestrijd ik. Zoals ik hierboven schrijf: "...ik geef juist aan dat de door mij genoemde wetenschapsopvattingen geweerd werden van de universiteit, en daarmee de juist door het establishment aan de universiteit niet, maar door studenten wel gewenste diversiteit werd tegengegaan."

I am Legion
I am Legion7 jul. 2020 - 21:57

Het is met wortels in de VS bepaald geen recente ontwikkeling maar wel een gestage die het Europese continent nu ook besmet heeft. Al in 1994 schreef Robert Hughes, de wereldberoemde kunstcriticus, op basis van zijn ervaringen tijdens zijn leven in de VS al deze opkomst van een intolerante slachtoffercultus waar de mate van gekwetstheid iemand een heldenstatus verleende en andersom excelleren reden was tot spot en beschuldigingen. Een wereld waar met steeds meer verhullend verplicht taalgebruik anderen de maat genomen werden die daar niet aan meededen. Excessen bewezen dat. Een persoon met een aangeboren korte lichaamslengte heette in het jargon van het opkomende Political Correct nu vertical challenged (geen grap). Maar daar kun je dan op verzekerde straffe van woedende veroordelingen nog om lachen. Beroemde Amerikaanse staatsmannen werden vooral nog in negatieve zin beschreven aan scholen. Hughes zoon kwam zo eens thuis en deze vertelde over Thomas Jefferson, opsteller van de Amerikaanse Onafhankelijkheidsverklaring, geleerd te hebben dat dat een fascistische slavenhouder was geweest. Vader Hughes die de leraar daarop aansprak of er nog iets anders aan bod was gekomen omtrent Jefferson antwoordde deze dat vooral dit feit van belang was kinderen bewust van te maken. Hughes schreef hierdoor geïnspireerd een woedende filippica The Fraying of Amerca (In het Nederlands vertaald als De Klaagcultuur) waarin hij op zeer bevredigende wijze deze zeer kwalijke intolerante cultuur die zich vooral zo sterk ontwikkelde aan universiteiten maar ook binnen media en elders. Hij begint het boek met een aanhalen van de Britse dichter W.H. Auden die al vele decennia eerder dit fenomeen voorspelde met een gedicht waarin deze koning Herodes aan het woord laat waarom deze zich genoodzaakt voelt om de onnozele kinderen te laten doden omdat daarmee veel ergers voorkomen wordt. Hughes begint het boek zo: [Just over 50 years ago, the poet W.H. Auden achieved what all writers envy: making a prophecy that would come true. It is embedded in a long work called For the Time Being, where Herod muses about the distasteful task of massacring the Innocents. He doesn't want to, because he is at heart a liberal. But still, he predicts, if that Child is allowed to get away, "Reason will be replaced by Revelation. Instead of Rational Law, objective truths perceptible to any who will undergo the necessary intellectual discipline, Knowledge will degenerate into a riot of subjective visions . . . Whole cosmogonies will be created out of some forgotten personal resentment, complete epics written in private languages, the daubs of schoolchildren ranked above the greatest masterpieces. Idealism will be replaced by Materialism. Life after death will be an eternal dinner party where all the guests are 20 years old . . . Justice will be replaced by Pity as the cardinal human virtue, and all fear of retribution will vanish . . . The New Aristocracy will consist exclusively of hermits, bums and permanent invalids. The Rough Diamond, the Consumptive Whore, the bandit who is good to his mother, the epileptic girl who has a way with animals will be the heroes and heroines of the New Age, when the general, the statesman, and the philosopher have become the butt of every farce and satire." What Herod saw was America in the late 1980s and early '90s, right down to that dire phrase "New Age." A society obsessed with therapies and filled with distrust of formal politics, skeptical of authority and prey to superstition, its political language corroded by fake pity and euphemism. A nation like late Rome in its long imperial reach, in the corruption and verbosity of its senators, in its reliance on sacred geese (those feathered ancestors of our own pollsters and spin doctors) and in its submission to senile, deified Emperors controlled by astrologers and extravagant wives. A culture that has replaced gladiatorial games, as a means of pacifying the mob, with high-tech wars on television that cause immense slaughter and yet leave the Mesopotamian satraps in full power over their wretched subjects.] U kunt hier nog veel verder lezen m.b.v. een door kwaliteitsblad Time toegestane uitgave van het eerste essay daaruit: http://content.time.com/time/magazine/article/0,9171,158947,00.html

ValsPlat
ValsPlat7 jul. 2020 - 21:32

Goh, hebben we tegenwoordig in Nederland onze eigen variant op de "mutawa", de gehate arabische religieuze politie? Te gek voor woorden dat de universitaire onafhankelijkheid bedreigd wordt door dergelijke ambtenaren aangesteld door het bestuur.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 jul. 2020 - 21:27

O ja, nog iets, welke titels zijn dan van de leeslijst afgevoerd?

6 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 5:03

Het gaat om de intenties en het klimaat dat op deze faculteiten wordt gecreëerd. De postmoderne heksenjacht op andersdenkenden. Wat vind je daar nu eigenlijk van Han?

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 jul. 2020 - 8:07

@deplorable Misschien vind je postmodern gewoon een leuk woord, of wellicht gebruik je het als synoniem voor "stom". Maar wat je er verder ook van vindt, het gedachtengoed van de mensen die pejoratief worden aangeduid als 'social justice warriors' is allerminst postmodern te noemen.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2020 - 10:58

Probeer je nu op een rare manier te zeggen dat er helemaal geen boeken van de leeslijst zijn afgevoerd, deplorable lefty?

DanielleDefoe
DanielleDefoe8 jul. 2020 - 11:04

Wat postmodern als stroming inhoudt is niet zo makkelijk te omschrijven. Ik zou hem ook daarom niet op SJWs toepassen.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 12:01

@ HanvanderHorst Ik weet het eerlijk gezegd niet, en had er geen trek in om dit te checken. Maar al zouden er geen boeken zijn verwijderd, dan kan ik mij voorstellen dat er bepaalde controversiële boeken zijn die UVA-studenten niet zouden durven te lenen. Laat staan in een bronvermelding opnemen. @ Nick Ik bedoel "postmodern" in de zin van "trendy"en "overdreven". Maar eerlijk is eerlijk ik vind het ook een woordje dat wat extra cachet geeft aan mijn schrijfsels.

Nick the Stripper
Nick the Stripper8 jul. 2020 - 12:45

Deplorable Lefty 8 juli 2020 at 14:01 @ Nick [ Ik bedoel “postmodern” in de zin van “trendy”en “overdreven”. ] Tsja, dan zou ik toch maar beter trendy en overdreven schrijven. Dat voorkomt verwarring. Postmodern heeft zo zijn eigen trits betekenissen / annotaties, afhankelijk van de discipline waarop het het betrekking heeft.

Hanvander Horst
Hanvander Horst7 jul. 2020 - 21:18

Het stuk zou bepaald aan kracht winnen als de auteur eens man en paard noemde in plaats van het bij vage beschuldigingen te laten. Wie is bijvoorbeeld die diversitity officer? Hij is zelf emeritus en hoeft voor zijn positie niet te vrezen, deze auteur, die ik overigens hoog heb zitten.

6 Reacties
michellekepen
michellekepen7 jul. 2020 - 22:39

Dit artikel gaat over een, op bepaalde faculteiten van de UvA, heersende cultuur. 'Woekerende cultuur' is wellicht een betere omschrijving. Cultuur die neigt naar een combinatie van Animal Farm + schuldbewustheid van PolPot-achtige allure. Auteur geeft noemt twee voorbeelden. Ter illustratie. I.p.v. een heksenjacht op deze specifieke personen te beginnen, lijkt het me raadzamer je te richten op deze woekerende cultuur. Hoewel deze cultuur natuurlijk niet uit het niets komt. En specifiek op de UvA, zeer veel fans kent. Fans met een haast religieuze beleving. Ik kom ze op dit forum geregeld tegen. Voor wie toch de jacht wil openen (wellicht als afleiding om het grote geheel niet hoeven aan te pakken): - https://student.uva.nl/content/az/diversiteit/diversiteit-per-faculteit/diversity-officers-faculteiten.html - mw. dr. A.M. (Anne) de Graaf zal (zeer) waarschijnlijk de bedoelde Senior Diversity Officer zijn. Die al veel langer onder vuur ligt. Juist vanuit de extremere hoek... Die nog extremere groepen op de UvA, die zullen verdere 'Darkness at Noon’-achtige schuldbekentenissen overigens alleen maar toejuichen. Mij lijkt veel relevanter om te achterhalen wie de de opsteller van die brief is. Wie bijna hele hele docenten korps zover gekregen heeft, in een 'vrijwillige' maar collectieve schuldbelijdenis mee te gaan. Dat uitvinden, dat zou nog wel eens tot schrik kunnen leiden!

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 22:52

De Chief Diversity Officer is dr. Anne de Graaf. Geen geheim toch? Collegevoorzitter Geert ten Dam omschreef haar " als iemand met een brede visie op diversiteit, een hoog ambitieniveau, bindend vermogen, sensitiviteit en flexibiliteit." Ze is inderdaad blank, maar niemand is volmaakt.

DanielleDefoe
DanielleDefoe7 jul. 2020 - 22:55

PS de faculteiten van de UvA hebben hun eigen "diversity officers".

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty8 jul. 2020 - 5:08

@ HanvanderHorst Een "nestbevuiler" die de vuile academische was buiten hangt, dat moeten niet willen nietwaar? En nog een GL'er ook, waar gaat het in dit land naar toe?

muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing8 jul. 2020 - 7:59

Dan is de kans dat hij een proces wegens smaad aan zijn broek krijgt toch levensgroot! De UvA zal de kosten hiervoor uiteraard met plezier op zich nemen, me dunkt...

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2020 - 11:38

Ik vraag alleen maar om namen, rugnummers, verboden titels. Die blijken er niet te zijn. Althans, de schrijvers hier die de situatie aan de UvA zo ernstig vinden, kunnen ze niet noemen. De diversiteitsofficers die bij name worden genoemd doen blijkens de door hen afgegeven interviews nuttig werk, vooral op het gebied van personeelsbeleid en het studentendecanaat. Wat de brief van de docenten betreft: die willen meer geld en een verbreding van het curriculum zodat kwesties rond gender en race de plaats krijgen die ze verdienen.

Jaco38
Jaco387 jul. 2020 - 20:48

Wow, als dit idd klopt, wat een vreselijke plek te om te werken voor een wetenschapper. Krijg in mijn netwerk ook wel eens wat mee over de UvA, mijn beeld was al niet zo best, kennelijk blijven de studenten gewoon komen.

1 Reactie
gravin2
gravin28 jul. 2020 - 9:38

Had u hetzelfde als ik? Dat u bij de titel van het stuk onmiddellijk dacht dat het over de UVA zou gaan?

tempest
tempest7 jul. 2020 - 20:46

Wordt de UvA dan de Nederlandse Evergreen? Dat zou wel amusant worden!

1 Reactie
Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jul. 2020 - 7:56

Alles behalve amusant.

becket
becket7 jul. 2020 - 20:42

Stel de eertijds befaamde schrijver W.F. Hermans komt weer op aarde. Hij was een verklaard tegenstander van Marxistische lariekoek waardoor hij weggepest werd van de Groningse universiteit. Ik denk dat hij gillend weer ten hemel stijgt.

tempest
tempest7 jul. 2020 - 20:32

Arme, arme mensen. Wat een verziekte werkomgeving moet dat opleveren. Wel sneu, want uiteindelijk zijn ze hun eigen universiteit om zeep aan het helpen en de waarde van de papiertjes die ervandaan komen. Als er niemand in de organisatie opstaat voor echte diversiteit en de tirannie laat zegevieren, dan verdient een universiteit ook ten einde te komen.

Coene ridder
Coene ridder7 jul. 2020 - 19:55

Fahrenheit 451 maar dan géén fictie

muchtodoaboutnothing
muchtodoaboutnothing7 jul. 2020 - 19:48

Had Baudet dan toch gelijk met zijn opmerkingen over het “cultuurmarxisme” of niet?

Frans Kwakman
Frans Kwakman7 jul. 2020 - 19:48

Ik wist niet dat het bij de universiteit als net zo erg als bij de publieke omroep. Gaat lekker zo.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa27 jul. 2020 - 19:05

Als dit waar is, dan is dat een zeer kwalijke ontwikkeling.

2 Reacties
becket
becket7 jul. 2020 - 20:33

Waarom zou dit niet waar zijn ? De heer Fennema zuigt dit soort zaken niet uit zijn duim.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jul. 2020 - 7:53

Becket, daar ben ik ook bang voor. Met name de dreiging van ernstige consequenties indien men de oren niet laten hangen naar diversity officers iod.

I am Legion
I am Legion7 jul. 2020 - 18:55

Met de uit de VS overgewaaide Political Correctness, aanhangers van het identiteitsdenken (die weinig anders dan racistisch zijn), bedenkers van cultural appropriation, bedrijvers van deplatforming, en agressieve, intimiderende, en zelfs gewelddadige tactieken e.e.a. te bereiken, beeldenstormers en verwijderaars van namen uit de publieke omgeving, is er een ontwikkeling die zoals die bij al dergelijke al voorgekomen inquisities en bijbehorende heksenjachten uiteindelijk tot een vorm van fascisme leidde zoals in de vorige eeuw die in Italië, Spanje, Duitsland, Rusland met daaropvolgend de Sovjet-Unie, de Oostblokregimes, China, en daar weer vandaan vele andere spin-offs, maar niet te vergeten ook een lange reeks van orthodox religieuze fascistische regimes zoals o.a. christelijke en islamitische. Het is ook niet voor het eerst dat dergelijk fascisme in verschillende vormen haar zaad en beginnende bloei kent aan universiteiten.

5 Reacties
Zandb
Zandb8 jul. 2020 - 6:14

Dus u beweert doodleuk - en nota bene zonder enige argumentatie - dat Meindert intimidatie en geweld steunt en er op aanstuurt dat het racistisch en/of fascistisch zaad kan ontkiemen.

Harba Lorifa2
Harba Lorifa28 jul. 2020 - 8:02

Zandb. Dat beweert legion volgens mij helemaal niet. Hij geeft vlgs mij aan dat politieke correctheid en identiteitspolitiek kan leiden tot fascisme indien andere meningen worden buitengesloten. En daar heeft hij vlgs mij nog gelijk in ook. Nergens zegt Legion dat dit wordt gesteund door Meindert Fennema.

I am Legion
I am Legion8 jul. 2020 - 8:54

@Zandb Je hebt serieus niet begrepen dat meneer Fennema nu juist dit alles bestrijdt? Hij schrijft nota bene: "in de geest van George Orwell moeten de Diversity Officers er op toezien dat alle politieke diversiteit uit de universiteiten verdwijnt." Alles wat niet de goedkeuring verdraagt van van Political Correctness en daarmee samenhangend de beweging van de Social Justice Warriors moet in de ban. Mensen moeten worden ontslagen, gedeplatformd, teksten herschreven en geschrapt, beelden verdwijnen. Maar het is bij iedere opkomende fascistoïde beweging, van welke extremistische politieke of religieuze natuur ook, nooit genoeg. Vandaar dat de aangestelde Diversity Officers, de heksenjagers van dienst, zelf ook alweer object van de jacht als ze te vaak blank blijken. Ik steun de heer Fennema, en al veel eerder b.v. Robert Hughes, en ook anderen die zich niet willen laten intimideren maar juist oproepen tot verzet tegen deze dogmatisch ideologische en naar fascisme neigende ontwikkelingen en de krachten erachter.

Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof8 jul. 2020 - 9:30

@Zandb Gerrit, ik moet zeggen dat Lego nog al veel woorden in te lange zinnen gebruikt maar hij/zij zegt nu net het omgekeerde van wat u beschrijft. Misschien iets beter lezen en iets minder snel reageren?

Zandb
Zandb8 jul. 2020 - 14:17

Gelukkig. Legion merkt wel op wanneer anderen onzin schrijven. Pak van m'n hart. Nu uw eigen onzin nog.

Lood om oud IJzer
Lood om oud IJzer7 jul. 2020 - 18:45

Meindert zal wel weggezet worden als een oude zeurpiet die de huidige tijden niet meer begrijpt, of erger waarschijnlijk. Het tegendeel is natuurlijk waar.

1 Reactie
tempest
tempest7 jul. 2020 - 20:43

Misschien, maar ik vermoed dat de echte machtswellustelingen dit stuk (voorlopig) alleen maar prachtig vinden. Een uitstekend uithangbord en waarschuwing: “wij zijn woke en dulden geen tegenspraak!” Geen normaal mensen dat nog in de buurt wil komen van de organisatie, dus komen er enkel nog de eigen gelovigen terecht, wat deze situatie verder versterkt. Alles gaat goed, totdat er minder geld beschikbaar komt. Dan gaat iedereen met elkaar ruzieen en gaan ze elkaar beschuldigen van racisme, seksisme, transfobie etc.

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 jul. 2020 - 18:42

Ik dacht even dat dit satire was. Ongelooflijk dat er een soort van Mccarthyism [Wekkerianisme] plaats vindt binnen een Nederlandse universiteit. Het heeft er veel van weg dat men bij gamma faculteiten van de UVA safe spaces voor "White Guilt"- believers wil creëren waar alleen maar plaats is voor gelijkgestemden met de juiste mening. Zeer zorgwekkend, is funest voor onafhankelijk wetenschap bedrijven en een gezonde pluriformiteit van meningen. Het is daar allemaal veel erger dan ik mij had voorgesteld en moedig en bewonderenswaardig dat Meindert Fennema hiermee naar buiten treed. Voor je het weet wordt je geëxcommuniceerd.

2 Reacties
Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 jul. 2020 - 18:43

word je

Deplorable Lefty
Deplorable Lefty7 jul. 2020 - 19:55

treedt

JanKlaasen
JanKlaasen7 jul. 2020 - 18:42

Universiteiten proberen aan lopende bandwerk te doen. Uiteindelijk komen er identitieke, keurige, deugende volwassenen naar buiten.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos7 jul. 2020 - 18:29

Zo, wanneer vroegere CPN aanhanger dit opschrijft, dan is het wel heel erg mis in onderwijsland. De Chief Diversity Officer heb je zo weg. Wanneer alle hoogleraren zich ziek melden met als motief dat er een onwerkbare situatie is ontstaan door het tirannieke gedrag van deze Chief Diversity Officer dan rest hem (Het zal ongetwijfeld een opgefokte witte man zijn) weinig anders dan te vertrekken.

4 Reacties
Jacob2
Jacob27 jul. 2020 - 20:39

Het is een zij, zo zegt de tekst. Maar dat maakt toch niet uit?

michellekepen
michellekepen8 jul. 2020 - 8:39

Lowieke de Vos, "Wanneer alle hoogleraren zich ziek melden". Een utopische gedachte. Want veel van de hoogleraren maken zelf namelijk onderdeel uit van het probleem. Beter gezegd, zij zijn (mede) het probleem. Het probleem is niet die paar diversity-officers. Het probleem is de woekerende 'cultuur', die het mogelijk heeft gemaakt dat dit allemaal kon gebeuren. Een cultuur die juist door veel van deze hoogleraren wordt ondersteund. Die deze cultuur 'gemaakt' hebben.

Lowieke de Vos
Lowieke de Vos8 jul. 2020 - 10:47

Veel van die hoogleraren. Het hoeft niet eens een meerderheid te zijn. Je hebt in alle verenigingen (dus ook scholen en kerken) 'drammers' en 'rekkelijken'. Doordat de drammers altijd blijven drammen en de rekkelijken altijd toegeven, wordt het er meestal niet gezelliger op. Salafisten en Marxisten zijn de beste drammers. Dat kunnen we overal zien.

michellekepen
michellekepen8 jul. 2020 - 11:59

Lowieke de Vos, Ik begrijp de gedachte. Het probleem op deze faculteiten is echter zo groot en wijdverspreid, dat het een utopie zal blijven. Jouw idee dat overal diversiteit bestaat (‘drammers’ en ‘rekkelijken), gaat voorbij aan het probleem. Je hebt hier namelijk te maken met bijna alleen maar 'drammers'. Politiek correcten. Deugers, hoe je het ook mag noemen. Kijk naar wie de lijst allemaal ondertekend hebben. Zonder enige wanklank. Zelfs niet anoniem! Kijk naar de hetze die gevoerd werd om Peterson het spreken onmogelijk te maken. Alle ondertekenaars, ook en vooral vanuit de UvA. Dat zijn allemaal gelijkgestemden. Die zich prima kunnen vinden in de huidige politiek op de UvA.

Max6
Max67 jul. 2020 - 18:12

Ik ben toevallig op dit moment 'Bullshit jobs' aan het lezen... vraag me af welk label we het beste op al deze officers kunnen plakken... flunkies, goons of box tickers, Stemmen in de comments aub.

Hansch2
Hansch27 jul. 2020 - 18:10

Heel goed dat nog eens duidelijk gemaakt wordt dat de universiteit de wetenschap al lang voorbij is. In plaats van het bijeenbrengen van verschillende invalshoeken en van elkaar leren, elkaar aanvullen en inspireren wordt gekozen voor een tunnelvisie. "Wetenschap" gaat daarmee steeds meer de kant op van een geloof, een keuze, een mening. Op vele terreinen ontstaan "kerken", de ongelovigen en heidenen worden verstoten en velen blijven daarom voor de buitenwereld braaf achter een geloof aan lopen waar ze eigenlijk niet meer in geloven. Pas als ze onafhankelijk zijn, bijvoorbeeld gepensioneerd, komen ze uit de kast.

Tjeempie2
Tjeempie27 jul. 2020 - 18:06

Het lijkt me een kwestie van tijd dat ook George Orwell uit de bibliotheken verdwijnt, omdat er zulke vergaande conclusies uit getrokken zouden kunnen worden.

GoudenBergen
GoudenBergen7 jul. 2020 - 18:01

"Het wordt tijd dat de laatste verdedigers van de academische vrijheid een cursus gaan geven waarin Arthur Koestler’s ‘Darkness at Noon’ weer gelezen wordt. Koestler beschrijft daarin hoe zijn hoofdpersoon na een pijnlijk zelfonderzoek tenslotte tot het besluit komt om in het openbaar zijn misdaden tegen de internationale arbeidersbeweging – en de communistische partij in het bijzonder – te erkennen. Daarna wordt hij geëxecuteerd." De UvA staat al decennia bekend als extreemlinks, dat geldt met name voor de faculteit geesteswetenschappen. De huidige situatie doet denken aan een combinatie van de zelfkritiek van de communisten, Orwelliaanse Newspeak en Kafkaëske toestanden. De UvA moet weer terug naar wat het ooit was: een plaats waar mensen studeren, onderzoek doen en debatteren. Waar dialoog is en geen safe spaces bestaan die studenten moeten behoeden voor confronterende en onwelgevallige meningen.

6 Reacties
GoudenBergen
GoudenBergen7 jul. 2020 - 18:07

Het college van hoogleraren moet weer de leiding krijgen en het curriculum samenstellen. De rector magnificus is niet meer dan een primus inter pares. Professionele bestuurders en "diversity officers" moeten zo snel mogelijk op zoek naar een andere job.

Hanvander Horst
Hanvander Horst8 jul. 2020 - 11:42

Joh, mafketel. De Universiteit van Amsterdam is helemaal niet extreem links. Je moet de sociëteit van het ASC eens zien uitpuilen. Je moet de klokrokken eens tellen op de Poort. Sodemieter toch op met je flauwekul.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 14:03

@Gouden Bergen, Ach ja, wat ik zo op de rechtse blogs lees is iedereen die niet meegaat in het oerconservatieve nationalistische denken tegenwoordig extreem links. De PvdA is extreem links, de VVD is extreem links D66 is extreem links de CU is extreem links, het CDA is extreem links om over de SP en GL maar niet te spreken. Allemaal cultuur marxisten die onze nationale identiteit bedreigen.

michellekepen
michellekepen8 jul. 2020 - 17:32

HanvanderHorst: "Joh, mafketel. De Universiteit van Amsterdam is helemaal niet extreem links" Als reactie op @GoudenBergen, die beweert "UvA staat al decennia bekend als extreemlinks, dat geldt met name voor de faculteit geesteswetenschappen" Meten is weten. - "Verkiezing onderzoek 2006, Politieke voorkeur van de UvA-student", een uitgebreid onderzoek door ASVA. Uitslag in overeenstemming met eerdere jaren. PvdA+SP+GL+PvdD = 64% (45%) GL = 28% (5%) D66 = 8% (2%) Tussen haakjes ( ) de uitslag van de TK-verkiezingen van november dat jaar Conclusie: een extreme oververtegenwoordiging van GL. 2010 ASVA: GL+PvdA+SP+D66= 80% (gecorrigeerd naar 100% vanwege 14% 'ik weet niet') Daarnaast: 62% plaatst zichzelf links van het midden, tegenover 21% dat zichzelf rechts van het midden plaatst. Kennelijk beschouwt een deel van D66-aanhang zich als rechts van het midden. Hetgeen veelzeggend is over het (op de UvA?) ervaren gemiddelde! Let op, dit betreft de hele UvA. De faculteit geesteswetenschappen staat zelfs binnen de linkse UvA bekend als extra links. Dus we kunnen er zonder meer van uit gaan, dat de percentages daar nog veel hoger liggen. Minder (weg)kijken naar de klokrokken. En meer naar de cijfers kijken. Anders raak je die (onjuiste) vooroordelen nooit kwijt.

Zapata
Zapata8 jul. 2020 - 20:20

@Michel, Extreem links? PvdA, SP, GL, PvdD? Het moet niet gekker worden. PvdA is een links van het midden partij die tegenwoordig meer sociaal liberaal is dan sociaal democratisch. SP een sociaal democratische partij die helemaal functioneert binnen de kaders van de parlementaire democratie. GL is eerder ook sociaal liberaal. PvdD is sektarisch maar nu niet echt extreem links. D66? sociaal economisch zo rechts als de neten... alhoewel ze nu met de verkiezingen in aantocht (zie onderwijs) wonderbaarlijk genoeg plotseling de kinderopvang gratis willen maken. Ze hebben het licht gezien. Beste Michel, ik weet niet wat jij als extreem links beschouwd maar ik heb daar toch wat andere gedachtes bij.

michellekepen
michellekepen9 jul. 2020 - 20:01

Zapata, Goed lezen. Het gebruik van de term 'extreemlinks' komt van @GoudenBergen. Waar @Horst tegen ageert. Niet met feiten, maar met eigen 'observaties'. Ik heb mijn eigen waarnemingen. Die zijn in strijd met @Horst's waarnemingen. Cijfers zeggen wellicht iets meer, zijn misschien iets objectiever (retorische vraag)? Die cijfers tonen overduidelijk een zware linkse (over)bias aan. Als je het hier niet mee eens bent, kom dan met eigen cijfers. GL (CPN, PSP, PPR) wordt algemeen gezien als het uiterste aan links wat er in de TK zit. SP, met haar marxistische wortels, eveneens. De cijfers leiden tot de conclusie dat links zwaar oververtegenwoordigd is. En het leidt tot conclusie dat extreem-links flink oververtegenwoordigd is. (voor als je er overheen gekeken hebt: zo scoort GL in 2006 28%, tegen 5% landelijk) Dat jij mij onjuist (of vals?) probeert te framen met "Extreem links? PvdA, SP, GL, PvdD?" zal wellicht te maken hebben met het gebrek aan steekhoudende argumenten aan jouw kant. Doorzichtig, maar dat maakt het niet minder kwalijk. (mocht je je hier vergaloppeerd hebben, excuses aanvaard, ik neem het "vals?" dan graag terug) Ik herhaal: De faculteit geesteswetenschappen staat zelfs binnen de linkse UvA bekend als extra links. Dus we kunnen er zonder meer van uit gaan, dat de percentages daar (het Meindert Fennema gebied) nog veel hoger liggen. Ik zie nu pas dat jij je kennis (mede) baseert op "rechtse blogs". Kennelijk zit je zo vol vooroordelen, dat je deze vergaarde kennis zonder meer aan personen hier denkt te mogen verbinden. En zelfs toedichten. Jammer. Helemaal omdat je andere bijdragen m.i. wel degelijk lezenswaardig zijn.

Frits Jansen
Frits Jansen7 jul. 2020 - 18:01

In het personeelsreglement van de universiteit waar ik promoveerde stond dat ik toestemming moest vragen voor alle betaalde én onbetaalde nevenactiviteiten. Natuurlijk hield ik mij daar niet aan, maar ik besefte wel dat de buitenwereld wist dat ik niet vrij was. Ik promoveerde op een politiek gevoelig onderwerp, maar waakte er wel voor in mijn proefschrift geen hol activisme te plegen maar alles terdege te beargumenteren. Niettemin werd ik door een van mijn promotoren gesaboteerd. Ik schaadde zijn belangen. Hoewel hij mijn tweede promotor was deed hij eindeloos over het lezen van mijn proefschrift, en zeurde hij over mijn taalgebruik. Im negeerde zijn adviezen en kreeg vervolgens van de commissieleden complimenten voor de leesbaarheid. En deze corrupte tweede promotor wist ik ye lozen, ik vermoed tot wederzijds genoegen.

1 Reactie
Jan Lubbelinkhof
Jan Lubbelinkhof7 jul. 2020 - 22:59

Ach, iedereen is tegen u he? Het leven is niet makkelijk als je Frits Jansen bent...