In Oostenrijk verzetten bewoners rondom de grens in Grablach, Lavamünd, Raunjak en Leifling zich tegen grenshekken voor asielzoekers. De regering wil de grenscontroles opvoeren om vluchtelingen buiten te houden en de stroom van mensen te reguleren. Van de landeigenaren heeft maar veertig procent toestemming gegeven voor de bouw.
De overheid zegt het niet over een grenshek over de volledige grens te hebben maar enkel op specifieke punten. Sommige Oostenrijkers maken zich toch zorgen over de verhoudingen met de buren in Slovenië. In de Kurier wordt Franz Sadjak van Bleiburg geïnterviewd.
"Er is nooit een een hek nodig geweest, in de tijd van de Koude Oorlog of toen de grens tussen Karinthië en Joegoslavië 25 jaar geleden verbrand werd als gevolg van de strijd van de vrijheid van de Sloveense verdediging tegen de People’s Army. Waarom zouden we nu de verworven vriendschappelijke relatie met Slovenie door de bouw van een hek verstoren?"
Volgens anderen is een muur bouwen niet de manier om met mensen om te gaan. Lokale Oostenrijkse politicus Christoph Haselmayer (NEOS) is er ook fel op tegen.
"Mijn vader Wilfried heeft de tijd van de Koude Oorlog ervaren, toen de Joegoslaven aan de grens wachttorens bouwden. Mijn grootvader is in de Tweede Wereldoorlog omgekomen. We moeten een Europese oplossing vinden en niet grenshekken die vluchtelingen sowieso kunnen omzeilen. "
Oostenrijk heeft dit jaar 20.003 asielaanvragen ontvangen en 6.300 aanvragen van mensen waarvan de overheid wil dat ze terugkeren naar het EU-land waar ze aankwamen. Toch zijn de cijfers minder hoog dan dezelfde periode vorig jaar.