Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oostenrijk geschokt door dood van arts die zwaar bedreigd werd door corona-ontkenners

  •  
30-07-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
5340 keer bekeken
  •  
kellermayr

De Oostenrijkse president Alexander Van der Bellen heeft met afschuw gereageerd op de dood van huisarts Lisa-Maria Kellermayr. Zij zag zich een maand geleden gedwongen haar praktijk te sluiten wegens aanhoudende bedreigingen door corona-ontkenners, anti-vaxxers en uit extreemrechtse kringen. "Laat ons een einde maken aan deze intimidatie en angst. Er is geen plek voor haat en intolerantie in Oostenrijk. Laat ons een manier vinden om vreedzaam samen te leven," aldus de president. Naar verluidt heeft de arts zelf een einde aan haar leven gemaakt.

Kellermayr, die in het openbaar pleitte voor vaccinatie omdat het mensen bescherming biedt, heeft eerder verklaard dat ze meer dan 100.000 euro uit had moeten uitgeven aan beveiligingsmaatregelen. Ze verweet de politie weinig tot niets te doen en verklaarde dat ze na zeven maanden lang bedreigingen te hebben ontvangen geen perspectief meer had voor voortzetting van haar praktijk onder "normale omstandigheden". Iedere onbekende patiënt die zich in haar spreekkamer meldde kon het immers op haar leven voorzien hebben. Die spanning was ondragelijk. 

Afgelopen woensdag verstuurde ze haar laatste tweets, waarin ze onder meer het opstappen eiste van de minister van Volksgezondheid: "Ik kreeg ooit de vraag van een journalist wat ik graag zou willen van de huidige minister van Volksgezondheid @johannes_rauch . Antwoord: Een competente opvolger. #ruecktrittrauch

Kellermayr leefde en werkte op het platteland in het conservatieve noordoosten van het land. De politie daar verwierp de kritiek van de arts en stelde notabene dat ze zelf nadrukkelijk het publieke debat zocht. Online wordt haar dood toegejuicht door corona-ontkenners en andere haters. 

In juni sloot de Oostenrijkse justitie een strafrechtelijk onderzoek af naar een Duitser die de dokter bedreigd zou hebben. Volgens justitie was de vervolging een zaak voor de Duitse autoriteiten. Er loopt nog wel onderzoek naar de bedreigingen. Ook komt er vermoedelijk een onderzoek naar het handelen van de politie, of liever gezegd het gebrek daaraan.

Maandag wordt er een wake gehouden in Wenen.

In dit bericht gaat het over zelfdoding. Mocht je daar vragen over hebben of behoefte te hebben om er over te praten, bel 0900-0113 of bezoek 113.nl.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (20)

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2022 - 11:43

Als je besluit op te staan tegen extremisten moet je ook kijken naar de consequenties daarvan. Vooraf. Mensen zoals Koopmans en Van Dissel hebben al meerdere malen aangegeven dat zij beseffen dat zij het doelwit zijn van mensen die tegen vaccineren zijn. Uit idealisme of beroepseer standpunten innemen is onverstandig. Dat had deze arts dus niet moeten doen. Neemt niet weg dat een veel hardere repressie van lui die kritiek op het vaccineren hebben en zeker de groep die anderen bedreigt noodzakelijk is. Het gaat immers niet om het uitdragen van een mening van om het verspreiden van desinformatie. Dat gebeurt ook in Nederland en ook op deze site. Dat moet een stuk kritischer mee omgegaan worden.

2 Reacties
Wie o Wie
Wie o Wie1 aug. 2022 - 15:13

Daan, over desinformatie gesproken. Waar haalde jij vandaan dat de boerenzoon op een tracker alcohol had gedronken?

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2022 - 19:35

Het is een vreselijke verhaal. Oostenrijk, heeft een van de laagste vaccinatiepercentages van Europa. Maar ik kan me goed voorstellen dat ze niet direct besefte wat zich op de hals haalde door in het openbaar vaccinatie te verdedigen. Ze is gruwelijk in de steek gelaten. Koopmans was ook niet voorbereid op de haat die zij genereerde al was die al wel het nodige gewend.

Minoes&tuin
Minoes&tuin31 jul. 2022 - 13:35

Ik word er stil van. Zou goed zijn als anderen dat ook zouden worden.

Stephan17
Stephan1731 jul. 2022 - 12:26

Opmerkelijk... vaak zie je zo iemand eerst nog verhuizen om de ellende te ontvluchten. Ik denk dat er wat anders speelt. Er is pas een heel kritisch Duits rapport verschenen over de vaccinaties. Ik denk dat het daar wat mee te maken heeft, dat ligt meer voor de hand.

3 Reacties
Oki Doki
Oki Doki31 jul. 2022 - 14:17

Ze kwam in gewetensnood dat ze al die mensen vaccinaties heeft aangepraat en kon daar niet meer mee leven. Dat is een mooie verdraaiing van de werkelijkheid met als doel de arts in kwestie in een kwaad daglicht te stellen en de schuld van haar dood bij haarzelf neer te leggen en de aandacht af te leiden van de echte schuldigen, namelijk extreem rechts, de antivaxxers en de coronaontkenners die haar tot in het extreme het leven zuur gemaakt hebben met bedreigingen en intimidaties.

DaanOuwens
DaanOuwens1 aug. 2022 - 11:47

@ Stephan17 Nogal ranzige en laffe bijdrage van je. Je gaat voorbij aan de bedreigingen van deze arts vermoedelijk omdat de daders van de bedreigingen mensen zijn die jouw opvattingen uitdragen. En je beweert zonder enig bewijs dat er een rapport zou zijn dat schade als gevolg van vaccinatie aantoont. Zonder enige onderbouwing. Dat soort extremisme hoort volgens mij niet thuis op een website als deze.

DanielleDefoe
DanielleDefoe1 aug. 2022 - 21:27

De beweringen van Andreas Schöfbeck, bestuurslid van de zorgverzekeraar BBK ProVita, dat coronavaccinaties in Duitsland veel meer overlijdens en ernstige schadegevallen hebben veroorzaakt dan wat blijkt uit officiële cijfers, zijn gefactcheckt en onjuist bevonden.

Norsemen
Norsemen31 jul. 2022 - 10:22

Iedere mening mag verkondigd worden, maar niet iedere mening hoeft gehoord te worden. We moeten eens ophouden om rekening te houden met de opvattingen van idioten.

1 Reactie
JasDon
JasDon31 jul. 2022 - 12:07

Eens, veel te veel met fluwelen handschoentjes aangepakt.

PVDB2
PVDB231 jul. 2022 - 9:55

Ook in Nederland hebben je nog steeds allerlei wappies rondlopen. En dat zal de komende winter niet kleiner worden. Sommige van de aanjagers hebben er een verdienmodel bij. En als de aandacht en inkomsten wat verslapt stap je over naar de volgende crisis. Zoals Willem Engel die nu Poetin steunt. Net als grote vriend Baudet geen afstand wil nemen van de acties/misdaden van Poetin; hij is de held, de nieuwe Stalin, die wederom helpt in de strijd tegen de nazi's. Het zijn gevaarlijke mensen, er zal altijd een aanhang zijn. En op social media kan je vaak anoniem bedreigd worden waardoor het mentaal en later misschien ook dat fysiek wordt. Er hoeft er maar 1 gek genoeg te zijn. Daar zijn onze extreem rechte vrienden goed in. Het hoeft geen "Breivik" te zijn maar 1 is al te veel. Dat je pro vaccinatie bent is goed, dat je het probeert te promoten ook. Er moet een bepaald graad zijn van vaccinatie in de bevolking om een vaccinatie te laten slagen. Ook al ben je daar fervent in om die graad omhoog te krijgen door veel promotie: Er is geen reden om mensen met de dood te bedreigen.

Volrin
Volrin31 jul. 2022 - 9:48

Vreselijk. Zowel op persoonlijk niveau als wat het zegt over de situatie waarin zij zat.

Pater
Pater31 jul. 2022 - 0:00

Schandalig, niet in het minst vanwege de slappe houding van politie en openbaar bestuur. Dat de Willems Engels in deze wereld zich rot gaan schamen.

Jopie666
Jopie66630 jul. 2022 - 19:06

Ja ik weet er wel raad mee hoor. Maar ja ik mag nog niet van de overheid. Maar mijn tijd komt nog wel.

Doomsdayshaman
Doomsdayshaman30 jul. 2022 - 17:55

In en intriest, mogelijk doordat ze onwrikbaar haar mening als voorstander van inentingsplicht verkondigde en waar niet over te praten viel deze bedreigingen op haar dak kreeg. Ze was niet een doorsnee arts maar iemand met een eigen mening.

4 Reacties
Jopie666
Jopie66630 jul. 2022 - 21:04

Een overheid hoort zich achter haar ambtenaren, politie, leger, zorg en onderwijs te staan. De overheid en beroepsgroep heeft duidelijk gefaald bij deze mevrouw en niet een beetje ook.

Pater
Pater30 jul. 2022 - 23:59

Ze vertelde gewoon wat wetenschappelijk vast staat. Hoezo "eigen mening"? Wat is jouw 'mening' hierover?

Volrin
Volrin31 jul. 2022 - 9:49

"In en intriest, mogelijk doordat ze onwrikbaar haar mening als voorstander van inentingsplicht verkondigde en waar niet over te praten viel deze bedreigingen op haar dak kreeg. Ze was niet een doorsnee arts maar iemand met een eigen mening." Hoe krijg je het voor elkaar om deze 'de droeg een te kort rokje' onzin te verkondigen.

Arjan Fernhout
Arjan Fernhout31 jul. 2022 - 17:28

Oostenrijk koos voor inentingsplicht en het Europees Hof voor de Rechten van de Mens laat landen daarin vrij. Dat maakt de opmerking ''Ze was niet een doorsnee arts maar iemand met een eigen mening'' op zijn minst ranzig.

∆
30 jul. 2022 - 17:30

[Laat ons een manier vinden om vreedzaam samen te leven," aldus de president.] Om te beginnen kan hij stoppen met het knuffelen en met fluwelen handschoenen omgaan met de horde bedreigers en rechtsextremisten. Zij maken misbruik van de vrijheid van meningsuiting, om zich daarachter te verschuilen bij het verspreiden van desinformatie, dreigementen en aansporing tot geweld.