Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oostenrijk gaat omstreden islamwet invoeren

  •  
04-01-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
412 keer bekeken
  •  
gebed300_01.jpg
Wet moet 'Oostenrijkse vorm van islam' garanderen en invloed van buitenlandse fundamentalistische geldschieters beperken ... Tegenstanders voelen zich de dupe van radicale partijen    
De centrumlinkse regering in Oostenrijk gaat een strenge, omstreden wet invoeren die de positie van de islam in het land vastlegt. In de wet staat onder meer dat islamitische organisaties en imams geen geld meer mogen krijgen uit het buitenland. De regering hoopt hiermee de invloed van buitenlandse fundamentalistische groeperingen te beperken.
Bekijk de reportage van Nieuwsuur op 11.10 min.
De Oostenrijkse minister van Integratie Sebastian Kurz zegt:
We willen een Oostenrijkse vorm van de islam. Elke moslim in Oostenrijk moet zijn religie op een fatsoenlijke manier kunnen beleven, maar we willen geen invloed of controle vanuit het buitenland.
Ook Wolfgang Gerstl van de christelijke regeringspartij ÖVP en juridisch specialist is positief over de wet en hoopt dat deze helpt een einde te maken aan het groeiende extremisme:
Het gevaar is dat via de religie andere staten een onafhankelijke staat als Oostenrijk onder invloed zetten, en dat willen we niet, we willen onze soevereiniteit in de toekomst zeker stellen en daarom willen we de financiering van geloofsgemeenschappen die voornamelijk door het buitenland worden gesteund, niet toelaten.
Dupe van radicalen
Fuat Sanaç, voorzitter van de islamitische gemeenschap, is minder te spreken over de wet en vindt dat Oostenrijkse moslimorganisaties de dupe worden van radicale groeperingen. De organisaties hebben volgens hem steun nodig van buitenlandse geldschieters om het hoofd boven water te houden:
Wij herhalen steeds dat wij niks met deze splintergroeperingen en met deze terroristen of radicalen van doen hebben.
Volgens Sanaç zijn er genoeg bestaande wetten om radicale organisaties aan te pakken.
‘Islamgesetz’
De islamwet bestaat sinds 1912 in Oostenrijk en verzekerde moslims, net als christenen, joden en protestanten van bepaalde rechten om hun geloof uit te voeren. Deze wet wordt nu aangepast. Enkele belangrijke punten uit de wet:
– De kanselier verleent de islamitische gemeenschappen hun juridische status en kan die weer wegnemen, wanneer dit in het belang van de openbare orde, de moraal of de volksgezondheid is. Zij moeten verder positief staan tegenover de staat en de samenleving.
– De islamitische gemeenschap moet haar belangrijkste geloofsbronnen (dus de Koran) in het Duits laten vertalen.
– De religieuze activiteiten moeten met binnenlandse geld gefinancieerd worden.
– De openbare zielzorg waarop de islam recht heeft – bijvoorbeeld in het leger of in ziekenhuizen – mag alleen verzorgd worden door mensen die in Oostenrijk opgeleid zijn of er wonen, tenminste drie jaar beroepservaring hebben en Duits op eindexamenniveau beheersen.
– Mensen die een straf van meer dan één jaar gevangenis gekregen hebben of een gevaar zijn voor de openbare orde mogen geen functie binnen de gemeenschap uitoefenen.
Maar niet alle punten doen afbreuk aan de vrijheid van moslims bij belijden van hun geloof. Ook staat in de wet dat islamitische gemeenschappen het recht hebben om vlees volgens hun religieuze voorschriften te produceren en dat daarmee rekening gehouden moet worden in openbare instellingen. En de Oostenrijkse staat moet vanaf 1 januari 2016 voor een islamitisch-theologische opleiding aan de Universiteit van Wenen zorgen.

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.
BNNVARA LogoWij zijn voor