Joop

Oorspronkelijk bewoners winnen strijd om land in Ecuador

  •  
27-04-2019
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
march-3017287_640
In een tijd waarin de Braziliaanse president Jair Bolsonaro zweert bij het exploiteren van elke centimeter regenwoud, hebben de oorspronkelijke bewoners van het gebied het steeds moeilijker. Daarom is de overwinning van de Waorani , die wonen in het westelijk deel van het Amazonegebied, op drie Ecuadoriaanse overheidsinstanties zeer belangrijk. Al jaren wordt hun leefgebied kleiner omdat bedrijven de regio afstruinen op zoek naar natuurlijke grondstoffen als hout en olie.
Rechters in Ecuador hebben nu besloten dat de Waorani onrecht is aangedaan en dat per direct alle mogelijkheden om het gebied te verkopen voor het winnen van olie moet stoppen. Nemonte Nenquimo, een van de eisers en vertegenwoordiger van belangenorganisatie CONCONAWEP: “De belangen van de overheid in olie is niet meer waard dan onze rechten, onze bossen, onze levens.”
Het vonnis is gebaseerd op getuigenissen van betrokkenen, waaruit blijkt dat de Ecuadoriaanse overheid bij gesprekken met verschillende groepen bewoners van het regenwoud vooral olie-exploitatie in de regio promootte en niet wees op de mogelijk milieuschade. Daarnaast vond de rechtbank het belangrijk dat voorbij was gegaan aan het grondrecht van zelfbeschikking. Het is de tweede keer dat in Ecuador een rechtszaak, aangespannen door oorspronkelijke bewoners, wordt gewonnen op dezelfde drie overheidsorganisaties. Ook toen ging het om olieconcessies die werden teruggedraaid nadat de overheid zich niet aan de regels had gehouden.
Cc-foto: Beto0albo
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (6)

geronimo3
geronimo328 apr. 2019 - 7:38

De liefde voor Indiaanse volkeren zit er bij mij al in vanaf jongs af aan,i.t.t. de Braziliaanse President of Trump die geen respect hebben voor de oorspronkelijke bevolkingen,zij strijden al eeuwenlang voor landrechten en die strijd is in het belang voor alles wat op aarde leeft,hopelijk kan er eens een ommekeer komen want het gaat gewoonweg om het overleven van de aarde en met alles wat daarop leeft,van olie moeten we af,wanneer dringt dat nou eens door,in ieder geval eens recht voor Indianen en dat feit is al bijzonder!!!

Eric Minnens
Eric Minnens28 apr. 2019 - 1:09

Al in 1990 was aan de Waorani een gebied toegewezen van ruim 6000 km2, geheten Waorani Ethnic Reserve (volgens de Engelse Wikipedia). Blijkbaar hebben ze dat opnieuw moeten bevechten. Als je zo de Wikipedia leest zijn de Waorani (4000 mensen) bepaald geen zachtzinnig volk en bestaan er allerlei anekdotes over moord en doodslag binnen families. Ze zijn erg in zichzelf gekeerd en zien in buitenstaanders al gauw een gevaar. Ook missionarissen hebben dit met de dood moeten bekopen. Maar misschien zijn de anekdotes wat zwaar aangezet en zijn dit indianen-verhalen... Macro-ecologisch gezien, kunnen we ze natuurlijk niet genoeg ondersteunen. Dat ben ik met OlavM hieronder eens.

1 Reactie
DanielleDefoe
DanielleDefoe28 apr. 2019 - 10:03

Er zijn nog een paar nomadisch levende groepen die contact mijden met de opdringende westerse samenleving. Zij leven van de milieu onvriendelijk slash-and-burn landbouw en wat het woud verder opbrengt. Ze lopen oa. de bekende gevaren van besmetting met ziektes waar ze geen of weinig weerstand tegen hebben. Het binnendringen van hun territorium meestal voor illegale houtkap leidt vaak tot gewelddadige confrontaties. Over hun cultuur en taal is vaak weinig bekend. De verhalen gaan vooral over de Yanomami die nog wat groter in aantal zijn. Zij staan bekend om hun veelvuldige agressieve onderlinge conflicten waardoor ze midden vorige eeuw de attentie van anthropologen trokken. Ze spreken talen waarvoor inmiddels ook een schrijftaal is. De talen zijn uitermate interessant voor linguisten omdat ze sterk afwijkende eigenschappen hebben. Over hun oorlogszucht is veel geschreven te beginnen door Napoleon Chagnon die stelt in zijn "Noble Savages" dat de oorlog wordt aangedreven door reproductieve concurrentie, met mannen die vechten om vrouwen, wraak en status, zoals andere 'steentijd'-volkeren dat ook zouden doen. Die theorien zijn zeer omstreden. Ook de Yanomami hebben het ongeluk dat er delfstoffen in hun territorium voorkomen met alle gevolgen van dien.

OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 19:03

De inheemse volken in o.a. het Amerikaanse continent strijden al jaren voor hun rechten, die in ernstige mate worden geschonden door de overheden in diverse landen. Die laatste willen zo veel mogelijk grondstoffen exploiteren en particuliere investeerders hun gang laten gaan in gebieden die van ouds her het domein zijn van inheemse volken. Hun rechten worden steeds verdergaand aangetast, en daarom is het van uiterst groot gewicht dat ze met succes hun rechten hard kunnen maken voor diverse gerechten. De waarden van de inheemse volken met betrekking tot het behoud van en het bewaren van goed evenwicht met de natuur kunnen niet krachtig genoeg ondersteuning krijgen uit de hele wereld. Dit recente succes van de Waoroni in Ecuador is daarom heel belangrijk, en geeft nieuw élan aan de strijd van de inheemsen en degenen die hen steunen. De kersverse president van Brazilië Jair Bolsonaro behoort heden ten dage tot de gevaarlijkste tegenstanders.

2 Reacties
OlavM
OlavM27 apr. 2019 - 19:07

Herstel: Waoroni = Waorani.

Satya
Satya28 apr. 2019 - 6:49

'De waarden van de inheemse volken met betrekking tot het behoud van en het bewaren van goed evenwicht met de natuur kunnen niet krachtig genoeg ondersteuning krijgen uit de hele wereld.' Consumeren is veel belangrijker. 'Welvaart' en economische groei ten koste van alles maar die welvaart natuurlijk niet voor de mensen in de regio, alles naar de Lucky few. Met wie er samengewerkt wordt en welke omstandigheden die mensen ervoor terug krijgen is van geen enkel belang. Hier lees je ook regelmatig ik,ik ,ik is de enige die van belang is en dictaturen noemen we democratieën want dat geeft legitimiteit. Hiervoor worden feiten ontkent en verdraait mensen worden parasiet genoemd die uit die regio's komen want ze komen van 'onze' welvaart profiteren. Persoonlijk heb ik mijn twijfels bij wie profiteert en parasiteert.