Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

'Oorlogsgeneeskunde' in Limburg, geen zorg voor kankerpatiënten door Covid

  •  
24-11-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Zuyderland richt speciale afdeling in wegens coronavirus

© HEERLEN - Medisch personeel op een speciale afdeling in het Zuyderland Medisch Centrum. De afdeling is ingericht voor patienten waarvoor de verdenking bestaat dat ze zijn besmet met het coron

Vrijdag aanstaande is er een nieuwe coronapersconferentie en hoewel nog niet bekend is wat daar zal worden aangekondigd, maakt directeur David Jongen van het Zuyderland Ziekenhuis duidelijk wat er volgens hem moet gebeuren: er moet een strenge lockdown worden ingevoerd. De zorg in Zuid-Limburg staat op instorten, zo vertelt hij op NPO Radio 1. Officieel is er dan misschien geen Code Zwart, maar volgens Jongen is er nu al sprake van ‘oorlogsgeneeskunde’:
"Wat wij op dit moment doen, we hebben noodgedwongen moeten kiezen om een heleboel patiënten, bijvoorbeeld borstkankerpatiënten, darmkankerpatiënten, die eigenlijk gepland staan de komende dagen voor een operatie, die hebben wij noodgedwongen moeten afzeggen omdat wij meer capaciteit moeten gaan vrijmaken voor Covid-patiënten. Nóg meer capaciteit. Want alle planbare zorg hebben we al afgezegd. En dat heet dan formeel niet Code Zwart, want Code Zwart betekent dat er in heel Nederland geen enkel IC-bed meer voor een patiënt beschikbaar is. Daar zijn we nog niet, maar daar gaan we waarschijnlijk ook komen. Maar in het hier en nu in Limburg maken wij al hele ingewikkelde keuzes die leiden tot echt gezondheidsschade bij patiënten, maar we staan met de rug tegen de muur. En of je dat dan Code Donkergrijs of Donkerbruin noemt, dat maakt me allemaal niet zoveel uit. Maar ook zonder Code Zwart is het eigenlijk bijna onmogelijk wat we hier aan het doen zijn. Een dokter noemde dat gisteren oorlogsgeneeskunde."
IC-baas en OMT-lid Diederik Gommers zei dinsdag tegen de Tweede Kamer dat hij verwacht dat er binnen tien dagen wel degelijk sprake zal zijn van Code Zwart. Demissionair gezondheidsminister Hugo de Jonge spoedde zich om te zeggen dat Gommers dat helemaal niet kan voorspellen. Maar volgens Gommers ziet De Jonge de IC-capaciteit veel te rooskleurig in. Ook OMT-lid en arts-microbioloog Marc Bonten denkt dat het kabinet niet hard durft op te treden, waar dat inmiddels wel van levensbelang is.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (18)

JasDon
JasDon24 nov. 2021 - 20:49

Simpel, geef ongevaccineerden geen IC plek. In no time kan een goed gedeelte van de operaties doorgaan. Ze zijn voor 95-97% verantwoordelijk voor hun situatie.

6 Reacties
johannn2
johannn224 nov. 2021 - 22:36

Jas, Ja Jas, werkelijk simpel. .

Jan Man
Jan Man25 nov. 2021 - 7:11

En mensen met een ongezonde leefstijl, krijgen die dan ook geen plek? Zijn die ook niet voor een groot deel verantwoordelijk voor hun situatie?

Cave Canem
Cave Canem25 nov. 2021 - 8:23

@JanMan Het verschil tussen opgenomen coronapatiënten en anderen met een ongezonde levensstijl is dat de eerstgenoemden een ziekenhuisbed en IC-plek veel langer bezet houden.

Dick Roelofsen
Dick Roelofsen25 nov. 2021 - 9:41

De Baudet en Engel wappies vindenCorona maar een griepje, dus die hoeven helemaal niet naar het ziekenhuis. Gewoon thuis onder de wol met een paracetamolletje en een kopje kippensoep.

JasDon
JasDon25 nov. 2021 - 14:18

@Cave Precies. Plus op bepaald leefgedrag kan je de voorzieningen langzaam aanpassen. Het niet vaccineren tijdens pandemie kan je niet eventjes oplossen met meer capaciteit, als je dat al wilt.

johannn2
johannn225 nov. 2021 - 22:31

Dick, Die lopen minder risico. Die zijn gevaccineerd. .

PGS
PGS24 nov. 2021 - 20:12

Tja, ik blijf mij verbazen dat er geen speciale covid-ziekenhuizen zijn opgetuigd. Zo van: je hebt Covid: hup naar zo'n covid ziekenhuis. Als in elke provicie zo'n ziekenhuis of verzorgingstehuis was opgetuigd, dan had je dit soort problemen niet. En ongetwijfeld zijn er mensen die blijven roepen: wij hebben de mensen niet. Maar waar zijn dan al die mensen die uit de zorg zijn weg bezuinigd ? Waarom heeft Den Haag niet zwaar ingezet om die mensen terug te halen ?

1 Reactie
johannn2
johannn224 nov. 2021 - 22:35

PGS, Het zou me pas werkelijk verbazen als deze regering dat wél had gedaan. .

Frederikus2
Frederikus224 nov. 2021 - 19:55

Mijn vraag aan de directeur van het Zuyderlandziekenhuis is de volgende: Waarom hebben COVID patienten meer recht op een ziekenhuisbed dan patienten met kanker? Ophouden met die voorkeursbehandeling !!! Ik stel het volgende voor: Het ziekenhuis is wat COVID patienten betreft alleen nog toegankelijk als men gevaccineerd is. Ongevaccineerde COVID patienten moeten ruimte maken voor kankerpatienten die geopereerd moeten worden.

1 Reactie
johannn2
johannn224 nov. 2021 - 22:40

Frederikus, Covid betreft acute zorg. Iedereen heeft daar acuut recht op. .

Minoes&tuin
Minoes&tuin24 nov. 2021 - 16:02

Tja,,, alles is al gezegd!

Joopinie
Joopinie24 nov. 2021 - 14:34

Dat pandemies zouden komen wisten ze bij de geneeskunde en diergeneeskunde al. Ziekenhuizen kregen jaren geleden ineens rare namen en een interimbestuur die kabinetswensen uitvoerden ipv de gezondheidszorg te bevorderen. Steeds meer premie moesten we betalen voor steeds meer managers en papierwerk en steeds minder behandelend personeel. Zelfs nu met covid houdt de politiek voet bij stuk. Alles, alles is blijkbaar beter dan je beleid kritisch te herbeoordelen en actie te ondernemen. Het zou mij niet verbazen wanneer na deze pandemie er een schandaal op toeslagniveau naar buiten komt.

5 Reacties
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland24 nov. 2021 - 15:12

Dit is al een schandaal wat mij betreft .

Tom Lucassen
Tom Lucassen24 nov. 2021 - 16:17

Er komen 3 parlementaire enquetes; toeslagenaffaire, groningen-gas en corona. Rutte's geheugen zal wel weer slecht werken.

adriek
adriek24 nov. 2021 - 16:37

Het zal altijd een raadsel blijven welk deel van de bevolking dit beleid hardnekkig blijft steunen, maar het is meer dan de helft van de kiezers ...

EenMening
EenMening24 nov. 2021 - 20:02

@Eirda De meerderheid van de kiezers heeft het (redelijk) goed voor elkaar en is zelfredzaam. Deze mensen vinden dat ze al genoeg belasting betalen. Dat klopt, want zij betalen immers het leeuwendeel. Deze opstelling heeft uiteraard gevolgen voor de publieke voorzieningen en de uitkeringen.

EenMening
EenMening24 nov. 2021 - 20:16

Daar komt nog bij dat veel van deze mensen in het bedrijfsleven werken of zelf een bedrijf hebben. Zij zorgen voor voedsel, onderdak en 1000 andere nuttige zaken. Ze hebben niet zulke goede ervaringen met de ambtenarij en de "producten" van de overheid. De kwaliteit van die "producten"' is matig en de ambtenarij is traag. Kortom een bodemloze put. Dat is niet alleen zo in 2021 maar dat is altijd zo geweest.