Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oorlog in Oekraïne brengt Belgische patatindustrie in gevaar

  •  
28-03-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
1039 keer bekeken
  •  
ANP-358773162

De Belgische patatindustrie dreigt in zwaar weer te komen als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Die leunt namelijk zwaar op zonnebloemolie die voor een groot deel afkomstig was uit het door Rusland aangevallen land. Vlaamse patatbakkers waarschuwen dat een tekort aan patat (of friet) aanstaande is. 

Het patattekort beperkt zich daarmee niet tot België, aangezien dat land ’s werelds grootste exporteur is van voorgefrituurde aardappelen, of dat nou in patat-, chips- of andere vorm is. Maar ook de Belgen zelf moeten binnenkort waarschijnlijk massaal op zoek naar een andere snack: Politico meldt dat meer dan 60 procent van de Belgen wekelijks patat eet. 

Voor de snackbarhouders betekent het olietekort een zoveelste dreun binnen korte tijd. Na de gedwongen sluitingen tijdens de coronalockdowns, kregen ze te maken met sterk verhoogde energieprijzen, eveneens als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Kleinere snackbarhouders vrezen dat de grote spelers in de patatindustrie de prijzen van alternatieven voor zonnebloemolie nu zullen verhogen, wat ook die optie lastiger maakt. 

Volgens Bernard Lefèvre, hoofd van de frituurbrancheorganisatie Unafri, is de patatindustrie de thermometer van het Belgische leven en kan aan hun staat worden afgelezen hoe het met het land gaat. ‘We zijn inderdaad niet in een opperbeste bui,’ zegt Lefèvre. ‘Dat gezegd hebbende, een goede zak patat doet wonderen.’

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.