Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oorlog breidt zich uit naar de ruimte

  •  
02-04-2022
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
930 keer bekeken
  •  

Rusland geeft aan de oorlog in Oekraïne een nieuwe dimensie. In reactie op de internationale sancties die tegen Moskou zijn uitgevaardigd in een poging de oorlog te stoppen maakt het Kremlin bekend dat de samenwerking met het ISS wordt beëindigd. Dmitry Rogozin, hoofd van de ruimtevaartorganisatie Roscosmos, zegt dat deelname aan het internationale ruimtestation alleen maar kan worden hervat als de sanctie worden beëindigd. Hij noemt de sancties 'illegaal'. 

Het ISS is een project van de ruimtevaartorganisaties van de VS, Canada, de EU en Japan. Woensdag nog keerde een crew van een Amerikaanse astronaut en twee Russische kosmonauten terug op Aarde in Kazachstan. Rusland had even gedreigd de Amerikaan niet te willen vervoeren. Vorige maand stopte de Europese ruimtevaartorganisatie ESA de samenwerking met Russen voor Exomars, de rover die op de rode planeet Mars naar leven zoekt. 

"Zelfs in het diepst van de Koude Oorlog werkten de Russen en de Amerikanen op sommige vlakken nog samen in de ruimte", zegt lucht- en ruimtevaartdeskundige Joris Melkert van de TU Delft. "Ook nu is ruimtevaart zo'n beetje het laatste bastion van samenwerking. Dat moet ook wel: je hebt er geen rechter of politie."

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.