Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

De Nederlandsche Bank biedt excuses aan voor slavernijverleden

President Klaas Knot vertelt over de praktijken van zijn historische voorganger
Joop

Ook VVD in senaat uit stevige kritiek op zorgplan

  •  
06-11-2012
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
ANP-VVD_Hermans.jpg
Eerste Kamer VVD-fractievoorzitter Hermans: 'grote moeite met plannen zorgpremie' 
In de Eerste Kamer reageert de VVD bijzonder kritisch op het zorgplan van VVD en PvdA. De fractie vraagt zich af of de kosten van het zorgstelsel door de nieuwe hervormingen wel kunnen worden beheerst. Eerste Kamer VVD-fractievoorzitter Hermans heeft grote moeite met de plannen voor de nieuwe zorgpremies.
De VVD-fractie zal pas een eindoordeel geven als de plannen door het kabinet zijn uitgewerkt. Volgens premier Rutte en minister Schippers moeten de plannen nog worden aangepast. De VVD-senatoren zijn niet direct gebonden aan het regeerakkoord.
RTEmagicC_TweetVincentRietbergen.png
Het kabinet heeft net als in de Eerste Kamer de steun nodig van een meerderheid om nieuwe wetten te kunnen doorvoeren. Momenteel heeft de coalitie VVD-PvdA in tegenstelling tot in de Tweede Kamer geen meerderheid in de Eerste Kamer.

Meer over:

politiek, nieuws

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (10)

peterh2
peterh26 nov. 2012 - 17:35

Binnen 2 dagen staat Rutte 2 al op omvallen, toch wel een felicitatie waard... Het is nu simpel: inkomensafhankelijke zorgpremie eraan of kabinet eraan. Als ik de PvdA was zou ik het tweede kiezen, premier Samsom van een nieuw links kabinet ligt voor het oprapen. Toch knap: binnen 3 jaar zowel de VVD, het CDA en ook GL gemarginaliseerd. Wie had dat voorspeld?

Rabbit2
Rabbit26 nov. 2012 - 17:35

https://fbcdn-sphotos-d-a.akamaihd.net/hphotos-ak-prn1/560848_460463233996439_1716358280_n.jpg

clara51
clara516 nov. 2012 - 17:35

Begrijp ik nou goed dat de heer Hermans staat voor te dringen om te vertellen dat hij achteraan hoort te staan?

Meta Foor
Meta Foor6 nov. 2012 - 17:35

waarom geen principiele stap en optiefen ?

Jantje68
Jantje686 nov. 2012 - 17:35

Ja dat zei ik een aantal dagen geleden al. Het geeft gewoon aan hoe ver de PvdA van de realiteit is afgedwaald met dit socialistische plan gestoeld op ideeën uit de jaren ’70. Volstrekt achterhaald en tegen alle adviezen van deskundigen en betrokken organisaties in. Ook alle PvdA prominenten die niet bij de regering betrokken zijn (en dus vrij kunnen praten) maken er de kachel mee aan. En dit moois komt allemaal uit de koker van Wouter Bos. Werkelijk elk bedrijf mag wel tien keer nadenken voor ze deze ‘consultant’ binnen halen.

1 Reactie
Backtobasics
Backtobasics6 nov. 2012 - 17:35

" ideeën uit de jaren ’70." Opmerkelijk dat veel zgn "rechtse" lieden altijd een hekel aan de 70 s hebben. Wat is dat toch? Voor film, muziek, design en kunst was het een van de meest interessante en productieve periodes van de afgelopen eeuw, en staat in schril contrast met veel van het huidige armzalige aanbod.

leeuwenvanj
leeuwenvanj6 nov. 2012 - 17:35

Stond de VVD inclusief Loek Hermans ook op zijn achterste benen toen de plannen voor de sociale werkplaatsen bekend werden, de verkorting van de WW en nog meer van die ellendige bezuinigingen voor de armere deel van de bevolking? Heb niets gemerkt van enige beroering in zijn stem of gedrag.

1 Reactie
jelius
jelius6 nov. 2012 - 17:35

Het gemak waarmee Rutte/Samson de rol van zorgverzekeraars onderuit haalt is in elk geval schrikbarend. Door die rol stijgen de premies in 2013 nauwelijks ten opzichte van 2012, als ik het goed heb begrepen vooral door op kosten van medicijnen te letten. Die zorgverzekeraars worden door de Rutte/Samsom plannen weer gewoon betaalkantoren, zo lijkt het tenminste. Als dat zo is is de verandering in elk geval zeer ondoordacht.

Alexander4
Alexander46 nov. 2012 - 17:35

Ik kan het allemaal niet zelf uitrekenen, maar als het kabinet zegt dat de koopkrachtdaling maximaal 4% is, dan is dat alleszins acceptabel. Die hele heisa is alleen ontstaan doordat de krant van wakker Nederland een campagne voert tegen deze coalitie. Koopkrachtvermindering van wel 20%... Belachelijk. Rutte en Samsom zijn slimme mensen. Die weten ook heus wel dat zulke effecten niet geaccepteerd worden. Maar Rutte is toch en beetje slimmer dan Samsom. Want ipv inkomenspolitiek bedrijven via de inkomstenbelasting, dwingt hij de PvdA dit via de zorgpremie te doen. Daardoor blijven de hoogste inkomens relatief buiten schot. En die inkomenspolitiek kan in een volgend kabinet weer de nek om kan worden gedraaid. Of -als het aan de telegraaf ligt- al eerder. Mijn voorstel: Hou het oude systeem in stand, inclusief zorgtoeslag. Financier dat door de verlaging van de belastingen te schrappen. Want nivellering via de zorgpremie, met tegelijk de-nivellerende belastingverlagingen, is niet handig. De VVD zal dat wel niet willen. Maar wie met hangende pootjes terugloopt naar de onderhandelingstafel, zal toch ergens anders moeten inleveren.

1 Reactie
jelius
jelius6 nov. 2012 - 17:35

" Rutte en Samsom zijn slimme mensen. Die weten ook heus wel dat zulke effecten niet geaccepteerd worden. " Het probleem lijkt in elk geval te zijn dat Rutte deze effecten niet heeft voorzien. De juichkreten van Spekman doen vermoeden dat die tegen deze effecten geen enkel bezwaar heeft. Diederik heeft niets in de gaten, lijkt het. Om dit soort mensen slim te noemen, we zijn diep gezonken.