Joop

Ook samen zijn PvdA en GroenLinks een betrekkelijk klein partijtje

  •  
20-04-2022
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
1928 keer bekeken
  •  
klavernijboer

Voor twee partijen die vrijwel hetzelfde willen, is geen plaats. En de oude PvdA  met rond de 40 of 50 zetels komt nooit meer terug.

Nu PvdA-leider Lilianne Ploumen uit de politiek is gestapt moet er natuurlijk een opvolger komen. Geen lijsttrekker voorlopig, want er zijn geen verkiezingen in aantocht, maar wel een voorzitter van de fractie. Die post is alleen weggelegd voor iemand die al lid is van de fractie. Een overzichtelijke keuze in zo’n klein clubje, zou je denken.

Toch kan de uitslag nog een verrassing worden. De algemene verwachting was dat Attje Kuiken zich zou opwerpen als tijdelijk PvdA-hoofd. Zij heeft die functie immers al eerder vervuld. Namelijk toen Diederik Samsom in 2017 uit de Kamer stapte omdat hij de lijsttrekkersverkiezing van Lodewijk Asscher had verloren. Laatstgenoemde was op dat moment nog vicepremier van Rutte II, dus niet beschikbaar. Hij was sowieso geen Kamerlid trouwens.

Maar Kuiken heeft zich nog niet kandidaat gesteld. Dat heeft Henk Nijboer wel gedaan, als enige. Andere gegadigden hebben tot morgen 24 uur de tijd; vrijdag kiest de fractie een nieuwe voorzitter.

Waarom Kuiken zich tot dusver niet heeft gemeld, weet ik niet. Maar dat financieel specialist Nijboer wel belangstelling heeft getoond is niet zonder betekenis. Volgens insiders hoort Nijboer namelijk niet bij het clubje dat fervent voorstander is van een fusie met GroenLinks. Weliswaar heeft hij aan zijn partijgenoten geschreven dat de samenwerking met deze partij ‘naar meer smaakt’, maar dat kan ook diplomatie zijn. Nijboer laat zich er niet over uit hoe ver die samenwerking moet gaan. Hij wil daarover ‘fatsoenlijk en met respect voor de verschillende opvattingen en ideeën in onze partij’ een discussie voeren met alle leden. Ik proef daar toch enige terughoudendheid in.

De opvatting dat de twee partijen moeten samensmelten verdeelt de PvdA (ook GroenLinks trouwens). Er zijn warme voorstanders, maar ook behoorlijk felle tegenstanders. Hans Spekman bijvoorbeeld, of Adri Duivesteijn. Allebei oud-Kamerlid. Spekman is ook nog eens voormalig partijvoorzitter. Niet de minsten kortom. Zij omschrijven een krachtenbundeling uitsluitend in negatieve termen. Ze zal neerkomen op ‘fuseren om de macht’, vindt Spekman.

Natuurlijk komt ze daarop neer. In de politiek (en trouwens ook elders) probeer je als het even kan de macht naar je toe te trekken. De PvdA is verschrompeld tot een kleine partij, met niet meer dan 9 zetels. Wat zou ertegen kunnen zijn om dat aantal ongeveer te verdubbelen door een fusie met GroenLinks? Inhoudelijke verschillen zijn er volgens deskundigen nauwelijks nog. De cultuur in de twee partijen loopt wel uiteen. Maar was dat anders toen de PvdA in 1946 werd opgericht en Sociaal-Democratische Arbeiders Partij, Vrijzinnig-Democratische Bond en Christelijk Democratische Unie samengingen? Die drie hadden eveneens een heel uiteenlopende achtergrond.

Ook GroenLinks is overigens een fusiepartij (van PPR, PSP, CPN en EVP). Het onderscheid tussen die partijen (in 1990) was ook bepaald niet gering. Ze gingen samen omdat ze in hun eentje nauwelijks of geen bestaansrecht meer hadden. Dat geldt nu ook voor de PvdA en GroenLinks. Voor GroenLinks zelfs ietsje minder, omdat het wat beter heeft gescoord bij de gemeenteraadsverkiezingen en het in de polls wat minder slecht doet dan de PvdA.

Niettemin: de twee partijen bezetten in de Kamer gezamenlijk niet meer dan 17 zetels. Zelfs samen vormen de twee een betrekkelijk klein partijtje. Een links wolkje, zogezegd.

Laat Nijboer dus – als hij wordt gekozen – maar een partij-brede discussie entameren, fatsoenlijk en met respect voor de verschillende opvattingen en ideeën. De uitkomst kan wat mij betreft alleen zijn dat de fusie moet doorgaan. Voor twee partijen die vrijwel hetzelfde willen, is geen plaats. En de oude PvdA  met rond de 40 of 50 zetels komt nooit meer terug. Al bevinden Spekman, Duivesteijn c.s. zich nog in de ontkenningsfase.

Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar

Reacties (30)

RaymondenJoop
RaymondenJoop21 apr. 2022 - 21:38

De vraag of GL en de PvdA samen iets meer kunnen betekenen is niet relevant. Die 40-50 zetels zijn er nog steeds, alleen niet met de huidige politieke koers. Vervreemd van de eigen achterban, zal een samengaan met GL niets of niet veel brengen. De visie vh partijkader kan men niet verkopen. Dat heeft een reden en een gevolg. We zien niet voor niets de opkomst van andere partijen. Liever gaat men ten onder dan dat men dit inziet.

Effie2
Effie220 apr. 2022 - 19:49

Het vertrouwen in het kabinet is op een dieptepunt beland. En niet zonder reden. Kijk om je heen en aanschouw de ravage die onder de kabinetten Rutte door bedrijfsmatig regeren in een veranderende wereld is ontstaan. De overheid ligt op vele departementen in puin. Het aantal slachtoffers hiervan is niet meer te tellen. Dat moet echt anders. Het is tijd voor een sociale koers. De tweedeling tussen arm en rijk zit al op de grens van het aanvaardbare. Steeds meer mensen redden het niet meer zonder steun. Het marktmechanisme de vrije teugel geven, is rampzalig gebleken. De burger weer op 1. En het bedrijfsleven een noodzakelijk onderdeel van onze maatschappij. Maar het partijbelang lijkt nog altijd hoger te worden geacht dan wat we willen bereiken. Dat leidt alleen maar tot versplintering. Alle sociale krachten zouden mijns inziens moeten worden gemobiliseerd en gebundeld op hoofdpunten, in plaats van de concurrentie met elkaar aan te gaan. Dat hoeft niet tot een fusie te leiden. Een samenwerkingsverband en een stembusakkoord zouden ook kunnen werken. De PVDA heeft meer dan ooit een charismatische betrouwbare leider nodig. Iemand die in de politieke arena voldoende indruk maakt om genoeg zetels binnen te slepen. Die niet regeert met partijen die een tegengestelde koers voor ogen hebben. Hebben we ons lesje nu geleerd, of gaan we weer niet uit te leggen concessies doen aan de neoliberalen, die het huidige beleid wensen voort te zetten?

hgroen2
hgroen220 apr. 2022 - 16:35

PVDA en GL dienen apart door te gaan. De fusie lost niets op als je de kiezer niet weet aan te spreken. Beide partijen slagen daar niet in. Ze onderscheiden zich niet. PVDA dient echt haar 'rode' sociale koers weer op te pakken. En Groenlinks zich volledig concentreren op Groen. Tofik Dibi oude voorstel om de naam te veranderen in GROEN is geeneens een slecht plan. En bij kabinetsvorming kunnen de partijen makkelijk bij elkaar aansluiten. Zoals ik eerder heb betoogd. Kijk naar VVD en CDA. Staan volledig los van elkaar maar vormen elke keer een motorblok bij formatie.

1 Reactie
Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 19:45

De PvdA kiezers gingen in 2017 alle kanten op. Het was geen massale trek richting de SP of de PVV. Die je zou verwachten als je alle "kenners" hier onder leest. Die een massale arbeiders verhuizing zagen. De PvdA kiezers gingen alle kanten op. Zeker ook naar D66 en Groenlinks. Ook wat naar de SP inderdaad en zelfs naar de VVD. Het klopt dus gewoon niet wat velen hier zeggen en beweren. Naar de PVV gingen zelfs maar 2 zetels https://nos.nl/collectie/12197/artikel/2163443-pvda-gedecimeerd-waar-zijn-al-die-stemmers-gebleven De wederopstanding van de PvdA ligt dus veel ingewikkelder als alleen maar klassiek en rode koers. Of simpelweg maar fuseren met Groenlinks. Ik ben he dus met u eens, maar vanuit een heel ander perspectief. De snelste route omhoog is de 2012 route. Een aantrekkelijke lijsttrekker en een tweestrijd

Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 15:23

PvdA en Groenlinks zijn vooral klein omdat sommig mensen het zo zien. Ik zie linkse partijen vooral de middenmoot uitmaken van de Nederlandse politiek. Waar de 2e partij van het land gewoon links campagne voert. PvdA is in zijn 3 keer zo groot als JA21 en 9 keer zo groot als het hier bewierookte BBB. Ook is de PvdA groter als het "rechtse" Forum. Als PvdA en GL samen klein zijn; Wat zijn de andere partijen dan wel niet? Voor de rest gaat Kockelmans er uiteraard aan voorbij dat behalve de VVD en D66 het hele politieke landschap klein is. Er zijn veel midden kleine partijen of kleine partijen. Bovendien is er in 2017 met Groenlinks gepraat. In 2021 met PvdA en GL. Ze zijn eventueel nodig in de 1e kamer. Ik zeg niet dat het met links super goed gaat, maar het is zeer duidelijk politiek gedreven om het allemaal naar links te schuiven. Ultra rechts is dan wel wat groter, maar krijgt helemaal niets voor elkaar. En wordt vooral in zetel aantallen groot gemaakt. Het zijn altijd de gebruikelijke 15 procent die er op stemmen. Links is overal. PVV en Forum zullen gehalveerd worden als hun achterban eindelijk eens rationeel gaat handelen en door hun "sociale" leugens heen prikt. Bij D66 hetzelfde. PvdA, GL en SP hebben samen 26 zetels. Genoeg om coalities aan meerderheden te helpen. Genoeg om in de 2e kamer en 1e kamer coalities aan een meerderheid te helpen. Het sociaaldemocratische gedachtengoed is bij veel mensen populair. De arrogantie richting links is hemel schrijdend.

4 Reacties
MB19
MB1920 apr. 2022 - 18:42

Bijzonder dat met zoveel verlies op links van de laatste jaren je de schuld nog steeds bij rechts neerlegt. Met name de PVDA is zijn achterban kwijt geraakt, de arbeider. Ik zal aanraden om een spiegel te kopen die door een arbeider gemaakt is en erin te kijken. Want de arrogantie van een hele grote groep linkse mensen is helaas hemel schrijdend.

Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 19:25

@MB 19 Ten eerste was de PvdA van oorsprong een fusie partij. En is het helemaal nooit een klassieke arbeiderspartij geweest. Het is altijd een coalitie van kiezers geweest. Die in de tijd van Drees misschien meer richting de arbeiders neigde, maar er is altijd getracht om de brug te slaan naar de progressieve middenklasse. Net als zoveel types hier die "rechts" steunen heb je echt een flauw benul waar je over praat. Je bent erg slecht geïnformeerd. Voor de rest heb ik talloze betogen hier geschreven( gewoon gemakkelijk terug te zoeken) waar ik zeer, zeer kritisch was over de PvdA. Die hebben in Rutte 2 alles fout gedaan. Ik ben ook kritisch op Groenlinks geweest. Vooral na 2019. Ik ga niet om excuses vragen, maar ik vind het echt niet kunnen dat je zulke dingen die aantoonbaar niet waar zijn over mij beweert. Schaamteloos en beschamend. Ik ben juist zeer, zeer kritisch geweest over links. Maar dat wordt altijd bewust door velen hier verzwegen, zodat het lijkt of ik een obsessie heb met "rechts". Uw "rechts" doet sowieso niets voor de arbeider. En mogen de veters nog niet strikken van de vroegere PvdA. Van een aantal decennia terug. En voor de rest is links kleiner geworden ja, maar dat geldt voor alle partijen. Het is bovendien "scorebord politiek". Uw soort "rechts wint" door totale onverschilligheid om het wanstaltige economisch beleid van Rutte. En door dat ze in de leugens van bewezen charlatans zoals Baudet en Wilders trappen. Kudde dieren. Het is niets waard

wittecisnoot
wittecisnoot21 apr. 2022 - 7:01

Vergeleken bij partijtjes die nieuw zijn, hun vertrouwen bij de kiezer nog moeten verdienen of bij een partij met een lijsttrekker die totaal ongeschikt is (Baudet), is de PvdA inderdaad groot. Hoera, we doen het prima in de keuken kampioen divisie. Het probleem is dat de arbeider in de PvdA toch echt alleen in het partijprogramma aan bod komt. Maar zelfs daar weinig van. Het woord voedselbank is nauwelijks een onderwerp. Een nee, de kiezersberg gaat niet naar de PvdA Mohammed komen. De PvdA moet bewegen naar die kiezer.

MB19
MB1921 apr. 2022 - 10:26

Beste Sonic, grappig dat u schrijft dat ik u kennelijk van zaken beticht waarin u zich niet kan vinden en dan een alinea verder op mij in een bepaalde hoek drukt. Daarbij ben ik altijd een groot fan van de PvdA geweest en hopelijk zal ik dat in de toekomst weer zijn. Samen met heel veel andere leden gaan wij er weer wat van maken en gaan we zorgen dat we de achterban, de arbeider, weer terug krijgen. Daar ben ik zeker van! Daarom raadt ik u aan om echt die spiegel te kopen. Voor de rest ben ik het met uw laatste alinea volkomen eens. Fijne dag gewenst.

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout20 apr. 2022 - 15:15

Goedlachs gebrainwashed conformistisch rechts is volgaarne bereid te knikken en te bukken voor de zelfbenoemde agitatoren van het reactionaire bruine zog. Deze hebben de commerciële media aan hun zijde waarin ze zich hebben ingekocht. Want binnen het narratief van de populistische systeempers dicteert de wet van de hypocriete dubbeldunk: de argeloze burger welvaart en veiligheid voorschotelen op korte termijn, omwille van een verdienmodel voor zichzelf en hun jaknikkers, waarin nobele zaken als milieu, humanisme en pacifisme bewust worden ondergeschoffeld. Anders gezegd, links heeft de publieke opinie tegen. Maar het is te vroeg om te stellen dat progressief Nederland aan het kortste eind heeft getrokken. Als de huidige rabiaatrechtse stemmingmakerij straks niet meer zal werken omdat Nederland wegzinkt in een genadeloze loon- en prijsspiraal, veroorzaakt door, en als gevolg van het neoliberale échec, zullen oude marxistische en socialistische waarden worden herontdekt en als vanzelf een nieuwe opmars aanvangen. Oprechte, maar grotelijks economisch bewust benadeelde mensen, laten zich geen morbide rad meer voor ogen draaien door foutieve overheden. Het nieuwe links is al begonnen. Puurheid in strevens wint het altijd van guurheid middels leugenachtige achterbaksheid.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen20 apr. 2022 - 14:32

"Niettemin: de twee partijen bezetten in de Kamer gezamenlijk niet meer dan 17 zetels. Zelfs samen vormen de twee een betrekkelijk klein partijtje." Het is natuurlijk wel de vraag of het gewoon een kwestie is van simpelweg de huidige zetelaantallen optellen. Volgens een onderzoek van I&O zou een fusie van PvdA en GL in de buurt van 40 zetels kunnen komen: https://www.ioresearch.nl/actueel/fusie-tussen-groenlinks-en-pvda-kan-sterke-brede-partij-opleveren/ Uit het onderzoek: "Op een fusiepartij van GroenLinks en PvdA zou 80 tot 90 procent van de GL- en PvdA-kiezers stemmen, maar ook een kwart van de huidige D66- en SP-stemmers." Bovendien, als je kans maakt om het grootste te worden kan dat gegeven op zich ook weer kiezers trekken. Daarmee zal het nog niet mogelijk zijn om een kabinet over links te realiseren, maar je hebt wel weer een keer het initiatief. Het is sinds 1998 niet meer voorgekomen dat een linkse partij de grootste werd. Ik moet er wel bij zeggen dat het I&O onderzoek uit mei 2019 stamt, er is natuurlijk sindsdien wel het een en ander gebeurd.

2 Reacties
Kuifje3
Kuifje320 apr. 2022 - 19:23

@Kees: kiezers van de SP of D66 zouden best over kunnen stappen, maar dat maakt links niet groter (als je D66 als links wil kenmerken). Het draait om het verhaal en om een aansprekende leider. Nou, het verhaal klopt sinds Kok afstand nam van de ideologische veren niet meer en na den Uyl, Kok, Bos en Samsom is er geen aansprekende leider meer geweest. Een fusie geloof ik niet in. Ik zou zelf bijvoorbeeld nooit op Groen Links willen stemmen en ik zou dus wat anders moeten zoeken.

Kees van Bemmelen
Kees van Bemmelen21 apr. 2022 - 16:26

Kuifje, Het maakt links op zich niet groter als je ze weghaalt bij andere linkse partijen (laten we d66 daar cultureel even onder rekenen). Maar als links meer geconcentreerd op een partij stemt, dan maak je in ons versplinterde landschap misschien wel een kans om als grootste uit de verkiezingen te komen, als de kaarten goed vallen (bijvoorbeeld Rutte die weggaat zonder goede opvolger, CDA dat gestraft wordt voor de behandeling van Omtzigt, dat soort zaken). Maar zoals ik zei, het onderzoek is van 2019. En je hebt inderdaad ook nog een aansprekende leider nodig.

EenMening3
EenMening320 apr. 2022 - 12:26

Ooit was Nederland een driestromenland. Samen hadden CDA, PvdA en VVD rond de 100 zetels. Het was toen niet zo moeilijk om een regering samen te stellen als nu. De grote klap voor de PvdA kwam in 2002, maar ook het CDA begon wat later zetels te verliezen. Nu is de VVD, ooit de juniorpartner van de drie, met 34 zetels de grootste van de drie volkspartijen en zelfs de grootste partij van het land. Ironisch genoeg is de VVD nog de enige echte volkspartij, waar mensen uit alle lagen van de bevolking op stemmen. De reden dat de linkse partijen zoveel zetels hebben verloren, ligt niet aan hun inzet maar veel meer aan de veranderende maatschappij. Veel mensen in de middenklasse hebben geen behoefte meer aan bevoogdende politici die hun vertellen hoe ze moeten leven (PvdA). De interesse voor de klimaat- en milieuproblematiek is toegenomen, maar vertaalt zich nog niet in een grote mate van actiebereidheid. Veel mensen blijven gewoon vliegen en auto rijden. Daar heeft GL erg veel last van. De linkse hetze tegen de boeren wordt door mainstream Nederland ook niet gewaardeerd. Kortom de boodschap van het linkse smaldeel slaat niet echt aan bij de brede middenklasse. Daarbij komt nog dat het aantal partijen in de Tweede Kamer enorm gegroeid is. Veel (kleinere) partijen bedienen een specifieke groep en komen op voor deelbelangen. Hun kiezers zijn vaak weggelopen bij de mainstream partijen. Kortom, het ziet ervoor PvdA, GL en ook de SP niet goed uit.

5 Reacties
Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 15:32

Ik vind juist rechts en ultra rechts super bevoogdend. Ik merk het ook hier al. Het is hun cultuur. Hun bevolkingssamenstelling van Nederland. Ook als het gaat om uitkeringen moet de bevolking handelen zoals neoliberaal en ultra rechts Nederland dat wilt. In 2019 werd de PvdA nog de grootste bij het EP. Groenlinks is nog nooit groter geweest als ze nu zijn. Een aantrekkelijke lijsttrekker en het herbevestigen en terugkeren naar de juiste oude idealen zal helpen. En mensen moeten ook uit hun sociaal liberale en ultra rechtse dromen worden gehaald. Wilders, Kaag, Baudet, Segers. Je bent niet links en bovendien stupide als je voor hun leugens en onzin valt. Ook hier zie ik best intelligente mensen die voor de onderbuik kiezen. Die in "links" hun bedreiging zien en in "rechts" een alternatief zien. Die in Sigrid Kaag een goed alternatief zien voor Rutte. We zagen het trouwens in 2012. Omdat onze "rechtse" en sociaal liberale vrienden altijd 5 of 10 jaar achter lopen, moeten ze eerst de nationalistisch en sociaal liberale luchtkastelen in elkaar zien donderden. Dat proces zag je na Rutte 1. Eindelijk, maar dan ook echt eindelijk werd na faal kabinet Rutte 1 en het Kunduz gedrocht mensen wakker. Eindelijk zagen ze althans tijdelijk hoe ze genaaid werden door D66 en leugenaar Wilders. De SP steeg toen astronomisch. En het was dat Roemer in de debatten de plank missloeg en dat Samsom niet leverde, want anders had eindelijk de ratio eens gewonnen. Die is nu weg.

Kuifje3
Kuifje320 apr. 2022 - 19:37

@EenMening: in 1977 hadden deze drie zelfs 130 zetels samen. Verder een prima analyse, maar ja volgens Sonic is het natuurlijk weer de fout van rechts. @Sonic: Als het slecht gaat met een partij is het vaak erg gemakkelijk om de schuld bij een ander neer te leggen. Het is echter altijd vooral de schuld en ook het probleem van degene waar het op dat moment slecht mee gaat. Overigens is GL al sinds de oprichting vrij stabiel op het huidige zeteltal met hier en daar een kleine uitschieter naar beneden of naar boven. Bij werkelijk ieder onderwerp wijs je naar de PVV en FvD. Dat is zeker als het om een samenwerking tussen de PvdA en GL niet relevant. Het draait om de standpunten van de twee linkse partijen en hoe ze al dan niet samen (weer) groter kunnen worden. Probeer dit soort commentaar nou te beperken tot die topics die over deze partijen gaan in plaats van te pas en te onpas dezelfde riedel af te steken.

michellekepen
michellekepen20 apr. 2022 - 21:37

Sonic2, Geen idee waar je "Groenlinks is nog nooit groter geweest als ze nu zijn" op gebaseerd? GroenLinks, aantal zetels in de Tweede Kamer: 1989: 6 1994: 5 1998: 11 2002: 10 2003: 8 2006: 7 2010: 10 2012: 4 2017: 14 2021: 8 (en de vraag die jij niet kan beantwoorden: hoe krijg je het geplaatst?)

Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 22:47

@ Kuifje U hoeft mij niet de les te lezen. Want u heeft geen flauw benul hoe ik elkaar zit. En u behandelt mij extreem respectloos. Dus geen behoefte aan uw preek. Geef dat maar aan iemand anders. Ten eerste hou ik nooit dezelfde riedel. U focust zich maar op 1 ding. Dat is heel wat anders. En uiteraard vind ik het zeer relevant om PVV en FvD op te noemen, want als ik dat niet doe, wordt mijn linkse zelfkritiek opgevat door allerlei types als een steun voor "rechts". En dat is het NIET. Deed u maar wat tegen FVD en PVV in plaats van mij als "gevaar" te "bestrijden". Voor de rest heb ik hier talloze keren( en dat weet u ook wel) gezegd wat voor puinhoop Klaver sinds 2019 van maakt. Wat de PvdA in Rutte 2 allemaal fout heeft gedaan. Ook heb ik blijk gegeven van kritiek op de SP. Daar gaat het ook niet goed mee. Als je zo erg van de inhoud bent, vermeld dat ook gewoon even. Dat is eerlijk. De rest is op de persoon spelen. En voor de rest kan ik er niets aan doen dat u alles( en met u hier nog een paar) van mij uit zijn verband trekt. Het is totaal legitiem trouwens om grote vraagtekens te zetten bij het linkse en sociale gehalte van D66, CDA,CU,PVV, FvD en ga zo maar door. En de "linkse liberaal" Rutte. Alles wat meer zetels krijgt als links zie ik 0,0 opkomen voor de arbeider. Die AOW leugen van Wilders zal u wel verdrongen hebben. Of die 1000 euro van Rutte. Of de "progressieve" agenda van Kaag. De alternatieven voor links zijn waardeloos. Stuk voor stuk

MB19
MB1921 apr. 2022 - 10:35

Beste Sonic, ik heb zojuist al op een ander bericht van u gereageerd met het advies om een spiegel voor te houden. Nu ik hier ook weer lees dat u 'extreem respectloos wordt behandeld' maar tegelijkertijd meer dan 3 of 4 miljoen mensen of hoeveel zijn het er weg zet als stupide. Bij deze raad ik u ook aan om wat aan uw narcistische persoonlijkheid te doen, want hoe u omgaat heeft helemaal niks met links te maken, het is om te schamen!!

Kuifje3
Kuifje320 apr. 2022 - 12:15

De PvdA heeft geen fusie nodig om weer groot te worden, maar een aansluiting met wat in de samenleving leeft. In plaats van lekker af te geven op de “populisten” zou eens moeten worden onderzocht waarom het electoraat zich niet meer herkent in een partij zonder gezicht of visie. Langzaam maar zeker zijn standpunten van Groen Links overgenomen door de partij in plaats van zich af te vragen waarom die standpunten wel bij de kiezer gewaardeerd zouden worden, waarom lopen zoveel kiezers naar de PVV? Dat zijn toch vreselijke mensen? Sterk en sociaal was ooit het credo. Bedenk eens wat sociaal betekent voor de kiezer in plaats van ze een samenleving op te dringen die dezelfde kiezer nou juist niet wil. Heel belangrijk is de vroegere wisselwerking tussen de vakbond en de politiek geweest. Mede dankzij de PvdA is die wisselwerking zo goed als dood. Toch kan het nog! Er zijn miljoenen kiezers die inmiddels leven van pensioen en/of AOW. Die kiezers zien zich door niemand vertegenwoordigd. Spring in dat gat en kom met luide stem en vooral ook daadkracht voor ze op. Sleep daarbij vooral ook de vakbonden mee in dit belangrijke onderwerp. Als die boodschap aanslaat kan het zomaar zijn dat die ruim dertig zetels voor een belangrijk deel de kant van de PvdA uitgaan. Bedenk dat diezelfde mensen totaal niets zien in het elitaire wat Groen Links uitstraalt.

Van Tax
Van Tax20 apr. 2022 - 11:49

De PvdA en GL zijn geen partijen meer waar het volk op stemt. Het zijn principe partijen geworden en daarvoor koop je niets. Wat mij betreft zijn beiden elitair. Het volk - de arbeider- loopt wel naar de SP of meer waarschijnlijk naar de PVV.

1 Reactie
Sonic2
Sonic220 apr. 2022 - 19:35

Het volk is een loze en holle term. Net als de arbeider. Het zijn termen die uit de jaren 60 en 70 dateren. En het onderschrijft van de totaal achterhaalde denkbeelden die velen hier er op nahouden. In het Nederland van nu domineert het sociaal liberalisme van D66 en het neoliberalisme van de VVD. De PVV stagneert en de SP gaat achteruit. De dienst wordt uitgemaakt in electorale zin door de enorme hoeveelheid zwevende kiezers en vooral kiezers in de nieuwbouw wijken en het middenland. De gebieden rondom de steden. En absoluut ook de middenklasse. Stemmen is steeds meer een rijke lui gebeuren geworden. Je hoeft de opkomst percentages er maar op na te slaan. En over dat elitair. Het is een hype om daar op af te geven. Het is in feite ondemocratisch en sneu en wanstaltig wangedrag. In dit land hebben de partijen voor de mensen die het goed hebben 58 zetels. En als je op andere manieren rekent kom je op veel grotere aantallen zetels aan. Dat is 40%. Het zou velen democratie haters hier sieren als ze het gewoon eens erkennen. Stoppen met janken. Stoppen met zich te focussen op de verkeerde en achterhaalde groepen. We leven in een VVD/D66 land. D66 heeft al meerdere 2e kamer verkiezingen gewonnen. Ik ben er ook niet blij mee he. Het (neo)liberalisme heeft gewonnen. Niet de "arbeider" en niet het "volk" . In uw woorden heeft de elite gewonnen. En het volk wat u voor ogen staat is onbestaand en als het bestaat, gaat het niet naar de stembus. Kom uit dromenland en vele met u

Gerygrr
Gerygrr20 apr. 2022 - 10:37

Zucht! De SP bestaat al.

Satya
Satya20 apr. 2022 - 10:26

Vind GL veel te elitair voor de PvdA om mee samen te werken.

vdbemt
vdbemt20 apr. 2022 - 9:47

"En de oude PvdA met rond de 40 of 50 zetels komt nooit meer terug". Dat is voorlopig ook niet nodig. Want ook al heeft Rutte de VVD wederom als grootste uit de stembus gehaald, in omvang is de VVD onder zijn bewind alleen mnaar kleiner geworden. De VVD staat nu in de peiling op 29. Dat is 5 minder dan de 2e kamerverkiezingen een jaar geleden. Doen dus die innige samenwerking, zo groot is dat verschil dan niet meer.

korheiden
korheiden20 apr. 2022 - 7:52

Ik denk dat het PvdA-electoraat met afgrijzen kijkt naar een fusie. Precies zoals Spekman dat zegt. De GL-kiezer is veel meer de rijke inwoner van de grote stad of anders toch de idealistische wereldverbeteraar die werkelijk wil versoberen t.b.v. klimaat en medemens. De PvdA moet duidelijk maken dat je als modale werknemer bij hen beter af bent. Er zijn toch best landen waar het beter gaat met sociaaldemocraten. Ik denk dat bij een fusie zowel bij GL als bij PvdA weer mensen afhaken. Al is niets zeker in deze tijd. Een aansprekende partijleider zou al een hoop schelen.

4 Reacties
Halas
Halas20 apr. 2022 - 8:43

Als de PvdA niet terugkeert naar haar oorspronkelijke roots; de gewone man die elke dag trouw naar z'n / haar werk gaat of de minima, dan wordt t nooit meer iets. Misschien is haar Deense zusterpartij een goed voorbeeld, die groeide als kool, mn bij de modale Deen. Al die idealen van de luxe dromers van GL en D66 zijn niets voor de oorspr. PvdA achterban.

vdbemt
vdbemt20 apr. 2022 - 9:52

Inhoudelijk is er nauwelijks verschil. Dan zijn er 2 groepen die er hetzelfde over denken. Ga je die dan verhinderen samen hetzelfde te bereiken alleen omdat de ene groep volks is en de ander als elitair wordt afgeschilderd (terwijl toch de maatschappij-opvatting dezelfde is) ??

Satya
Satya20 apr. 2022 - 15:31

"Misschien is haar Deense zusterpartij een goed voorbeeld, die groeide als kool, mn bij de modale Deen." Dan zal de PvdA eerst de sociaal democratie moeten opgeven en tot socialistisch nationalisme moeten overgaan. Zondebok politiek en mensen die denken er beter van te worden, waardeloos.

Paul Spijkers
Paul Spijkers21 apr. 2022 - 13:36

Satya Tot voor kort waren de meeste grote partijen voor een landelijk sociaal model en niet voor globalisatie /vrije markt zonder grenzen. Zowel sociaal als Christen Democraten. Dat veranderde in de 80er jaren met de verkoop van de staat en met de groei van de EU technocratie die het sociaalmodel met wetten ondergraafde.