Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook Leidse Pieten voeren racistische karikatuur nóg verder op

  •  
19-11-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
121 keer bekeken
  •  
Schermafbeelding-2016-11-19-om-21.49.21
Bij de sinterklaasintocht in Leiden hebben de deelnemende Pieten zich van hun meest stigmatiserende kant laten zien. Zoals onlangs nog in Stadskanaal en Amersfoort lieten de toneelspelers er geen twijfel over bestaan: zwarte piet is racisme. Getooid in kleding met dierenprint en met botjes in in hun afropruiken, leken de Pieten zo weggelopen uit een vertolking van Kuifje in Afrika.
Bij de intocht vond ook een kleine demonstratie tegen Zwarte Piet plaats met zo’n veertig deelnemers. Zij hadden van de gemeente een plek achter dranghekken toegewezen gekregen. Ook was er een tegendemonstratie van voorstanders van Zwarte Piet. De twee groepen waren van elkaar gescheiden, maar riepen over en weer wel leuzen naar elkaar.
Wel zijn er twee mensen gearresteerd, waaronder iemand verkleed als Zwarte Piet die volgens de politie vervelend gedrag vertoonde. Omdat de man zich niet kon legitimeren werd hij aangehouden. De andere arrestant werd na de intocht gesommeerd te vertrekken, maar weigerde daar gehoor aan te geven. De intocht verliep verder zonder problemen.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.