Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Johan Remkes presenteert stikstofconclusie

Uitstoot boeren-grootvervuilers 'beëindigen' en 'voorlopig' vasthouden aan 2030
Joop

Ook jongens voortaan ingeënt tegen HPV

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
4040156836_9de69aa4e4_z
Vanaf 2021 krijgen zowel jongens als meisjes de HPV-vaccinatie. Nu worden alleen meisjes ingeënt. Het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid en de leeftijd waarop de HPV-injectie wordt gegeven gaat omlaag naar 9 jaar.
Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker als gevolg van het HPV-virus en moeten 5500 vrouwen een behandeling moeten ondergaan voor een voorstadium van baarmoederhalskanker. Vrouwen kunnen baarmoederhalskanker oplopen en mannen die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen. Ongeveer 8 op de 10 mensen raken ooit besmet met het HPV-virus, dat wordt overgedragen door seksueel contact en jaarlijks aan meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen het leven kost. In Australië worden al langer zowel jongens als meisjes ingeënt tegen HPV met als gevolg dat baarmoederhalskanker er bijna is verdwenen.
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het besluit:
"Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming. Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker. Degenen die het HPV-vaccin hebben gemist, krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Daarnaast wil ik ook jongeren van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid bieden zich alsnog te laten vaccineren. Ik denk daarbij nu niet aan een grootschalige campagne."
Cc-foto: Rich Brooks

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (3)

Rearden7
Rearden727 sep. 2019 - 17:49

Aangezien kanker doorgaans op latere leeftijd optreedt, weten we pas over ~50 jaar of HPV vaccinatie bij 12-jarigen effect heeft. In de tussentijd kan de farmaindustrie (in Nederland GSK en MSD) jaarlijks vooruitzien op een vaste inkomstenbron t.g.v. de verkoop aan de overheid van HPV vaccins. Lobbyisten en fabrikanten zullen sowieso als eerste profiteren.

1 Reactie
kweenie2
kweenie228 sep. 2019 - 8:37

Gesproken als een echte politicus, alleen gefocust op de korte termijn. Vaccineren, zeker bij kanker zal een van de meest effectieve en efficiente manieren zijn om de volksgezondheid te verbeteren. Plus, GSK en MSD maken ook kankermedicijnen. Als je niet vaccineert, dan verdienen ze bakken met geld daaraan. Dus ik kan net zo goed het verwijt maken dat jouw ideeën de zakken van de grote farmaceuten gaan spekken.

Sam V
Sam V27 sep. 2019 - 7:48

Zelfs het Rijksvaccinatieprogramma wordt al genderneutraal. ;-) Maar goede zaak natuurlijk.