Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook jongens voortaan ingeënt tegen HPV

  •  
27-09-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
62 keer bekeken
  •  
4040156836_9de69aa4e4_z
Vanaf 2021 krijgen zowel jongens als meisjes de HPV-vaccinatie. Nu worden alleen meisjes ingeënt. Het Rijksvaccinatieprogramma wordt uitgebreid en de leeftijd waarop de HPV-injectie wordt gegeven gaat omlaag naar 9 jaar.
Jaarlijks krijgen ongeveer duizend vrouwen en vijfhonderd mannen kanker als gevolg van het HPV-virus en moeten 5500 vrouwen een behandeling moeten ondergaan voor een voorstadium van baarmoederhalskanker. Vrouwen kunnen baarmoederhalskanker oplopen en mannen die met HPV geïnfecteerd zijn, kunnen mond-, keel-, anus- en peniskanker krijgen. Ongeveer 8 op de 10 mensen raken ooit besmet met het HPV-virus, dat wordt overgedragen door seksueel contact en jaarlijks aan meer dan 300 vrouwen en bijna 200 mannen het leven kost. In Australië worden al langer zowel jongens als meisjes ingeënt tegen HPV met als gevolg dat baarmoederhalskanker er bijna is verdwenen.
Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid is blij met het besluit:
"Door ook jongens het HPV-vaccin aan te bieden, slaan we twee vliegen in één klap. Jongens zijn dan beschermd tegen het virus en lopen daardoor minder kans op vreselijke ziektes. Bovendien zijn zowel jongens als meisjes hiermee nog beter beschermd door middel van groepsbescherming. Ik ben blij dat we zowel jongens als meisjes nog beter kunnen beschermen tegen verschillende soorten kanker. Degenen die het HPV-vaccin hebben gemist, krijgen nogmaals de kans om de prik op te halen wanneer ze 14 of tussen de 16 en 17 jaar oud zijn. Daarnaast wil ik ook jongeren van 18 tot 26 jaar de mogelijkheid bieden zich alsnog te laten vaccineren. Ik denk daarbij nu niet aan een grootschalige campagne."
Cc-foto: Rich Brooks
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.