Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook hier gebeurt het

  •  
08-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
135 keer bekeken
  •  
Boerenprotest bij provinciehuis Leeuwarden

© ANP/Jaring Rispens

Fascisme is niet om te lachen, ook al zijn de kijkcijfers hoog
Amerika-deskundigen hebben het er maar druk mee. ‘Ongekend.’ ‘Diep verdeeld land.’ ‘Komt het wellicht toch door Hillary?’ Enzovoorts. Maar zullen we het ook even over Nederland hebben? Complottheorieën? Ze klinken in ons parlement, inclusief de omvolkingstheorie door PVV en FvD. Intimidatie van de media? De NOS moest de logo’s verwijderen van de busjes waarmee ze rondrijden en steeds vaker worden journalisten en cameramensen belaagd. Antisemitisme? Ook, en niet alleen bij domrechts of islamisten (hoi, Thierry).
Het belagen van de gebouwen van de democratie? Met een trekker kom je dat provinciehuis wel in. Het belagen van volksvertegenwoordigers? Na de politieke moord op Pim Fortuyn is het nooit weggeweest, Geert Wilders wordt al jarenlang ernstig bedreigd, maar denk ook aan de recente agressie tegen Pieter Omtzigt. Verdacht maken van de rechterlijke macht? Check. Demoniseren van de media? Check.
Als er iets fragiel is dan is het de democratische rechtsstaat. Die moet actief verdedigd worden. Daar zijn alle mensen van goede wil voor nodig. Het verdedigen van feiten. Het open debat. De trias politica en de vrije pers. Ze zijn alle essentieel voor onze toekomst.
Wat gebeurde in Washington is een waarschuwing voor alle democraten. Fascisme is niet om te lachen, ook al zijn de kijkcijfers hoog. Bescherm de democratie, don’t take it for granted.
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (148)

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 jan. 2021 - 16:01

Het is een vraag die regelmatig de kop op steekt: in hoeverre moet je tolerant zijn tegenover groeperingen en opvattingen die ondemocratisch en racistisch zijn? Over de vraag of we geweld mogen gebruiken om geweld de kop in te drukken is iedereen het inmiddels wrl eens, hoewel dat ooit anders was. Blijkbaar zijn onze opvattingen over dit soort zaken afhankelijk van de tijdgeest. Het inperken van de vrijheid van meningsuiting als de veiligheid in gevaar is is onder andere door de aangescherpte terrorisme wetgeving mogelijk geworden. Na 1/6, een datum even memorabel als 9/11, kijkt ook niemand vreemd op bij verdere inperking van die vrijheid. Omdat we weten wasrtoe die vrikheid en tolerantie kan leiden. Maar de aanloop naar die ontsporing, al die tweets en optoepen om de gedachten klaar te maken voor eventueel geweld, die nu ineens in een heel ander licht komen te staan, daar durven ee ons niet over uit te spreken. Want het had ook anders kunnen gaan. Maar denken we dat echt of is dat wensdenken? Geweld en racisme komt niet uit de lucht vallen, het wordt bedacht, mensen worden warm gemaakt voor het idee. In Nederland tapt Wilders al veel langer uit dat vaatje, de fvd implodeerde toen bleek dat het racistische gedachtengoed naadloos aansloot bij de wereld van de aanhangers. Toch weten we pas dat het te laat is om in te grijpen als het te laat is. In de jaren dertig wilden we ook niet ingrijpen omdat we niet wisten hoe het zou gaan. Na de oorlog wordt Schauffenberg

2 Reacties
MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 jan. 2021 - 16:23

Vervolg, wordt Schauffenberg een held omdat hij een poging deed erger te voorkomen. Die lof kreeg Folkert van der Graaf niet, want zo ver waren we nog niet, toch had van der Graaf zijn gevasrlijke conclusie al getrokken. Terug naar de vraag, hoe ver willen we gaan als het om inperkingvan de vrijheidvan meningsuiting gaat bij partijen als fvd en pvv. Willen we het een tijdje aanzien en hopen dat het zich allemaal vanzelf corrigeert? Hopen we dat de aantallen zo klein blijven dat we nooit de gevolgen van dit ondemocratische denken zullen mee maken? Dat beide vragen er niet echt toe doen zagen we op 1/6. Er werd niets gecorrigeerd, de aantallen waren klein, er vielen doden. Ik denk dat we ons niet langer voor de gek moeten hpuden en denken dat sussen en nathouden de oplossing is. Ik vind het idee dat het democratische proces uiteindelijk leidt tot haar ondergang, en tot geweld en racisme, een verkeerd idee. Er moeten checks en balances zijn die het democratische proces daar tegen beschermen. Dat betekent dat we minder tolerant moeten zijn als het om partijen als de pvv en fvd en hun standpunten gaat. Standpunten die kunnen leiden tot racisme en ondemocratisch maatregelen zouden verboden moeten worden.

MartinvanderLinde
MartinvanderLinde13 jan. 2021 - 16:26

Sorry voor de typefouten,.

Bert de Vries
Bert de Vries13 jan. 2021 - 11:11

Asscher wordt wel duidelijk gemaakt dat zijn kaarten zijn geschud.

Drostemannetje
Drostemannetje12 jan. 2021 - 14:27

Ik zeg maar 1 ding: Toeslagenaffaire. next...

frankie48
frankie4810 jan. 2021 - 10:54

Beste Lodewijk, Dan moet er toch ook wel iets overblijven van alle idealen waar wij met ze alle voor gestreden hebben. U doet nou net of uw partij met het afbreken van de sociale zekerheid niet aan de basis hebben gestaan van het open van deze doos van Pandora.

1 Reactie
Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jan. 2021 - 13:11

"U doet nou net of uw partij met het afbreken van de sociale zekerheid niet aan de basis hebben gestaan van het open van deze doos van Pandora." Dit soort politieke wensen doen het goed in Noord-Korea, niet hier in coalitieland.

stokkickhuysen
stokkickhuysen9 jan. 2021 - 22:47

Je beschermt de democratie niet door mensen zich gehoord te laten voelen, maar door ze te horen. Als je de groep modaal tot dubbelmodaal serieus had genomen als Partij voor die arbeiders, dan was dit niet gebeurt. Blairisme is wat mij betreft de meest foute invulling van 'sociaal denken' en de meest directe trigger in Europa voor allerlei gelevestachtige verbanden.

J.janssen2
J.janssen29 jan. 2021 - 22:37

Beste meneer Asscher, helemaal mee eens en treurig dat Nederland zo diep gezonken is. Maar als de democratische rechtsstaat in de fundamenten zo wordt uitgehold , door politici die de democratische controle door 2e kamer omzeilen, politici die moedwillig potentiele kiezers misleiden en zich niet aan verkiezingsbeloften hoeven te houden, burgers van verschillende gemeentes in Nederland verschillende rechten en plichten hebben vanwege verregaande decentralisatie , schriftelijke rechterlijke uitspraken niet meer gegarandeerd per post kunnen worden bezorgd vanwege de vermarkting van de postbedrijven, toegang tot de rechtspraak voor grote groepen mensen bijna onmogelijk is geworden vanwege hoge kosten enz enz Dan zijn dit toch vooral zaken die de afgelopen deccenia er zijn ingeslopen grotendeels met medewerking en instemming van de Pvda. Dus uit uw mond klinken bovenstaande mooie woorden nogal hypocriet .

1 Reactie
gimli55
gimli5510 jan. 2021 - 9:23

Hr. Asscher wil nog steeds niet inzien dat dit een geval is van oorzaak en gevolg. Hij heeft toch excuses aangeboden, dan is het toch goed. Probleem is dat excuses ook aanvaard moeten worden door de partij, die de excuses verdienen. Zo lang hij de kiezer verantwoordelijk maakt van zijn aanblijven, heeft hij niets begrepen van principiele standpunten die de PvdA kwijt is geraakt. Ik heb het hem bij M horen zeggen. Als de kiezers mij willen houden, blijf ik. Het begint met visie en invulling van principes, anders is het gewoon een baan. Dan heeft de marktwerking echt de politiek overgenomen. Je bent volksvertegenwoordiger, dat betekent dat je de burger of in zijn geval je kiezer vertegenwoordigt. Doe je dat niet, dan stap je zelf op en wacht je niet tot een meerderheid je wegstuurt. Democratie is meer dan de helft +1. Het is een bepaalde mindset en gedachtegang, waarbij oorzaak en gevolg gekoppeld zijn.

Buitenstaander
Buitenstaander9 jan. 2021 - 14:56

Dat geageerd wordt tegen (opkomend) fascisme is niet meer dan terecht, en blijf alert! Het valt mij alleen op dat blijkbaar nu ineens dit wel als een bedreiging van de democratie word gezien, maar ik me nog Hanneke Groenteman herinner op de radio die 'toen de stenen door de straten vlogen' enthousiast opriep om aan te sluiten. Stukjes van de PvdA toen in de krant? Toen Folkert op zijn mannier een eind maakte aan iemand die behoorde tot het democratische proces: Stukjes van links verontwaardigde mensen in de krant? Prima hoor, maar dan spreken we nu af dat bij alle ondemocratisch geweld en vernielingen we daar ook prompt onze verontwaardigingen afkeur over uitspreken en stukjes schrijven...

4 Reacties
Pater
Pater9 jan. 2021 - 16:23

"Toen Folkert op zijn mannier een eind maakte aan iemand die behoorde tot het democratische proces: Stukjes van links verontwaardigde mensen in de krant?" Wat een kwaadaardige suggestie. Ik heb links de moord op Fortuyn alleen maar horen afkeuren.

LaBou
LaBou 9 jan. 2021 - 17:38

Volgens mij hoeft links niet te reageren op de zaken die norm noemt. Dat hij hij zelf al, samen met nog een aantal andere reageerders, niet alleen als er daadwerkelijk iets gebeurd is, maar ook elke keer als rechts weer eens een klerestreek heeft uitgehaald.

LaBou
LaBou 9 jan. 2021 - 18:05

Dat hij hij zelf al, = dat doet hij zelf al,

Satya
Satya9 jan. 2021 - 19:08

Valse vergelijkingen die nergens op slaan.

harmmeijer
harmmeijer9 jan. 2021 - 14:13

“Fascisme is niet om te lachen,” Dat in de peiling de PVV schaamteloos met fascistische elementen in z’n verkiezingsprogramma op de tweede plaats staat in de peilingen en de linkse oppositie is kaltgestellt is inderdaad niet om te lachen. Het fascisme heeft zich ook bij ons in de politiek genesteld.

5 Reacties
Pater
Pater9 jan. 2021 - 16:36

Ik vind Baudet cs wel degelijk fascistisch, zeker nu de ware aard van die club steeds duidelijker werd. Wilders niet, dat noem ik eerder extreen rechts, racisme en nationalisme maken nog geen fascisme. Maar ik kan me vergissen; welke fascistische trekjes in het PVV-program (dat ze tegenwoordig inderdaad schijnen te hebben) bedoel je? "de linkse oppositie is kaltgestellt" Wat bedoel je daarmee? Dat betekent iets als uitschakelen, elimineren. Dat speelkt helemaal niet. Links doet het helaas slecht in de peilingen, ik denk omdat centrum-rechts zo snel linkser is geworden dat verzet tegen neoliberalisme al aan het verouderen is. Maar dat is wat anders.

vdbemt
vdbemt9 jan. 2021 - 17:42

Inderdaad. We zullen in maart duidelijker weten hoe triest het gesteld is. Het programma van de PVV is overduidelijk. Erop stemmen en daarna zeggen: goh, dat wist ik niet, gaat niet meer op.

harmmeijer
harmmeijer9 jan. 2021 - 22:04

Het fascisme is een politieke ideologie, gebaseerd op een extreme vorm van populistisch nationalisme, met in zijn kern een mythisch geloof in een hergeboorte van de samenleving. Het programma van de PVV waar het ziekelijk populistisch nationalisme vanaf spat en groepen mensen wil buitensluiten heeft elementen van fascisme.

dezeeuwgerard
dezeeuwgerard10 jan. 2021 - 18:38

Fascisme is inmiddels de meest gedevalueerde kwalificatie die je een persoon of partij kan geven. Niet eens met linkse standpunten ; Fascist blijkbaar. Luisteren naar oprechte zorgen uit de samenleving rondom integratie van allochtonen ; Fascist! Niet eens met alles wat BLM ons voorhoudt; Fascist! Kritiek op bejegening/positie van vrouwen in de Islam; Fascist! Enzovoort.

Pater
Pater12 jan. 2021 - 4:57

@Merel Fascistische elementen blijft vaag. Fascisme is ook verheerlijking van geweld, dat zie ik wel bij baudet maar niet bij Wilders.

Wient
Wient9 jan. 2021 - 13:28

Sommigen lijken inderdaad de voortekenen op een verandering van het politiek/bestuurlijk proces te verwelkomen. Dan snap je niet de juistheid van de analyse en de vergelijking die hier door Asscher wordt gemaakt en de consequenties die een niet functionerende democratie heeft voor je verworvenheden. Een samenleving is nooit perfect, omdat het bestaan evolueert. Verandering en bijsturing, soms heftiger dan anders, zal altijd nodig zijn. De mens en zijn bestuurders zijn feilbaar en moeten soms langs meerdere democratische wegen gewezen worden op nieuwe noodzaken tot bijsturing en verandering. Juist in een democratie is de waarborging voor die mogelijkheid tot verandering en bijsturing verankert. Met schaamrood op de kaken heeft de toeslagenaffaire ons dit wel laten zien. Het vraagt alleen tijd. Als het fundament en het geloof in de juistheid van dit fundament overeind blijven. Democratie is een langzaam proces. Misschien wel gevoed door de snelheid van ons huidige bestaan, willen mensen zaken en hun belangen niet zo maar meer aan dit langzame proces onderwerpen. In het moderne bestaan wordt nieuws en opinie continue in grote hoeveelheid over ons heen gestort. Op die informatie zit niet altijd een selectie of filter. De hedendaagse mens moet zelf ontdekken binnen alle (sociale) media in welke volgorde de informatie en nieuwsstroom is ontstaan en wat het belang en de betekenis ervan is. Kan hij dat? Trivialiteiten scheiden van waardevolle zaken? En wat als trivialiteiten door grote groepen waardevol gevonden worden? De mens overschat zichzelf makkelijk. Pas achteraf erkent hij zijn fouten. Vooralsnog vindt hij dat hij het wel beter weet. Misschien ook wel dat de waarden van onze huidige democratie geen funtie meer zouden hebben en hem alleen maar beknotten in een snel en gewenst resultaat. Wat dan verleidt tot het gedrag en handelen dat Asscher hier noemt. Het is altijd de vraag of één individu of één groep het wel beter weet dan de ander. En juist de democratische processen, die afhankelijk zijn van informatiestromen, sturen hier in. Misschien moet de moderne democratie wel meer aandacht besteden aan al de verschillende informatiestromen, ze ontwarren en goed en tijdig interpreteren. Meer nog dan nu door de bestaande instituten wordt gedaan. Niet alleen nieuws uit de regio, maar ook nieuws uit de sociale media of verzin het maar.

JaapBo
JaapBo9 jan. 2021 - 12:40

Wat onze democratie ondergraaft is niet het fascisme van populistisch rechts, maar het feit dat links de gewone hardwerkende arbeider in de steek gelaten heeft. Asscher is, als leider van de partij van de ARBEID, de eerste om de hand in eigen boezem te steken dat er zoveel arbeiders zijn die hem wantrouwen en hun stem geven aan Baudet of Wilders!

2 Reacties
Pater
Pater9 jan. 2021 - 16:43

Ja, dat speelt zeker een rol, hoewel lager betaalden m.i. een betere omschrijving is dan arbeiders, wat toch een associatie heeft met de blauwe overalls. Centrumlinks is vanaf Lubbers III in snel tempo neoliberaal geworden en heeft de traditionele aanhang in de kou laten staan. Maar dat betekent natuurlijk niet, dat die aanhang ook op Wilders moest gaan stemmen.

Satya
Satya9 jan. 2021 - 22:33

Dus mensen zijn schapen en hebben geen verantwoording. Volgens jou dan.

Mark Huysman
Mark Huysman9 jan. 2021 - 10:25

Goed om het fascistische beestje bij de naam te noemen. Tot voor kort mocht dat niet. Maar het is natuurlijk niet voldoende. Als leider van de klassieke sociaal-democratie zou Asscher zich ook de vraag moeten stellen hoe het komt dat zoveel mensen gevoelig zijn voor extreem-rechtse retoriek. Zou het misschien ook iets te maken kunnen hebben met het feit dat de PvdA zoveel mensen in de steek heeft gelaten? In 2012 leek het politieke tij zich wat te keren. De weerzin tegen het neoliberalisme groeide, mensen verlangden weer naar een solidaire samenleving, de PVV leek z’n beste tijd gehad te hebben en Asschers voorganger Samsom bracht de onvrede over de bestaande koers tot uiting in slogans als ‘Weg met Rutte’s Rechtse Rotbeleid’ en ‘Niet bezuinigen maar Investeren’. Dat leidde tot een enorm verkiezingsoverwinning voor de PvdA. Vervolgens ging de partij, samen met de VVD, met dubbele inzet Rutte’s Rechtse Rotbeleid doorzetten en werd er meer bezuinigd op essentiële voorzieningen dan ooit. De basis werd gelegd voor staatsaanvallen op onschuldige burgers zoals in de toeslagenaffaire duidelijk is geworden. Daarmee heeft Asschers partij de fascisten van de PVV en het FvD een geweldige dienst bewezen. De PvdA bewees voor veel mensen dat je niet op links kunt vertrouwen. Het is opvallend dat de PvdA nu, 8 jaar later, opnieuw met enigszins linkse beloften de verkiezingen ingaat. Waarom zouden we de partij dit keer kunnen vertrouwen?

22 Reacties
Bert de Vries
Bert de Vries9 jan. 2021 - 10:59

Huysman, een uitstekende beschrijving van het verraad van de partij waarin niemand zich nog socialist wil noemen.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2021 - 11:19

Mark Huysman Het is simpel. GL heeft alweer lippendienst bewezen aan Mark Rutte en de PvdA aan GL. Dat links blok heeft verder ook maar een foto lang geduurd, zoals we gewend zijn.

Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2021 - 11:25

Dat gaat overigens op voor heel de PvdA wie er dan ook aan de touwtjes trekt. Met die nieuwe wet op de bijstand gaat het niet beter worden, ze schuiven de verantwoordelijkheid gewoon op de gemeentes af met weer een enorme rechtsongelijkheid als gevolg. Daar kun je een kabinet vervolgens niet meer op aanspreken, die verwijzen eenvoudigweg terug naar de gemeenten. Het principe, de minachting voor mensen, daar verandert verder helemaal niets aan. De wet blijft uitgaan van 'wantrouwen'.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2021 - 12:04

@ Mark Huysman Jij schrijft: Daarmee heeft Asschers partij de fascisten van de PVV en het FvD een geweldige dienst bewezen. De PvdA bewees voor veel mensen dat je niet op links kunt vertrouwen. De PvdA is samen met D66 en GroenLinks een van van de partijen die het meeste afstand neemt van extreem rechtd. Van de linkse partijen staat de SP het dichtste bij de PVV. Dat wordt aangetoond door de grote aantallen kiezers die een SP-stem afwisselen met een stem op PVV of FvD. Het is dus niet de PvdA die extreem rechts een dienst bewijst maar de SP en uiteraard de VVD en het CDA. Die doen dat door het gedachtegoed en de standpunten van extreem rechts onderdeel te maken van het eigen programma de SP doet dat ook. Jij doet in deze tekst exact hetzelfde. De opvattingen over de samenleving van extreem rechtse kiezers worden door jou zonder enig weerwoord als correct aanvaard. De ideeën van de extreem rechtse kiezers zijn volgens jou terecht. Een opvatting die Bert de Vries en Minoes&tuin met jou delen. Juist daar zit een belangrijke bevestiging van het extreem rechtse gedachtegoed. Mensen die zich links noemen maar wel de extreem rechtse opvattingen bevestigen.

Mark Huysman
Mark Huysman9 jan. 2021 - 14:39

[De PvdA is samen met D66 en GroenLinks een van van de partijen die het meeste afstand neemt van extreem rechtd.] Samsom: ‘Marokkanen hebben een etnisch monopolie op straatoverlast’ Spekman: ‘De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.’’ Oudkerk: ‘Kutmarokkanen’ [Van de linkse partijen staat de SP het dichtste bij de PVV. Dat wordt aangetoond door de grote aantallen kiezers die een SP-stem afwisselen met een stem op PVV of FvD.] Dat wordt zwaar overdreven. Vorig jaar zei je dat ook al over de Europese verkiezingen. Het FvD zou vooral van de SP hebben gewonnen. In werkelijkheid kwam slechts 6% van de stemmen op het FvD bij de SP vandaan. Dat is weliswaar iets meer dan D66 (3%) maar enorm veel minder dan van de VVD of CDA. Veel meer SP-stemmen gingen bij die verkiezingen naar de PvdA. In de kamer stemt de PVV over het algemeen mee met de VVD, terwijl de SP, consequenter dan de PvdA of GL, tegen stemt. [De opvattingen over de samenleving van extreem rechtse kiezers worden door jou zonder enig weerwoord als correct aanvaard.] Dat is vrij stupide Daan. Ik geef aan wat de voedingsbodem is, dat is iets anders dan de opvattingen van extreem-rechts aanvaarden. Fascisme komt op in tijden van sociaal-economische onzekerheid en politiek onvermogen van de traditionele partijen. Natuurlijk moet je op de eerste plaats de opvattingen van extreem-rechts bestrijden (en dat doe ik op dit forum continu) maar tegelijk moet je iets aan die voedingsbodem willen doen, anders is het dweilen met de kraan open. Als links meegaat met rechts (zoals de PvdA vanaf Koks ‘ideologische veren’) dan blijven er uiteindelijk maar twee smaken over om uit te kiezen: neoliberalisme en fascisme, en dat is een tamelijk verschrikkelijke keuze.

The Apple
The Apple9 jan. 2021 - 14:53

DaanOuwens: "De ideeën van de extreem rechtse kiezers zijn volgens jou terecht. Een opvatting die Bert de Vries en Minoes&tuin met jou delen." Waar staat dat? Het talent van Daan om de verkeerde conclusies te trekken is opmerkelijk. En de moeite die hij daartoe doet eveneens. Wij zijn links Daan en jij bent dat niet, dat is alles. Anderen roepen dan gewoon "Stalin, Mao en Pol Pot", maar Daan wijdt er gerust een heel kantje aan om iets te bewijzen dat onjuist is. Nog intrigerender is de vraag wat hij daarmee denkt te bereiken?

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2021 - 15:09

@ Mark Huysman Jij schrijft: Samsom: ‘Marokkanen hebben een etnisch monopolie op straatoverlast’ Spekman: ‘De Marokkanen die niet willen deugen, moet je vernederen, voor de ogen van hun eigen mensen.’’ Oudkerk: ‘Kutmarokkanen’ En dan nog komt de PvdA meer op voor de rechten van minderheden dan de SP. Een qoute zegt nogal weinig. Zeker buiten hun context. En je schrijft: Vorig jaar zei je dat ook al over de Europese verkiezingen. Het FvD zou vooral van de SP hebben gewonnen. In werkelijkheid kwam slechts 6% van de stemmen op het FvD bij de SP vandaan. Die 6% was een groot deel van de SP kiezers. Rond de 15% tot 20 % van de SP kiezers. Marijnissen betreurde ook dat zo'n groot deel van haar achterban FvD had gestemd. En je schrijft: Dat is vrij stupide Daan. Ik geef aan wat de voedingsbodem is, dat is iets anders dan de opvattingen van extreem-rechts aanvaarden. Armoede is geen voedingsbodem voor fascisme dat is ideologie en visie. Vanuit armoede kunnen mensen allerlei keuzes maken. Ik zie ook op dit forum bijna niets van jouw verzet tegen fascisme. Ik zie jou slechts dit soort teksten afleveren. Fascisme presenteren als een begrijpelijke keuze van domme arbeiders. Meer doe je niet. De SP doet ook niet veel meer. Dus zo stupide is mijn opmerkingen niet.

Pater
Pater9 jan. 2021 - 16:54

@Huysman "Goed om het fascistische beestje bij de naam te noemen. Tot voor kort mocht dat niet." Je leest selectief, Asscher gebruikt het begrip fascisme alleen voor de Amerikaanse ontwikkelingen, niet voor de PVV en zelfs niet voor Baudet. Eens over 2012 en daarna. En we moeten Asscher zeker niet op zijn mooie woorden vertrouwen, zelfs niet nadat hij al diverse malen excuus voor dat kabinet heeft aangeboden. Maar ongeacht Asscher: de omslag naar meer regulering, minder markt en meer aandacht voor de kwaliteit van de openbare diensten is gaande. En het wordt wel erg triest als Rutte en Hoekstra daarvan gaan profiteren, en niet Asscher, Marijnissen en Klaver, de tendens van de peilingen. Een stem op links is harder nodig dan ooit. Dat bereiken we niet door onverminderd de PvdA in de hoek van rechts te blijven drukken.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jan. 2021 - 18:10

“Goed om het fascistische beestje bij de naam te noemen. Tot voor kort mocht dat niet.” Van wie mocht het niet, hoe kom je aan die wetenschap, zelf verzonnen? “ Als leider van de klassieke sociaal-democratie zou Asscher zich ook de vraag moeten stellen hoe het komt dat zoveel mensen gevoelig zijn voor extreem-rechtse retoriek.” Ieder weldenkend mens zou zich die vraag kunnen stellen, niet alleen dhr. Asscher. “Zou het misschien ook iets te maken kunnen hebben met het feit dat de PvdA zoveel mensen in de steek heeft gelaten?” En dat terwijl de samenleving steeds verder verrechtste, je moet durven. “In 2012 leek het politieke tij zich wat te keren. De weerzin tegen het neoliberalisme groeide, mensen verlangden weer naar een solidaire samenleving, “ Je projecteert jouw politieke visie en zegt namens mensen te spreken, een typisch populistisch trekje, spreek voor jezelf of voor mijn part namens die club die je hier vertegenwoordigt, ik denk dat het een combinatie van factoren is, neem nou Halbe Zijlstra die op een trumpiaanse wijze de culturele sector de nek wou omdraaien om maar wat te noemen. “de PVV leek z’n beste tijd gehad te hebben en Asschers voorganger Samsom bracht de onvrede over de bestaande koers tot uiting in slogans als ‘Weg met Rutte’s Rechtse Rotbeleid’ en ‘Niet bezuinigen maar Investeren’. Dat leidde tot een enorm verkiezingsoverwinning voor de PvdA. Vervolgens ging de partij, samen met de VVD, met dubbele inzet Rutte’s Rechtse Rotbeleid doorzetten en werd er meer bezuinigd op essentiële voorzieningen dan ooit.” Je bent kennelijk vergeten dat Roemer aanvankelijk op 33 zetels stond voordat hij over z’n eigen dead body struikelde en in het debat over ziektekostenverzekering het wak in reed, zich kaas van z’n brood liet eten door Rutte, Nederland zat niet te wachten op een sul als premier, en misschien was het niet de bedoeling om met regeringsverantwoordelijkheid te worden geconfronteerd, staand beleid bij de sp, de campagneleider van de sp, Tiny Kox nam z’n toevlucht tot de bekende knevelpraktijken waarmee de partij behept is, blies hoog van de toren, kijk maar https://www.trouw.nl/nieuws/tiny-kox-samsom-kan-niet-om-sp-heen~b813186f/ met 25 zetels in 2006 was Jan Marijnissen ineens zoek, gooide het mandaat van z’n kiezers te grabbel, konden z’n kiezers niet waarderen waarna die club kelderde. Kennelijk komt zoiets als coalitieland niet voor in jouw rode boekje, voor de sp had de pvda 38 zetels te grabbel moeten gooien terwijl de sp geen enkele moeite deed om aan te schuiven, geen vvd maar wel cda in 2017, dat is toch om te lachen. “De basis werd gelegd voor staatsaanvallen op onschuldige burgers zoals in de toeslagenaffaire duidelijk is geworden.” Schei toch uit met je valse beschuldigingen, het cda met de schijnheilige St. Pieter voorop is verantwoordelijk voor het toeslagen schandaal, ga je een beetje verdiepen in de ontstaansgeschiedenis want dit lijkt nergens op. “Daarmee heeft Asschers partij de fascisten van de PVV en het FvD een geweldige dienst bewezen.” Huysman trekt nog een paar registers open, los van deze losse flodder zit ik er persoonlijk niet mee dat de pvv is gegroeid, verzwakt rechts alleen maar, fvd ligt op z’n gat dus daar hebben we geen last van al ben ik niet gerust over het cda gezien de samenwerkingsverbanden die deze partij met fvd is aangegaan. “De PvdA bewees voor veel mensen dat je niet op links kunt vertrouwen. Het is opvallend dat de PvdA nu, 8 jaar later, opnieuw met enigszins linkse beloften de verkiezingen ingaat. Waarom zouden we de partij dit keer kunnen vertrouwen?” Andermaal spreek namens jezelf of voor mijn part namens die dweepzieke club van je, je ziet het, steunbetuiging uit verwachte hoek, je stemt niet op de pvda maar wel met 1001 eisen stellen, typisch sp, die doctrine zit er stevig in geheid, ik blijf het zeggen, sp is onvrijheid wat mij betreft.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jan. 2021 - 18:20

Huysman, je bent kennelijk gastarbeid en kapitaal van Jan Marijnissen vergeten, ik heb een sterk vermoeden dat Jan M. racistische trekjes heeft, vergeten hoe hij als een bok op een haverkist turkse sp érs de mantel uitveegde toen ze elkaar in het turks feliciteerden over de behaalde winst, Karabulut mag zich uitsloven voor de partij tot ze een ons weegt, voor haar is het leiderschap niet weggelegd, een successie Noord-Koreaanse stijl, Kim Jong Jan wordt via tussenpaus Roemer opgevolgd door Kim Jong Lilian ook al bakt ze er geen reet van, moest ze niet eens aftreden zoals je van Asscher eist.

Mark Huysman
Mark Huysman9 jan. 2021 - 19:33

[Die 6% was een groot deel van de SP kiezers. Rond de 15% tot 20 % van de SP kiezers.] Hoe kom je daar nu weer bij? FvD had rond de 600.000 stemmen bij de laatste verkiezingen voor het EP. 6% daarvan is 36.000. Die 36.000 hadden volgens onderzoek SP gestemd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. De SP had in 2017 955.000 stemmen gekregen. 36.000 is geen 15 of 20% van 955.000 maar zo’n 3,8%. Minder dan 4% van de SP-stemmers uit 2017 stemde dus in 2019 op FvD. [Armoede is geen voedingsbodem voor fascisme dat is ideologie en visie.] Nee, fascisme *is* een ideologie en visie. Die ideologie kan in sommige omstandigheden sneller een gehoor vinden dan in andere. Sociaal-economische onzekerheid is zo’n omstandigheid, zeker als de traditionele partijen er niet in slagen om een perspectief te bieden. [Ik zie ook op dit forum bijna niets van jouw verzet tegen fascisme.] Dat is vreemd want af en toe krijg ik zelfs complimenten van jou over mijn stellingnames en argumenten tegen extreem-rechts. [Fascisme presenteren als een begrijpelijke keuze van domme arbeiders.] Dat doe ik helemaal niet. Ik heb geen enkel begrip voor de keuze voor fascisme of racisme. Ik zeg alleen dat als links wil winnen dat ze niet alleen consequent en keihard tegen extreemrechts moet optreden maar dat ze ook een geloofwaardig links alternatief moet ontwikkelen. Want het moet niet zo zijn dat de enige keuze die overblijft die tussen neoliberalisme en fascisme is.

The Apple
The Apple9 jan. 2021 - 20:15

De meeste mensen zuigen iets uit hun duim om iets dat moeilijk is makkelijk te doen lijken. Daan Ouwens vormt de uitzondering op de regel: hij doet het omgekeerde.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin9 jan. 2021 - 22:24

Volgens een artikel van Maurice de Hond vindt 36% van de sp achterban dat ze liever minder marokkanen in Nederland willen, dan hebben we het over april 2014, niet eens zo lang geleden dus, als er met modder moet worden gegooid moet je zelf proberen schoon te blijven Huysman. https://www.maurice.nl/2014/04/22/struisvogelpolitiek/

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jan. 2021 - 5:33

Daar gaan we weer!

Minoes&tuin
Minoes&tuin10 jan. 2021 - 5:41

Om een geloofwaardig politicus te zijn behoef je alleen maar te weten wat de prijs van een wit brood is volgens sommige serieuze partijen. En gelachen dat ze hebben! Een beetje dat niveau!

DaanOuwens
DaanOuwens10 jan. 2021 - 9:54

@ Mark Huysman Jij schrijft: Minder dan 4% van de SP-stemmers uit 2017 stemde dus in 2019 op FvD. Je weet zelf ook wel dat je nu liegt. Je weet heel goed dat je de SP stemmer van het vorige EP moet vergelijken. En je schrijft: Sociaal-economische onzekerheid is zo’n omstandigheid, zeker als de traditionele partijen er niet in slagen om een perspectief te bieden. Wel vanuit armoede kunnen ze ook SP kiezen, of voor het christendom. Dat doen ze dus niet. Dat komt omdat mensen stemmen op basis van hun opvattingen. En voor de extreem rechtse kiezers geldt dat ze dat doen omdat ze geen gekleurde buren willen en willen dat in hun samenleving alles bij het oude blijft. Je hebt een hele naïeve opvatting over stemgedrag. Van der Horst schrijft op deze site dat het allemaal bemiddelde burgers waren die het Capitol bestormden. Dat is ook niet helemaal waar maar hij gelooft gelukkig niet in jouw onzinnige verhaal. En je schrijft: maar dat ze ook een geloofwaardig links alternatief moet ontwikkelen. Dat is je enige zinnige regel. Maar dat sluit jouw gedachtegoed en dat van de SP uit. GroenLinks en de PvdA zullen meer afstand moeten nemen van het gedateerde gedachtegoed en een programma moeten ontwikkelen dat aansluit bij mondialisering, immigratie/emigratie, milieu en duurzaamheid en zullen net zo veel afstand moeten nemen van de SP als van de VVD. Waarbij zeker is dat ze ooit zaken zullen moeten doen met de VVD en niet met de SP.

Mark Huysman
Mark Huysman10 jan. 2021 - 12:22

@Pater [Maar ongeacht Asscher: de omslag naar meer regulering, minder markt en meer aandacht voor de kwaliteit van de openbare diensten is gaande.] Je schets dit -al een tijdje langer- als een soort van objectief proces. Ik denk dat dit alleen gaat gebeuren als links stukken sterker wordt. In de kamer en er buiten. Zie ook het laatste artikel van Han van der Horst over Hoekstra. Rechts zal de schulden die nu gemaakt worden op kosten van de werkenden en armen willen inlossen. De vraag is: kunnen we de PvdA vertrouwen dat zij daar niet aan mee gaat doen? Ik heb dat vertrouwen -gezien de eerdere opstelling in Rutte2- niet. @Ouwens en Bhagwandin Jullie verliezen je in aanvallen op de SP. Prima maar het gaat hier om Asscher. Ik heb de meeste dingen al eerder beantwoord. Een ding wil ik nog op ingaan omdat Daan mij van ‘liegen’ beschuldigt. Dat gaat over over voormalige SP-stemmers die op FvD hebben gestemd bij de EP-verkiezingen. Ik noem een onderzoek waaruit blijkt dat 6% van de kiezers op FvD twee jaar eerder bij Tweede Kamerverkiezingen op de SP hebben gestemd. Dat is geen liegen, maar dat is gewoon verwijzen naar een onderzoek (van Ipsos als je het precies wilt weten). Jij vindt het beter om een vergelijking te maken met de vorige EP-verkiezing van 2014. Prima, maar ik kan geen onderzoek vinden waarin dat gedaan is. Dus het enige wat ik kan doen is een soort inschatting maken waarbij ik ervan uitga dat die 36.000 ex-SP stemmers ook in 2014 SP hebben gestemd. Als dat het geval zou zijn geweest dan vormen die 36.000 een kleine 8% van de 460.000 stemmen die de SP toen ongeveer haalde. Nog steeds een totaal ander percentagel dus dan die 15-20% waar jij het over hebt. Aanzien je mij van ‘liegen’ beschuldigt ben ik wel benieuwd op welke cijfers jij die 15-20% baseert.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jan. 2021 - 13:08

“Daar gaan we weer!” Heel suggestief en gespeend van zelfreflectie, een beetje prijsschieten onder gelijkgestemden?, not on my watch.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jan. 2021 - 13:43

"Jullie verliezen je in aanvallen op de SP." Kijk naar jezelf.

The Apple
The Apple10 jan. 2021 - 15:18

Hoe links de aanhangers van de PvdA zijn kun je zien aan het feit dat ze liever losgaan op de SP dan op de VVD.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin10 jan. 2021 - 18:26

"Hoe links de aanhangers van de PvdA zijn kun je zien aan het feit dat ze liever losgaan op de SP dan op de VVD." Je zou ook kunnen zeggen dat ondanks de kleur de vvd minder vals is als de sp.

The Apple
The Apple10 jan. 2021 - 21:17

Voordat ik "hoera" roep wacht ik eerst de reacties van die andere idioten af.

De Baas
De Baas9 jan. 2021 - 10:22

Als ik aan Asscher denk, zijn mijn eerste 3 gedachten: 1- project 1012 en vernietiging van mijn wijk in Amsterdam. 2-illegaal exporteren van uitkeringen naar kolonisten in Israel, tegen de wet in willens en wetens na het inkorten van legaal opgebouwde allochtoonse sociale zekerheid in NL . 3- kinderopvang toeslagen affaire. Ik ben PvdA stemmer, maar nooit meer op deze man!

1 Reactie
Minoes&tuin
Minoes&tuin9 jan. 2021 - 11:28

Deze man doet niets zonder dat de PvdA akkoord gaat.

DaanOuwens
DaanOuwens9 jan. 2021 - 10:15

Kort en duidelijk tekstje maar ik vraag mij af of Asscher zelf wel de ernst van de situatie ziet. De achterban van de PVV en FvD denkt niet daadwerkelijk anders als de achterban van Trump. Het is iets minder heftig maar het is er wel. Er valt de overheid veel te verwijten. De Nederlandse overheid is een tamelijk logge, niet efficiënte bureaucratie. Maar veel groepen gebruiken het falen van de overheid in de toeslagen affaire en de bijstand om hun eigen agendapunten te verkopen. Dus ten aanzien van die kritiek moet het kaf van het koren gescheiden worden. Ik denk dat Asscher dus wat langer moet nadenken voordat hij dit soort teksten schrijft. Hier op Joop is het slechts aanleiding voor velen om Asscher verantwoordelijk te maken voor de kinderopvangtoeslagen. Even bladeren door de reacties laat zien dat de boodschap van Asscher niet wordt gehoord omdat die ondersneeuwt in de kritiek op een ander onderwerp. Ik denk dat Asscher zijn tijd beter kan besteden. Het is zeker tijd om na te denken over ongewenste trends in de samenleving. De manier van actie voeren van de boeren, de plannen van de PVV om alle moslims te deporteren, de matig functionerende overheid, de groeiende omvang van extreem rechts en het nationalisme. Over dat soort vraagstukken zou de PvdA een intelligent tegengeluid moeten laten horen. En niet slechts bij Joop dat levert de gebruikelijke respons op. Er zijn ook andere manieren om mensen te betrekken bij een zinvolle discussie over de problemen van deze tijd.

1 Reactie
LaBou
LaBou 9 jan. 2021 - 17:45

" Er zijn ook andere manieren om mensen te betrekken bij een zinvolle discussie over de problemen van deze tijd." Wat houdt je tegen?

harmmeijer
harmmeijer9 jan. 2021 - 9:09

“Ook hier gebeurt het.” Inderdaad, het verkiezingsprogramma van de PVV dat lonkt naar fascisme. Van wat er gebeurd is in de VS hebben ze schijt. Haat en verdeeldheid zaaien staat hoog op hun prioriteitenlijst. https://nos.nl/l/2363627

Fredje3
Fredje39 jan. 2021 - 6:12

Tja en dat terwijl de meeste problemen die we hebben toch echt wel de kinderen zijn van de reguliere politiek. Als de mensen het gevoel zouden hebben dat de reguliere politieke partijen er voor hen zouden zijn en hen serieus zouden nemen, dan zouden ophitsingen op social media, PVV en FvD niet mogelijk zijn. Kweste van oorzaak en gevolg en Assher is een onderdeel van de oorzaak.

JohnVKR
JohnVKR9 jan. 2021 - 0:57

Een nogal clichématig, oppervlakkig betoog. Niet dat ik het ermee oneens ben, maar van een PvdA-partijleider mogen we toch wel wat meer visie verwachten. Zeker in de wetenschap dat Asscher zelf ook geregeld naar rechts opschuift. Zo is de manier waarop Asscher zelf over moslims praat, zeker niet ongevaarlijk. Asscher neemt vaak de woorden 'gematigde moslims' in de mond. Waarmee hij dus suggereert dat 'gewone' moslims in potentie gevaarlijk zijn. Nee meneer Asscher. Je hebt moslims, en je hebt criminelen. Of die criminelen nu worden geïnspireerd door Trump, Hitler, christendom, hindoeïsme, jodendom, islam of iets anders, is niet relevant.

1 Reactie
JasDon
JasDon9 jan. 2021 - 9:49

"Je hebt moslims, en je hebt criminelen. " Je hebt genoeg gelovigen met niet criminele, maar voor een open, progressieve maatschappij zeer problematische opvattingen. Daar zitten relatief best veel moslims tussen die je in tegenstelling tot de meer gematigde gelovigen echt niet als bondgenoten voor positieve verandering hoeft te zien.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 22:52

De beelden na de dood van Fortuin staan op mijn netvlies gebrand, nooit eerder had ik een dergelijk fenomeen waargenomen, wat ik daar zag mag inderdaad de voorloper van de bestorming van Capitol Hill worden beschouwd, het blijft sluimeren tot de juiste persoon aantreedt om die vuist te maken, hoewel er voldoende informatie voor handen is om mensen te informeren is het een kwestie van wat baat een kaars en bril als de uil niet lezen wil, op één of andere manier lijkt een deel van het volk een hang naar fascisme te hebben, hoe dat te elimineren?, onderwijs, zorg ervoor dat die leerlingen gaan inzien dat fascisme een uitkomst is van alternatieve feiten wat een eufemisme is voor leugens, stuur die leerlingen op onderzoek uit, laat die hersentjes werken in ijver uit te zoeken hoe het werkelijk zit, anders zijn we verloren.

sjaak5
sjaak58 jan. 2021 - 22:08

"De democratische rechtsstaat moet verdedigd worden" Misschien werkt deze democratische rechtsstaat voor veel mensen niet zo goed. Blijkt hij helemaal niet zo democratisch en rechtsschapen te zijn. Al decennia lang. Zonder perspectief.

1 Reactie
Satya
Satya9 jan. 2021 - 16:39

"Waarom gedraag je je als de Stasi ?" Als de argumenten op zijn.

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 20:07

Mensen willen de democratie niet meer verdedigen, omdat mensen geen vertrouwen hebben in een democratie die niets voor ze doet. Kabinet Rutte, etc. Dat mensen dan grijpen naar extremisme/fascisme, komt dus door tien jaar VVD beleid, uitgevoerd door de PVDA, omdat de PVDA dan 'verantwoording' neemt. Mensen hebben geen vertrouwen in de democratie, slecht van die mensen ? Of moet je vertrouwen ook verdienen ? Vertrouwen ontstaat niet zomaar.

30 Reacties
adriek
adriek8 jan. 2021 - 20:36

De kabinetten Rutte hebben zo ongeveer gedaan wat ze beloofd hebben. De economie (op de beurzen) is booming, de staatsschuld beperkt, de overheidsuitgaven verlaagd (of in elk geval niet sterk gegroeid). Over menselijke factoren zul je een kapitalist niet horen. Ieder zorgt voor zichzelf, verliezers zijn sukkels. De PvdA heeft geprobeerd een beetje bij te sturen maar zonder veel succes. De kiezers laten zich door alle mooie cijfers overhalen - blijkbaar - want het kapitaal blijft gewoon aan de macht. Steeds minder vaste banen, steeds meer goedkope arbeiders, steeds meer miljonairs. Wie een paar huizen kan kopen kan op de vrije (door de Kabinetten afgeknepen) huurmarkt goud verdienen. Wie op kosten van een bedrijf auto kan rijden betaalt nog geen vier tientjes per maand voor een Tesla van bijna een ton. Mensen snappen democratie blijkbaar niet meer, ze laten zich door Twitter en Facebook informeren en geloven de oneliners.

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 jan. 2021 - 20:50

Zit wat in. Het afschaffen van het raadgevend referendum (en de manier waarop dat gedaan werd) was echt een democratisch dieptepunt. In menig ander land zou je bij een dergelijk actie gewelddadige onlusten uitlokken.

Sonic2
Sonic28 jan. 2021 - 20:54

Helemaal van A tot Z eens. Is er rechtvaardiging echter om een fascist of op een racist te stemmen? Nou nee. Nooit. Dus helemaal eens met je verhaal. Links en ook gematigd rechts moeten leveren. Op zo'n extremistische clown stemmen. Nou nee. Je kunt nog altijd niet stemmen. Dus als je je zo voelt. En boos bent. Stem niet. Er is 0 reden om op Trump/ Wilders of Baudet te stemmen. De zorgen snap ik. De problemen en armoede zie ik ook. De oorzaken ook wel. Alleen je stemt in Amerika niet Trump. En in Nederland geen Wilders of Baudet. Mijn mening. Ik vind alleen dat we moeten stoppen met het te rechtvaardigen. Want in feite haal je zelfs van Hitler dan een deel van zijn misdadigheid weg. Verdrag van Versailles was inderdaad een grote blunder. De communisten deugde inderdaad niet. De Weimar Republiek was inderdaad geen pretje en was een dood geboren kindje. En ga zo maar door. Hitler stemmen? Dat had nooit moeten gebeuren. En geen enkele rechtvaardiging is er voor dat. Zo gauw je op die glijdende schaal zit dan blijf je naar beneden gaan.

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 21:00

Dankje Kijk, ik bekijk het gewoon wat meer pragmatistisch. Die vriend van mij is wel pro Trump. En ik heb zoiets van, ok, ja, ik ben het totaal niet met je eens. Maar ik hou je moeilijk tegen. Hij doet zijn politiek, ik doe mijn politiek. Mensen stemmen op Trump, omdat ze echt denken dat hij hun leven beter maakt. Bedenk wel, Trump is een zakenman. Hij weet hoe je een product verkoopt. Hoe je iets aantrekkelijk maakt, dat van zichzelf niet aantrekkelijk is. Dat is het talent van Trump. Het bespelen van mensen Kijk, of jij en ik het nou goed, of slecht vinden dat mensen op Baudet stemmen. Dat veranderd nog niet zoveel. Je verteld een uiterst trotse, volwassen man waar hij op mag stemmen ? Alsof hij dan naar je luistert. Je kan wel zo'n twintig redenen noemen, waarom je beter niet op Trump zou kunnen stemmen De anti autoritaire insteek werkt beter. Mensen zijn die deug cultuur het meest zat. Het feit dat mensen niet op Trump mogen stemmen, maakt dat ze op Trump willen stemmen. Zo werkt dat gewoon. Het psychologie

Sonic2
Sonic28 jan. 2021 - 21:09

@ Aart van de Aap Weer goed betoog. Weer oneens. VVD'ers vertrouw ik. Groenlinksers ook. Bepaalde mensen met bepaalde standpunten kun je tegen bepaalde instituten niet alleen laten. De radicale islam is daar inderdaad een voorbeeld van. Nationalisme echter ook. Nationalisten gaan geen zoete broodje bakken met de media. Of met de rechtstaat. Met vrijheid van meningsuiting hebben ze het vooral over Wilders die moet zeggen wat hij wilt. En bij bepaalde partijen zijn ook de rechten van minderheden niet in goede handen. Overigens verloor de PvDA in 2017 29 zetels. En die betwistte niet hun nederlaag. Die vroegen nu niet bepaald om hertellingen. Hoe anders is dat met de democratie ondermijnende zaken van Forum en PVV. Misschien kan je met vrienden en kennissen die PVV of FvD stemmen goed bieren. Dat zal allemaal wel. Ik vertrouw ze in politiek opzicht voor geen cent. En volgens mij zou iedereen dat moeten doen. https://nos.nl/artikel/2223750-baudet-vertrouwt-uitslag-niet-optelsysteem-zo-lek-als-een-mandje.html En ik verzin het niet. Kon het maar he. Liever typ ik hier berichten waar 100% het mee eens is. Ook ik vind waardering belangrijk. Maar al die mensen staan helemaal niet voor u of mijn soort Nederland. Of van fatsoenlijke mensen. En daar zit met alle respect uw denkfout. Je kunt geen zoete broodjes bakken met monsters. En al helemaal niet als er mensen zijn die ze niet als monsters willen benoemen.

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 21:09

Recht door zee Na tien jaar Rutte, is alles naar de Filistijnen gegaan. De zorg, de huizenmarkt. Mensen hebben twee banen en komen niet rond. Kabine Rutte is er alleen voor vastgoebezitters. Maar niet iedereen is een vastgoed bezitter Kabine Rutte leidde een nieuw feodalisme in. Kabinet Rutte werd gesteund, ondersteund, door deze ongelikte beer genaamd Asscher. Omdat niemand iets aan dit kabinet en de politiek van dit kabinet heeft. Neemt niemand het meer serieus. Dan word je of als ik. Een anarchist. Je onttrekt je overal van en probeert er wat van te maken, voor jezelf. Je stemt niet meer en probeert in je eigen leven te redden wat er te redden valt. Of je gaat op gekke dingen als het FVD stemmen. Dit zie je ook zo in de VS. Mensen die er niet meer in geloven, stemmen op die malle Trump.

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 21:16

Sonic Zoete broodjes bakken met monsters ? Klinkt als iets uit sesamstraat hehehehehehehe Anyway. Uhmm, als je die vriend van mij kent en als je mij kent en de context ziet, dan snap je het beter. Ik zie waar hij vandaan komt. Ik zie zijn blinde vlekken, ik snap zijn intense woede. En ik snap ook dat het niet zoveel zin heeft om hem belerend toe te spreken. Bij hem werkt dat niet. Deze mensen zijn vaak gekrent. Als je ze verder krent, wordt het alleen maar erger. Ik heb dus een andere tactiek. En deze tactiek werkt wel. Ik zag deze vriend van mij immers een aantal keren twijfelen. Ik zag de vertwijfeling op zijn gezicht. Als ik hem op de vingers had getikt, was die vertwijfeling er niet. Aart heeft tactieken. Ik denk niet dat alle FVD stemmers 'monsters' zijn. Per se. Het zijn gewoon zeer boze mensen. En ik snap het als mensen zeer boos zijn. Ze richten hun woede alleen niet waar die hoort. Die vriend van mij is geen 'monster'. In de kern heeft hij een goed hart. Hij is alleen extreem boos op deze maatschappij. En dat uit zich dan via zo'n FVD. Zoals de leus van de vrije bond was : richt je woede waar die hoort.Richt je woede niet op 'de moslims'. Dat zou immers niet zo constructief zijn. Jij vertrouwd Groen links en VVD ? Nee, die mensen vertrouw ik dus ook voor geen cent haha. Die Klaver ? Ik vind het maar een glibberig mannetje. Als jij liever gewoon contact verbreekt met FVD stemmers. Dat snap ik ook hoor, overigens. Dat is dan aan jou.

FransBrinkman
FransBrinkman8 jan. 2021 - 22:01

Mensen zijn zelf de democratie. Jij ook, en ik. Niemand anders.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 22:54

“Dat mensen dan grijpen naar extremisme/fascisme, komt dus door tien jaar VVD beleid, uitgevoerd door de PVDA, omdat de PVDA dan ‘verantwoording’ neemt.” Je kletst uit je nek van der aap, als mensen fascisme willen grijpen ze ieder argument aan om fascisme te rechtvaardigen, dat ben je hier aan het doen.

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 22:56

“Zit wat in. Het afschaffen van het raadgevend referendum (en de manier waarop dat gedaan werd) was echt een democratisch dieptepunt.” Weer zo’n referendum gekkie, ga jij 400 pagina’s lezen om te weten waar je over stemt, ik denk het niet, het referendum is het speeltje geworden van populisten.

gimli55
gimli558 jan. 2021 - 23:10

Het is eem kwestie oorzaak en gevolg. Het ontstaan van het fascisme had en heeft een oorzaak. Tijdens crises is het gebrek aan perspectief en een alternatief de reden, geen goedkeuring echter wel een gevolg van het niet willen dragen van werkelijke verantwoordelijkheid en de gevolgen van het eigen handelen. De gewone burger shopt steeds meer bij het kiezen, is geinteresseerd in iets nieuws. De oude politiek vertegenwoordigt niet meer de oude groepen, de verzuiling is afgedankt en de ideologische veren zijn voorgoed verdwenen bij de midden partijen. In een wereld vol marktwerking is er geen voordeel te halen voor de burger met modaal en minder. Hij heeft het besteedbaar inkomen in 40 jaar niet zien stijgen, maar het onbehoorlijk bestuur wel zien groeien. Vb. Gaswinning schade, toeslagaffaire en dat zijn er maar 2 van velen. Gevolgen heeft het amper voor de hoofdrolspelers en er worden wat bijrollen gewijzigd. Wat gezaaid wordt door de politiek, wordt geoogst door het volk. Zij dragen de gevolgen van het neoliberalisme en globalisme. De politiek wijst naar de booming economie en de lijstjes waar Nederkand hoog scoort. De burger ziet de sociale verslechteringen, het falen in de zorg, jeugdzorg, onderwijs, verhoging belastingen en premies en accijnzen. Verhoging pensioen leeftijd en langdurige bevriezing pensioenen en AOW. De volksvertegenwoordiging is ergens in de tijd hun taak kwijt geraakt. Het bestuur is er niet meer voor het volk. De regels en protocollen vermorzelen de burger. Het volk kopiert het gedrag van het bestuur en wat zegt dat over het bestuur. Afkeurenswaardig zeer zeker, van beide zijden. Oorzaak en gevolg is wat er gebeurt.

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 23:43

Ik heb geen goed woord over voor het type politici waar het hier over gaat. Maar ik kan wel begrip opbrengen voor in elk geval een bepaald slag mensen dat erop stemt. Sommige mensen zijn zo beschadigd dat een objectieve, onbevooroordeelde kijk niet meer mogelijk is. Die mensen zijn gewoon bang, of boos, om wat hun is aangedaan of afgenomen en liefdevolle opvang is nou niet echt een ding in onze samenleving. Zeg maar echt niet, en de professionele opvang houdt ook niet over. Het is niet raar dat ze ontvankelijk zijn voor populistische retoriek, die ze immers snelle, eenvoudige oplossingen belooft. Het doet er niet eens echt toe voor welk probleem, wel bestaand of niet bestaand, ze willen gewoon horen dat er íets opgelost gaat worden. Er is echter ook een vrij grote groep die gewoon strontegoïstisch is of zo, luie denkers, die beter zouden moeten weten, de complexiteit van de samenleving tenminste een béétje doorzien en zouden moeten begrijpen dat er geen snelle, eenvoudige oplossingen bestaan voor maatschappelijke problemen. Die lui kunnen van mij de tering krijgen

Satya
Satya8 jan. 2021 - 23:56

Sonic Jij bent het met deze waanzin eens? "Dat mensen dan grijpen naar extremisme/fascisme, komt dus door tien jaar VVD beleid, uitgevoerd door de PVDA, omdat de PVDA dan ‘verantwoording’ neemt." Ik vind het goedkope excuses. Ben je het dan ook met autoritair socialisten eens? Jihadisten? Onvrede verklaar je ermee maar een stem op extremisme niet. Fascisten hebben, zoals bij Trump ook duidelijk bleek een zondebok en daar is geen excuus voor. Het zijn niet de Fascisten die ik vrees maar de mensen als Aart die de excuses verzorgen. Die de fascisten het idee geven dat wat zij doen normaal is. Ik ben bevriend geraakt met een oud fvd er. Oud anders had die vriendschap niet kunnen ontwikkelen. Ik moet bij de woorden van Aart denken aan het gedicht van Martin Niemoller. "Toen de nazi's de communisten arresteerden, heb ik gezwegen; ik was immers geen communist. Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat. Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen vakbondslid. Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen Jood. Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog protesteren kon."

adriek
adriek9 jan. 2021 - 8:51

"Trump is een zakenman." Als zakenman is hij lang niet zo succesvol als hij doet geloven, ik zou zijn dossier eerder in het mapje oplichters stoppen. In zaken gaat hij net zo te werk als in de politiek: heel veel beloven, heel weinig nakomen, voortdurend op of over het randje van de wet en een stel goede boekhouders en advocaten voor de uiterlijke schijn.

Marinus Calamari
Marinus Calamari9 jan. 2021 - 9:24

"VVD’ers vertrouw ik." Er is een factie binnen de VVD die om de haverklap afsplitsingen als de PVV en FVD produceert. Me dunkt dat dit in de eerste plaats zo is, omdat de VVD redelijk liberaal is wat betreft het accepteren en faciliteren van populistisch/alt/extreem rechts gedachtegoed.

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 13:20

Sommige van jullie zijn het niet eens met papa Aart en dat mag. Want alles mag haha. Nee, ik ben geen Baudet stemmer....Als ik zeg dat ik snap waarom mensen naar zoiets grijpen, zeg ik niet : ik ben een groot voorstander van Baudet Zie de nuance....Leer lezen.... ALs je naar de geschiedenis kijkt, zie je gewoon vaak hetzelfde patroon. Er is armoede, er zijn maatschappelijke problemen. En dan staan nogal radicale stromingen op. Autoritair socialisme, fascisme, wat dan ook. Dat is niet goed/slecht, dat is gewoon wat er steeds gebeurt. Zie het als een sociologische dynamiek. De Quing dynastie in China, leidde tot die Mao. De problemen in Nederland, leiden tot zo'n Baudet.... Kijk er gewoon wat droger naar. Hou je emoties binnen boord. Als je je huis niet schoonmaakt, wordt je ziek. Als je armoede laat woekeren, wordt de maatschappij ziek. Zie Baudet dan als een ziekte. Het is alleen een Asscher, die schuldig is, indirect, aan die ziekte. Als je extremisme wilt voorkomen, moet je ervoor zorgen dat je maatschappij een beetje leefbaar is. Dat was zij niet, onder Rutte. Iets dat Rutte zelf weet, diep vanbinnen. Iets wat die galdde Asscher weet, diep vanbinnen. Fascisme en maoisme komt nooit uit de lucht vallen....Jihadisme ook niet, overigens. Dat mag ik niet zeggen ? de Taliban kwam op, als reactie op sovjet imperialisme. Het een leidt tot het ander. Mensen zijn arm, radeloos en in paniek en grijpen dan zo'n boevenbende aan, zo'n Taliban bende. Dat is slecht van die mensen ? Dan snap je de situatie en de context niet helemaal, als je dat denkt.

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 13:22

“Toen de nazi’s de communisten arresteerden, heb ik gezwegen; ik was immers geen communist. Toen ze de sociaaldemocraten gevangenzetten, heb ik gezwegen; ik was immers geen sociaaldemocraat. Toen ze de vakbondsleden kwamen halen, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen vakbondslid. Toen ze de Joden opsloten, heb ik niet geprotesteerd; ik was immers geen Jood. Toen ze mij kwamen halen was er niemand meer, die nog protesteren kon.” Jammer dat je dat suggereert, Satya.... Je kent mij immers niet.... Ik heb mij nogal heftig uitgesproken tegen deze FVD. Ik ben er altijd tegenin gegaan, compromisloos

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 13:26

correctie : Gladde Asscher

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 13:28

Ik rechtvaardig niets, Raymond Leer lezen etc.... Ik analyseer slechts...

Satya
Satya9 jan. 2021 - 14:39

"Jammer dat je dat suggereert, Satya…." Ik suggereer niets. Ik analyseer jouw woorden. Daaruit spreekt begrip voor extremisme. Je kunt de voedingsbodem analyseren maar begrip hebben is iets heel anders.

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 15:13

Waarom gedraag je je als de Stasi ? Heb ik begrip ? Ik heb nergens begrip voor hahaa Ik heb voor jou geen begrip, ik heb voor de FVD geen begrip. Ik heb alleen begrip voor mijzelf hahaaha Leg me geen woorden in de mond. Daarnaast. Mensen zullen mijn denken vast ook als 'extremisme' bestempelen. Die term is heel relatief. Die term zegt niet zoveel.

poeslief
poeslief9 jan. 2021 - 18:16

@Satya Zoals ik het lees heeft Aart van de Aap helemaal geen begrip voor fascisme maar begrijpt hij of probeert te begrijpen waarom mensen voor die reflex, die uiting van onvrede kiezen. + @Sonic Willen of kunnen begrijpen is een andere categorie dan begrip opbrengen. Denken en het bespreken van gedachten kent wat mij betreft geen verboden vruchten; ik vind uitsluiten van gedachten kortzichtig. Het adagium koester uw vrienden maar houdt uw vijanden nabij snappen jullie de wijsheid daarvan? ps. Ik vind overigens alle vormen van groepsmores fascisme; rechts, links, voetbalhooligans, politieke partijbelangen en ook hier met de "goedgekeurde" meningen mee moeten huilen, en wel meer. Mensen zijn geen homogene groep, nimmer, maar een collectief individuele karakters, persoonlijkheden. Al dat clan- en stamgedrag ook hier op joop.nl hangt mij mijn forse neus uit.

Satya
Satya9 jan. 2021 - 19:05

Aart jij geeft ze een excuus, oftewel begrip. Zelf weten hoor maar dan ben je gevaarlijk voor mij.

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 21:42

Satya... Jij vind mij gevaarlijk. shit hey En nu ? Ga je me nu aangeven, bij Sylvana Simons ? Ik geef niemand 'een excuus'. Alsof mensen een excuus nodig hebben....Mensen stemmen ANONIEM die kennis had ook kunnnen zeggen : ik stem CDA, maar in het stemhokje stemt hij dan FVD.....

Sonic2
Sonic29 jan. 2021 - 23:39

@ Satya Ik vind dat de gevestigde politiek fouten heeft gemaakt. En links op sociaal economisch gebied. Dus dat deel ik met Aart. Zijn begrip voor extreem rechtse stemmers deel ik 0,0. En die kant wil ik niet op. Zijn kritiek op het niet leveren van VVD/GL/PvdA begrijp ik wel. En inderdaad.VVD en CDA zie ik in enkele gevallen als noodzakelijk om een nog groter gevaar te komen. En dat is uiterst en nationalistisch rechts. Rutte is 100 keer beter als ultra rechts. Soms moet je het ene gevaar met het andere bestrijden. @ Aart Ik sta er dus heel anders in. Al was het uit elkaar vallen van de PVV na Rutte 1 mooi om te zien. Deze optie( regeren of samenwerken met) heeft door de invloed op het beleid dus negatieve gevolgen. Ik denk dat je de standpunten van dit soort partijen zo abnormaal mogelijk moet maken. Dat een strenge aanpak het enige is wat werkt. Ze moeten zich schamen. En dat is denk ik de insteek die je moet hebben. Als je te soft bent dan werkt het niet. Ik gun niemand een verloren baan of huis. Of een weg gelopen partner om politieke redenen, maar dat komt tenminste binnen. Of een opgebroken vriendschap. Te soft zijn zal de radicaal rechtse kiezer bevestigen in zijn of haar gelijk. En dat is een onbegaanbare weg.

Aart van de aap
Aart van de aap10 jan. 2021 - 1:04

Ohh, maar FVD is echt niet heel anders dan VVD hoor. Allebei gewoon even walgelijk. Allebei naar fascisme neigende, extreem conservatieve/feodalistische partijen Ik vind FVD en VVD even walgelijk. Bedenk wel, veel VVDers liepen over naar FVD. Geen toeval, geen toeval. Het ligt in elkaars verlengde. Je moet niet soft zijn, voor FVD stemmers ? uhmm.. Ja, dan snap je de context ook niet helemaal. Als je mij en die persoon kent, snap je het beter. Ik kan het moeilijk hier uitleggen, want dan verraad ik mensen. Ik sta er gewoon anders in. Kijk Zodra FVD hier aan de macht komt. Dán wordt het responderen. Ik verlaat dan het land, of ga me er tegen verzetten. Waarschijnlijk dat laatste hehehe Maar voor nu heeft het niet zoveel zin, om mensen op de vingers te tikken. Dat past ook niet bij mijn karakter. Ik ben zo niet. Ik heb geen zin om het met mensen over politiek te hebben, omdat ik weet dat ze het toch met mij oneens zijn. Zoveel individualistisch georienteerde anarchisten zijn er niet, in Nederland. Misschien tien ofzo... Je zegt, mensen moeten zich schamen, als ze FVD stemmen. En als ik dan contact verbreek, gaan ze zich schamen en stemmen ze het niet meer ? Nee hoor. Dan halen ze hun schouders gewoon op en stemmen ze het alsnog en zoeken ze andere vrienden. Zoveel invloed heb je niet. Mensen een soort van 'onder druk zetten', alsof dat helpt. Een soort ultimatum instellen. Waarom zouden ze zich schamen ? En als ze zich schamen, stemmen ze het stiekem....Stemmen doe je toch ANONIEM... Nee, je kan ze zo goed mogelijk uitleggen wat er niet deugd aan die partij, wat jou betreft. Hou je hoofd koel verder. Een les van ome Aart. zeg gewoon : Het deugd niet, want dit/dat, doe ermee wat je wilt verder. En het punt is ook. 'Wij' anarchisten zijn wel op straat te vinden. Als het echt uit de hand loopt, als er echt gevechten ontstaan etc, dan duiken de anarchisten ineens op. Dan hoor je ineens van ze. Dat is namelijk 'ons' terrein. Het terrein van de strijd. Gebabbel heeft niet zoveel zin. anarchisme is een fysieke beweging. De anarchisten zeggen niets,ontrekken zich van 'het debat'. maar als het oorlog is, formeren ze zich in volksmilities en komen ze in actie. Althans, voor mij geld dat niet ( ik heb daar geen zin in ) Maar voor andere anarchistne wellicht wel. De strijd tegen het fascisme, is uiteindelijk fysiek. Niet verbaal. En die strijd is pas fysiek, als zij echt los gebarsten is. ik denk radicaler dan jij.

Satya
Satya10 jan. 2021 - 10:49

"Jij vind mij gevaarlijk. shit hey En nu ? Ga je me nu aangeven, bij Sylvana Simons ?" In tegenstelling tot jou heb ik geen excuses voor autoritaire keuzes.

Aart van de aap
Aart van de aap10 jan. 2021 - 12:50

Jawel, Satya ik heb al gemerkt dat je extreem autoritair bent

Satya
Satya10 jan. 2021 - 14:29

Aart Onderbouw maar eens dan. Makkelijk om zo maar te zeggen. Ik ben meer anarchist dan jij ooit zult worden. Je bent niet eens in staat anarchisme in het dagelijks leven te integreren.

Aart van de aap
Aart van de aap10 jan. 2021 - 15:57

Satya.... Ik bén het anarchisme. Ik heb het bedacht. Ik ben de kern van het anarchisme. Het epicentrum. Aan de reacties die je hier plaatst, merk ik dat je erg belerend en autoritair en drammerig bent. weinig tolerantie zit in je. Je trekt conclusies over mij, maar je kent mij niet en je kent de context niet. Het is verder niet zo belangrijk, wat je van mij vind. Want jij bent voor mij zegmaar....niet zo belangrijk.... :__)

Deugkeizer
Deugkeizer8 jan. 2021 - 20:02

Ik weet nog dat ik 20 jaar geleden een paar weken de brandbeveiliging deed in de 2e kamer en in mijn eentje de Nieuwspoort doorliep en raadzaal(ergens helemaal boven). Ik liep daar helemaal alleen rond 17:00 rond op die etages. Ik voelde me echt machtig en dacht echt vreemd, dat dit zo makkelijk gaat. Ik ging op stoelen zitten waar de koningin ook op zat. Selfies maakte je toen nog niet. Daarnaast deed ik de brandbeveiliging in de kelders , waar mijn collega vergeten was de brandmeldcentrale uit te zetten of ik zijn instructies niet goed opvolgde.Toen kwam de beveiliging achter me aan omdat ik bijna de sprinklers af had laten gaan in het oude staats archief. Het was me bijna gelukt. 5 jaar later werd de beveiliging wel aangescherpt.

Jaap Job
Jaap Job8 jan. 2021 - 19:35

Toeslagenschandaal is ook niet om te lachen, dus ajb beste Lodewijk, doe je partij en Nederland een lol, en stap op. Als de PvdA met jou de verkiezingen in moet, zal er weinig van die partij over blijven na 17 maart. Geef het stokje over en ga ergens anders werk zoeken. Het draait niet allemaal om jou, jij hebt gefaald, je bent niet de messias, laat het puinruimen aan een ander over. Bescherm de democratie, stap op.

DeKleineSalamander
DeKleineSalamander8 jan. 2021 - 19:26

Sluit je aan Beste Lodewijk, Beetje dubbel allemaal. Kijk eens hoe in vorige kabinetten de rechtstaat door de regeringen zelf zijn aangetast. Bijvoorbeeld al meer dan 20 jaar in het bestuursrecht. Maar ook de afbraak van de sociale advocatuur. En straks komt daar de tenenkrommende Omgevingswet nog bij. Hoeveel heeft dat wel niet gekost terwijl ik al zo'n 10 jaar geleden aan de bel trok over de onuitvoerbaarheid en daar ook opiniestukken over schreef. Daar was jij toch ook voor een groot deel ook bij,in de doordenderende trein vol scoringsdrift en met maar bitter weinig zicht op de werkelijkheid, mensen, dieren, planten en milieu?? Maar goed iedereen kan zijn leven beteren. Die kans gun ik ook jou wel. De PVV en het FvD zijn het motorblok van het Nederlandse Trumpisme wat ik ook gewoon fascisme noem. Dus ja kom in actie. Sluit je met je partijleden aan bij het antifascistische acties (ook mogelijk in het Noorden, voorheen het bolwerk van de PvdA) en wees niet al te bang dat het je stemmen gaat kosten. Er is tenslotte al genoeg gebeurd. Hier nog een motiverend persberichtje ergens van een site geplukt. Jou rasisme en faksisme gjin romte- Geef racisme en fascisme geen ruimte In de aanloop naar de verkiezingen start de Anti Fascistische Actie Fryslan (AFA Fryslân) in de provincie Fryslân diverse acties tegen (institutioneel) racisme en fascisme. De al dan niet aangekondigde acties zullen op zo veel mogelijk plaatsen in de provincie plaatsvinden en/of zichtbaar worden gemaakt. De acties worden ondersteund door het X-Y Actiefonds. De AFA Fryslân en sympathisanten waarschuwen al heel lang op verschillende vreedzame manieren tegen de opkomst van het voortwoekerende gezwel van intolerantie en uitsluiting. Dit gezwel wordt in de politiek vooral gevoed door partijen als de PVV of het FvD. Maar ook de ‘gewone’ partijen uit het ‘midden’ zijn gevoelig voor bijvoorbeeld de cultuur van ‘eigen volk eerst’ en het versimpelen van het immigratievraagstuk. De sympathisanten van de AFA Fryslân vinden het dan ook zorgwekkend dat politieke partijen van het ‘midden’ gewoon samenwerken met extreemrechtse (politieke)partijen. Daarom blijft de AFA Fryslân actief met de bewustwording over racisme en fascisme en komen waar nodig in verzet tegen de stem van onverdraagzaamheid. ‘Geef angst en haat geen stem- Jou rasisme en faksisme gjin romte’. Iedereen anders, iedereen gelijk.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 jan. 2021 - 18:46

Fascisme? De enige reden waarom ik niet teleur gesteld ben, is dat ik bepaald geen fan ben van fascisme. Maar al vier jaar wordt mij voorgehouden dat Amerika het vijfde rijk ging worden. Kennelijk was dat bijna zo ver. Zelf dacht ik aan een scenario waarbij de president op een crisis aan zou sturen, de macht permanent zou grijpen. De veewagons die klaar stonden op stations, voor de ongewilden. Er waren geheime lijsten met mensen in omloop die opgepakt wou worden. Het leger stond ook al klaar om een buurland binnen te vallen. Maar nee, alleen een groep mensen bestormde een democratisch instituut. Dat was het, geen opvolgplan of iets van het bovenstaande. Zeker geen goede zaak en die bestormers dienen goed aangepakt te worden, dat is het enige waar ik hier geen sarcasme gebruik. Maar fascisme of een coupe: nee. Het amateurisme verhuld dat er geen groter plan achter zat behalve boze burgers. Er is geen deukje in de democratie geslagen, net alsof een verkoudheid geen sterfbed is. Die burgers krijgen hun straf en de rechtstaat en democratie blijven ongeschonden. Dus waarom fascisme, ik heb geen hakenkruis bij die mafklappers gezien? Als dit werkelijk het fascisme was, dan waren de jaren veertig veel aardiger de geschiedenisboeken in gegaan. in juli 2020 werd ook het parlement in Servië bestormd en dat is ook geen vierde rijk geworden. Nee, geen goede zaak wat fors aangepakt moet worden. Echter ook geen reden om te doen alsof het vierde rijk gelijk in de kinderschoenen staat. Laten we eens nuchter kijken en niet gelijk dramatisch de fascisme-hyperbool erbij pakken.

9 Reacties
The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 19:30

DenFlexwerker: "Zelf dacht ik aan een scenario waarbij de president op een crisis aan zou sturen, de macht permanent zou grijpen." Yep, maar toen werd Biden gekozen. Hij heeft het nog wel geprobeerd, maar dat strandde dus op gebrek aan een goede voorbereiding. Weet je wie ik trouwens al dagen mis? Mike Pompeo! Je weet wel, -de man die onlangs nog een staatsgreep in Venezuela op amateuristische wijze deed mislukken. ????

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 jan. 2021 - 20:33

@The Apple: Je bedoeld dat hij een tweede termijn herkozen wilde worden. Het lijkt hierin wel een normale president. Een beetje zoals Obama. Of zelfs zoals Al Gore president wilde worden in 2000, door met rechtszaken de uitslag aan te vechten. Voor een staatsgreep was er helemaal geen goede voorbereiding. Sterker nog er was geen voorbereiding. Dit was zo amateuristisch dat het geen poging tot staatsgreep te noemen was. Het leek wel een aantal op hol geslagen aanhangers... Ja, dat zou het falen en gebrek aan enige voorbereiding perfect verklaren.

Sonic2
Sonic28 jan. 2021 - 21:01

Amerika is geen dictatuur geworden, omdat de rechters niet "moedig" waren. Omdat Pence niet "moedig" was. En met moedig bedoel ik de typering die Trump er op heeft geplakt. Omdat de Democraten het Huis hebben en omdat er binnen de Republikeinse partij op de rem is getrapt. En omdat Trump verstrikt is geraakt in het systeem. Trump kon de media niet verbieden. Kennelijk moet er voor u eerst mensen in concentratie kampen en gaskamers belanden voordat u eens begint met wakker te worden. Ook in Nederland doen we niets he. We laten ons parlement een nep parlement noemen. Miljoenen kiezers vinden het goed als bevolkingsgroepen als tweederangs worden behandeld. De media mag volop worden uitgescholden. En dat komt klaarblijkelijk door links omdat die alleen oog hebben voor genderneutrale toiletten. Gewoon een goed stuk van Asscher. Laten we ook in Nederland wat waakzamer zijn.

Jozias2
Jozias28 jan. 2021 - 21:35

Trump heeft zeker een neging tot autocratische trekjes en in de juiste situatie zou hij dat misschien ook kunnen worden. Maar het etiket fascisme gaat me net te ver. Ook het label terrorisme is discutabel afhankelijk van de definitie. Zeker om dat deze mensen op belangrijke

Jozias2
Jozias28 jan. 2021 - 21:38

Te vroeg verzonden, een aanvulling: Op belangrijke punten juist het tegenovergestelde willen tov fascisten. Sowieso zijn deze termen aan inflatie onderhevig. Toen de woning van een staatssecretaris werd opgeblazen in Nederland noemde we het nog 'politiek activisme'.

DenFlexwerker
DenFlexwerker8 jan. 2021 - 23:00

@Sonic: Je bedoeld dat Amerika een goed hoog gerechtshof heeft, vrije pers, een goed parlement en juridisch alle checks and balances heeft. Dat parlement was goed omdat het de president controleerde en geen staatsgreep tolereerde, ook de partij van de president. Dat heet een democratie en maakt dictators het leven onmogelijk. Daarom heb ik me in de VS geen seconde over een vierde rijk zorgen gemaakt. "We laten ons parlement een nep parlement noemen. Miljoenen kiezers vinden het goed als bevolkingsgroepen als tweederangs worden behandeld". Miljoenen kiezers zouden wel eens kunnen vinden dat er bevolkingsgroepen als tweederangsburgers behandeld worden, alleen andere groepen die jij vindt. Gelukkig kan in een democratie dat in het parlement worden uitgevochten. Gelukkig mag je het parlement een nep-parlement noemen. Sterker nog: dat is zinnig. Want voor een democratie is een dosis wantrouwen nodig naar de machthebbers, Het parlement dient de regering te controleren. De toeslagenaffaire laat zien dat maar weinig parlementariërs deze taak serieus nemen. Als deze parlementariërs gedwarsboomd worden, dan komt er geen parlementaire enquête om de dwarsbomers aan te pakken en even duidelijk te maken dat er met het parlement niet te spotten valt. Ook geen moties van wantrouwen. Nee, men laat zich ringeloren. Ook laat men het kabinet per decreet regeren, ivm corona. Nu is er wat te zeggen in geval van rampen en oorlog, dat de kamer te veel tijd in beslag neemt. Maar zo snel met corona gaat het niet dat een spoeddebat niet snel genoeg is. Dus de tweede kamer doet te weinig aan haar primaire taak, er is dus zeker wat te zeggen voor de term nep parlement. Dat is gezonder dan dat je een parlement maar moet respecteren, ook al doet het zijn democratische taken onvoldoende. Verder maak ik mij zorgen over tirannie (fascisme is maar één vorm) als de checks and balances in een democratie niet werken. Nederland scoort hierin slechter dan de VS. Wij hebben geen hoger gerechtshof of constitutioneel hof dat de grondwet beschermd. Sterker nog, volgens de grondwet mag een rechter een wet niet aan de grondwet toetsen. Onze grondwet is een papieren tijger. Verder gaan verdragen boven Nederlands recht. Eén verdrag met bijvoorbeeld Poetin, dat door een kleine Kamermeerderheid wordt aangenomen en elke wet kan buiten spel gezet worden. Heel leuk om te wijzen naar het buitenland waar de democratie prima door een verkoudheid heen komt en te doen alsof dat bijna een sterfbed is. Maar hier liggen de echte gaten hoe je een tirannie heel eenvoudig in eigen land kan stichten.

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 23:17

Hoe naïef ben je Flex? Denk je dat de nazi's van meet af aan de gaskamers klaar hadden staan en dat publiekelijk verkondigden? (Ja sorry maar je komt zelf met de Godwin) Nee gast, zulke dingen gaan sluipend. En dat is wat je in de VS ziet gebeuren, en ze zijn al een heel eind op weg hoor. Bijna de helft van het land loopt achter een leider aan die de democratische instituten stelselmatig ondermijnt, letterlijk zegt dat hij de ultieme machthebber zou moeten zijn, die iedereen die hem tegenspreekt tot vijand van het volk bestempelt, die bevolkingsgroepen tegen elkaar uitspeelt en opzet, die oproept tot geweld...jezus man, need I go on? O ja, beetje dom om te denken dat ze met hakenkruizen rondlopen, zij hebben de confederate flag natuurlijk. Open your bloody eyes dude. Het wordt tijd dat jij eens nuchter wordt

Albert_Bakker
Albert_Bakker9 jan. 2021 - 9:10

Het grote probleem van links is dat de karikaturale vijand die ze nodig hebben niet bestaat. Ze kunnen eenvoudig niet zonder. Er blijft dat diep verlangen. Daarom zien ze hem achter iedere bos en iedere struik en ieder wapperend stuk wasgoed en projecteren ze iedere willekeurige grimassende konijn met angstaanjagende proporties in de schaduw van hakenkruizen op de grootste kale muren die ze kunnen vinden.

DenFlexwerker
DenFlexwerker9 jan. 2021 - 13:17

@Karingin: leer je geschiedenis. De nazi's hadden hun plannen van te voren precies uitgeschreven en uitgegeven. Oké, de gaskamers stonden daar niet in maar de rest heel erg duidelijk. Verder heeft Trump geen deuk geschopt in die instituten. Dat oproepen tot geweld: mag ik een even een uitspraak van de man zelf? Dus is nogal een grote claim. En oproepen tot demonstraties en politieke strijd, telt niet. Dat doet Black Life Matters ook en daar zijn ook relletjes gekomen waar ik BLM niet verantwoordelijk voor kan houden. Nee, een duidelijke expliciete oproep tot geweld en bezetting van dat democratische instituut. Verder kijk naar Nederland. Als jij meent dat zaken sluipend gaan, dan moet je jezelf zorgen maken of de democratie goed genoeg wettelijk verankerd is. De VS heeft met een echte grondwet al haar zaken beter op orde dan wij.

Baron von Kleef
Baron von Kleef8 jan. 2021 - 18:23

Ik vraag me af of dit stuk wel zo'n succes is, ik zie veel vingertjes wijzen maar geen hand in eigen boezem. Lijkt mij meer olie op het vuur. Maar ja, wie ben ik?

1 Reactie
Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 23:05

Nah, je zei 't zelf: "De verstandige man die ooit zei, dat hij zo verstandig was omdat hij zich niet zo nadrukkelijk bemoeide met waar hij geen verstand van had.” Ik vraag me wel af wanneer je dit stuk succesvol zou noemen. Als jij 't ermee eens bent? Dan niet. Als het een discussie aanzwengelt? Dan wel denk ik. Als Asscher zijn imago ermee op denkt te poetsen? Not happening

Joop den Uil
Joop den Uil8 jan. 2021 - 18:20

Ik heb de gebeurtenissen rond het Capitool met belangstelling en afgrijzen gevolgd , maar om daar nu de termen ''Hillary'', ''hoi Tierry'' en ''Fascisme'' aan te linken is weer wat nieuws voor mij. Ook/zelfs CNN zwijgt daarover !

1 Reactie
The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 19:34

Joop den Uil: "maar om daar nu de termen (...) en ”Fascisme” aan te linken is weer wat nieuws voor mij." Expert compares Trump's politics to fascism - https://edition.cnn.com/videos/media/2020/08/30/compares-trump-politics-to-fascism-rs-stelter-vpx.cnn

RechtdoorZee93
RechtdoorZee938 jan. 2021 - 18:17

De geschiedenis herhaalt zich bijna nooit op dezelfde manier. Fascisme was een politiek ideologische trend, een soort modeverschijnsel, van de jaren 30. Dat zullen we niet snel terug zien. Geweld en bedreiging moeten we altijd keihard afkeuren én bestraffen (en niet alleen als het tegen politici is). Filosofische vraag. Waarom noemen we de ene groep die zich verzet tegen een overheid vrijheidsstrijders en de andere 'fascisten'?

5 Reacties
The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 19:39

RechtdoorZee93: "Waarom noemen we de ene groep die zich verzet tegen een overheid vrijheidsstrijders en de andere ‘fascisten’?" Daar zijn meerdere antwoorden op mogelijk, maar het zou bijvoorbeeld kunnen dat in het eerste geval de overheid een fascistische dictatuur is en in het tweede geval een democratie. Het is maar één van de vele mogelijkheden, maar ik zou hem zeker niet over het hoofd zien als ik jou was.

Sonic2
Sonic28 jan. 2021 - 21:46

@ Rechtdoorzee93 We grijpen altijd terug naar nazisme en fascisme. Dan komen vaak de jaren 30 en veertig naar voren. Dat is een misvatting. https://nl.wikipedia.org/wiki/Karl_Lueger Het was in een bepaalde vorm in Oostenrijk al in 1909. Ludendorff was in de eerste wereldoorlog ook al lekker bezig. En heeft geprobeerd leider te worden van de NSDAP. Einde van de 19e eeuw had je al allerlei stromingen ook in Duitsland. Bismarck heeft veel onderdrukt. Napoleon een fascist? Oordeel zelf maar. Nee. Het was geen modeverschijnsel. Alleen is het onderdrukt door wereldoorlog 2. Is Trump een 100% fascist. Nee. Heeft hij er trekken van. Zeker. We zien het wel terug dus. Maar niet meer zoals voor en in wereldoorlog 2. Met een Hitler groet wordt je niet herkozen. Wereldoorlog 2 en de nasleep daarvan heeft het diffuus gemaakt. Over die filosofische vraag. Dat is waarschijnlijk je politieke perspectief. Voor de rest zie ik die tegenstelling niet zo. Nog niemand hier meegemaakt die Klaver, Antifa, BLM als vrijheidsbeweging neerzet. Een fake tegenstelling dus naar mijn inzicht.

Satya
Satya8 jan. 2021 - 22:42

Ken je het derde golf experiment? Fascisme verandert met de tijd en omgeving mee. Fascisme is ook niet alleen aan het westen voorbehouden, Japan en Afrika kennen het ook. Ik vind het Hutu extremisme ook een fascistische stroming. https://nl.wikipedia.org/wiki/De_Derde_Golf Er is ook een docu over van the History channel. Fascisme is echt wel aan een heropleving bezig. De conservatieve revolutie wordt dunnetjes overgedaan. Ik vind Baudet echt geen conservatief, waar ik dat Shapiro wel vindt en wiens respect voor leven ongeacht afkomst en zijn denkbeelden over autoriteit vaak wel deel. Op het gebied van relaties dan weer totaal niet.

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:59

Dat is geen filosofische vraag, in feite is het een marketingvraag. Wat? Ja echt. De groep die in de publieke opinie het gelijk aan zijn kant heeft krijgt een goed labeltje, zoals vrijheidsstrijder, verzetshelden enz., en wie tegen de stroom in gaat is een terrorist enz. En dat labeltje wil nog wel eens (best wel vaak) wijzigen door geschiedschrijvers. Want de publieke opinie wordt o.a. beïnvloed door propaganda en is niet per se (kuch) op feiten gebaseerd. De filosofische vraag zit eronder; wat is een rechtvaardige strijd? Al is die eigenlijk ook al te simplistisch

Max_Konijn
Max_Konijn9 jan. 2021 - 0:47

@Sonic Drunken Pumpkin vergeten? Die mocht hier zelfs met z'n antifa avatar allerlei onzin uitkramen. En voor je weer begint te gillen dat ik lid ben van FvD... Ik ben één van die VVD-ers die hier af en toe een poging doet wat nuance in de discussies te brengen. Als iedereen het continu met elkaar eens is wordt het hier ook saai!

JasDon
JasDon8 jan. 2021 - 18:12

We kruipen naar een post truth samenleving, complottheorieën (die ook hier de nodige aanhangers hebben), twijfelen aan wetenschap en identity politics waardoor gevoelens zwaarder wegen dan feiten. Zowel links (identity politics) als rechts (wetenschap ontkennen) zorgen zelf voor een perfect storm.

3 Reacties
Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:48

Wat? Is dat het nieuwe links-rechts-spectrum..? Slaat natuurlijk nergens op. Rechts doet heul veul aan identity politics, alleen dan met de boodschap dat 't allemaal lekker traditioneel en homogeen moet zijn. En op links zitten ook de nodige wetenschapsontkenners, antivaxers, oerdiëters en zo

Satya
Satya8 jan. 2021 - 22:52

Pvv en fvd zijn identiteit partijen hoor.

Aart van de aap
Aart van de aap9 jan. 2021 - 13:52

Ja, net als Bij1, Satya PVV, FVD en Bij1 zijn dus ook één pot nat Alle drie, beoefenen ze de politiek van het ressentiment

Paul!
Paul!8 jan. 2021 - 18:09

Dat het parlement niet met bezetting bedreigd wordt, betekent niet dat er niks aan de hand is. Je geeft diverse voorbeelden, en eigenlijk is er maar 1 conclusie mogelijk. Je hebt helemaal gelijk, de democratische rechtsstaat wordt op diverse manieren bedreigd en moet daarom actief verdedigd worden. Dat die dreiging nu veel minder groot is dan in de USA is absoluut geen reden om er de schouders bij op te halen. Het probleem benoemen is natuurlijk een goed begin, maar het is domweg niet voldoende. Zo kom ik vanzelf op mijn vraag: Wat zijn in het kort de ideeën en voorstellen, van jouzelf of die van jouw partij om dit actief te bestrijden? Dat miste ik namelijk nog een beetje in je verhaal.

2 Reacties
Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:40

Ja zou natuurlijk ff 't partijprogramma erbij kunnen pakken, Heb 't niet gecheckt, maar ik mag hopen dat er wel iets in staat over de rechtsstaat

Paul!
Paul!10 jan. 2021 - 21:21

@Karingin: Je hebt gelijk dat idealiter een antwoord op mijn vraag in het partijprogramma terug te vinden zou moeten zijn. Dus heb ik er doorheen gebladerd, al had ik liever gewoon antwoord gehad. Wat in mijn ogen een kleine moeite zou moeten zijn. Afijn, ik kon inderdaad iets terugvinden over de rechtsstaat, maar dat ging vooral over gelijke rechtsposities voor iedereen. Zonder meer belangrijk, maar het heeft hier weinig mee te maken. Verder kon ik iets terugvinden over optreden tegen xenofobie en racisme. Wat het dichtst in de buurt is de constatering dat de opkomst van extreemrechts zorgen baart. En dat politiediensten in Europa daarom beter moeten samenwerken. Het is iets dat al veel langer speelt, dus had ik er qua inhoud wel iets meer van verwacht. Het is iets waar ik me ook zorgen over maak, dus ga ik nu in ieder geval de andere partijprogramma's er eens bij halen, om te kijken of ik iets vind.

Bert de Vries
Bert de Vries8 jan. 2021 - 17:50

Fascisme wordt in extreme mate gevoed door grote armoede en verpaupering van samenleving en maatschappij. In Nederland heeft Asscher aan beide een stevige bijdrage geleverd in Rutte2. En wat zegt hij nu? 'Als er iets fragiel is, dan is het de democratische rechtsstaat.' Zoals Wittgenstein al zei: 'Waarover je niet kunt spreken, daarover moet je zwijgen.' En met spreken bedoelde Wittgenstein iets anders dan bazelen.

12 Reacties
Rode druppel
Rode druppel8 jan. 2021 - 18:25

Bert. Wittgenstein is mij niet bekend. Echter dat verpaupering en armoede leiden tot fascisme, daar stem ik toe. Wil men fascisme bestrijden, dan zal men armoede en verpaupering met prioriteit moeten aanpakken. Dat zal nog een keihard gevecht worden.

Zandb
Zandb8 jan. 2021 - 18:31

Bert U moet Asscher niet. Uw goed recht. Maar dat Asscher veroorzaker zou zijn van fascisme, dat lijkt me toch een gevalletje van over het stokpaard getild zijn. Een verstandig man zei ooit, dat hij zo verstandig was omdat hij zich niet zo nadrukkelijk bemoeide met waar hij geen verstand van had.

Baron von Kleef
Baron von Kleef8 jan. 2021 - 18:48

"Een verstandig man zei ooit, dat hij zo verstandig was omdat hij zich niet zo nadrukkelijk bemoeide met waar hij geen verstand van had." Laat mij er effe buiten.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2021 - 18:59

Ik verzin even wat. We zitten in een lastige tijd, die bij een ongekend aantal mensen leidt tot bestaansonzekerheid. En bij een aantal ook werkelijk géén inkomen. Niet alleen bij mensen die altijd al meer dan gemiddeld pech hebben, of minder begaafd zijn, of gehandicapt, of een willekeurige combinatie van deze factoren, maar ook bij mensen wie het voorheen hartstikke goed ging. Omdat ze leuk hadden, of erg begaafd zijn en intelligent, of een combinatie van deze. Als je je in die omstandigheden tot fascisme meent te moeten bekeren, Is dat dan de schuld van corona? Of van Rutte, omdat JIJ géén financiéle steun hebt gekregen? Of heb je zelf nog verstand en een moreel kompas? En ben je gewoon, ook in lastige omstandigheden, zelf verantwoordelijk voor je keuzes.

vdbemt
vdbemt8 jan. 2021 - 18:59

omdat ze leuk hadden = omdat ze geluk hadden

Aart van de aap
Aart van de aap8 jan. 2021 - 21:31

Wittgenstein heeft les van mij gehad. Fascisme wordt in extreme mate gevoed door grote armoede en verpaupering van samenleving en maatschappij. In Nederland heeft Asscher aan beide een stevige bijdrage geleverd in Rutte2. Ja, hier heb je dus helemaal gelijk in !

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:34

Hahahaha Baron deed me zowat van mijn stoel flikkeren. Zand: Bert zegt helemaal niet dat Asscher de oorzaak is van 't fascisme, hij zegt alleen dat hij heeft bijgedragen aan een situatie die bij sommige mensen tot fascistische ideeën leidt. En daar ben ik 't wel mee eens. Heeft ie vast niet zo bedoeld, maar Asscher heeft beleid gevoerd dat nou niet echt lekker is uitgepakt voor veel mensen, om 't maar even eufemistisch uit te drukken. Waarbij ik (en vele slinkse mensen met mij) dan denk; duh, dumb ass, told you so... Armoede, uitsluiting en dat soort ellende zijn een goeie voedingsbodem voor radicale toestanden

Raymond Bhagwandin
Raymond Bhagwandin8 jan. 2021 - 23:10

“Fascisme wordt in extreme mate gevoed door grote armoede en verpaupering van samenleving en maatschappij.” O ja Bert, heb je dat zelf verzonnen, geen gezeik allemaal even rijk, terwijl de sp haar leden financieel uitkleedt op een manier waar zelfs de vvd zich voor zou schamen, de belastingbetaler tilt door het als gift op te voeren bij de belastingdienst waardoor een aftrekpost ontstaat dat eveneens door de partij wordt ingevorderd, wat doen ze met al dat geld behalve zo af en toe een bekertje tomatensoep uit te delen, ik krijg nooit antwoord op deze vragen, misschien wil je dit stilzwijgen een keertje doorbreken

Zandb
Zandb9 jan. 2021 - 8:52

Karingin Klopt. Dat zegt Bert niet. Maar ik zeg dat ook niet, dat Bert dat zegt. Asscher is veroorzaker, zeg ik, want hij is een van de veroorzakers. En ik zeg uitdrukkelijk niet dat Asscher 'de' oorzaak is. Wanneer armoede/verpaupering 'veroorzaakt' dat mensen hun heil zoeken in het slachtofferen van buitenlanders, moslims, joden, migranten, zwarten, witten of weet ik veel, dan is Asscher een veroorzaker, wanneer hij meewerkt aan dat armoedig worden en verpauperen. Ik weet niet, wat fascisme veroorzaakt. Maar ik denk dat mensen een angst voor armoede en verpaupering, die zich uit door de verkeerde mensen als zondebok te benoemen, aangepraat krijgen door mensen die met droge ogen zoiets als oorzaak benoemen en niet als keuze. Want Asscher bedoelt het dan allemaal niet zo maar die mensen die zich tot dat fascisme bekeren natuurlijk ook niet. Iedereen tevreden, niemand schuldig. Baron Op uw verzoek; ik laat u er buiten. Net als Wittgenstein. vdbemt Uw redenering sluit denk ik naadloos aan op de mijne. Rode druppel Laat dit - Wil men fascisme bestrijden, dan zal men armoede en verpaupering met prioriteit moeten aanpakken. - nu eens goed tot u door dringen. Draai het bv een om: Is er fascisme, dan heeft men armoede en verpaupering niet met prioriteit aangepakt. En waar staan Bert en Karingin en u in dit verhaal dan?

Bert de Vries
Bert de Vries9 jan. 2021 - 9:30

Zandb, ik zeg niet dat Asscher veroorzaker is van fascisme. Ik zeg wel dat hij de voornaamste oorzaak van fascisme heeft bevorderd. En ik weet zeker dat Asscher weer wil regeren. Uiteraard met de VVD. Hoezo, opkomen voor de kwetsbaren.

Zandb
Zandb9 jan. 2021 - 11:22

Bert Ik weet niet of u mijn tweede reactie ook (helemaal) las maar daarin leg ik toch uit hoe u mijn commentaar op u bedoeld is. En schuif ik u niets in de schoenen. Wanneer je niet opkomt voor de kwetsbaren, dan heeft dat gevolgen. Maar wanneer die kwetsbaren andere kwetsbaren dan dmv van een fascistisch regime willen uitschakelen, om hun hachje te redden, dan worden ze daar niet toe gedwongen maar dat is gewoon een keuze. En al met al ben ik bang, dat die armoede en verpaupering niet zoveel met het kiezen voor een fascistische partij te maken. Je vindt volgens mij nl de meeste aanhangers juist niet onder mensen die lijden onder armoede en verpaupering. Ik vind het prima, dat u iemand verwijt dat hij niet opkomt voor wie het nodig hebben. Maar te beweren dat hij daarmee schuldig is aan het creëren van een voedingsbodem voor 'slachtoffers' die geen andere uitweg meer zien dan andere mensen als offer te slachten....!

vdbemt
vdbemt9 jan. 2021 - 18:59

@Bert de vries. " En ik weet zeker dat Asscher weer wil regeren." Natuurlijk wil hij dat. "Uiteraard met de VVD." En die vanzelfsprekendheid zie ik totaal niet. Na het dieptepunt van de PvdA in Rutte II is Asscher terug naar de roots van de PvdA en staat behoorlijk haaks op de VVD (komt terug op waar zij in Rutte II aan meegewerkt hebben). Nu opnieuw met de VVD in zee gaan, zie ik de PvdA niet doen. Dat haalt ze helemáál onderuit.

The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 17:48

"Als er iets fragiel is dan is het de democratische rechtsstaat. Die moet actief verdedigd worden.” “In de toeslagenaffaire zijn de grondbeginselen van de rechtsstaat geschonden.” The rule of law has regularized and maximized the injustice that existed before the rule of law, that is what the rule of law has done (...) When in all the nations of the world the rule of law is the darling of the leaders and the plague of the people, we ought to begin to recognize this. There is another part of the law that doesn’t get ballyhooed- the legislation that has gone through month after month, year after year, from the beginning of the Republic, which allocates the resources of the country in such a way as to leave some people very rich and other people very poor, and still others scrambling like mad for what little is left. That is the law.” Denkt Lodewijk Asscher nu echt dat we die zogenaamde rechtsstaat gaan toevertrouwen aan degenen die de rechtsstaat aan hun laars lappen als er wat te verdienen valt en zich erop beroepen als hun eigen positie in het gedrang komt? The Problem is Civil Obedience – https://vimeo.com/48834336 Volledige tekst – https://speakola.com/ideas/howard-zinn-matt-damon-civil-obedience-frankel-1970

3 Reacties
Piet Helmons
Piet Helmons8 jan. 2021 - 18:04

De heer Asscher kan zich inderdaad beter even gedeisd houden. Zijn manier van verdedigen van de rechtsstaat verdient geen schoonheidsprijs.

adriek
adriek8 jan. 2021 - 20:43

"Denkt Lodewijk Asscher nu echt dat we die zogenaamde rechtsstaat gaan toevertrouwen aan degenen die de rechtsstaat aan hun laars lappen als er wat te verdienen valt en zich erop beroepen als hun eigen positie in het gedrang komt?" We kunnen (moeten) binnenkort weer kiezen. Niet stemmen en de Kamer bestormen lijkt me geen goede optie. Weer op de gevestigde orde stemmen? Dan weet je dat er niks verandert. Op Geert en zijn Vrienden stemmen? Dan weet je dat je het tegengestelde bereikt van wat je zou willen. Thierry dan? Als er een elitair mannetje rondloopt in Den Haag is hij het: hij die de wereld slechts vanuit een studeerkamer vol (geschiedenis)boeken heeft gezien, door een waas van alcohol en drugs. Succes daarmee. Het idealisme van de SP en GL lijkt wat mager om de wereld te redden, maar dat soort clubjes lijken de laatste strohalm...

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:18

Piratenpartij!

Rechtse Bal -
Rechtse Bal -8 jan. 2021 - 17:30

zal wel weer niet geplaats worden , maar ik ben het geheel en al eens met heer Asscher !!

2 Reacties
The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 17:49

Nou, dat valt alweer mee.

The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 19:42

Ik had minder geluk.

Martin108
Martin1088 jan. 2021 - 17:06

Fascisme, is dat niet die staatsvorm waarbij burgers die een beetje afwijken van de norm keihard worden aangepakt en gemangeld door een onaantastbare overheid? Waar de beginselen van de rechtstaat worden weggewuifd?

7 Reacties
The Apple
The Apple8 jan. 2021 - 17:58

Altijd Geslaagt: "Volgens mijn oude leraar geschiedenis van het VWO " Iemand die zich het pseudoniem "Altijd Geslaagt" aanmeet heeft niet eens de lagere school met goed gevolg doorlopen en een leraar geschiedenis VWO die op een dergelijk stupide manier "fascisme" definieert bestaat niet of moet onmiddellijk ontslagen worden. Altijd Geslaagt = Alles uit mijn duim gezogen. -

Oki Doki
Oki Doki8 jan. 2021 - 19:49

Fascisme is altijd fout, in welke vorm dan ook.

Karingin
Karingin8 jan. 2021 - 22:12

Tja Appeltje, sta je mooi op je neus te kijken hahaha...sorry, 't is gewoon een goeie repliek - maar VWO-niveau zegt verder niet zoveel over inzicht... AG: Fascisme kan net zo goed opgelegd worden door een meerderheid. Wat een simplistische benadering van jouw docent. Ook je voorbeeld heeft niets met fascisme te maken, dat weet je zelf ook wel

Zapata
Zapata8 jan. 2021 - 22:43

@Altijd Geslaagt Hoe droevig dan ook het kan ook de definitie van communisme zijn. Van iedere totalitaire staat. Maar het kan ook een dictatuur van de meerderheid zijn. Of een dictatuur van het kapitaal? In iedere gezonde samenleving en staat heb je macht en tegenmacht nodig. Er moet altijd een balans zijn. In een werkelijke democratie gaat het niet om winnen en verliezen.

gimli55
gimli558 jan. 2021 - 22:51

Het is een domme aktie om het op de persoon te spelen, discussier over de inhoud en niet over het mogelijke opleidingsniveau. Zie ik vaker, mis dan ook vaak de inhoudelijk relevante argumenten.

The Apple
The Apple9 jan. 2021 - 4:12

Dus de gimmick is dat iemand een dom-rechts pseudoniem aanneemt om het standpunt aan de man te brengen dat "windmolens met tiphoogte van meer dan tweehonderd meter, onafzienbare velden met zonnepanelen en een enorme stikstoffabriek in aanbouw" het product zijn van Nederlands fascisme, omdat de meerderheid van de bewoners tegen was, maar de overheid vond dat ze een offer moesten brengen voor een hoger doel. Ilk kan me voorstellen dat ik hetzelfde zou zeggen in het geval van de bouw van kerncentrales, dat is het punt niet. Het probleem is dat dit aangevoerd wordt als bewijs dat het gaat om fascisme. Blijkbaar is genoemde leraar van mening dat NIMBY's per definitie strijders tegen het fascisme zouden zijn. Ondanks mijn grote sympathie voor de NIMBY's gaat me dat te ver. Het is al moeilijk genoeg voor een land om zelfvoorzienend te zijn, laat staan voor een stad, dorp, of individu. Het maakt "samen leven" tot een fascistische wens, omdat dit per definitie een verdeling van de lusten en de lasten inhoudt. Het maakt democratie tot een fascistisch beginsel, omdat democratie inhoudt dat de minderheid zich bij het besluit van de meerderheid zal neerleggen. Als het een gimmick is, dan is het een gimmick van iemand die beter weet, maar met een drogreden mensen tot zijn standpunt probeert over te halen. In begrijp dat je niet aangezien wilt worden voor dom-rechts maar je liever laat voorstaan op slimme volksverlakkerij aan de hand van een zelf-verzonnen leraar VMO.

The Apple
The Apple9 jan. 2021 - 4:18

Karingin je hebt gelijk: VWO-niveau zegt verder niet zoveel over inzicht… Sommigen hebben wel de klok horen luiden, maar begrijpen nog niet precies waar de klepel hangt. Intuïtie is een verraderlijke vriend... -