Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Ook een beetje fijnstof veroorzaakt kanker

  •  
11-07-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
201 keer bekeken
  •  
ANP-Luchtvervuiling_uitlaatgassen300.jpg
Grootschalig Europees onderzoek toont duidelijk verband tussen uitlaatgassen en longkanker
Zelfs bij een minimale hoeveelheid luchtvervuiling door fijnstof neemt de kans op longkanker met ongeveer 20 procent toe. Dat meldt de Volkskrant donderdag op basis van onderzoek van onder andere de Universiteit Utrecht.
Fijnstof is de verzamelterm voor zwevende stofdeeltjes die kleiner zijn dan eenhonderdste millimeter. De deeltjes komen vooral in de lucht terecht door uitlaatgassen en bandenslijtage, zo schrijft de Volkskrant
De Europese studie naar het verband tussen fijnstof en longkanker is de grootste ooit. De resultaten worden deze week gepresenteerd in het medisch tijdschrift The Lancet Oncology
Bijna 13 jaar volgden de wetenschappers ruim 300 duizend personen op 17 Europese locaties waar de fijnstofgegevens worden bijgehouden. Gedurende de onderzoeksperiode kregen grofweg 7 op de 1.000 mensen longkanker.
Eerdere steekproeven werden vaak te klein bevonden voor een significant verband.
Dit onderzoek laat duidelijk zien dat meer fijnstof meer longkanker betekent. Op plekken waar de luchtvervuiling alle perken te buiten gaat, zoals in autostad Turijn, neemt de kans op longkanker met 80 procent toe.
De studie krijgt bijval, maar ook kritiek. Takashi Yorifuji, epidemioloog aan de universiteit van Okayama in Japan en niet betrokken bij de studie, schrijft in de Lancet Oncology dat fijnstof nu officieel tot de mogelijke oorzaken van longkanker behoort.
Luc Bonneux, arts-epidemioloog, is niet onder de indruk van de nieuwe studie. “Ik geloof het wel hoor, dat fijnstof longkanker kan veroorzaken”, citeert de Volkskrant. “Maar het effect dat in een grote studie als deze wordt gevonden, is zo gering, dat je mag zeggen dat fijnstof geen spat uitmaakt.” Bonneux vindt het ook niet juist dat er tussen de gevolgde Europeanen ook rokers zitten, ook al zijn de uitkomsten daarvoor statistisch gecorrigeerd. Gerard Hoek, milieuepidemioloog aan de Universiteit Utrecht en betrokken bij de nieuwe studie, is het daar niet mee eens. “Niet iedere roker krijgt longkanker”, zegt hij. “Het zou daarom goed kunnen dat fijnstof voor sommige rokers de druppel is waardoor ze wel kanker krijgen.”

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (16)

luchtkwaliteit
luchtkwaliteit19 mrt. 2016 - 14:35

Houtkachels, vuurkorven en tuin haarden zijn ook grote bron van fijnstof. Kijk eens op http://www.houtrookvrij.nl ; http://www.houtrookoverlast.nl ; http://www.platformhoutstook.nl

frankie50
frankie5011 jul. 2013 - 6:33

Misschien kunnen wij vanaf juli volgend jaar ook een rijverbod gaan instellen, of zal onze overheid het feit dat uit onderzoek blijkt dat de uitstoot van fijnstof kankerverwekkend is niet willen gaan vergelijken met het feit dat meeroken in de horeca ook ziekteverwekkend is?

RMHeijmans
RMHeijmans11 jul. 2013 - 6:33

Kan iemand me een lijst geven met alles wat kanker "kan" veroorzaken?

JongLinks
JongLinks11 jul. 2013 - 6:33

De insteek van dit artikel is in mijn ogen volledig fout. Hier zou moeten staan dat uit onderzoek blijkt dat fijnstof significant tot minder schade leidt dan roken. Hieruit zouden we moeten beseffen dat we, voordat er dure fijnstof verminderende programma's worden, sigaretten gewoon moeten verbieden.

Michiel Online
Michiel Online11 jul. 2013 - 6:33

Als we nou eens een systeem bedenken waarbij we weinig uitlaatgassen hebben en daardoor dus minder kanker krijgen en beter onze ecologische systemen kunnen behouden?

bEngel2
bEngel211 jul. 2013 - 6:33

"Ook een beetje fijnstof veroorzaakt kanker" ...Dit werd mij al 10 jaar geleden door een longarts verteld. Deze arts was betrokken bij een internationaal onderzoek naar longkanker. --> "Fijnstof is de grootste veroorzaker van longaandoeningen." Dit blijkt uit statistieken waarbij een onderscheidt gemaakt is tussen verstedelijkte gebieden en niet verstedelijkte gebieden. en dat is wat hij mij zei dus.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2013 - 6:33

Fijnstof is heel natuurlijk. Gemiddeld is in de open buitenlucht maar 10% van al het fijnstof menselijk (alhoewel deze zich meestal concentreert waar die mensen wonen).

1 Reactie
frankie50
frankie5011 jul. 2013 - 6:33

Beste Marga, De natuurlijke omgevingswaarde van veel stoffen die in de lucht zitten of die uitstraling veroorzaken zijn genormeerd, en zij zijn veel minder schadelijk voor de volksgezondheid dan wanneer die natuurlijke norm wordt overschreden omdat wij een bijvoorbeeld een bom als een paddenstoel laten ontploffen, of omdat er een kerncentrale aan de kust in de problemen komt, of omdat wij elke dag opnieuw met onze auto in honderden kilometers file staan te wachten.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2013 - 6:33

Mooi dat we dat weten. Maar de vraag is nu of het mogelijk is om fijnstof fors te reduceren zonder draconische maatregelen.

2 Reacties
dino_radja
dino_radja11 jul. 2013 - 6:33

Dat kan prima door de maximum snelheid op de snelwegen terug te brengen naar 80 km/u. Dat is ruim snel genoeg in ons kleine landje, en levert een rustiger wegbeeld op doordat het snelheidsverschil tussen autos en vrachtwagens terug loopt.

Jansen & Jansen
Jansen & Jansen11 jul. 2013 - 6:33

Natuurlijk is dat mogelijk.

[verwijderd]
[verwijderd]11 jul. 2013 - 6:33

--- Dit bericht is verwijderd —

1 Reactie
Pindaklaas
Pindaklaas11 jul. 2013 - 6:33

Waar, en bij wie pleit u daarvoor?

omaoeverloos
omaoeverloos11 jul. 2013 - 6:33

Dus, even samengevat, 7 op de 1000 mensen kregen gedurende die 13 jaar longkanker, voor een totaal van 300000 mensen die gevolgd zijn betekent dat dus 2100 mensen longkanker kregen. Uit het onderzoek blijkt dat de verhoogde kans op longkanker door fijnstof 20% is. Dit betekent dus dat 420 op de 300000 mensen longkanker door fijnstof hebben gekregen, een percentage van 0,14. Maar gezien het feit dat slechts 45% van het fijnstof door de mens wordt veroorzaakt (de rest is van natuurlijke oorsprong als zeezout en bodemdeeltjes), kun je dus stellen dat je een absolute kans van 0,07% op longkanker hebt door fijnstof van menselijke oorsprong, wanneer we dit onderzoek moeten geloven.

2 Reacties
meijerlahn
meijerlahn11 jul. 2013 - 6:33

En zo draait het leven ons constant een loer. ;-)

Sylvia Stuurman
Sylvia Stuurman11 jul. 2013 - 6:33

[. Uit het onderzoek blijkt dat de verhoogde kans op longkanker door fijnstof 20% is. ] Nee, dat is de verhoging van de kans bij een kleine hoeveelheid fijnstof. Bij grotere hoeveelheden kan de verhoging van de kans oplopen tot 80%.