Joop

Ook Chinese ballonnen boven de VS toen Trump president was maar niemand durfde hem dat te vertellen

  •    •  
06-02-2023
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
2558 keer bekeken
  •  
ANP-422217463

De Chinese surveillanceballon die dit weekend door de Amerikaanse luchtmacht uit de lucht geschoten werd, is niet de eerste die door het Amerikaanse luchtruim zweefde. Toen Donald Trump nog president was gebeurde dat zeker drie keer. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. Trump kreeg dat echter nooit te horen, omdat werd gevreesd voor zijn reactie.

Pas toen Joe Biden het Witte Huis betrad kwamen de rapporten over de Chinese ballonnen op tafel in het Witte Huis. Volgens het Republikeinse Congreslid Mike Waltz, een van de mensen die wel door het Pentagon op de hoogte werd gesteld, heeft verklaard dat de ballonnen bekend waren bij toenmalig minister van Defensie James Mattis. Die zou ervoor hebben gekozen Trump niets te vertellen, omdat de president “te provocerend en agressief” was.

De eerdere ballonnen werden waargenomen boven de staten Florida en Texas en zweefden minder lang boven de Verenigde Staten dan het exemplaar dat dit weekend werd neergehaald. Trump zelf heeft inmiddels gezegd dat berichten over Chinese ballonnen boven het land in zijn tijd als president “fake news” zijn. De regering-Biden heeft aangeboden de dossiers alsnog te delen met leden van het oude kabinet-Trump.

Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (40)

RoepToeter
RoepToeter8 feb. 2023 - 8:42

''Die zou ervoor hebben gekozen Trump niets te vertellen, omdat de president “te provocerend en agressief” was.'' Hoe dan? Voorlopig is Trump de enige sinds tijden die sinds zijn presidentschap niet een (1) oorlog heeft uitgelokt en niet (1) oorlog is begonnen.

2 Reacties
LaBou
LaBou 8 feb. 2023 - 10:00

Inderdaad. Zelfs dát kon hij niet voor elkaar krijgen. Hij moet dus wel de slechtste president zijn die de vs ooit heeft gehad. En dat wordt door kees gesteund.

stokkickhuysen
stokkickhuysen8 feb. 2023 - 11:32

En er niet een (1) heeft beeindigd, zoals hij wel had aangekondigd. Overigens wel aanhoudens Jemen kapotgedroned, samen met KSA. Alleen heel vluchtig het nieuws volgen en je weet genoeg. Maar dat is aan Roeptoeter niet besteedd. PS Kudos voor de 'uitgelokt'

onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 17:33

""""Trump zelf heeft inmiddels gezegd dat berichten over Chinese ballonnen boven het land in zijn tijd als president “fake news” zijn. """" Trump snapt het beter dan sommige deelnemers in dit topic

PVDB2
PVDB27 feb. 2023 - 13:28

Ik moet wel een beetje denken aan een Britse satirische poppenserie uit de jaren 80 en 90. Spitting Image. En het gebruik ervan in een videoclip van Genesis. Reagan ontwaakt uit een droom, hevig zwetend. Heeft wat hulp nodig als oudere man door deze droom en wil de verzorgster oproepen. Twee rode knopen naast hem. Nuclear War was en Nurse. Zo zie ik Trump ook wel een beetje. Bij Trump vergeleken was Reagan nog een stuk capabeler voor het land.

1 Reactie
LaBou
LaBou 7 feb. 2023 - 17:29

Dr. Strangelove (al weer uit 1964)

Elberfeld
Elberfeld7 feb. 2023 - 13:24

///De Chinese surveillanceballon die dit weekend door de Amerikaanse luchtmacht uit de lucht geschoten werd, is niet de eerste die door het Amerikaanse luchtruim zweefde. Toen Donald Trump nog president was gebeurde dat zeker drie keer. Dat heeft het Pentagon bekendgemaakt. Trump kreeg dat echter nooit te horen, omdat werd gevreesd voor zijn reactie./// Dat is vreemd, want de NOS vertelt ons echter een heel ander verhaal: ///Ook in de periode dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was (2017 tot 2021), zijn er Chinese ballonnen over Amerikaans grondgebied gevlogen. Dat heeft generaal Glen VanHerck gezegd, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. De ballonnen bleven voor het Pentagon onopgemerkt./// https://nos.nl/artikel/2462822-ook-onder-trump-al-chinese-ballonnen-boven-vs-maar-niet-opgemerkt Dus de mensen van het Pentagon durfden president Trump niets te vertellen over de door hen niet opgemerkte ballonnen. Misschien dat het aan mij ligt, maar volgens mij klopt er iets niet.

1 Reactie
onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 17:36

Lijkt mij ook vreemd dat je roept dat er meer ballonnen boven de VS vlogen, maar niet opgemerkt zijn. Hoe durf je dan te beweren dat er meer ballonnen waren..schiet mij maar lek

onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 13:05

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jozias2
Jozias27 feb. 2023 - 12:01

De vraag is of dit bericht wel klopt. Uit de berichtgeving op nos.nl staat dat de ballonnen helemaal niet door het pentagon zijn opgemerkt. Dan was het dus ook geen bewuste keuze trump niet te informeren. “Ook in de periode dat Donald Trump president van de Verenigde Staten was (2017 tot 2021), zijn er Chinese ballonnen over Amerikaans grondgebied gevlogen. Dat heeft generaal Glen VanHerck gezegd, die verantwoordelijk is voor de beveiliging van het Noord-Amerikaanse luchtruim. De ballonnen bleven voor het Pentagon onopgemerkt.”

2 Reacties
Olav Meijer
Olav Meijer7 feb. 2023 - 15:58

@ Jozias2: [Dan was het dus ook geen bewuste keuze trump niet te informeren.] D ie keuze kan door militairen zijn gemaakt.

Jozias2
Jozias27 feb. 2023 - 18:18

@olav Welke militairen precies ? Want die hadden ze niet opgemerkt: “De ballonnen bleven voor het Pentagon onopgemerkt“

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen7 feb. 2023 - 11:25

Ik begrijp niet echt de meerwaarde van de zogenaamde Chinese spionage ballonnen (*) boven de verschillende delen van het Amerikaanse continent, ten opzichte van de talrijke technisch uitermate hoogstaande spionage satellieten, die al sinds jaar en dag door alle supermachten (en sub-supermachten) boven elkaars territoir zijn opgehangen en systematisch elke verandering binnen hun hyper-brede gezichtsveld, tot op de vierkante centimeter nauwkeurig en haarscherp in beeld brengen. (*) Zijn door iedereen met het blote oog waar te nemen ballonnen, eigenlijk wel als spionage vaartuigen aan te merken, zo waag ik het mij af te vragen. De tijden van WOI - waar wel vaker door de strijdende partijen met spionage-ballonnen boven elkaars slagveld werd gewerkt - liggen volgens mij inmiddels toch wel ver achter ons. Ook doen atmosferische drones tegenwoordig vaak aanvullend militair onderzoek, dus nogmaals : Waarom toch die primitief aandoende "proef-ballonnen"? Daar zal toch wel over na gedacht zijn door de Chinese autoriteiten en ik ben dus zeer geïnteresseerd in de details over dat denkproces van de vermeende Chinese militaire specialisten (gesteld natuurlijk, dat het hier daadwerkelijk om militair-gerelateerde spionage-expeditie zou gaan en niet om een uit de hand gelopen proef met weerballonnen of iets dergelijks). Waarom trouwens uit de lucht schieten van de ballonnen, als onderscheppen van de ballonnen veel meer gegevens over de tegenpartij en haar intenties zou opleveren.?

2 Reacties
Jozias2
Jozias27 feb. 2023 - 18:19

@JA Op 18km hoogte met het blote oog? De eerdere hebben ze ook niet gezien.

JAvanGaanderen
JAvanGaanderen10 feb. 2023 - 22:35

@Jozias2 7 feb. 2023 - 19:19 Probeer je eerst even goed te informeren alvorens je losbarst met ridicule oordelen en commentaren ter zake de - al dan niet - zogenaamde Chinese spionage Luftballons : Last Friday, Enildo Altamar and his neighbours looked up into the clear morning sky above Arroyo de Piedra, near Colombia’s Caribbean coast, and saw a white orb floating above them, a smaller version of the moon. “We are used to seeing drones in the area as they monitor local mines but they fly around, whereas this thing was massive and just hung in the air,” Altamar said. Soon his phone was pinging with messages from panicked friends in surrounding towns asking what the mysterious object could be. As if in some Hollywood sci-fi movie, people came out of their houses, gazing towards the heavens with wonder and fear. “There was a lot of anxiety and nerves,” Altamar said. “I later realised it could’t be a UFO because they don’t let themselves be spotted easily. This must be something different. But I never would have guessed it was a spy balloon!” olombia’s air force confirmed the balloon’s existence the day after the overflight in a brief and ambiguous press release. “The National Air Defense System detected an object above 55,000 feet in altitude, which entered Colombian airspace in the north of the country, with characteristics similar to those of a balloon,” the statement said. https://www.theguardian.com/world/2023/feb/10/china-spy-balloons-surveillance-high-altitude

Polarisario
Polarisario7 feb. 2023 - 10:42

Als dit waar zou zijn dan dienen de verantwoordelijke ambtenaren direct ontslagen te worden. Toch vreemd… Trump zijn reactie zou worden gevreesd, maar Biden schiet die dingen gewoon uit de lucht. Niet dat ik het nu niet met Biden eens ben of zo, maar mij lijkt deze reactie ook niet bepaald een wereldvrede dichterbij brengt. Het wordt tijd dat er weer een verstandige en veel jongere president in dit grote land wordt gekozen.

Bert van der Neut
Bert van der Neut7 feb. 2023 - 8:55

Apart, je zou toch verwachten dat er dan beelden zijn van die andere ballonnen en die breed gedeeld zouden worden.

4 Reacties
Jozias2
Jozias27 feb. 2023 - 12:02

@bert Die zijn destijds helemaal niet opgemerkt.

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2023 - 12:50

Wie zou die beelden gemaakt moeten hebben?

onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 13:08

Natuurlijk zijn die er niet. En als ze er zijn zijn ze zo gefabriceerd in de achterkamertjes van de CIA. Denk maar aan die aankoopbewijzen van het uranium wat Saddam zou hebben gekocht. VS sinds het einde van WOII de enige echte criminele organisatie.

oproerkraaier
oproerkraaier7 feb. 2023 - 14:11

goed punt

Geert Hommel
Geert Hommel7 feb. 2023 - 7:29

De conclusie van Trump dat de top van overheidsdiensten zoals het Pentagon en b.v. ook de FBI niet loyaal waren en tegenover hem politiek beïnvloed wordt hiermee in retrospectief overtuigend bewezen. Van onterecht complotdenken was geen sprake.

9 Reacties
Paul Spijkers
Paul Spijkers7 feb. 2023 - 8:11

De VS is nog geen totale alleenheerschappij waar iedereen een soort van totalitaire loyaliteit met met ieder elder ding naar 'de leider' moet. Er is nog differentiatie van functie. Wat niet partij politiek is, maar gewoon over efficient publiek regeren kan gaan. Aan de ander kant is het wel zo dat de VS meer een quasi monarchiale staat is dan anderen. Dan krijg ze soms idioten die je niet in elke kringloop wil, maar regeren blijft breder dan je naive idee van loyaliteit. Een president is nog steeds geen god-farao

Sam V
Sam V7 feb. 2023 - 8:51

@ Geert Hommel Ik zou het geen complot noemen. Het lijkt mij geen vijfde colonne, maar eerder het optreden van de vierde macht. Een term die weinig meer gehanteerd wordt, terwijl die macht tegenwoordig best groot lijkt in de Westerse wereld.

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 feb. 2023 - 8:56

Geert, hoezo? Hij heeft nooit geweten dat ze dingen voor hem verzwegen. Bovendien hebben degenen die dat deden de zaken goed ingeschat.

Dehnus
Dehnus7 feb. 2023 - 9:46

Ze moeten loyaal aan de democratie en de VS zijn. Niet de president. Maar dat is nogal moeilijk te begrijpen voor mensen die een "strong daddy, please oppress those I don't like!" figuur willen.

weereenmening
weereenmening7 feb. 2023 - 9:49

Mee eens. Dit bevestigt dat de geheime diensten zelfstandig besluiten nemen zonder democratische verantwoording af te leggen. Ook maakt het duidelijk dat je dus als president er niet van uit kunt gaan dat deze diensten correcte informatie geven. Zeer kwalijk aangezien je er juist van uit moet kunnen gaan dat de FBI het democratisch proces bewaakt i.p.v. het te traineren.

Satya
Satya7 feb. 2023 - 11:28

"Dit bevestigt dat de geheime diensten zelfstandig besluiten nemen zonder democratische verantwoording af te leggen." Iets waar Trump zelf een oorzaak van is. https://www.trouw.nl/nieuws/cia-hoeft-drone-aanvallen-voortaan-niet-meer-te-rapporteren~b4fd1e06/

stokkickhuysen
stokkickhuysen7 feb. 2023 - 12:54

Waarom 'politiek beinvloed? Mattis was een Republikein? Wat bedoel je precies? Met'pentagon' wordt het ministerie defensie bedoeld, gecontroleerd door Republikeinen, maar dat zijn niet de mensen die deze beslissing namen, dat is Mattis, ook een Republikein. In retrospectief wordt helemaal niks overtuigend bewezen.

onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 13:10

@Geert Hommel 7 feb. 2023 - 8:29 Dat gaat op Hommeltje indien er meer ballonnen geweest zijn. Voorlopig heeft niemand die nog gezien

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 feb. 2023 - 13:38

Dehnus, precies. Als je de gedachtengang van Geert, Sam en Mening volgt is Trump degene die uiteindelijk bepaalt wat er gebeurt . Terwijl het congres vlak voordat Trump aantrad zo verstandig was dat recht bij hem weg te halen. En dat herft veel narigheid voorkomen. Hij heeft herhaaldelijk orders gegeven die niet zijn uitgevoerd. Zo wilde hij militairen afsturen op betogers, wat Milley pertinent weigerde. En wat te denken van de opdracht aan Pence om de verkiezingsuitslag ongeldig te verklaren. Uiteindelijk is de grondwet het uitgangspunt, niet de nukken van een over het paard getild president. Je hebt dezelfde regels in het leger. Een lagere in rang kan een commandant uit zijn functie zetten als hij of zij vindt dat daar reden voor is.

Greendutch
Greendutch7 feb. 2023 - 6:43

verstandige Mattis

pahan
pahan7 feb. 2023 - 5:53

"De inhoud van deze reactie voldoet niet aan de spelregels. Het is niet (langer) mogelijk om te reageren."

Jan Wijn
Jan Wijn6 feb. 2023 - 22:56

Trump, dat is lang geleden: die man weet van zijn ballon geen kwaad meer. Toon Hermans wel met zijn: lekker dikke, rooie, mooie luchtballon. Welleswaar aan een draadje, vandaar dat zijn carrière op de Broadway in de schaduw van de Trump Tower mislukte.

Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque6 feb. 2023 - 21:57

Missen jullie die heerlijke oranje clown niet ook stiekem een beetje? Was toch ook wel weer enorm lachen met die gast. Was nooit echt geïnteresseerd in Amerikaanse politiek, maar good ol'Trumpy maakte toch wel dat ik wat vaker keek naar wat voor circus zich nu weer in het witte huis afspeelde. Het is nu weer allemaal ouderwetse gezapigheid met sleepy joe.

2 Reacties
onyxcumulus
onyxcumulus7 feb. 2023 - 13:11

Neen, kik mis hem niet..

Olav Meijer
Olav Meijer7 feb. 2023 - 15:52

Het is een zegen dat die "oranje clown", zoals je hem noemt, geen president meer is. (En hopelijk ook niet meer zal worden). Het was een totaal onverantwoorde, zeer risicovolle situatie toen hij in het Witte Huis zat.

haarklover
haarklover6 feb. 2023 - 20:39

Ik moet hier gewoon om lachen... Maar het is fijn dat er geen oorlog met China gekomen is.

1 Reactie
oproerkraaier
oproerkraaier6 feb. 2023 - 23:08

Het vuurtje wordt gewoon wat heter.

Martin van der Linde
Martin van der Linde6 feb. 2023 - 20:33

In Florida? Dan zijn er vast beelden van Trump in zijn jacuzzi in Mar-a-Lago. Binnenkort te zien als TicToc filmpje 'There's a fat man in the bathtub with the blues '. https://youtu.be/80TUlmVOEAQ

2 Reacties
oproerkraaier
oproerkraaier6 feb. 2023 - 23:09

Little Feat?

Martin van der Linde
Martin van der Linde7 feb. 2023 - 8:58

Yep.

PVDB2
PVDB26 feb. 2023 - 20:10

Trump, narcistisch, nationalistisch en onberekenbaar als hij is, is als een groot verwend kind, radicaal genoeg om rare dinge te gaan doen. Gelukkig zullen we niet weten. Maar dat de kans aanzienlijk was blijkt wel uit het feit dat het Pentagon de informatie achter heeft gehouden. Donald had zijn eigen Jerry McGuire momentje met Poetin jaren terug (You had me at hello). Hij zou zijn huissleutels nog aan een inbreker geven, net als de achterban die zijn 20.000+ leugens voor zoete koek aan nam.

2 Reacties
Kapitein_Haddoque
Kapitein_Haddoque6 feb. 2023 - 21:57

Maar het was wel humor net die clown. En dat is ook wat waard.

GeenProbleem
GeenProbleem7 feb. 2023 - 10:51

Welke rare dingen heeft hij dan gedaan?