Joop

Ook bij NRC duwt de commercie tegen de journalistiek

  •    •  
06-05-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
49514235632_62b8a44caf_o

© cc-foto: Joe A. Kunzler

De artikelen mogen verkapte reclame bevatten en soms zijn verhalen zo opgemaakt dat de argeloze lezer nauwelijks door heeft dat het in feite om een advertentietekst gaat
Nico Haasbroek becommentarieert wekelijks ontwikkelingen in de media.
Eens per maand verschijnt het blad BLAD bij NRC. De NRC moet zich daar dood voor schamen. (Ja, ik neem eens even geen blad voor de mond.) Als je de pretentie hebt een kwaliteitskrant te zijn, dan geef je niet zo’n bijlage uit. Het blad bevat 68 pagina’s en het lijkt meer een zogenaamde advertentiefuik. Dat betekent dat het commerciële belang zwaarder weegt dan de journalistieke inhoud.
De artikelen mogen verkapte reclame bevatten en soms zijn verhalen zo opgemaakt dat de argeloze lezer nauwelijks door heeft dat het in feite om een advertentietekst gaat. Zoals het stuk over de nieuwe Toyota Mirai, waar uiteraard wel ergens het woord advertentie is afgedrukt. Het blad ziet er lekker ‘glossy’ uit met mooi papier en een overvloed aan beeld. En toch maar negen pagina’s met advertenties. Vissen is een kunst.
Thema is ditmaal auto’s en in het grote interview komt BMW-ontwerper Chris Bangle aan het woord. Dan is er een groot stuk over liefhebbers van kronkelige bergwegen. En in het grote verhaal schrijft Bas van Putten dat hij nog een keer The American Way of driving wil beleven door in zo’n Amerkiaan ‘van vijf meter zoveel, acht cilinders en verbruik 1 op 4’ op de highways te verdwalen. Die Bas toch. Het thema wordt afgerond met een repo over het camperleven plus een ode aan de Fiat Panda.
Ik vraag me al lezend af of er ook sponsors namens belangenorganisaties, bijvoorbeeld RAI of BOVAG, bereid zijn om aan zo’n special met verhalen die niet bepaald uitblinken in kritische distantie, financieel bij te dragen. Verder schrijft blad over dingen waar je geld aan uitgeeft, dingen als mode, design, reizen en eten en achterin beantwoordt Willeke Alberti vragen vrij naar Marcel Proust.
Vroeger had het roemruchte weekblad Vrij Nederland een wekelijkse kleurenbijlage met fantastische research- en achtergrondjournalistiek, omlijst door prachtige foto’s. Waarom springt een quality paper als de NRC met hooggekwalificeerde journalisten en fotografen niet in dat gat? Ik vermoed dat de NRC-lezer daar meer naar verlangt dan naar zo’n niksige bijlage.
Wat deze wanhoopspoging in de vorm van BLAD blootlegt is dat er in de dagbladwereld een wanverhouding is ontstaan tussen de hogere kosten (druk, papier, personeel, huisvesting en bezorging) en de lagere inkomsten. (abonnementen, losse verkoop en advertenties) Daarom moeten er allerlei listen worden verzonnen om dat probleem het hoofd te bieden. Een daarvan is de ‘dodenfuik’ waarbij de NRC veel ruimte maakt voor rouwadvertenties en daar ook behoorlijk veel geld voor vraagt: € 6,95 incl. btw per millimeter per kolom, wat neerkomt op een gemiddelde prijs van 1.041,81 euro. Met 47 advertenties, los van andere familieberichten, in de NRC van afgelopen zaterdag tikt dat lekker aan. Dood en brood.
Maar niet veel minder gek is de NRC webwinkel waar je volgens enorme advertentie in de krant van gisteren ‘gezond kan genieten met de NRC Maaltijdbox’. Wat doet een dagblad indien er aan nevenactiviteiten meer geld binnen vloeit dan via het basisproduct krant?
Als ouderwetse NRC-abonnee blijf ik de papieren krant graag lezen en leef ik mee met de redactie die dagelijks worstelt met het einde van de traditionele journalistiek. De trouw om je jaarlijks blauw te betalen voor het ontvangen van je krant wordt overigens niet echt beloond en staat in schril contract met de prijs voor voordelige proefabonnementen en de slechte bezorgservice. (Als de krant een keer niet bezorgd wordt, dan kun je op menig moment niet echt reageren, maar je wordt op een digitaal dwaalspoor gezet. Men brengt liever het verzuim in mindering op de rekening dan dat men de krant nabezorgt.)
Maar dat is het bekende gezeur van de vertegenwoordigers van de afstervende doelgroep. Ik ben er al lang aan gewend dat je om dat soort opmerkingen achter je rug om hard wordt uitgelachen.
Bij de NRC wacht menigeen stilletjes op een heerlijke digitale toekomst, die zal worden ingevuld door livestreams, podcasts en filmpjes, met echt nieuws maar meer nog met robotnieuws, fake news en deepfakes. Meer fictie dan non-fictie. De terugkeer van de roman als het ware, maar dan digitaal. Welkom in de wereld van de journalistieke soap. Zou BLAD op papier dat perspectief van commercie en fictie al een beetje verkennen?
Delen:

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (13)

Willem Heerema
Willem Heerema9 mei 2021 - 9:38

Op zich heb ik alle waardering voor de NRC en voor de destijds Israël uitgezette Derk Walters en hem het zwijgen werd opgelegd. Zij zijn een medium dat de Palestijnse bevolking niet in de steek laat en niet "Zwijgt over Israël". Dat ze daarnaast ook enige reclame maken is ze vergeven.

Fransss en Vrij
Fransss en Vrij7 mei 2021 - 11:49

Ruim 10 jaar geleden ging de wetenschappelijk ingestelde NRC elk kwartaal een bijlage van het zweefblad Ode toevoegen. De uitgever verdedigde het gewoon met: geld! De redactie heeft dat maar te slikken blijkbaar. Abonnement opgezegd.

Justine Case
Justine Case6 mei 2021 - 20:00

Ja hoor eens Nico, de commercie drukt op alle media. En dat is logisch, want geld is hun bloed. Zonder commercie geen geld en zonder geld geen media. Simpeler kan ik het niet maken. Een voorbeeld. Tesla is een bedrijf dat zich ten doel stelt de transitie naar duurzame energie te versnellen. Met hun superveilige auto's en zonne-batterij-centrales doen ze baanbrekend werk. Maar de pers is over dit bedrijf graag negatief. Er kan geen dronkenlap in een Tesla tegen een eland rijden in Shithole Manitoba, of het is wereldnieuws. Weet je hoe dat komt Nico? Heb je ooit een betaalde reclame gezien van Tesla? Op tv?, in de Autokampioen?, in de Telegraaf? Nee, want Tesla spendeert niet 1 cent aan reclame. Hebben ze niet nodig. Maar de dinosaurussen Ford en Volkswagen en BMW dokken elk miljarden per jaar om hun inferieure shit aan de straatstenen te slijten. Daar - op die miljarden en miljarden - draaien de fossiele media Nico. Jouw salaris wordt betaald door het bedrijfsleven. En niet het meest vooruitstrevende of duurzame bedrijfsleven.

1 Reactie
LaBou
LaBou 7 mei 2021 - 5:03

"Nee, want Tesla spendeert niet 1 cent aan reclame. Hebben ze niet nodig. Maar de dinosaurussen Ford en Volkswagen en BMW dokken elk miljarden per jaar om hun inferieure shit aan de straatstenen te slijten." Nee, want ze hebben Just Incase die de concurrentie afbrandt en daarmee Tesla aanprijst.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 mei 2021 - 19:57

Als minimalist heb ik geen krant; - natuurlijk niet: te duur en te verspillend. De journalistiek zou - net als de publieke omroep - een publieke zaak moeten zijn, geen zuiver private met allerhande commercieel gekonkelfoes, malversaties en dito wangedrochten. (Al zijn er geen garanties. En je moet onze premier Jokkebrok niet de tegenkrachten laten organiseren, uiteraard. Tjeerd Willink, misschien wel).

2 Reacties
Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart6 mei 2021 - 21:28

Zelfs als-ie Tjeenk heet.

Grietje Vleeshart
Grietje Vleeshart7 mei 2021 - 15:23

En met 'journalistiek' bedoel ik natuurlijk: de schrijvende pers

The Apple
The Apple6 mei 2021 - 18:44

Ook bij NRC duwt de commercie tegen de journalistiek, maar bij het AD krijg je helemaal niets anders meer. Dat is gewoon een soort verkapt advertentieblaadje geworden, met hier en daar wat ANP-meldingen tussendoor. Overigens is de hele Nederlandse dagbladpers zo verrechtst en vercommercialiseerd, dat ik voor geen enkele krant nog zou betalen.

Phil2
Phil26 mei 2021 - 17:47

En het ergste is dat journalisten échte verhalen over nieuwe ontwikkelingen in de mobiliteitsindustrie links laten liggen. Kranten staan ook niet open voor door derden geschreven artikelen, want die zouden maar ten koste gaan van journalistenbanen. Ik geef toe: media zitten tussen 'a rock and a hard place'. Maar ik heb geen medelijden meer met journalisten. Niet meer.

Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 mei 2021 - 15:05

Ik denk dat er juist wel belangstelling is voor echte journalistiek maar de grote concerns die de kranten bezitten denken daar kennelijk anders over

Tom Meijer
Tom Meijer6 mei 2021 - 14:04

Helemaal mee eens. Ik heb mij al behoorlijk geërgerd aan die bijlage. Beschamend dat de NRC dit doet.

Zwerfstein
Zwerfstein6 mei 2021 - 13:49

Klopt, NRC en Volkskrant hebben op hun site vaak berichten die net in een iets ander lettertype zijn, waaruit je blijkbaar moet opmaken dat het verkapte advertenties zijn. Trouw heeft het niet op hun site en Nederlandsch Dagblad bijvoorbeeld ook niet. Over de site van AD kunnen we beter zwijgen, de vertrokken hoofdredacteur schijnt heel tevreden te zijn, maar het is clickbait in het kwadraat. Kan me niet voorstellen hoe je langer dan een kwartier op die site doorbrengt zonder depressief te worden.

1 Reactie
Griezel in post-gezellig Nederland
Griezel in post-gezellig Nederland6 mei 2021 - 17:05

ja inderdaad - het AD is daar vreselijk in . Erge is dat je het AD via je computer gewoon steeds onder je neus gedrukt krijgt