Vaak worden Aziaten opgevoerd als argument tegen de anti-racismestrijd. Omdat zij zich niet zouden uitspreken, zou het maar een fabeltje zijn van andere groeperingen die dat wel doen. Nu bewijzen Amerikaanse-Aziaten dat niets minder waar is. Nadat een New York Times-verslaggever racistisch bejegend werd op straat delen anderen hun eigen ervaringen met discriminatie en racisme op Twitter.
Michael Luo was aan het wandelen met familie en vrienden toen er tegen ze geschreeuwd werd dat ze ‘fucking terug moesten naar hun eigen land..terug naar China’, omdat een witte voorbijganger niet langs hun kinderwagen die op de stoep stond kon. In een brief in de New York Times deelt de journalist zijn ervaring en het effect op zijn kinderen die zich afvroegen waarom ze terug moeten naar een land waar ze niet vandaan komen. En ongevraagd deelden anderen ook hun verhaal. Zelfs de New Yorkse burgemeester Bill de Blasio reageerde op het incident.
Het Amerikaanse F ox News r aakte afgelopen week in opspraak vanwege meerdere dingen maar ook het generaliseren van Aziatische-Amerikanen. Omdat in het presidentiële debat China ter sprake kwam, besloot correspondent Jesse Waters een bezoek te brengen aan het New Yorkse Chinatown, om daar eens fijn al zijn vooroordelen op voorbijgangers los te laten
Het is niet alleen in de Verenigde Staten dat Aziaten racisme ervaren, ook in Nederland komt dat voor. Het bekende incident met Gordon en Xiao Wang in Holland’s Got Talent is één die ook hier voor landelijke ophef zorgde. AT5 maakte eerder een reportage – die hierboven te zien is – over Aziatische Nederlanders die het niet langer pikken.
Het mag duidelijk zijn dat niet alleen Turkse-, Marokkaanse-, of zwarte Nederlanders racisme en discriminatie ervaren of zich daarover beklagen. Al zou het niet uit moeten maken welke groepen zich wel of niet uitspreken om iets tegen ongelijkwaardigheid – dat talloze keren opnieuw bewezen is – in de samenleving te willen doen.