Succesvolle mensen moeten tegenwoordig kapot.
Ik vond het altijd heerlijk om vaderlandse sterren op de voet te volgen. In mijn meest depressieve periodes hield ik mezelf overeind met afleveringen van SBS Shownieuws. Neem bijvoorbeeld de zomer van 2005, toen je nog gewoon lineair televisie keek. Omdat mijn afstuderen niet vlotte en ik geen geld had, keek ik elke avond reikhalzend uit naar het tijdstip van kwart voor elf, het begin van de late editie van Shownieuws na Hart van Nederland.
Zanger Albert West beleefde in die dagen, na jaren van tegenslag, een comeback in de hitlijsten met het nummer ‘Amarillo’. Beelden van een geëmotioneerde Albert bij de uitreiking van een gouden plaat sterkten mij in het idee dat het ook met mijn carrière goed zou komen. Dit kwam het niet, stel ik achttien jaar later vast, en dat is een zegen. Succesvolle mensen moeten tegenwoordig kapot, een geluk bij een ongeluk dat de inmiddels overleden Albert West zo’n lot bespaard bleef.
Linda de Mol kreeg het daarentegen op haar bord, zij is momenteel het favoriete doelwit van millennial-mannen met een babyface achter de desk van RTL Boulevard. Niet gehinderd door wezenlijke levenservaring roepen ze dingen als ‘Nou meid, dat is allemaal weer lekker negatief’ wanneer de presentatrice een bozige column in haar blad plaatst. Komt het bij de Boulevard-knullen ooit op dat die vrouw getraumatiseerd is door de gebeurtenissen van een jaar terug?
Vanwege zulke gevoelsarme presentatoren is kijken naar showrubrieken voor mij tegenwoordig een zwaardere opgave dan het leven zelf, dit kan niet de bedoeling zijn. 2023 wordt bovendien een nog lastiger jaar voor de sterren: publiekslieveling na publiekslieveling zal geofferd worden op het altaar van de middelmaat. Als de goede oude TROS nog bestond, rolden waarschijnlijk koppen van het kaliber André van Duin figuurlijk over de keien tijdens een Muziekfeest op het Plein.
Roddel en achterklap, de T. staat er vol van. als 17 jarige in mijn 1e baan -horeca- lag alleen de T.. als alles opgeruimd en klaargezet was, was het tijd voor koffie + krant. Niet grootgebracht met krant had ik toch snel door dat die 2 pagina’s beursberichten had , ik kende niemand die daar wat aan had, + 2 pagina”s Henk-van-der-meyden’s privé artikelen: welke jurk op welk feestje? wie gescheiden? of kind gekregen? wie gestorven? wie vreemd gegaan was etc etc en zo jong nog moest ik braken. wat gaat het iemand aan behalve de persoon in kwestie. Na 4 weken de T. opgevouwen, weggelegd en mezelf beloofd die nooit meer in te zien. Belofte tot dit moment nagekomen. Roddels en/of iemand afkraken, ik moet er nog steeds van braken. iedereen heeft genoeg aan de eigen sores.
Het voedt de eigen samenleving. Ik blijf er al jaren van verschoond, maar er kijken een hoop mensen die er iets van plezier aan beleven. En dat houdt zich mooi in stand, zonder dat andere mensen daar last van hebben. Geen probleem toch?
Dat wat SBS Shownieuws, shownieuws noemen is in feite niks anders dan artiesten in alle rangen en soorten af zitten kraken. Voor mij zijn André van Duin, Mathijs van Nieuwkerk, Sonja Barend, Karin Bloemen, en al de andere mensen die ons thuis zoveel leuke dingen brengen en aan het lachen maken heel gewone mensen. Mensen die ook voor hun boterham moeten werken al dan niet met een haring er op of dure kaas. En net als ieder ander op de werkvloer ook fouten kan maken. Dat is bij Matthijs nu genoemd met alle gevolgen daarvan. Het is gezegd en daarmee moet het klaar zijn. Maar om alsmaar op het internet of op de t.v. te blijven herhalen hoe slecht hij wel was of is, dat gaan alle grenzen voorbij. Dat lijkt op een volksgericht wat daar aangericht wordt door SBS Shownieuws. Zulke 'programma's waar mensen zo door het slijk worden getrokken dat hoeft voor mij niet.
Als je depressief bent je hulp zoeken. Kost wel een hoop maar dan heb je ook niks.
Denk dat het de heer van Duin aan zijn achterste zal oxideren wat ze bij RTL-Boulevard (Een beetje zoals bij de Story) over hem debiteren. En gelijk heeft hij! En de schrijver dezes zou ik willen meegeven dat er een knop op zijn TV zit, en hij ook een roman kan lezen. Hij hoeft niet te kijken.
Ah, daar is-ie weer, het aloude, Nederlandse cliché, volgens welke een ieder "die z'n kop boven het maaiveld uitsteekt" er rekening mee moet houden "dat die kop er af wordt gehakt". Niets is minder waar; wij leven in een cultuur waarin de Bekende Nederlander, de zogeheten "BN'er", als een halve godheid wordt geadoreerd, en het is dan ook geen wonder dat een groot deel van het TV aanbod bestaat aan programma's waarin BN'ers een hoofdrol spelen (zoals Marble Mania, Expeditie Robinson, BN'ers in het ziekenhuis, BN'ers in therapie, Kamp van Koningsbrugge-special edition, De Alleskunners VIPS, om er maar enkele te noemen). Ook programma's waarin het wel en wee van BN'ers wordt besproken, zoals RTL Boulevard en Vandaag NL, mogen zich in een toenemende populariteit verheugen, om nog maar te zwijgen over de zogeheten Juice kanalen, zoals dat van Yvonne Coldeweijer. Ook André van Duin hoeft niet bang te zijn dat zijn kop in 2023 "figuurlijk over de keien" zal rollen. Integendeel; het aantal programma's waarin hij de hoofdrol speelt is de afgelopen jaren alleen maar toegenomen (op dit moment is hij bijvoorbeeld te zien in de volgende programma's: Denkend aan Holland, Doorbakken, Heel Holland bakt Kids, en De Grote Kleine Treinencompetie).
Waarom uberhaupt de talkshowpulp van de commercielen ala Boulevard of SBS shownieiuws kijken? Kom op nou zeg. Dat zijn toch geen TV programma's ? Get a live! "Linda de Mol kreeg het daarentegen op haar bord, zij is momenteel het favoriete doelwit van millennial-mannen met een babyface achter de desk van RTL Boulevard" inderdaad als ze geen baard dragen zijn het babyface's, allemaal. :) Van Duin maakt een mooie commercial voor elektrische hippiebusjes dus dan knijp ik maar een oogje toe bij de oneliner dat het een Nederlander was die de T1 heeft ontwikkeld. Conform de lang vervlogen succesvolle commercial van een instant soepmerk Succes is een keuze.... Totdat het zich tegen je keert
Oordelen, oordelen, oordelen. Wanneer leren we nou eens, om een ander in zn waarde te laten?! WAT GIJ NIET WILT, DAT U GESCHIEDT, DOE DAT OOK AAN EEN ANDER NIET!!
André van Duin heeft al lang geleden gehangen. In 1976 haalde hij een nummer 1 positie met de carnavalskraker 'Willempie' Daarna zag hij zich genoodzaakt zijn nederige excuses aan te bieden in het programma 'Avro's TopPop'. Er was ophef ontstaan. Een kort geding dreigde. Willempie was door sommigen ervaren als 'beledigend voor geestelijk gehadicapten'. Het beledigen van geestelijk gehandicapten was niet André's bedoeling en daarom zou hij (in deze aflevering van TopPop) het liedje niet zingen. In plaats daarvan ging André diep hij door het stof. Het kort geding werd ingetrokken, Willempie werd een enorme hit in Nederland en België, André van Duin de grootste knuffelbeer van heel Nederland en bovendien schathemeltjerijk, wat iedereen hem van harte gunt. Daarmee is André van Duin een voorbeeld voor alle BN'ers die niet op de schroothoop van de geschiedenis willen eindigen. Excuses. Nederigheid. Daar houdt Nederland van. Ook onze minister-president dankt er zijn carrière aan.
Geen idee waar dit precies over gaat. Albert West, Linda de Mol, Andre van Duin? WTF?
“Succesvolle mensen moeten tegenwoordig kapot.” Past in het huidige Eu tijdperk waar succesvolle branches in Nl (o.a. agriculture, visserij) genivelleerd worden, burgers financieel afhankelijk worden gemaakt van de overheid en kleinbedrijf het bestaansrecht wordt ontzegd. Uiteindelijk sterven samenlevingen uit als er niet bovengemiddeld gepresteerd wordt, cultuur verdwijnt als de middelmaat de norm is en de weerbaarheid wanneer de onafhankelijke intelligentia gecancelled worden.
Zolang André van Duin medewerkers niet schoffeert, vernedert, kleineert, seksueel vanuit een machtspositie benadert, discrimineert of andere dingen aandoet, mag hij van mij voor eeuwig zijn voor sommige mensen humor blijven uitzenden. Ieder zijn meug nietwaar?
Al in 1976 weigerde de NOS om Andre van Duin’s grootse hit ‘Willempie’ te draaien want het zou kwetsend zijn voor gehandicapten. Cancelculture avant la lettre.
Terwijl in de verzorgingstehuizen de polonaise werd gedanst, op dit nummer, door de gehandicapten. Het was de familie en "gezonde" mensen die er aanstoot aan namen.
Ik ben het helemaal met vdbemt eens.. Roddelbagger. Ook die bladen in de schappen, vind ik nog te vies om aan te pakken. Ik wil ze nog niet eens als w.c. papier gebruiken. Roddel is zo smerig, je kunt je er niet tegen verdedigen. En wat het nog erger maakt, ze blijven maar herhalen wat ze eerder beweerden, maar iedere keer er een schepje bovenop. En dan op zo'n aparte toon. Harregat..
RTL Boulevard is nooit anders geweest dan hitsige roddelbagger zonder aanziens des persoons
Ik destilleer uit Taams verhaal drie generaties. De jongste generatie. Zij maaien beroemde Nederlanders neer. De middelste generatie, die van Taams. Zij willen beroemde Nederlander worden. De oudste generatie, die van mij. Die dachten over beroemd worden helemaal niet na. Er is natuurlijk ook nog iets viers. De dode generatie, alleen de beroemden leven nog. (Dit zijn de ware millennials, want de meesten zijn al millennia dood.)
Taams reflecteert op de cancelcultuur. Het copycatgedrag binnen het me too-gebeuren. Jaloezie en opportunisme. En hij heeft gelijk: een negatieve ontwikkeling.
Coorectie: Deze reactie hoort bij Eric Minnens’ reactie van 7 jan. 12:16 hieronder
@Beisser "Taams reflecteert op de cancelcultuur." Nu je het zegt... Hoe kan ik daar nu overheen lezen? (Antwoord: Ik ben daar helemaal niet mee bezig.) (Ik heb mijn eigen gedachtenstromen.)
Beste Raymond, 'er zit een knop op die tv': je hoeft niet te kijken....
De grootste dooddoener van de eeuw is: er zit een knop op de tv. Felix heeft wel een heel oude tv: al meer dan vijftig jaar zit die knop op de afstandsbediening.
@Felix "er zit een knop op die tv" O, en dat zou Raymond niet weten? Raymond reflecteert op het al dan niet kijken naar tv-programma's, en dat is leerzamer dan jouw argument van de knop. (Dat cliché hoor ik al 60 jaar.)