Nadat vorige week bekend werd dat een Groningse student met ernstig hersenletsel in het ziekenhuis was beland na zware mishandeling tijdens de ontgroening bij Vindicat, onthulde RTV Noord maandagavond dat er van een ongeluk geen sprake was. Een commissielid, die deel uitmaakte van de officiële introductie van het corps, zou op het hoofd van het nieuwe lid zijn gaan staan uit frustratie over een persoonlijke vete tussen beiden. De betreffende persoon zou zijn lidmaatschap van de vereniging hebben opgezegd. Collega-commissieleden zijn door Vindicat geschorst omdat ze niet hebben ingegrepen en te veel zouden hebben gedronken. Stijn Derksen, voorzitter van Vindicat, wil niets zeggen over de nieuwe aantijgingen, behalve dat hij over twee weken met een reactie komt.
Amsterdam De NOS brak vandaag het nieuws dat ook drie studenten van het Amsterdamsch Studenten Corps /Amsterdamsche Vrouwelijke Studenten Vereeniging (A.S.C./A.V.S.V.) hun kennismakingstijd noodgedwongen in een ziekenhuisbed hebben afgemaakt.
Twaalf studenten die lid wilden worden van een bepaald dispuut werden gedwongen om in de gracht te zwemmen en een nacht buiten tussen de vuilniszakken te slapen, met als gevolg dat drie van hen naar het ziekenhuis afgevoerd konden worden met een longontstekingen of een darminfectie. Die laatste ligt al drie weken in het ziekenhuis.
Omdat het bewuste dispuut regels van een convenant met de UvA zou hebben geschonden staan de bestuursbeurzen van het corps op de tocht. Daarin staat onder meer dat ‘het afdwingen tot vernederende handelingen’ verboden is en dat er adequate medische voorzieningen moeten worden geboden aan de aspirant-leden. Het corps had de voorvallen ook niet gemeld bij de UvA, waar ze afgelopen vrijdag nog op bezoek waren om met de universiteit te bespreken hoe excessen zoals in Groningen het best te voorkomen. Pas toen duidelijk werd dat de pers er lucht van had gekregen trokken de corpsleden aan de bel.
UvA-woordvoerder Yasha Lange:
Vandaag heeft het A.S.C./A.V.S.V. dit voorval bij ons gemeld. Dat is natuurlijk niet te tolereren. Onze collegevoorzitter Geert ten Dam gaat het bestuur morgen of overmorgen op het matje roepen. Het bestuur van A.S.C./A.V.S.V. moet aantonen dat ze grip heeft op de situatie en dit soort zaken niet meer voorkomen. Als dat niet gebeurt, kunnen de bestuursbeurzen worden ingetrokken. De UvA vindt dat een kennismakingstijd moet kunnen maar dit soort excessen niet.
Utrecht Ook in Utrecht zouden zich misstanden hebben voorgedaan tijdens de ontgroening van een studentenvereniging. Het AD meldt dat aspirant-leden van Veritas tijdens de ontgroening niet mochten douchen en dat ze ‘urenlang’ moesten fitnessen ‘waarna ze flauwvielen’. Een andere eerstejaars zou wondroos hebben opgelopen en daar zijn lotgenoten mee hebben besmet.
Veritas verloor in 2002 al eens 59.000 euro aan subsidie van de Universiteit en Hogeschool in Utrecht na misstanden tijdens de ontgroening. Het bestuur van Veritas ontkent de beschuldigingen.
Publieke verontwaardiging over de kennismakingstijd bij corpora en andere studentenverenigingen steekt om de zoveel jaar de kop op wanneer berichten over studenten die zwaar- of zelfs dodelijk gewond raakten tijdens hun ontgroening het landelijke nieuws halen. Naast de fysieke gevaren bestaat ook veel weerstand tegen de mentale vernedering die de studenten ondergaan. Studentenverenigingen doen er daarom alles aan om te voorkomen dat misstanden naar buiten komen, zo moeten aspirant-leden van Vindicat een zwijgcontract tekenen. Het verbreken van het zwijgen komt hen op 25.000 euro boete te staan.
Foto: ANP, ontgroening van studenten op het Museumplein in Amsterdam, 1966