Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Oogarts slaat alarm: lockdown-gedrag leidt tot oogbeschadiging bij kinderen

  •  
15-01-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
146 keer bekeken
  •  
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

© cc-foto: John Bolland https://flic.kr/p/3mrXAe

Oogarts Caroline Klaver van het Erasmus MC waarschuwt bij Rijnmond voor permanente oogschade bij kinderen als gevolg van de vele uren die aan het scherm gekluisterd worden doorgebracht. Uit onderzoek van het academisch ziekenhuis maar ook in onder meer China is al duidelijk geworden dat kinderen meer last van bijziendheid hebben dan vroeger en dat te herleiden is tot het gebruik van beeldschermen. Tijdens de lockdown neemt dat schadelijke gedrag alleen maar toe.
"“Alles binnen dertig centimeter bekijken, zoals tablets, telefoons en boeken, is kwalijker dan voorwerpen die verder weg staan”, zegt Klaver. Ook het online onderwijs in deze tijd is niet goed voor het zicht, want de ogen ontwikkelen zich juist in de jeugd. “Zo lang je lichaam in de groei is, zijn je ogen dat ook. Maar de grootste snelheid van groei is op de lagere school. Daar maakt het ook het meeste uit wat je doet.” De arts doet een oproep aan de lagere school om zich te houden aan de 20-20-2-regel. Dat houdt in dat na twintig minuten naar een scherm kijken, twintig seconden in de verte gekeken moet worden. Ook moeten de kinderen twee uur per dag naar buiten. "
De oogproblemen die ontstaan door beeldschermgebruik kunnen op latere leeftijd nog ernstiger gevolgen hebben. Daar is dan niets meer aan te doen omdat het netvlies beschadigd is.
NOS Op 3 legde het probleem drie jaar geleden al eens uit:
Geen video? Klik hier.
cc-foto: John Bolland
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Reacties (15)

CharlesdeValois
CharlesdeValois16 jan. 2021 - 22:15

Eigenlijk zou je een controlegroep moeten hebben die alleen maar boeken leest de hele dag door. Als er een significant verschil is, dan ligt het niet aan op kleine afstand turen, maar misschien aan een andere stralingsfrequentie? Misschien?

adriek
adriek16 jan. 2021 - 20:27

Ik zou er voorstander van zijn om kinderen met beeldschermbrillen achter hun schermpjes te zetten. Stem de bril zo af dat 30-70cm (beeldschermafstand) voor het oog 'oneindig' is en veel van de toekomstige bijziendheidproblemen worden voorkomen.

JanB2
JanB215 jan. 2021 - 18:52

Beetje ver gezocht om hier de lockdown bij te halen. Dit probleem speelde daarvoor al.

2 Reacties
adriek
adriek16 jan. 2021 - 20:26

Er wordt, mijns inziens terecht, gesteld dat het probleem verergerd door de lockdown.

DanielleDefoe
DanielleDefoe24 apr. 2021 - 15:59

Dat de hele dag boeken lezen ook niet goed is was al bekend. Kinderen moeten buiten spelen.

NoahAmber
NoahAmber15 jan. 2021 - 16:50

Volgens mij wordt hier een open deur open getrapt. Natuurlijk is uren naar een beeldscherm kijken en zeker dat van een telefoon slecht voor de ogen. Dat is trouwens niet het enige. Over 20 jaar komen er gebochelde met naar voren gebogen ruggen kinderen ter wereld. Ook een logisch gevolg van het constant met je kop naar beneden op zo'n klotuhding kijken. Als er dus over dat laatste in de toekomst een bericht over verschijnt, lees dit er dan nog maar eens op na.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2021 - 16:11

Lullig maar waar. Regelmatig afwisselen met buitenspelen voorkomt bijziendheid.

Starter2
Starter215 jan. 2021 - 14:54

Ouders laat je kinderen minder gamen en telefoon in de kast. Lekker buiten spelen.

Fredje3
Fredje315 jan. 2021 - 13:40

Tja, van houten pollepels kun je ook letsel ondervinden bij foutief gebruik. Je zou je ogen ermee uit kunnen lepelen, via je neus je hersenen ermee kunnen doorsteken en ook nog wat x-rated zaken. Echter bij normaal en goed gebruik is er geen vuiltje aan de lucht. Net zoals met beeldscherm kijken. Als je deze gebruikt volgens de vaak bijgeleverde bijschriften of gewoon je hersenen gebruikt, dan is er niets aan de hand. Je zou als ouder misschien ook je kind dit duidelijk kunnen maken ipv gewoon er lekker makkelijk vanaf zijn door je kind achter een scherm zijn of haar gang te laten gaan. Informatie genoeg hierover op internet.

3 Reacties
vdbemt
vdbemt15 jan. 2021 - 14:04

Tja. Je kunt het bagatelliseren. Maar langdurig voor een computerscherm zitten, is weldegelijk schadelijk. Het is niet voor niets dat dit al jarenlang in arbeidsvoorwaarden zit, dat werknemers om de zoveel tijd een pauze moeten nemen bij het werken voor een computerscherm. Die voorwaarden zouden hier ook in acht genomen moeten worden.

DanielleDefoe
DanielleDefoe15 jan. 2021 - 16:10

Kinderen moeten buitenspelen. Dat voorkomt een bijziendheid pandemie.

Joe Speedboot
Joe Speedboot15 jan. 2021 - 19:02

Fredje, Waarom dacht je dat veel Silicon Valley bobo's hun kinderen 'beeldschermvrij' proberen te laten opgroeien..?

Hannes van Achterhout
Hannes van Achterhout15 jan. 2021 - 12:53

En daarbij worden ze ook eens nog zo doof als een kwartel door die oorphones met herrie.

The Apple
The Apple15 jan. 2021 - 12:09

Lezen in het donker schijnt ook al zo gevaarlijk te zijn.

1 Reactie
LaBou
LaBou 15 jan. 2021 - 17:42

Nooit geprobeerd. Ik deed er altijd een zaklamp bij aan.