Sfeerfoto van Joop
Joop
Joop

Elke twee dagen wordt er een milieuactivist vermoord, al tien jaar lang

Meeste slachtoffers in armere landen en onder inheemse bevolking
Joop

Onze paardenfluisteraar had Verhagen in zijn eigen oor

  •  
24-12-2010
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
BNNVARA fallback image
We hoeven geen medelijden met hem te hebben maar Wilders is gebruikt, misbruikt als een Venlose koorknaap door de Verhagens van Den Haag
Volgens ex minister Hirsch Ballin in de Volkskrant zou onze vriendelijke paardenfluisteraar, nu staatssecretaris Bleker, al in augustus een baantje beloofd zijn in een nieuw Rutte/Wilders kabinet. Het werpt een heel nieuw licht op de glanzende mediarollen die Bleker vervulde. Die energie, die werklust, die flexibiliteit: allemaal in dienst van de jezuïet Maxime Verhagen die hulp nodig had bij het verkopen van zijn bord linzen.
Mij maakt het niet veel uit want de analyse van dit jaar in de politiek is de eenvoudigste aller tijden. Het gaat om de macht. Niets meer, niet minder. Degene die dat machtsspel het best speelt, die wint. Rutte dreef mee op het inderdaad superbe, moraalloze en genadeloze spel van Verhagen – die de politicus van het jaar had moeten zijn.
Anders dan velen menen, denk ik dat Wilders het machtsspel heeft verloren aan veel rigoreuzere, hardere politici. Hij heeft geen geintje macht, zelfs niet de macht om het kabinet te laten vallen. Geen enkel van de belangrijker punten in zijn Stichtingsprogramma is gerealiseerd. De uitvoerende macht heeft hij uitbesteed aan CDA en VVD die daar ruime ervaring mee hebben.
We hoeven geen medelijden met hem te hebben maar Wilders is gebruikt, misbruikt als een Venlose koorknaap door de Verhagens van Den Haag. Hij moet duizelig rondlopen van alle klappen tegen zijn kop, pogend de schade van een desastreus personeelsbeleid te repareren. Voorlopig zit hij vast en rest hem niets dan te wachten tot Maxime Verhagen kiest voor vervroegde verkiezingen op een opportuun moment.
De comeback van de KVP is een feit
Ondertussen is het CDA ogenschijnlijk leiderloos. Dat is schijn want Maxime Verhagen heeft alle touwtjes in handen. Hij mag er nog niet voor uitkomen maar dat gaat nog wel gebeuren. Een serieuze voorzitter is niet te vinden nu de paardenfluisteraar het overstappen van voorzitters naar kabinetten onhygiënisch heeft gemaakt (eerdere voorzitters hadden hetzelfde probleem). Nu denkt men over een halfwassen voorzitter, nauwelijks betaald. In de Eerste Kamer mag Eelco Brinkman de belangen behartigen die hij al jaren behartigt. Hij is geen partij voor Verhagen.
Nee, de partij wordt gerund door Maxime Verhagen. Het is een knap staaltje en hij heeft het voor elkaar gekregen: de grootste nederlaag ooit voor het CDA is een totale overwinning voor zijn variant van het katholieke machtsspel. Ik geef toe, het is counterintuïtief maar het CDA heeft nu meer macht dan ooit. En ik kan nu al voorspellen dat het straks, als het zo uitkomt, flinke winst op gaat leveren. De achterban mokt en klaagt, maar dat zijn alleen maar uitgerangeerde politici die het spel hebben verloren: de Hirsch Ballins en Lubbersen van deze wereld.
De comeback van het CDA is een feit. Of nee, ik zeg het verkeerd. De comeback van de KVP is een feit. De ironie van de geschiedenis zal blijken te zijn dat een luidruchtige, onfatsoenlijke politicus uit Venlo dat op zijn geweten heeft.
Dit artikel verscheen eerder op de weblog van Frans Verhagen

Meer over:

politiek, opinie,

Praat mee

Heb je een vraag, suggestie of wil je gewoon iets kwijt? Dat kan hier. Lees onze spelregels.

avatar

Reacties (15)

karuna2
karuna224 dec. 2010 - 11:14

Nou ja, als dit zo is dan is het ook het plan van Verhagen om de samenleving zo uit elkaar te spelen. Daarmee zeg je wel wat over Verhagen. Dan is hij echt gewetenloos bezig, want dan gaat het hem om niks anders dan de macht. Een macht die toch ook nog mar relatief is want hij moet toch echt voor vrijwel alles langs Wilders.

Yggdrasil
Yggdrasil24 dec. 2010 - 11:14

Voorlopig zit hij vast en rest hem niets dan te wachten tot Maxime Verhagen kiest voor vervroegde verkiezingen op een opportuun moment. ======================= Met de Kerst in het vooruitzicht vind ik dit wel een troostende gedachte.

wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2010 - 11:14

Dat Verhagen zich een sluw politicus betoont behoeft geen betoog, dat is op ondubbelzinnige wijze gebleken. De beelden van de theatrale "act" op het CDA-congres behoren tot de top-10 van politieke manipulatie uit de Nederlandse politieke geschiedenis. Wilders is hiervoor echter niet zozeer 'gebruikt', ook hij heeft z'n beoogde winst binnengesleept: Immers, hij heeft eerst ca 1,5 miljoen Henk-en-Ingrids wijsgemaakt dat het hier een rot-land is. In ruil voor de steun van dat electoraat heeft men er gezamenlijk voor gezorgd van het nu voor ca 10 miljoen mensen een rot-land is geworden. Het motto is "solidariteit in ontevredenheid", een vleugje Machiavelli, een snufje Xenofobie, een eetlepel conservatief neo-liberaal kapitalisme en roeren maar ..... Klaar is de cocktail uiteen-gereten onmenselijke samenleving. Met de feestdagen bestellen de heren R, V en W er nog maar eentje, vrolijk proostend wisselt men cadeautjes uit: Een plas door de bus, schijt op de grote hoop, een onbeminde gelovige en voor allemaal een bordje met "verboden voor ...." en een viltstift.

Harmen2
Harmen224 dec. 2010 - 11:14

Ik wil een echte Wikileaks met bijbehorende documenten! Leuk om zo'n machtspoliticus in Nederland te hebben. Inhoud, visie en draagvlak....who cares?

ikbenhorkie
ikbenhorkie24 dec. 2010 - 11:14

Vanuit partijpolitiek standpunt gezien, heeft Verhagen het inderdaad goed gedaan. De helft van het kabinet, als vierde partij met 21 zetels in het parlement. Wilders denkt aan een ander belang. Hij hoeft nu geen regeringsverantwoordelijkheid. Hij werkt aan kiezers winnen. Wilders moet het hebben van retoriek, niet van daden. En dat kan het beste in de positie die hij heeft: hij kan van zich laten horen, maar kan nergens op aangesproken worden.

Braller
Braller24 dec. 2010 - 11:14

Het is maar zeer de vraag of Verhagen de grote winnaar is en Geert de verliezer. De korte termijn in ogenschouw nemend lijkt dat juist, maar het perspectief verandert als de langere termijn het uitgangspunt is. Het zou me niets verbazen als de tactische kwaliteiten van Verhagen een Pyrrhus-overwinning hebben opgeleverd terwijl Geert de oorlog aan het winnen is. Wilders kan het CDA nog verder leegeten en hij bepaalt hoever Verhagen's polsstokje reikt. Maar goed, het is eigenlijk lood om oud ijzer. Het is veeleer verbazingwekkend om te zien hoezeer de morrende CDA-minderheid zich laat ringeloren. Hoewel, dat zagen we bij de PvdA met Kok en het WAO-verraad ook. Zo gaat dat kennelijk bij die 'volks'partijen.

Reinaert de Vos
Reinaert de Vos24 dec. 2010 - 11:14

[De comeback van de KVP is een feit] Precies. En vergeet Hans Hillen niet als tweede spin in het web.

opmerker
opmerker24 dec. 2010 - 11:14

Dat Verhagen nu zo,n rol kan spelen, ljikt een geweldige overwinning, maar onderschat een onderstroom in het CDA niet. Veel prominenten zijn helemaal niet blij met deze overwinning van Verhagen. Uiteindelijk is het CDA gehalveerd en de list en bedrog zal dat niet goed gaan maken.

vanessa2
vanessa224 dec. 2010 - 11:14

Verliezersgejammer en een uitermate kinderachtige en kortzichtige poging de boel uit elkaar te spelen. Wie de onzichtbare winst van Wilders wil zien had zich al bijna tien jaar lang in Denemarken kunnen orienteren. Of, voor de grachtengordelaars, die kunnen dan tien jaar wachten en het hier zien.

1 Reactie
Harmen2
Harmen224 dec. 2010 - 11:14

Het heeft niets met de opkomst van Wilders te maken, maar alles met de slimheid van Verhagen en het onvermogen van andere politici. Verhagen heeft het verlies weten om te zetten naar een kabinetsformatie en dat is knap. Maar ik vermoed dat hij zijn trekken thuis krijgt bij de komende PS verkiezingen. Wilders heeft het in provinciaal opzicht nog veel moeilijker: niet alleen een lage opkomst, maar ook is zijn draagvlak op provinciaal opzicht veel kleiner. Het gaat van de winst van de VVD afhangen of er weer snel verkiezingen komen.

Florian2
Florian224 dec. 2010 - 11:14

Verhagen stond voor de onderhandelingen al bekend als een uiterst sluw politicus en dat bleek inderdaad nogmaals na afloop. Overigens is Wilders echt niet gebruikt: die heeft succesvol een machtspositie uit de onderhandelingen weten te slepen. En de VVD wist het premierschap eruit te halen. Al met al een uiterst succesvolle samenwerking die resulteerde in dit huidige kabinet en 3 winnaars (u wilt het graag anders zien dat begrijp ik) Ik begrijp uw woede en cynisme wel. Want Cohen was en is natuurlijk de grote verliezer gebleken: de enige man die niet begrijpt hoe het machtsspel en de onderhandelingen werken. Ik heb zelden iemand zo vreselijk naast de macht zien grijpen!

1 Reactie
wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2010 - 11:14

U heeft grotendeels gelijk waar het 'onderhandelingen' betreft, die zijn inderdaad helaas niet 'handig' gegaan. Waar het "macht" betreft ligt dat enigszins anders, want naast de 1 1/2 miljoen naïevelingen die op de PVV stemden, zijn er nog ca 5 miljoen naïevelingen on ons land, die niet denken in termen van macht, maar in termen van 'verantwoordelijkheid', van 'beschaving' en van 'samenleven', ook met andersdenkenden. Maar het klopt inderdaad, er lopen meer zakkenrollers rond, dan dat er opgepakt worden en blijkbaar ook in de politiek en bij het electoraat. En van het volk mag dat, zolang die zakkenrollers maar Maxime, Geert, Marc, Henk en Ingrid heten, of Willem-Johan (Rijkman Groenink), Gerrit, Hans of Ton. Macht, mijnheer, het dragen daarvan is slechts weinigen gegeven en zeker niet degenen die het nastreven. Als je dat herkent, moet je zagen, hakken en strijden, tenzij je laf, opportunistisch en egoïstisch genoeg bent om een vorkje mee te prikken....

geejeehaa
geejeehaa24 dec. 2010 - 11:14

Frans Verhagen toont zich een PvdA-er van de oud-linkse stempel (net als Cohen): met een fanatieke bloedhekel aan de katholieke politiek, een erfruzie die voor sommigen nog steeds voortwoekert. Maar van katholieke kant geldt dat erfvijandschap tegen de sociaal-democratie net zo hard. Daarom moet Frans Verhagen wel eerlijk zijn en de credits voor de machinaties van zijn CDA-naamgenoot aan Job Cohen gunnen. Want het was Job Cohen die dacht het CDA buitenspel te zetten en de VVD met verzwakte positie aan de paars+ onderhandelingstafel terug te krijgen. Maxime Verhagen en Rutte waren nog nooit zo gemotiveerd om de PvdA buiten de deur te houden.

2 Reacties
wvdstraat
wvdstraat24 dec. 2010 - 11:14

Vindt U dat nu echt vreemd? Of wilt u provoceren? Om dan boos te worden als iemand de woorden "Heilige Roomse Rijk, Inquisitie, Cliéntelisme, Meerderheid binnen de NSB, Pedofilie, Omkoopschandalen, Conservatisme etc" in de mond neemt? Wordt u dan oprecht boos als "corruptie genoemd wordt, aflaat, gewelddadige bekeringen"? Als we het gaan hebben over met goud behangen kerken en armoede onder het volk of over Jezuïten waar 'manipulatie' een hoofdvak is en slinkse dubbelspraak een verplicht bijvak? Gaat u dan als tegenargument zeggen dat socialisten hun eigen (openbare) scholen wilden, of iets over schuilkerken in een periode van ruim 100 jaar op 2000, of dat die "arme negertjes" het zilverpapier wel smaakte ? Of is het ultieme argument dat het vermijden van keuzes ('we buigen niet naar rechts en we buigen niet naar links') heel verstandig is en karakter toont? Was uw omgeving gelukkiger met de pet in de hand voor de textielondernemer en de mijnbaas, wellicht? Geen "erfhaat" beste man, gewoon gezond verstand, enige emancipatie en - godzijdank - behoort de KVP tot een vorige eeuw, nu het CDA nog. De partijen van Philip Rutte en Geert le Pen heffen zichzelf wel op, die gaan met Haider op wintersport.

clara51
clara5124 dec. 2010 - 11:14

["Want het was Job Cohen die dacht het CDA buitenspel te zetten en de VVD met verzwakte positie aan de paars+ onderhandelingstafel terug te krijgen."] Correctie: uit de vele reconstructies blijkt steeds weer dat het mis ging (ook voor Lubbers) omdat verondersteld werd dat er eerst gepoogd moest worden een meerderheidskabinet te vormen van VVD, PVV, CDA. Die variant wilde Cohen eerst van tafel hebben, hij wilde die niet boven de markt laten hangen, en de PvdA achtte die als meerderheidsvariant onmogelijk. Met de variant minderheidskabinet VVD+CDA met gedoogsteun van PVV had de PvdA geen rekening gehouden. In mijn ogen terecht. De informatieopdracht was immers een kabinet te formeren dat in de Kamers op een meerderheid kon bouwen en dus werkbaar was. Maar die minderheidsvariant had de PvdA dus niet als enige niet voorzien. Informateur Lubbers ook niet. Ik kan nog steeds geen hoogte krijgen van zijn rol in dezen, temeer omdat hij achteraf heeft aangegeven er ongelukkig mee te zijn. Waarbij telkens aangetekend moet worden, want dat wordt vandaag weleens vergeten, dat het verschil in uitslag tussen VVD en PvdA slechts één zetel was. Voor hetzelfde geld was het precies andersom geweest.